Przepis na waniliowy syrop idealny do kawy albo deserów

syrop waniliowy 7


Kto lubi syrop waniliowy do kawki łapka do góry :)

Ja to zresztą nie tylko waniliowy lubię – w zasadzie lubię większość smaków – oprócz owocowych ;)

Teraz możecie sami sobie zrobić w domu waniliowy syrop – i na pewno będzie z wanilii, a nie z jakich odchodów robaczków (czy też z czego tam obrzydliwego robią wanilinę).

Z podanej porcji otrzymacie około 300 ml syropu – a jego przygotowanie zajmie niecałe pół godziny :D

Ja do niego użyłam domowy cukier z wanilią (do zwykłego kryształu włożyłam pociętą laskę wanilii, zamknęłam szczelnie w słoiczku, a po jakichś dwóch tygodniach cukier razem z wanilią zmieliłam w młynku – taki cukier dodaję po łyżeczce do wypieków zamiast cukru wanilinowego). Możecie też użyć ekstrakt z wanilii (taki domowy lub kupiony z prawdziwej wanilii) albo laskę wanilii.

A co zrobić z takim syropem z wanilią?

Ja go dodaję do mojej kawy macchiatto zamiast cukru. Dostaję słodką a jednocześnie smakową kawę.

Możecie polać nim placki albo naleśniki, albo użyć do deseru :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

syrop waniliowy 2

syrop waniliowy 5

syrop waniliowy 6

Syrop waniliowy przepis

syrop z wanilii

Syrop waniliowy

Wypieki Beaty
Przepis na syrop z wanilią idealny jako dodatek do kawy albo do deserów.
5 z 3 ocen
Porcje 1 butelka

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki cukru kryształu 150 g
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego 150 g
  • 1 szczypta soli
  • 1 laska wanilii albo 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, albo dwie czubate łyżki domowego cukru waniliowego

Instrukcja
 

  • Wodę zagotuj z obydwoma cukrami i solą - gotuj aż cukier się dobrze rozpuści.
    1 szklanka wody, 2/3 szklanki cukru kryształu, 1/3 szklanki cukru trzcinowego, 1 szczypta soli
  • Jeśli używasz laskę wanilii, to przekrój ją na pół, wydłub nożem ziarenka, laskę razem z ziarenkami dodaj do wody z cukrem i gotuj razem.
    1 laska wanilii
  • Mieszankę pogotuj przez kilka minut, aby syrop lekko zgęstniał.
  • Jeśli używasz cukier waniliowy to też dodaj go w trakcie gotowania.
  • Ekstraktu z wanilii nie dodawaj do gotowania, ale dopiero po ostudzeniu syropu.
  • Gotowy syrop wystudź - wyjmij laskę wanilii, a jeśli używasz ekstrakt do dodaj go do zimnego syropu.
  • Syrop przelej do zakręcanej butelki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!