Naleśniki szpinakowe
Przepis na ciasto na naleśniki szpinakowe
Chcesz przepis na zdrowe i pyszne naleśniki? Spróbuj dodać do ciasta szpinak! To idealna propozycja na szybkie i sycące śniadanie. Szpinak dodaje nie tylko koloru, ale także wartości odżywczych. Wystarczy wymieszać ze sobą mąkę, jajka, mleko i zmiksowany szpinak, smażyć na patelni i podawać z ulubionymi dodatkami. Ja uwielbiam jeść je zarówno na słodko jak i na słono – z twarożkiem i rzodkiewkami.
Spis treści
Naleśniki szpinakowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz zjeść naleśniki na śniadanie, to koniecznie wypróbuj ten przepis na szpinakowe naleśniki ze szpinakiem dodanym do ciasta. Zapewnia on naleśnikom niezwykle piękny, wiosenny wygląd, a nie wpływa na ich smak!
Naleśniki szpinakowe przepis
Składniki
składniki na naleśniki ze szpinakiem
- 100 g szpinaku (- jeśli masz mrożony to go wcześniej rozmroź)
- 3 jajka (rozmiar L)
- 250 ml mleka
- 250-300 ml wody (zależy od wilgotności szpinaku)
- 250 g mąki pszennej ((1 i 2/3 szklanki) )
Instrukcja
Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem krok po kroku
- Szpinak zmiksuj razem z mlekiem na gładki koktajl.100 g szpinaku, 250 ml mleka
- Do dużej miski wbij jajka, dodaj szpinak z mlekiem i krótko zmiksuj.3 jajka
- Wsyp mąkę na zmianę z wodą – najpierw dodaj szklankę wody.250 g mąki pszennej, 250-300 ml wody
- Jeśli ciasto wydaje ci się za gęste, to dodaj więcej wody (ja lubię cienkie naleśniki z rzadszego ciasta, więc dałam jej ostatecznie 350 ml).
- Odstaw ciasto na około 30 minut.
- Po tym czasie smaż naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej olejem.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szpinakowe naleśniki – uwagi
Dziś zapraszam was na wiosenne, zielone naleśniki szpinakowe. To właśnie dzięki dodaniu do ciasta zmiksowanego szpinaku naleśniki mają taki piękny kolor. I nie bójcie się – w smaku nie będziecie go jakoś specjalnie czuć. Moje dzieci je zajadały i nawet się nie zająknęły, że smakują inaczej.
Jak zrobić naleśniki ze szpinaku – wskazówki
Samo ciasto na naleśniki jest w zasadzie standardowe. Dodajemy do niego zmiksowane liście szpinaku. Możecie użyć do ich przygotowania świeży lub mrożony szpinak. Ja użyłam mrożony – wcześniej go rozmroziłam i lekko odcisnęłam z nadmiaru wody. Szpinak zmiksujcie porządnie z mlekiem. Im zrobicie to lepiej, tym mniej będzie potem w cieście widocznych kawałeczków szpinaku. Warto więc poświęcić na to trochę więcej czasu.
Ja polecam tu użycie blendera. Takie naleśniki możecie po usmażeniu podać z ulubionymi dżemami, konfiturami, czy też ze słodkim twarożkiem.
Ps. Wielbicieli szpinaku zachęcam do wykorzystania go również w ciastach – polecam ciasto leśny mech, truskawkową delicję albo babkę szpinakową :)
Zachęcam was do wypróbowania moich przepisów na śniadania oraz do wypróbowania innych przepisów na naleśniki.
Naleśniki szpinakowe na słono
To ciasto na naleśniki szpinakowe jest tak uniwersalne, że możecie je jeść nie tylko na słodko. Świetnie się sprawdzi w wytrawnej wersji. Możecie wykorzystać pierwsze wiosenne nowalijki i podać naleśniki z twarożkiem z dodatkiem rzodkiewki i kiełek. A może wolicie bardziej „konkretnie” i nadziać naleśniki wędzonym łososiem, albo szynką? Możecie takie naleśniki zwinąć w rulon, pokroić i podać jako rollsy. Smacznego!
Polecane przepisy na naleśniki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na naleśniki o różnych smakach idealnych na śniadanie i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na naleśniki szpinakowe
Moja rodzina uwielbia naleśniki na śniadanie i robię różne naleśniki praktycznie co weekend. Najczęściej robię naleśniki Jamiego Olivera, bo zawsze wychodzą idealne i w idealnej dla mnie ilości około 10 sztuk. Co jakiś czas eksperymentuję ze smakami i smażę np. naleśniki czekoladowe albo naleśniki dyniowe. A teraz zrobiłam naleśniki ze szpinakiem. Muszę powiedzieć że to ciasto na naleśniki ze szpinakiem jest rewelacyjne! Naleśniki po usmażeniu mają niebywałe pozytywny zielony kolor. Wyglądają tak wiosennie, że aż się robi człowiekowi lekko na sercu. Sami zobaczcie jak pięknie się prezentują! A do tego szpinak w cieście nie przeszkadza swoim smakiem. My je jedliśmy nawet podane ze słodkimi dodatkami.
Szpinakowe naleśniki przepis
Z tego przepisu na naleśniki otrzymacie sporo dużych naleśników. Możecie wszystkie naleśniki usmażyć wcześniej i przechować zawinięte w folię spożywczą, aby nie obsychały. Podajcie je na śniadanie, albo na lunch czy przekąskę. Mi smakowały wybornie z twarożkiem na słodko i konfiturą. Ale naleśniki ze szpinakiem w wytrawnej wersji są również boskie! Słony twarożek, kiełki, pokrojona rzodkiewka i pyszne wiosenne śniadanie gotowe. Takie naleśniki szpinakowe to pyszny i zdrowy posiłek dla każdego! Możecie je zwinąć z twarożkiem, kawałkiem łososia i pokroić w rollsy. Tak przygotowane szpinakowe naleśniki mogą być wspaniałą przekąską na imprezę, albo możecie ją spakować do lunch boxa.
Przepis na naleśniki ze szpinaku
Zobaczcie mój dokładny przepis na ciasto na naleśniki szpinakowe i sprawdźcie jak zrobić naleśniki ze szpinaku. Dokładne składniki oraz sposób wykonania pozwolą przygotować wam niezawodne ciasto na naleśniki ze szpinakiem. Jeśli lubicie naleśniki na śniadanie, to koniecznie zobaczcie mój przepis na naleśniki szpinakowe.