Naleśniki Jamiego Olivera

Zaktualizowany: 2023 12 października
naleśniki Jamiego Olivera

Przepis na ciasto naleśnikowe Jamiego Olivera

Jeśli uwielbiasz pyszne, elastyczne naleśniki na słodko, to koniecznie wypróbuj przepis na naleśniki Jamiego Olivera. To przepis na niedużą porcję placków naleśnikowych, więc ich usmażenie nie zajmie Ci całego poranka. Gorąco polecam!

ciasto na naleśniki na małą porcję

Naleśniki przepis krok po kroku

Koniecznie przygotuj te szybkie ciasto naleśnikowe i zaskocz rodzinę pysznym śniadaniem.

szybkie naleśniki

Naleśniki przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, elastyczne, cienkie i delikatnie waniliowe naleśniki idealne do podania na słodko.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 25 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 9
Kalorie 108 kcal
Składniki

składniki na naleśniki na słodko

  • 3 jajka ( – rozmiar L)
  • 125 g mąki pszennej (- niepełna szklanka)
  • 250 ml mleka
  • około 100 ml wody (może też być woda gazowana (opcjonalnie))
  • 1 łyżka cukru waniliowego (jeśli chcesz naleśniki wytrawne, to zamiast cukru dodaj trochę soli)
Instrukcja
 

Jak zrobić naleśniki Jamiego Olivera

  • Jajka delikatnie roztrzep z cukrem waniliowym.
    3 jajka, 1 łyżka cukru waniliowego
  • Dodaj do nich na mąkę i krótko zmiksuj.
    125 g mąki pszennej
  • Wlej porcjami mleko i krótko zmiksuj.
    250 ml mleka
  • Dodaj wodę jeśli ciasto jest za gęste – ja dodaję, bo lubię cienkie naleśniki.
    około 100 ml wody
  • Odstaw ciasto na około 15 minut.
  • Po tym czasie ponownie wymieszaj i smaż na gorącej patelni delikatnie posmarowanej olejem.
  • Podawaj na ciepło.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 108kcalWeglowodany: 13gBiałko: 5gTłuszcz: 4gBłonnik: 0.4g
Słowa kluczowe ciasto naleśnikowe, naleśniki na słodko
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
naleśniki śniadaniowe

Naleśnikowe ciasto – uwagi

Ciasto na naleśniki to chyba jeden z najprostszych przepisów na świecie.

A w związku z tym jest ich tysiące – niby podobne, a jednak każdy inny.

Ja sama mam na blogu już niezłą ilość przepisów na naleśniki – są bezglutenowe, bez jajek, francuskie na maśle, budyniowe, czy czekoladowe.

Mimo takiej ich ilości ciągle nie mam dość nowych naleśniczków, bo je po prostu uwielbiamy.

Dziś mam dla was przepis na naleśniki Jamiego Olivera.

Jest on o tyle fajny, że jest na niedużą ilość naleśników – mi zwykle wychodzi ich 8-9, a smażyłam na dużej patelni teflonowej do naleśników.

ciasto na 8 naleśników

Jakie składniki na ciasto naleśnikowe?

Do przygotowania naleśnikowego ciasta potrzebować będziesz zaledwie kilku podstawowych składników:

  • mąka pszenna – ja używam tu albo mąkę 450 albo 500 – zależy którą aktualnie mam
  • cukier waniliowy – dodaje on ciastu fajnego, lekko waniliowego smaku – przy naleśnikach na słodko fajnie to podnosi walory smakowe – gorąco polecam! Jeśli nie masz cukru waniliowego, to daj łyżkę zwykłego cukru i aromat waniliowy w olejku, albo ekstrakt waniliowy
  • jajka – u mnie jajka w rozmiarze L – do tego przepisu dodaję aż 3 jajka – mają one zapewnić ciastu elastyczność
  • mleko – ja używam krowie mleko 1,5%, ale możesz też użyć mleko roślinne
  • woda – Jamie do tego ciasta używa samo mleko, ale ja lubię gdy moje ciasto naleśnikowe jest rzadsze, dzięki czemu mogę usmażyć fajnie cienkie naleśniki. Dlatego zawsze dodaję jeszcze trochę wody (a te naleśniki robię prawie co tydzień). Możesz też użyć tu lekko gazowaną wodę, chociaż ja używam zwykłą kranówkę
naleśniki Jamiego Olivera

Jak przygotować ciasto naleśnikowe?

Samo przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie z 5 minut. Ja ostatnio przygotowanie skróciłam maksymalnie – dodaję od razu do miski mąkę, cukier waniliowy i jajka, wlewam część mleka i miksuję na wysokich obrotach aż uzyskam gładkie ciasto. Wtedy dolewam resztę mleka i wodę i już tylko krótko miksuję do połączenia.

Jak zrobić naleśniki na słono?

Jeśli zamiast naleśników na słodko wolisz naleśniki na słono, to nie dodawaj do ciasta cukru z wanilią. Wystarczy wtedy szczypta soli. Aby urozmaicić smak ciasta naleśnikowego, możesz też dodać do niego inne ulubione przyprawy, albo np. koperek – takie wytrawne naleśniki z koperkiem będą fajnie smakować z twarożkiem na słono.

proste naleśniki na małą ilość

Jak smażyć naleśniki Jamiego Olivera?

Naleśniki najlepiej smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej. Ja ją delikatnie smaruję pędzelkiem zamoczonym w oleju i wylewam chochlę ciasta na patelnię, dokładnie rozprowadzam ciasto po całej powierzchni patelni i smażę. Gdy wierzch smażonego naleśnika jest ścięty, to ostrożnie przewracam go na drugą stronę i smażę jeszcze przez chwilkę. Takie smażenie z obu stron zapewnia fajnie elastyczne naleśniki.

