naleśniki szpinakowe

Przepis na ciasto na naleśniki szpinakowe

Chcesz przepis na zdrowe i pyszne naleśniki? Spróbuj dodać do ciasta szpinak! To idealna propozycja na szybkie i sycące śniadanie. Szpinak dodaje nie tylko koloru, ale także wartości odżywczych. Wystarczy wymieszać ze sobą mąkę, jajka, mleko i zmiksowany szpinak, smażyć na patelni i podawać z ulubionymi dodatkami. Ja uwielbiam jeść je zarówno na słodko jak i na słono – z twarożkiem i rzodkiewkami.

naleśniki ze szpinaku

Naleśniki szpinakowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz zjeść naleśniki na śniadanie, to koniecznie wypróbuj ten przepis na szpinakowe naleśniki ze szpinakiem dodanym do ciasta. Zapewnia on naleśnikom niezwykle piękny, wiosenny wygląd, a nie wpływa na ich smak!

naleśniki szpinakowe

Naleśniki szpinakowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, elastyczne i niebywale zielone naleśniki szpinakowe ze szpinakiem w cieście.
4.50 z 6 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 15
Kalorie 97 kcal
Składniki

składniki na naleśniki ze szpinakiem

  • 100 g szpinaku (- jeśli masz mrożony to go wcześniej rozmroź)
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 250 ml mleka
  • 250-300 ml wody (zależy od wilgotności szpinaku)
  • 250 g mąki pszennej ((1 i 2/3 szklanki) )
Instrukcja
 

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem krok po kroku

  • Szpinak zmiksuj razem z mlekiem na gładki koktajl.
    100 g szpinaku, 250 ml mleka
  • Do dużej miski wbij jajka, dodaj szpinak z mlekiem i krótko zmiksuj.
    3 jajka
  • Wsyp mąkę na zmianę z wodą – najpierw dodaj szklankę wody.
    250 g mąki pszennej, 250-300 ml wody
  • Jeśli ciasto wydaje ci się za gęste, to dodaj więcej wody (ja lubię cienkie naleśniki z rzadszego ciasta, więc dałam jej ostatecznie 350 ml).
  • Odstaw ciasto na około 30 minut.
  • Po tym czasie smaż naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej olejem.
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 97kcalWeglowodany: 11gBiałko: 4gTłuszcz: 4g
Słowa kluczowe naleśniki ze szpinakiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
naleśniki ze szpinakiem

Szpinakowe naleśniki – uwagi

Dziś zapraszam was na wiosenne, zielone naleśniki szpinakowe. To właśnie dzięki dodaniu do ciasta zmiksowanego szpinaku naleśniki mają taki piękny kolor. I nie bójcie się – w smaku nie będziecie go jakoś specjalnie czuć. Moje dzieci je zajadały i nawet się nie zająknęły, że smakują inaczej.

zielone naleśniki szpinakowe

Jak zrobić naleśniki ze szpinaku – wskazówki

Samo ciasto na naleśniki jest w zasadzie standardowe. Dodajemy do niego zmiksowane liście szpinaku. Możecie użyć do ich przygotowania świeży lub mrożony szpinak. Ja użyłam mrożony – wcześniej go rozmroziłam i lekko odcisnęłam z nadmiaru wody. Szpinak zmiksujcie porządnie z mlekiem. Im zrobicie to lepiej, tym mniej będzie potem w cieście widocznych kawałeczków szpinaku. Warto więc poświęcić na to trochę więcej czasu.

Ja polecam tu użycie blendera. Takie naleśniki możecie po usmażeniu podać z ulubionymi dżemami, konfiturami, czy też ze słodkim twarożkiem.

Ps. Wielbicieli szpinaku zachęcam do wykorzystania go również w ciastach – polecam ciasto leśny mech, truskawkową delicję albo babkę szpinakową :)

Zachęcam was do wypróbowania moich przepisów na śniadania oraz do wypróbowania innych przepisów na naleśniki.

przepis na ciasto na naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki szpinakowe na słono

To ciasto na naleśniki szpinakowe jest tak uniwersalne, że możecie je jeść nie tylko na słodko. Świetnie się sprawdzi w wytrawnej wersji. Możecie wykorzystać pierwsze wiosenne nowalijki i podać naleśniki z twarożkiem z dodatkiem rzodkiewki i kiełek. A może wolicie bardziej „konkretnie” i nadziać naleśniki wędzonym łososiem, albo szynką? Możecie takie naleśniki zwinąć w rulon, pokroić i podać jako rollsy. Smacznego!

ciasto na naleśniki ze szpinakiem
szpinakowe naleśniki
zielone naleśniki ze szpinaku zielone naleśniki ze szpinakiem

Polecane przepisy na naleśniki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na naleśniki o różnych smakach idealnych na śniadanie i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.