Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Czekolada po wiedeńsku

By |2018-11-24T13:58:06+00:002018 Listopad 26th|Boże Narodzenie, Karnawałowe przepisy, Napoje|

Czekolada po wiedeńsku – na gorąco 🙂

 

czekolada z bitą śmietaną

 

Chłód za oknem i wietrzycho skłaniają mnie do robienia gorącej czekolady 🙂

Na blogu jest już przepis na gorącą białą czekoladę oraz na czekoladę przygotowywaną na wodzie.

Dziś zapraszam na czekoladę po wiedeńsku.

Bardzo kremową, nie za słodką i pyszną.

Przepis pochodzi z książki „Czekolada” Erica Lanlarda i jak na razie jest to moja ulubiona czekolada na gorąco 🙂

Myślę, że wam również zasmakuje – spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzu.

Użyjcie do niej dobrej gorzkiej czekolady – takiej o dużej zawartości kakao.

Jeśli będzie wam za gorzka to możecie sobie dodać więcej cukru.

Ps. Taka czekolada jest bardzo kaloryczna, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie pyszne szaleństwo 🙂

 

wiedeńska czekolada na gorąco  wiedeńska gorąca czekolada
 

gorąca czekolada z bitą śmietaną  gorąca czekolada po wiedeńsku
 

gorąca czekolada  czekolada po wiedeńsku

Przepis do druku

Czekolada po wiedeńsku
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na cztery porcje.
Autor:
Typ przepisu: Napoje
Ilość: 4
Składniki
  • 200 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 1 litr mleka - użyłam półtłuste
  • 4 łyżki cukru trzcinowego - lub do smaku
  • 100 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 25 g (lekko czubata łyżka) cukru pudru
Wykonanie
  1. Czekoladę połam lub posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej (przełóż ją do metalowej lub szklanej miseczki ustawionej na garnku z gotującą się wodą - miska nie może dotykać powierzchni wody).
  2. Mleko zagrzej razem z cukrem, dodaj do niego stopniowo rozpuszczoną czekoladę i mieszaj rózgą, aż się ładnie połączą.
  3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  4. Gorącą czekoladę przelej do 4 dużych szklanek/kubków.
  5. Na wierzch nałóż bitą śmietanę.
  6. Możesz też posypać dodatkowo wierzch mielonym cynamonem i gorzkim kakao.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 534 Tłuszcze: 28 g Węglowodany: 59 g Błonnik: 0,9 g Białka: 11 g

 

Reklama

One Comment

  1. Candy Pandas 2018/11/26 at 11:13 - Reply

    Idealna na zimowy wieczór przy oglądaniu ulubionego serialu 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: