Przepis na domowy makaron czekoladowy z truskawkami

 

makaron czekoladowy z truskawkami


Jedliście kiedyś czekoladowy makaron?

Nie wiem, czy wiecie, ale bardzo łatwo przygotujecie taki makaron w domu :)

Ja do swojego użyłam mąki pełnoziarnistej, aby był zdrowszy i podałam go z jogurtem naturalnym, miodem, truskawkami i miętą – mniam :)

Jeśli lubicie dania na słodko i na myśl o słodkim obiedzie nie bolą Was zęby to spróbujcie koniecznie – myślę, że taki obiad szczególnie zasmakuje dzieciakom – w końcu to czekolada i truskawki ;)

Samo przygotowanie makaronu czekoladowego jest na prawdę łatwe i poradzi sobie z tym każdy.

Możecie go przygotować trochę wcześniej, bo makaronowe wstążki będą potrzebować trochę czasu na podeschnięcie (ale już w sumie godzina schnięcia i „odpoczywania” wystarczy).

Zamiast truskawek możecie użyć dowolne owoce, ale możecie też zrobić twaróg z cukrem (to taki ukłon w stronę szkolnej stołówki ;)).

Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie prawie 400 g makaronu – więc w zupełności wystarczy na 4-5 porcji.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na dania z makaronem, a wielbicieli słodkich obiadów zapraszam na drożdżowe pampuchy :) 

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

 

makaron czekoladowy z truskawkami

 

makaron czekoladowy z truskawkami 2

 

czekoladowy makaron z truskawkami

 

makaron czekoladowy z truskawkami

 

makaron czekoladowy z truskawkami

Domowy czekoladowy makaron z truskawkami

makaron czekoladowy z truskawkami 4

Czekoladowy makaron z truskawkami

Wypieki Beaty
Przepis na domowy makaron czekoladowy idealny do dań na słodko.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 10 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Obiad
Porcje 4

Składniki

makaron:

  • 200 g mąki (użyłam pełnoziarnistą pszenną)
  • 20 g kakao gorzkiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka użyłam rozmiar L
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli
  • około 3-4 łyżki wody ciepłej

dodatkowo do podania:

Instrukcja
 

makaron:

  • Mąkę, kakao, cukier i sól wsyp do miski, zrób w środku dołek i wbij do niego dwa jajka.
    200 g mąki, 20 g kakao, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 2 jajka
  • Dodaj olej i ekstrakt z wanilii.
    1 łyżka oleju, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Zmieszaj wszystko razem widelcem.
  • Zacznij ugniatać ciasto - w razie potrzeby dodawaj po trochu wodę.
    około 3-4 łyżki wody
  • Gdy ciasto ładnie się połączy i będzie elastyczne, to przykryj miskę z ciastem ręcznikiem kuchennym i odstaw na pół godziny.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj bardzo cienko (możesz podzielić je na porcje - będzie łatwiej) - w trakcie wałkowania często podsypuj ciasto mąką.
  • Cienki placek zwiń w rulon i ostrym nożem ukrój wąskie wstążki makaronu (ich grubość zależy już od ciebie :)).
  • Makaron dodatkowo posyp mąką, przemieszaj delikatnie i rozłóż do wyschnięcia - przynajmniej na pół godziny.
  • Po podeschnięciu ugotuj makaron w wodzie posłodzonej dwiema łyżeczkami cukru.
  • Ja gotowałam swój makaron około 10 minut.
  • Po ugotowaniu od razu nałóż na talerze, na wierzch nałóż jogurt naturalny, polej miodem i posyp pokrojonymi truskawkami z miętą.
    jogurt naturalny, miód, około 300-400 g truskawek, mięta
  • Jeśli makaronu nie będziesz jeść od razu, to przelej go zimną wodą i odcieknij na durszlaku.

Film

Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Oryginalny przepis na makaron znajdziecie tutaj.