Przepis na pyszną gorącą czekoladę po wiedeńsku
Chłód za oknem i wietrzycho skłaniają mnie do robienia gorącej czekolady :)
Na blogu jest już przepis na gorącą białą czekoladę oraz na czekoladę przygotowywaną na wodzie.
Dziś u mnie gości gorąca czekolada po wiedeńsku.
Bardzo kremowa, nie za słodka i pyszna.
Przepis pochodzi z książki „Czekolada” Erica Lanlarda i jak na razie jest to moja ulubiona czekolada na gorąco :)
Myślę, że wam również zasmakuje – spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzu.
Użyjcie do niej dobrej gorzkiej czekolady – takiej o dużej zawartości kakao.
Jeśli będzie wam za gorzka to możecie sobie dodać więcej cukru.
Ps. Taka czekolada jest bardzo kaloryczna, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie pyszne szaleństwo :)
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na pyszne napoje z bloga.






Gorąca czekolada po wiedeńsku – przepis do druku

Czekolada po wiedeńsku
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady dobrej - z dużą zawartością kakao
- 1 litr mleka - użyłam półtłuste
- 4 łyżki cukru trzcinowego - lub do smaku
- 100 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej - użyłam 30%
- 25 g cukru pudru (lekko czubata łyżka)
Instrukcja
- Czekoladę połam lub posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej (przełóż ją do metalowej lub szklanej miseczki ustawionej na garnku z gotującą się wodą - miska nie może dotykać powierzchni wody).
- Mleko zagrzej razem z cukrem, dodaj do niego stopniowo rozpuszczoną czekoladę i mieszaj rózgą, aż się ładnie połączą.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Gorącą czekoladę przelej do 4 dużych szklanek/kubków.
- Na wierzch nałóż bitą śmietanę.
- Możesz też posypać dodatkowo wierzch mielonym cynamonem i gorzkim kakao.