Naleśniki szpinakowe

 

naleśniki szpinakowe

 

Dziś zapraszam was na wiosenne, zielone naleśniki szpinakowe 🙂

To właśnie dzięki dodaniu do ciasta zmiksowanego szpinaku naleśniki mają taki piękny kolor.

I nie bójcie się – w smaku nie będziecie go jakoś specjalnie czuć.

Moje dzieci je zajadały i nawet się nie zająknęły, że smakują inaczej 😀

Możecie użyć do ich przygotowania świeży lub mrożony szpinak. Ja użyłam mrożony – wcześniej go rozmroziłam i lekko odcisnęłam z nadmiaru wody.

Szpinak zmiksujcie porządnie z mlekiem. Im zrobicie to lepiej, tym mniej będzie potem w cieście widocznych kawałeczków szpinaku.

Takie naleśniki możecie po usmażeniu podać z ulubionymi dżemami, konfiturami, czy też ze słodkim twarożkiem.

Ps. Wielbicieli szpinaku zachęcam do wykorzystania go również w ciastach – polecam ciasto leśny mech, truskawkową delicję albo babkę szpinakową 🙂

 

naleśniki ze szpinaku naleśniki ze szpinakiem
 

zielone naleśniki szpinakowe przepis na ciasto na naleśniki ze szpinakiem
 

To ciasto na naleśniki szpinakowe jest tak uniwersalne, że możecie je jeść nie tylko na słodko 😀

Świetnie się sprawdzi w wytrawnej wersji.

Możecie wykorzystać pierwsze wiosenne nowalijki i podać naleśniki z twarożkiem z dodatkiem rzodkiewki i kiełek.

A może wolicie bardziej „konkretnie” i nadziać naleśniki wędzonym łososiem, albo szynką?

Możecie takie naleśniki zwinąć w rulon, pokroić i podać jako rollsy 😀

Smacznego!

 

ciasto na naleśniki ze szpinakiem szpinakowe naleśniki
 

zielone naleśniki ze szpinaku zielone naleśniki ze szpinakiem
 

Naleśniki szpinakowe – przepis do druku

 

Naleśniki szpinakowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 15-20 sztuk - mam dużą patelnię do naleśników i wyszło mi ich 15.
Autor:
Typ przepisu: Naleśniki
Ilość: 15
Składniki
  • 100 g szpinaku - jeśli masz mrożony to go wcześniej rozmróź
  • 3 duże jajka rozmiar L
  • 250 ml mleka
  • około 250 - 350 ml wody
  • 250 g (1 i ⅔ szklanki) mąki
Wykonanie
  1. Szpinak zmiksuj razem z mlekiem na gładki koktajl.
  2. Do dużej miski wbij jajka, dodaj szpinak z mlekiem i krótko zmiksuj.
  3. Wsyp mąkę na zmianę z wodą - najpierw dodaj szklankę wody.
  4. Jeśli ciasto wydaje ci się za gęste, to dodaj więcej wody (ja lubię cienkie naleśniki z rzadszego ciasta, więc dałam jej ostatecznie 350 ml).
  5. Odstaw ciasto na około 30 minut.
  6. Po tym czasie smaż naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej olejem.
  7. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 97 Tłuszcze: r g Węglowodany: 11 g Białka: 4 g