Przepis na domowy likier Baileys
Baileys to pyszny irlandzki likier, którego podstawą jest irlandzka whiskey i śmietanka.
Niby składniki banalne, ale ich połączenie (z dodatkiem smakowitych aromatów) daje nieziemskie połączenie.
Dlatego ten likier ma tak wielu wielbicieli.
Ja po wypiciu likieru piernikowego szukałam jakiś nowych inspiracji na domową produkcję „z procentami” i tak wpadłam na blogu Karo in the kitchen na przepis na domowy Baileys.
Muszę przyznać, że robi się go wyjątkowo szybko, ze składników łatwo dostępnych, a smakuje równie dobrze jak oryginał ❤❤
Można go pić od razu, ale lepszy jest po 2-3 dniach, wtedy whiskey ładnie się przegryza z innymi składnikami i już tak mocno nie dominuje w smaku.
W dodatku – przechowywanie w lodówce korzystnie wpływa na doznania smakowe. Ten likier domowy Baileys najlepiej smakuje schłodzony :D
Z podanego przepisu otrzymacie koło 900 ml likieru, o „mocy” około 14 procent.
Ps. Polecam wam także likier kokosowy – idealny dla babeczek 😆😋






Domowy Baileys – przepis do druku

Domowy Baileys
Składniki
- 300 ml whiskey
- 400 ml mleka skondensowanego słodzonego (polecam z Gostynia)
- 100 ml śmietanki kremówki - użyłam 30%
- 1 łyżeczka kakao gorzkiego
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + łyżka wody do jej rozpuszczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (takiego na alkoholu, a nie w olejku, ostatecznie może być cukier waniliowy)
Instrukcja
- Wszystkie składniki zmiksuj razem (użyłam blendera kielichowego, ale może też być zwykły mikser).300 ml whiskey, 400 ml mleka skondensowanego, 100 ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka kakao, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Przelej do butelki i schowaj do lodówki.
- Podawaj schłodzone :)
Notatki
Składniki Odżywcze
Inspiracja – blog Karo in the kitchen