czekolada z bitą śmietaną

Przepis na pyszną gorącą czekoladę do picia

W chłodne i brzydkie jesienne i zimowe dni nic tak nie poprawia humoru niż gorąca czekolada po wiedeńsku. Myślę, że to taki rodzaj napoju, z którego nigdy się nie wyrasta. Taką czekoladę na gorąco uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Ja się temu nie dziwię, bo to napój bogów :) Dlatego dziś u mnie rozgościła się gorąca czekolada po wiedeńsku z odrobiną bitej śmietany. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić gorącą czekoladę, która rozgrzeje i wprowadzi w doskonały humor :)

gorąca czekolada z bitą śmietaną

Gorąca czekolada po wiedeńsku przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na pyszny i rozgrzewający napój idealny na jesienne i zimowe dni, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

hot chocolate

Czekolada po wiedeńsku przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i rozgrzewającą gorącą czekoladę serwowaną po wiedeńsku.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 4
Kalorie 534 kcal
Składniki

składniki na gorącą czekoladę po wiedeńsku

Instrukcja
 

Jak zrobić gorącą czekoladę po wiedeńsku

  • Czekoladę połam lub posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej (przełóż ją do metalowej lub szklanej miseczki ustawionej na garnku z gotującą się wodą – miska nie może dotykać powierzchni wody).
    200 g gorzkiej czekolady
  • Mleko zagrzej razem z cukrem, dodaj do niego stopniowo rozpuszczoną czekoladę i mieszaj rózgą, aż się ładnie połączą.
    1 litr mleka, 4 łyżki cukru trzcinowego
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
    100 ml śmietany kremówki, 25 g cukru pudru
  • Gorącą czekoladę przelej do 4 dużych szklanek/kubków.
  • Na wierzch nałóż bitą śmietanę.
  • Możesz też posypać dodatkowo wierzch mielonym cynamonem i gorzkim kakao.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 534kcalWeglowodany: 59gBiałko: 11gTłuszcz: 28gBłonnik: 0.9g
Słowa kluczowe czekolada na gorąco, gorąca czekolada
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gorąca czekolada po wiedeńsku

Gorąca czekolada wiedeńska – uwagi

Chłód za oknem i wietrzycho skłaniają mnie do robienia gorącej czekolady :)

Na blogu jest już przepis na gorącą białą czekoladę oraz na czekoladę przygotowywaną na wodzie.

Dziś u mnie gości gorąca czekolada po wiedeńsku.

Bardzo kremowa, nie za słodka i pyszna.

Przepis pochodzi z książki „Czekolada” Erica Lanlarda i jak na razie jest to moja ulubiona czekolada na gorąco :)

Myślę, że wam również zasmakuje – spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzu.

wiedeńska czekolada na gorąco

Jak zrobić czekoladę na gorąco – wskazówki

Otóż bardzo prosto!

Przygotujcie sobie dwie tabliczki gorzkiej czekolady, litr mleka, trochę cukru i mocno schłodzoną śmietanę kremówkę.

Użyjcie do niej dobrej gorzkiej czekolady – takiej o dużej zawartości kakao.

Jeśli będzie wam za gorzka to możecie sobie dodać więcej cukru.

Czekoladę rozpuście najpierw w kąpieli wodnej (lub ewentualnie w mikrofalówce) i dodajcie do mleka zagrzanego z cukrem. Mieszajcie aż czekolada ładnie połączy się z mlekiem i utworzy jednolity napój.

Przelejcie czekoladę do szklanek i na wierzch wyłóżcie bitą śmietanę.

Nie robiłam tej czekolady na gorąco z mleczną czekoladą, ale myślę, że możecie spróbować – wtedy nie dodawajcie do mleka cukru!

A wy jesteście fanami gorącej czekolady, czy też wolicie zwykłe kakao?

Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała gorąca czekolada po wiedeńsku :)

Ps. Taka czekolada jest bardzo kaloryczna, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie pyszne szaleństwo :)

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na pyszne napoje z bloga.

wiedeńska gorąca czekolada
gorąca czekolada  czekolada po wiedeńsku

Polecane przepisy na rozgrzewające napoje

Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie rozgrzewające napoje – na blogu są również takie z dodatkiem alkoholu. Tutaj polecam takie trzy przepisy: