Przepis na syrop pomarańczowy do kawy i nie tylko :)
Dziś mam dla was przepis na syrop pomarańczowy.
Uwielbiam kawę z dużą ilością spienionego mleka, a do niej najchętniej zamiast odrobiny cukru dodaję różne smakowe syropy :)
Najczęściej po prostu kupuję je w sklepie, ale od czasu do czasu robię je sama – kilka przepisów jest na blogu.
Zima i rozkręcający się sezon na pomarańcze natchnął mnie do zrobienia domowego syropu pomarańczowego (te kupne, to oprócz cukru mają całą masę E i zero pomarańczy).
Jak widzicie na zdjęciach syrop ma obłędny pomarańczowy kolor i smakuje wręcz wyśmienicie – kawę z jego dodatkiem pochłonęłam prawie jednym łykiem :)
Taki syrop pomarańczowy możecie dodawać nie tylko do kawy – świetnie się sprawdzi do herbaty – zamiast cukru, albo możecie dodać go trochę do grzanego wina, aby dodać mu pomarańczowego smaku, świetnie nada się również do polania placuszków albo naleśników.
Możecie go też rozrobić po prostu z wodą i wypić jak lemoniadę :D
Ja czuję, że tej zimy jeszcze nie raz przygotuję sobie ten syrop – szczególnie, że robi się go szybko.

Syrop pomarańczowy
Składniki
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (u mnie to było 2,5 pomarańczy)
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej - można zrezygnować
Instrukcja
- W rondelku zagotuj wodę z cukrem.1 szklanka cukru, 0,5 szklanki wody
- Sok pomarańczowy zmieszaj ze skrobią i dodaj do gotującego się syropu.3/4 szklanki soku, 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- Wymieszaj i gotuj przez około 10 minut - aż syrop lekko zgęstnieje.
- Ostudź i przelej do buteleczki.
Przepis Marthy Stewart z małymi zmianami.