Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sos waniliowy – angielski

Sos waniliowy – angielski

crème anglaise

 

angielski krem waniliowy

 

Sos waniliowy – tak zwany krem angielski (crème anglaise), to pyszny i znany na całym świecie sos idealny do wszelkich deserów.

Idealnie pasuje do szarlotek i strudli, różnych ciast owocowych albo makowców, stanowi również świetne uzupełnienie do lodów 🙂

Sos przygotowuje się z żółtek, mleka i śmietany kremówki (są również wersje z samym mlekiem – odrobinę mniej kaloryczne ;)) oraz co oczywiste z wanilii.

Możecie dodać do mleka laskę wanilii i wyciągnięte z niej ziarnka, albo tak jak ja żółtka zmiksować z domowym cukrem waniliowym – aby go przygotować wystarczy 2-3 laski wanilii pokroić na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do słoika z cukrem – pudrem, albo w zwykłym. Im dłużej cukier stoi z wanilią tym pachnie intensywniej 🙂 Po około dwóch tygodniach taki cukier z wanilią zmiksuj blenderem, albo w młynku do kawy – tak aby wanilia się rozdrobniła. Tak przygotowany cukier możesz używać do wypieków i deserów 🙂

Przygotowanie kremu angielskiego jest bardzo proste, chociaż wymaga trochę uwagi i cierpliwości – masę trzeba podgrzewać aż zgęstnieje – nie można jej grzać zbyt mocno, bo może się zrobić jajecznica, a wtedy krem jest w zasadzie do wyrzucenia (można spróbować przecedzić go przez gęste sito i zobaczyć, czy reszta kremu jest ok).

Gotowy krem można podawać już na ciepło, albo można schłodzić w lodówce. Możecie go przechowywać w lodówce około tygodnia.

Podajcie do sosu szarlotkę cytrynową, szarlotkę na kruchym spodzie albo strudel z jabłkami 😀

 

krem angielski

 

angielski sos waniliowy

 

krem angielski

 

creme angleise

 

strudel z sosem waniliowym

 

Sos waniliowy - angielski
 
Autor:
Składniki
  • 125 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
  • 125 ml mleka
  • 50 g cukru (albo domowego cukru waniliowego)
  • pół laski wanilii
  • 3 duże żółtka - użyłam jajka rozmiar L
Wykonanie
  1. Śmietanę kremówkę i mleko wlej do rondelka.
  2. Laskę wanilii przekrój na pół i ostrym nożem wyjmij ziarenka - dodaj je do rondelka z mlekiem, wrzuć również resztę laski.
  3. Zagotuj mleko.
  4. Żółtka zmiksuj z cukrem na białą puszystą masę - tak jak na kogel-mogel - zrób to w większej misce.
  5. Gdy mleko z kremówką zacznie się gotować wyjmij z niego laskę wanilii i wlej je cienkim strumieniem do żółtek i krótko zmiksuj.
  6. Przelej całą masę ponownie do rondelka i gotuj na małym ogniu często mieszając.
  7. Mieszaj aż masa lekko zgęstnieje - sos jest gotowy, gdy nie spływa z odwróconej strony łyżki, tylko ją ładnie otula 🙂
  8. Sos przelej od razu przez gęste sito.
  9. Możesz użyć go od razu na gorąco, albo wystudzić i schłodzić w lodówce.
 

 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux