angielski krem waniliowy

Przepis na sos waniliowy – angielski crème anglaise

Domowy waniliowy sos angielski to pyszna, kremowa i aksamitna polewa, która doskonale komponuje się z różnego rodzaju deserami, takimi jak ciasta, naleśniki, puddingi czy lody. Sos przygotowuje się z mleka, śmietanki, żółtek jaj i cukru, a smak wanilii dodaje mu wyjątkowego aromatu i smaku. Sos powinien być gładki i jednolity, bez grudek i z idealną konsystencją. Jest to doskonały dodatek do słodkich deserów, który sprawi, że każdy kęs będzie jeszcze bardziej pyszny i niezapomniany. Zobaczcie mój przepis i przygotujcie ten doskonały sos do swojego deseru.

krem angielski

Angielski sos crème anglaise przepis krok po kroku

Koniecznie wypróbuj ten przepis na pyszny sos waniliowy i podaj go do swoich wypieków – np. ciasta z jabłkami, albo na śniadanie do polania placuszków, czy też naleśników.

angielski krem waniliowy

Sos waniliowy – angielski przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sos waniliowy idealny do wszelkich deserów i ciast.
3.93 z 14 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 1 butelka
Składniki

składniki na waniliowy sos angielski

Instrukcja
 

Jak zrobić sos angielski do deserów

  • Śmietanę kremówkę i mleko wlej do rondelka.
    125 ml śmietany kremówki, 125 ml mleka
  • Laskę wanilii przekrój na pół i ostrym nożem wyjmij ziarenka – dodaj je do rondelka z mlekiem, wrzuć również resztę laski.
    0,5 laski wanilii
  • Zagotuj mleko ze śmietanką.
  • Żółtka zmiksuj z cukrem na białą puszystą masę – tak jak na kogel-mogel – zrób to w większej misce.
    3 żółtka, 50 g cukru
  • Gdy mleko z kremówką zacznie się gotować wyjmij z niego laskę wanilii i wlej je cienkim strumieniem do żółtek i krótko zmiksuj.
  • Przelej całą masę ponownie do rondelka i gotuj na małym ogniu często mieszając.
  • Mieszaj aż masa lekko zgęstnieje – sos jest gotowy, gdy nie spływa z odwróconej strony łyżki, tylko ją ładnie otula :)
  • Sos przelej od razu przez gęste sito.
  • Możesz użyć go od razu na gorąco, albo wystudzić i schłodzić w lodówce.
Prywatne
Słowa kluczowe angielski sos do deserów, sos waniliowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
angielski sos waniliowy

Waniliowy sos do deserów – uwagi

Sos waniliowy – tak zwany krem angielski (crème anglaise), to pyszny i znany na całym świecie sos idealny do wszelkich deserów. Idealnie pasuje do szarlotek i strudli, różnych ciast owocowych albo makowców, stanowi również świetne uzupełnienie do lodów. Sos przygotowuje się z żółtek, mleka i śmietany kremówki (są również wersje z samym mlekiem – odrobinę mniej kaloryczne ;)) oraz co oczywiste z wanilii. Możecie dodać do mleka laskę wanilii i wyciągnięte z niej ziarnka, albo tak jak ja żółtka zmiksować z domowym cukrem waniliowym.

krem angielski

Jak zrobić domowy cukier waniliowy do sosu angielskiego?

Aby go przygotować wystarczy 2-3 laski wanilii pokroić na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do słoika z cukrem – pudrem, albo w zwykłym. Im dłużej cukier stoi z wanilią tym pachnie intensywniej. Po około dwóch tygodniach taki cukier z wanilią zmiksuj blenderem, albo w młynku do kawy – tak aby wanilia się rozdrobniła. Tak przygotowany cukier możesz używać do wypieków i deserów.

creme angleise

Jak zrobić krem angielski – wskazówki

Przygotowanie kremu angielskiego jest bardzo proste, chociaż wymaga trochę uwagi i cierpliwości – masę trzeba podgrzewać aż zgęstnieje. Nie można jej grzać zbyt mocno, bo może się zrobić jajecznica, a wtedy krem jest w zasadzie do wyrzucenia (można spróbować przecedzić go przez gęste sito i zobaczyć, czy reszta kremu jest ok). Gotowy sos waniliowy można podawać już na ciepło, albo można schłodzić w lodówce. Możecie go przechowywać w lodówce około tygodnia.

Podajcie do sosu szarlotkę cytrynową, szarlotkę na kruchym spodzie albo strudel z jabłkami :D

strudel z sosem waniliowym

Polecane przepisy na desery idealne z sosem waniliowym

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne desery idealne na różne okazje jak i na co dzień. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: