Syrop korzenny
Przepis na korzenny syrop z imbirem idealny do jesiennej herbaty
Przygotujcie dziś ze mną niezwykle aromatyczny syrop korzenny z dużą ilością przypraw korzennych i lekko pikantnego imbiru. Taki syrop to doskonały dodatek do jesiennej i zimowe herbaty – sprawi, że taka herbata będzie cudownie rozgrzewająca i aromatyczna. Syrop zimowy do herbaty przepis idealnie się sprawdzi, gdy lubisz aromatyczną herbatę w chłodne dni.
Spis treści
Syrop korzenny przepis krok po kroku
Jeśli lubisz aromatyczne syropy, które możesz dodawać do różnych napojów, to spróbuj ten przepis.
Syrop korzenny przepis
Składniki
składniki na syrop korzenny
- 0,5 litra wody
- 200 g cukru (- 1 szklanka – użyłam trzcinowy)
- 10 goździków
- 4 laski cynamonu
- 16 ziaren kardamonu
- około 30 g świeżego imbiru (- obranego i pokrojonego w plastry)
- 0,5 gałki muszkatołowej
- 10 ziarenek ziela angielskiego
Instrukcja
Jak zrobić syrop korzenny
- Wszystkie składniki umieść w rondelku i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut – aż woda trochę odparuje, a syrop nabierze ciemnego, brązowego koloru.0,5 litra wody, 200 g cukru, 10 goździków, 4 laski cynamonu, 16 ziaren kardamonu, około 30 g świeżego imbiru, 0,5 gałki muszkatołowej, 10 ziarenek ziela angielskiego
- Wyłącz gaz, rondelek przykryj przykrywką i pozostaw tak na kolejne pół godziny.
- Po tym czasie możesz przelać syrop przez sito i przelać do buteleczki (jeśli przyprawy zostawisz dłużej, to syrop będzie bardziej aromatyczny).
- Syrop najlepiej przechowywać w lodówce.
Prywatne
Korzenny syrop – uwagi
Dziś mam dla was coś innego – syrop korzenny z imbirem.
Mamy jesień, zima za pasem i trzeba się jakoś rozgrzać.
Ja najchętniej piję zieloną herbatę w ilościach hurtowych – od razu zaparzam sobie „kubeczek” pół litrowy i sobie sączę :)
W domu to nawet zaparzam ogromny termos herbaty (taki 2,7 litra), aby co chwila nie robić nowej herbaty.
Ale wracając do tematu, do takiej herbaty nie ma nic lepszego niż łyżeczka miodu, odrobina domowego soku malinowego lub właśnie pyszny i aromatyczny syrop korzenny.
Do tej pory kupowałam taki syrop, ale ostatnio trafiłam na przepis na domowy syrop na blogu Wypieki z pasją i stwierdziłam, że warto spróbować :)
Przepis zmodyfikowałam do swoich potrzeb i mojego podniebienia – i Was też zachęcam do eksperymentowania, ale na pewno warto go zrobić :)
Mi z podanej porcji wyszło 400 ml syropu – ale czuję, że ta pierwsza porcja szybko się rozejdzie ;)
Ps. Używałam przyprawy w całych kawałkach, jeśli masz tylko mielone, to możesz je użyć, ale dodawaj stopniowo i sprawdzaj smak, a na koniec przelej syrop przez gazę, aby pozbyć się drobnych kawałków.
Zachęcam Cię również do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne domowe napoje. Zobacz, a może znajdziesz coś dla siebie :)
Polecane przepisy na domowy syrop do napojów
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe syropy idealne na kawy, herbaty albo rozrabiania z wodą. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na korzenny syrop
Zapraszam was do przygotowania domowego syropu z imbiru i korzennych przypraw. Ten rozgrzewający syrop świetnie nadaje się do zimowej albo jesiennej herbaty - doda jej smaku oraz sprawi, że będzie jeszcze lepiej rozgrzewała. Ale taki syrop z korzennych przypraw świetnie się również sprawdzi jako dodatek do kawy latte albo macchiatto.
Syrop korzenny przepis
Zobaczcie mój prosty przepis na syrop zimowy do kawy i sprawdźcie jak zrobić w domu syrop z imbiru i przypraw. Przygotujcie sobie buteleczkę tego słodkiego syropu i dodawajcie sobie do kawy lub herbaty w sezonie jesienno-zimowym :) A do takie rozgrzewającej herbatki polecam wam jako dodatek kruche ciasteczka dyniowe albo domowe pierniczki :)