Pamiętaj, aby nie lać za dużo ciasta na patelnię, bo otrzymasz wtedy grube naleśniki. Chyba że akurat takie lubisz.

Jak przechowywać naleśniki?

Jeśli pozostaną Ci jakieś niezjedzone naleśniki, to możesz je przechować na później. Ja talerz z naleśnikami zawijam w folię spożywczą, aby nie wysychały.

Jeśli naleśniki zostaną zjedzone w ciągu dnia, to mogą zostać na zewnątrz. Jeśli jednak mają postać dłużej, to warto je schować do lodówki. Tam mogą poleżeć około 2-3 dni.

Przepis pochodzi z tej strony – podaję z moją małą zmianą.

Polecane przepisy na naleśniki

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na naleśniki o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 14 marca

Podziel się przepisem

5 from 3 votes (3 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Naleśniki Jamiego Olivera przepis

Nie wiem, jak to jest u was, ale w moim domu, to naleśniki są jednym z podstawowych przepisów. Moje dzieci, a szczególnie córka, je uwielbia i miała taką fazę, że potrafiła codziennie się ich domagać. Teraz już jej trochę przeszło, ale i tak naleśniki robione są raz w tygodniu - w weekend. Jaki jest idealny przepis na naleśniki? Musi mieć dobrze dobrane składniki, a przede wszystkim ich ilość! Składniki na naleśniki są bardzo podstawowe - jajka, mąka, mleko, woda. Niektórzy używają samego mleka, ale ja lubię zastępować część mleka wodą. Często dodaję nawet wodę gazowaną zamiast zwykłej - wtedy ciasto jest jeszcze lżejsze. Idealne ciasto na naleśniki musi być lejące i dość rzadkie. Wylewamy je na mocno rozgrzaną patelnię i jeśli będzie gęste, to nie zdąży się rozpłynąć po całej powierzchni. Jajka w cieście dodają mu elastyczności, ale nie ubijacie ich zbyt długo. Mocno napuszone jajka sprawią, że ciasto na naleśniki będzie miało dużo pęcherzyków powietrza i potem podczas smażenia będą się w naleśnikach tworzyć małe otworki. Dlatego ja tylko krótko roztrzepuję jajka i od razu zaczynam dodawać do nich pozostałe składniki. Jeśli robię naleśniki na słodko, to bardzo lubię dodać do ciasta łyżkę cukru z wanilią. Dodaje ona odrobinę słodyczy, a naleśniki dodatkowo pachną obłędnie wanilią! Koniecznie dodajcie wanilii do swoich naleśników. Zobaczycie jakie są z nią pyszne!

Naleśniki przepis

Ten przepis na naleśniki jest ostatnio moim ulubionym. Ilość składników jest idealnie dobrana i naleśniki zawsze wychodzą mi cienkie i elastyczne! Smażę je na patelni do naleśników tylko odrobinę posmarowanej olejem (albo olejem kokosowym). Taka patelnia jest bardzo przydatna, gdyż ma mocno obniżone boki. To znacznie ułatwia obracanie naleśników na drugą stronę. Jeśli często smażycie w domu naleśniki, to wyposażcie się w patelnię do naleśników. Oczywiście sama patelnia to nie wszystko. Ważne jest także wylewanie ciasta na patelnię. Ja ją zawsze podgrzewam, smaruję pędzelkiem w oleju i dużą chochlą do zupy wylewam na środek ciasto. Wtedy lekko obracając patelnię rozlewam ciasto na całą powierzchnię. Jak smażyć naleśniki? Ja je smażę na dużym palniku, ale skręcam go tak na 3/4 mocy i smażę około 2 minuty, a następnie delikatnie podważam i szybkim ruchem przewracam na drugą stronę. Niestety nigdy nie opanowałam umiejętności podrzucania naleśników do góry :( Wtedy smażę je jeszcze z minutkę na drugiej stronie i zsuwam na talerz. Naleśniki zjadamy najczęściej z kremem czekoladowo-orzechowym i różnymi dżemami. Jeśli robię naleśniki wytrawne, wtedy lubię je posmarować twarożkiem i dodać świeże warzywa. Oczywiście do naleśników wytrawnych nie dodaję do ciasta cukru. Wtedy możecie dodać szczyptę soli. Świetnie się też sprawdza koperek. Dodajcie do ciasta na naleśniki posiekany świeży lub suszony koperek. Zobaczycie jak to wyśmienicie smakuje!

Przepis na naleśniki

Ten przepis na naleśniki jest o tyle uniwersalny, że możecie jeść je na słodko i na słono. Naleśniki są elastyczne, więc idealnie nadają się na krokiety albo do zapiekania. Przygotujcie farsz z pieczarek, albo z kiszonej kapusty. Zawińcie go w naleśniki. Zamoczcie tak przygotowane krokiety w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczcie w bułce tartej i usmażcie. Tak otrzymacie idealne krokiety na Boże Narodzenie albo na sylwestrową imprezę! Jeśli wolicie słodkie jedzenie, to nałóżcie na naleśniki twaróg wymieszany z żółtkiem i cukrem, zwińcie. Naleśniki ułóżcie w naczyniu żaroodpornym i zalejcie śmietanką kremówką z cukrem pudrem. Całość zapieczcie w piekarniku. Tak przygotowane naleśniki zapiekane podajcie na obiad. Pycha!

Jak widzicie jeden przepis na naleśniki, a tyle możliwości. Jeden idealny przepis na ciasto na naleśniki, a możecie wykorzystać go na różne sposoby! Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis na naleśniki, bo przyda się wam nie raz!

A jeśli lubicie również inne smaki naleśników, to popatrzcie co wam jeszcze przygotowałam na blogu! Zajrzycie do moich przepisów na naleśniki.