Naleśniki szpinakowe
Dziś zapraszam was na wiosenne, zielone naleśniki szpinakowe :)
To właśnie dzięki dodaniu do ciasta zmiksowanego szpinaku naleśniki mają taki piękny kolor.
I nie bójcie się – w smaku nie będziecie go jakoś specjalnie czuć.
Moje dzieci je zajadały i nawet się nie zająknęły, że smakują inaczej :D
Możecie użyć do ich przygotowania świeży lub mrożony szpinak. Ja użyłam mrożony – wcześniej go rozmroziłam i lekko odcisnęłam z nadmiaru wody.
Szpinak zmiksujcie porządnie z mlekiem. Im zrobicie to lepiej, tym mniej będzie potem w cieście widocznych kawałeczków szpinaku.
Takie naleśniki możecie po usmażeniu podać z ulubionymi dżemami, konfiturami, czy też ze słodkim twarożkiem.
Ps. Wielbicieli szpinaku zachęcam do wykorzystania go również w ciastach – polecam ciasto leśny mech, truskawkową delicję albo babkę szpinakową :)




To ciasto na naleśniki szpinakowe jest tak uniwersalne, że możecie je jeść nie tylko na słodko :D
Świetnie się sprawdzi w wytrawnej wersji.
Możecie wykorzystać pierwsze wiosenne nowalijki i podać naleśniki z twarożkiem z dodatkiem rzodkiewki i kiełek.
A może wolicie bardziej „konkretnie” i nadziać naleśniki wędzonym łososiem, albo szynką?
Możecie takie naleśniki zwinąć w rulon, pokroić i podać jako rollsy :D
Smacznego!




Naleśniki szpinakowe – przepis do druku

Naleśniki szpinakowe
Składniki
- 100 g szpinaku - jeśli masz mrożony to go wcześniej rozmróź
- 3 duże jajka rozmiar L
- 250 ml mleka
- około 250 - 350 ml wody
- 250 g (1 i 2/3 szklanki) mąki
Instrukcja
- Szpinak zmiksuj razem z mlekiem na gładki koktajl.
- Do dużej miski wbij jajka, dodaj szpinak z mlekiem i krótko zmiksuj.
- Wsyp mąkę na zmianę z wodą - najpierw dodaj szklankę wody.
- Jeśli ciasto wydaje ci się za gęste, to dodaj więcej wody (ja lubię cienkie naleśniki z rzadszego ciasta, więc dałam jej ostatecznie 350 ml).
- Odstaw ciasto na około 30 minut.
- Po tym czasie smaż naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej olejem.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Składniki Odżywcze
Wyglądają niezwykle zielono :) Świetny przepis
Dziękuję :)