Naleśniki Jamiego Olivera
Ciasto na naleśniki to chyba jeden z najprostszych przepisów na świecie.
A w związku z tym jest ich tysiące – niby podobne, a jednak każdy inny.
Ja sama mam na blogu już niezłą ilość przepisów na naleśniki – są bezglutenowe, bez jajek, francuskie na maśle, budyniowe, czy czekoladowe. Mimo takiej ich ilości ciągle nie mam dość nowych naleśniczków, bo je po prostu uwielbiamy.
Dziś mam dla was przepis na naleśniki Jamiego Olivera.
Jest on o tyle fajny, że jest na niedużą ilość naleśników – mi wyszło ich 8, a smażyłam na dużej patelni.
Jeśli więc nie potrzebujesz robić naleśniorów dla wojska (jak ja w sobotnie poranki), to ten przepis będzie idealny.
Jedyne co w nim zmieniłam, to dodałam trochę wody – wolę gdy naleśniki są cieńsze :)
A teraz już zapraszam na przepis.
Naleśniki Jamiego Olivera
- 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 125 g (niepełna szklanka) mąki
- 250 ml mleka
- około 100 ml wody (opcjonalnie)
- Jajka delikatnie roztrzep.
- Dodaj do nich na zmianę mąkę i mleko.
- Jeśli ciasto jest za gęste (wg mnie trochę jest) to dodaj wodę.
- Odstaw ciasto na około 15 minut.
- Po tym czasie ponownie wymieszaj i smaż na gorącej patelni delikatnie posmarowanej olejem.
- Podawaj na ciepło.
Przepis pochodzi z tej strony – podaję z moją małą zmianą.
Boskie naleśniczki! :D
Dziękuję bardzo :)