Przepis na waniliowy syrop idealny do kawy albo deserów
Kto lubi syrop waniliowy do kawki łapka do góry :)
Ja to zresztą nie tylko waniliowy lubię – w zasadzie lubię większość smaków – oprócz owocowych ;)
Teraz możecie sami sobie zrobić w domu waniliowy syrop – i na pewno będzie z wanilii, a nie z jakich odchodów robaczków (czy też z czego tam obrzydliwego robią wanilinę).
Z podanej porcji otrzymacie około 300 ml syropu – a jego przygotowanie zajmie niecałe pół godziny :D
Ja do niego użyłam domowy cukier z wanilią (do zwykłego kryształu włożyłam pociętą laskę wanilii, zamknęłam szczelnie w słoiczku, a po jakichś dwóch tygodniach cukier razem z wanilią zmieliłam w młynku – taki cukier dodaję po łyżeczce do wypieków zamiast cukru wanilinowego). Możecie też użyć ekstrakt z wanilii (taki domowy lub kupiony z prawdziwej wanilii) albo laskę wanilii.
A co zrobić z takim syropem z wanilią?
Ja go dodaję do mojej kawy macchiatto zamiast cukru. Dostaję słodką a jednocześnie smakową kawę.
Możecie polać nim placki albo naleśniki, albo użyć do deseru :)
Syrop waniliowy przepis

Syrop waniliowy
Składniki
- 1 szklanka wody
- 2/3 szklanki cukru kryształu 150 g
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego 150 g
- 1 szczypta soli
- 1 laska wanilii albo 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, albo dwie czubate łyżki domowego cukru waniliowego
Instrukcja
- Wodę zagotuj z obydwoma cukrami i solą - gotuj aż cukier się dobrze rozpuści.1 szklanka wody, 2/3 szklanki cukru kryształu, 1/3 szklanki cukru trzcinowego, 1 szczypta soli
- Jeśli używasz laskę wanilii, to przekrój ją na pół, wydłub nożem ziarenka, laskę razem z ziarenkami dodaj do wody z cukrem i gotuj razem.1 laska wanilii
- Mieszankę pogotuj przez kilka minut, aby syrop lekko zgęstniał.
- Jeśli używasz cukier waniliowy to też dodaj go w trakcie gotowania.
- Ekstraktu z wanilii nie dodawaj do gotowania, ale dopiero po ostudzeniu syropu.
- Gotowy syrop wystudź - wyjmij laskę wanilii, a jeśli używasz ekstrakt do dodaj go do zimnego syropu.
- Syrop przelej do zakręcanej butelki.