Przepis na sos waniliowy – angielski crème anglaise
Sos waniliowy – tak zwany krem angielski (crème anglaise), to pyszny i znany na całym świecie sos idealny do wszelkich deserów.
Idealnie pasuje do szarlotek i strudli, różnych ciast owocowych albo makowców, stanowi również świetne uzupełnienie do lodów :)
Sos przygotowuje się z żółtek, mleka i śmietany kremówki (są również wersje z samym mlekiem – odrobinę mniej kaloryczne ;)) oraz co oczywiste z wanilii.
Możecie dodać do mleka laskę wanilii i wyciągnięte z niej ziarnka, albo tak jak ja żółtka zmiksować z domowym cukrem waniliowym.
Jak zrobić domowy cukier waniliowy?
Aby go przygotować wystarczy 2-3 laski wanilii pokroić na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do słoika z cukrem – pudrem, albo w zwykłym.
Im dłużej cukier stoi z wanilią tym pachnie intensywniej :)
Po około dwóch tygodniach taki cukier z wanilią zmiksuj blenderem, albo w młynku do kawy – tak aby wanilia się rozdrobniła. Tak przygotowany cukier możesz używać do wypieków i deserów :)
Przygotowanie kremu angielskiego jest bardzo proste, chociaż wymaga trochę uwagi i cierpliwości – masę trzeba podgrzewać aż zgęstnieje.
Nie można jej grzać zbyt mocno, bo może się zrobić jajecznica, a wtedy krem jest w zasadzie do wyrzucenia (można spróbować przecedzić go przez gęste sito i zobaczyć, czy reszta kremu jest ok).
Gotowy sos waniliowy można podawać już na ciepło, albo można schłodzić w lodówce.
Możecie go przechowywać w lodówce około tygodnia.
Podajcie do sosu szarlotkę cytrynową, szarlotkę na kruchym spodzie albo strudel z jabłkami :D
Angielski sos waniliowy przepis do druku

Sos waniliowy - angielski
Składniki
- 125 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
- 125 ml mleka
- 50 g cukru (albo domowego cukru waniliowego)
- 0,5 laski wanilii
- 3 żółtka - użyłam jajka rozmiar L
Instrukcja
- Śmietanę kremówkę i mleko wlej do rondelka.125 ml śmietany kremówki, 125 ml mleka
- Laskę wanilii przekrój na pół i ostrym nożem wyjmij ziarenka - dodaj je do rondelka z mlekiem, wrzuć również resztę laski.0,5 laski wanilii
- Zagotuj mleko ze śmietanką.
- Żółtka zmiksuj z cukrem na białą puszystą masę - tak jak na kogel-mogel - zrób to w większej misce.3 żółtka, 50 g cukru
- Gdy mleko z kremówką zacznie się gotować wyjmij z niego laskę wanilii i wlej je cienkim strumieniem do żółtek i krótko zmiksuj.
- Przelej całą masę ponownie do rondelka i gotuj na małym ogniu często mieszając.
- Mieszaj aż masa lekko zgęstnieje - sos jest gotowy, gdy nie spływa z odwróconej strony łyżki, tylko ją ładnie otula :)
- Sos przelej od razu przez gęste sito.
- Możesz użyć go od razu na gorąco, albo wystudzić i schłodzić w lodówce.