Syrop pomarańczowy do kawy i nie tylko :)
Uwielbiam kawę z dużą ilością spienionego mleka, a do niej najchętniej zamiast odrobiny cukru dodaję różne smakowe syropy :)
Najczęściej po prostu kupuję je w sklepie, ale od czasu do czasu robię je sama – kilka przepisów jest na blogu.
Zima i rozkręcający się sezon na pomarańcze natchnął mnie do zrobienia domowego syropu pomarańczowego (te kupne, to oprócz cukru mają całą masę E i zero pomarańczy).
Jak widzicie na zdjęciach syrop ma obłędny pomarańczowy kolor i smakuje wręcz wyśmienicie – kawę z jego dodatkiem pochłonęłam prawie jednym łykiem :)
Taki syrop pomarańczowy możecie dodawać nie tylko do kawy – świetnie się sprawdzi do herbaty – zamiast cukru, albo możecie dodać go trochę do grzanego wina, aby dodać mu pomarańczowego smaku, świetnie nada się również do polania placuszków albo naleśników.
Możecie go też rozrobić po prostu z wodą i wypić jak lemoniadę :D
Ja czuję, że tej zimy jeszcze nie raz przygotuję sobie ten syrop – szczególnie, że robi się go szybko.
Syrop pomarańczowy
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki wody
- ¾ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (u mnie to było 2,5 pomarańczy)
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- W rondelku zagotuj wodę z cukrem.
- Sok pomarańczowy zmieszaj ze skrobią i dodaj do gotującego się syropu.
- Wymieszaj i gotuj przez około 10 minut - aż syrop lekko zgęstnieje.
- Ostudź i przelej do buteleczki.
Przepis Marthy Stewart z małymi zmianami.
Po jakiego grzyba w przepisie jest krochmal? Kukurydziany to paskudztwo ktore zaburza balans chormonalny
a ziemniaczany choc zdrowszy to ciagle po co?
Syrop prawdziwy to sok z woda I z syropem z cukru. Nic wiecej nie potrzebuje.
Zaprawiony krochmalem to po prostu rzadki kisiel.
Postanowiłam wypróbować twój przepis, bo rzeczywiście wydaje się szybki i prosty do zrobienia. I mam pytanie; jak długo można go przechowywać? Tak mniej więcej.
Hmm, u mnie szybko wyszedł, ale myślę, że jeśli słoiczki poddasz pasteryzacji, to może stać długo – podobnie jak np sok malinowy