Przepis na domowy makaron czekoladowy z truskawkami
Jedliście kiedyś czekoladowy makaron?
Nie wiem, czy wiecie, ale bardzo łatwo przygotujecie taki makaron w domu :)
Ja do swojego użyłam mąki pełnoziarnistej, aby był zdrowszy i podałam go z jogurtem naturalnym, miodem, truskawkami i miętą – mniam :)
Jeśli lubicie dania na słodko i na myśl o słodkim obiedzie nie bolą Was zęby to spróbujcie koniecznie – myślę, że taki obiad szczególnie zasmakuje dzieciakom – w końcu to czekolada i truskawki ;)
Samo przygotowanie makaronu czekoladowego jest na prawdę łatwe i poradzi sobie z tym każdy.
Możecie go przygotować trochę wcześniej, bo makaronowe wstążki będą potrzebować trochę czasu na podeschnięcie (ale już w sumie godzina schnięcia i „odpoczywania” wystarczy).
Zamiast truskawek możecie użyć dowolne owoce, ale możecie też zrobić twaróg z cukrem (to taki ukłon w stronę szkolnej stołówki ;)).
Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie prawie 400 g makaronu – więc w zupełności wystarczy na 4-5 porcji.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na dania z makaronem, a wielbicieli słodkich obiadów zapraszam na drożdżowe pampuchy :)
Domowy czekoladowy makaron z truskawkami

Czekoladowy makaron z truskawkami
Składniki
makaron:
- 200 g mąki (użyłam pełnoziarnistą pszenną)
- 20 g kakao gorzkiego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka użyłam rozmiar L
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 szczypta soli
- około 3-4 łyżki wody ciepłej
dodatkowo do podania:
- jogurt naturalny
- miód do smaku
- około 300-400 g truskawek świeżych
- mięta świeża
Instrukcja
makaron:
- Mąkę, kakao, cukier i sól wsyp do miski, zrób w środku dołek i wbij do niego dwa jajka.200 g mąki, 20 g kakao, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 2 jajka
- Dodaj olej i ekstrakt z wanilii.1 łyżka oleju, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Zmieszaj wszystko razem widelcem.
- Zacznij ugniatać ciasto - w razie potrzeby dodawaj po trochu wodę.około 3-4 łyżki wody
- Gdy ciasto ładnie się połączy i będzie elastyczne, to przykryj miskę z ciastem ręcznikiem kuchennym i odstaw na pół godziny.
- Po tym czasie ciasto rozwałkuj bardzo cienko (możesz podzielić je na porcje - będzie łatwiej) - w trakcie wałkowania często podsypuj ciasto mąką.
- Cienki placek zwiń w rulon i ostrym nożem ukrój wąskie wstążki makaronu (ich grubość zależy już od ciebie :)).
- Makaron dodatkowo posyp mąką, przemieszaj delikatnie i rozłóż do wyschnięcia - przynajmniej na pół godziny.
- Po podeschnięciu ugotuj makaron w wodzie posłodzonej dwiema łyżeczkami cukru.
- Ja gotowałam swój makaron około 10 minut.
- Po ugotowaniu od razu nałóż na talerze, na wierzch nałóż jogurt naturalny, polej miodem i posyp pokrojonymi truskawkami z miętą.jogurt naturalny, miód, około 300-400 g truskawek, mięta
- Jeśli makaronu nie będziesz jeść od razu, to przelej go zimną wodą i odcieknij na durszlaku.
Film
Oryginalny przepis na makaron znajdziecie tutaj.