Przepis na naleśniki szpinakowe
Dziś zapraszam was na wiosenne, zielone naleśniki szpinakowe :)
To właśnie dzięki dodaniu do ciasta zmiksowanego szpinaku naleśniki mają taki piękny kolor.
I nie bójcie się – w smaku nie będziecie go jakoś specjalnie czuć.
Moje dzieci je zajadały i nawet się nie zająknęły, że smakują inaczej :D
Jak zrobić naleśniki ze szpinaku?
Samo ciasto na naleśniki jest w zasadzie standardowe. Dodajemy do niego zmiksowane liście szpinaku.
Możecie użyć do ich przygotowania świeży lub mrożony szpinak.
Ja użyłam mrożony – wcześniej go rozmroziłam i lekko odcisnęłam z nadmiaru wody.
Szpinak zmiksujcie porządnie z mlekiem. Im zrobicie to lepiej, tym mniej będzie potem w cieście widocznych kawałeczków szpinaku. Warto więc poświęcić na to trochę więcej czasu.
Ja polecam tu użycie blendera.
Takie naleśniki możecie po usmażeniu podać z ulubionymi dżemami, konfiturami, czy też ze słodkim twarożkiem.
Ps. Wielbicieli szpinaku zachęcam do wykorzystania go również w ciastach – polecam ciasto leśny mech, truskawkową delicję albo babkę szpinakową :)
Zachęcam was do wypróbowania moich przepisów na śniadania oraz do wypróbowania innych przepisów na naleśniki.




To ciasto na naleśniki szpinakowe jest tak uniwersalne, że możecie je jeść nie tylko na słodko :D
Świetnie się sprawdzi w wytrawnej wersji.
Możecie wykorzystać pierwsze wiosenne nowalijki i podać naleśniki z twarożkiem z dodatkiem rzodkiewki i kiełek.
A może wolicie bardziej „konkretnie” i nadziać naleśniki wędzonym łososiem, albo szynką?
Możecie takie naleśniki zwinąć w rulon, pokroić i podać jako rollsy :D
Smacznego!




Naleśniki szpinakowe – przepis do druku

Naleśniki szpinakowe
Składniki
Instrukcja
- Szpinak zmiksuj razem z mlekiem na gładki koktajl.100 g szpinaku, 250 ml mleka
- Do dużej miski wbij jajka, dodaj szpinak z mlekiem i krótko zmiksuj.3 jajka
- Wsyp mąkę na zmianę z wodą - najpierw dodaj szklankę wody.250 g mąki, 250-300 ml wody
- Jeśli ciasto wydaje ci się za gęste, to dodaj więcej wody (ja lubię cienkie naleśniki z rzadszego ciasta, więc dałam jej ostatecznie 350 ml).
- Odstaw ciasto na około 30 minut.
- Po tym czasie smaż naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej olejem.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.