Przepis na sos waniliowy – angielski crème anglaise

angielski krem waniliowy

Sos waniliowy – tak zwany krem angielski (crème anglaise), to pyszny i znany na całym świecie sos idealny do wszelkich deserów.

Idealnie pasuje do szarlotek i strudli, różnych ciast owocowych albo makowców, stanowi również świetne uzupełnienie do lodów :)

Sos przygotowuje się z żółtek, mleka i śmietany kremówki (są również wersje z samym mlekiem – odrobinę mniej kaloryczne ;)) oraz co oczywiste z wanilii.

Możecie dodać do mleka laskę wanilii i wyciągnięte z niej ziarnka, albo tak jak ja żółtka zmiksować z domowym cukrem waniliowym.

Aby go przygotować wystarczy 2-3 laski wanilii pokroić na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do słoika z cukrem – pudrem, albo w zwykłym.

Im dłużej cukier stoi z wanilią tym pachnie intensywniej :)

Po około dwóch tygodniach taki cukier z wanilią zmiksuj blenderem, albo w młynku do kawy – tak aby wanilia się rozdrobniła. Tak przygotowany cukier możesz używać do wypieków i deserów :)

Przygotowanie kremu angielskiego jest bardzo proste, chociaż wymaga trochę uwagi i cierpliwości – masę trzeba podgrzewać aż zgęstnieje.

Nie można jej grzać zbyt mocno, bo może się zrobić jajecznica, a wtedy krem jest w zasadzie do wyrzucenia (można spróbować przecedzić go przez gęste sito i zobaczyć, czy reszta kremu jest ok).

Gotowy sos waniliowy można podawać już na ciepło, albo można schłodzić w lodówce.

Możecie go przechowywać w lodówce około tygodnia.

Podajcie do sosu szarlotkę cytrynową, szarlotkę na kruchym spodzie albo strudel z jabłkami :D

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

krem angielski

angielski sos waniliowy

krem angielski

creme angleise

strudel z sosem waniliowym

Angielski sos waniliowy przepis do druku

angielski krem waniliowy

Sos waniliowy - angielski

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sos waniliowy idealny do wszelkich deserów i ciast.
3.92 z 12 ocen

Składniki

Instrukcja
 

  • Śmietanę kremówkę i mleko wlej do rondelka.
  • Laskę wanilii przekrój na pół i ostrym nożem wyjmij ziarenka - dodaj je do rondelka z mlekiem, wrzuć również resztę laski.
  • Zagotuj mleko.
  • Żółtka zmiksuj z cukrem na białą puszystą masę - tak jak na kogel-mogel - zrób to w większej misce.
  • Gdy mleko z kremówką zacznie się gotować wyjmij z niego laskę wanilii i wlej je cienkim strumieniem do żółtek i krótko zmiksuj.
  • Przelej całą masę ponownie do rondelka i gotuj na małym ogniu często mieszając.
  • Mieszaj aż masa lekko zgęstnieje - sos jest gotowy, gdy nie spływa z odwróconej strony łyżki, tylko ją ładnie otula :)
  • Sos przelej od razu przez gęste sito.
  • Możesz użyć go od razu na gorąco, albo wystudzić i schłodzić w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!