Sos waniliowy – angielski
Przepis na sos waniliowy – angielski crème anglaise
Domowy waniliowy sos angielski to pyszna, kremowa i aksamitna polewa, która doskonale komponuje się z różnego rodzaju deserami, takimi jak ciasta, naleśniki, puddingi czy lody. Sos przygotowuje się z mleka, śmietanki, żółtek jaj i cukru, a smak wanilii dodaje mu wyjątkowego aromatu i smaku. Sos powinien być gładki i jednolity, bez grudek i z idealną konsystencją. Jest to doskonały dodatek do słodkich deserów, który sprawi, że każdy kęs będzie jeszcze bardziej pyszny i niezapomniany. Zobaczcie mój przepis i przygotujcie ten doskonały sos do swojego deseru.
Spis treści
Angielski sos crème anglaise przepis krok po kroku
Koniecznie wypróbuj ten przepis na pyszny sos waniliowy i podaj go do swoich wypieków – np. ciasta z jabłkami, albo na śniadanie do polania placuszków, czy też naleśników.
Sos waniliowy – angielski przepis
Składniki
składniki na waniliowy sos angielski
- 125 ml śmietany kremówki ((użyłam 30%))
- 125 ml mleka
- 50 g cukru ((albo domowego cukru waniliowego))
- 0,5 laski wanilii
- 3 żółtka (- użyłam jajka rozmiar L)
Instrukcja
Jak zrobić sos angielski do deserów
- Śmietanę kremówkę i mleko wlej do rondelka.125 ml śmietany kremówki, 125 ml mleka
- Laskę wanilii przekrój na pół i ostrym nożem wyjmij ziarenka – dodaj je do rondelka z mlekiem, wrzuć również resztę laski.0,5 laski wanilii
- Zagotuj mleko ze śmietanką.
- Żółtka zmiksuj z cukrem.3 żółtka, 50 g cukru
- Miksuj na białą puszystą masę – tak jak na kogel-mogel – zrób to w większej misce.
- Gdy mleko z kremówką zacznie się gotować wyjmij z niego laskę wanilii i wlej je cienkim strumieniem do żółtek i krótko zmiksuj.
- Przelej całą masę ponownie do rondelka i gotuj na małym ogniu często mieszając.
- Mieszaj aż masa lekko zgęstnieje – sos jest gotowy, gdy nie spływa z odwróconej strony łyżki, tylko ją ładnie otula :)
- Sos przelej od razu przez gęste sito.
- Możesz użyć go od razu na gorąco, albo wystudzić i schłodzić w lodówce.
Film
Prywatne
Waniliowy sos do deserów – uwagi
Sos waniliowy – tak zwany krem angielski (crème anglaise), to pyszny i znany na całym świecie sos idealny do wszelkich deserów. Idealnie pasuje do szarlotek i strudli, różnych ciast owocowych albo makowców, stanowi również świetne uzupełnienie do lodów. Sos przygotowuje się z żółtek, mleka i śmietany kremówki (są również wersje z samym mlekiem – odrobinę mniej kaloryczne ;)) oraz co oczywiste z wanilii. Możecie dodać do mleka laskę wanilii i wyciągnięte z niej ziarnka, albo tak jak ja żółtka zmiksować z domowym cukrem waniliowym.
Jak zrobić domowy cukier waniliowy do sosu angielskiego?
Aby go przygotować wystarczy 2-3 laski wanilii pokroić na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do słoika z cukrem – pudrem, albo w zwykłym. Im dłużej cukier stoi z wanilią tym pachnie intensywniej. Po około dwóch tygodniach taki cukier z wanilią zmiksuj blenderem, albo w młynku do kawy – tak aby wanilia się rozdrobniła. Tak przygotowany cukier możesz używać do wypieków i deserów.
Jak zrobić krem angielski – wskazówki
Przygotowanie kremu angielskiego jest bardzo proste, chociaż wymaga trochę uwagi i cierpliwości – masę trzeba podgrzewać aż zgęstnieje. Nie można jej grzać zbyt mocno, bo może się zrobić jajecznica, a wtedy krem jest w zasadzie do wyrzucenia (można spróbować przecedzić go przez gęste sito i zobaczyć, czy reszta kremu jest ok). Gotowy sos waniliowy można podawać już na ciepło, albo można schłodzić w lodówce. Możecie go przechowywać w lodówce około tygodnia.
Podajcie do sosu szarlotkę cytrynową, szarlotkę na kruchym spodzie albo strudel z jabłkami :D
Polecane przepisy na desery idealne z sosem waniliowym
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne desery idealne na różne okazje jak i na co dzień. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na sos waniliowy do deserów
Przepis na sos angielski to podstawowy przepis niezbędny do wielu deserów i ciast. Ten waniliowy sos na śmietance kremówce i wanilii jest prosty do zrobienia, chociaż wymaga trochę uwagi, aby sos się nie zwarzył. Waniliowy sos angielski możecie przechowywać w lodówce i korzystać z niego wtedy, kiedy potrzebujecie. Podajcie ten sos do ulubionego ciasta, polejcie nim lody albo naleśniki. W każdym przypadku taki sos z wanilią poprawi smak deseru.
Crème anglaise przepis
Zaopatrzcie się w śmietanę kremówkę i wanilię i zróbcie ten sos waniliowy. Zajrzyjcie do mojego przepisu na waniliowy sos i sprawdźcie jak zrobić sos angielski w domu. A z białek, które zostaną wam po przygotowaniu sosu możecie zrobić pyszne bezy - ja wam mogę polecić rewelacyjne bezy rocher z kremem czekoladowo-orzechowym.