Domowy Baileys

 

domowy baileys

 

Baileys to pyszny irlandzki likier, którego podstawą jest irlandzka whiskey i śmietanka.

Niby składniki banalne, ale ich połączenie (z dodatkiem smakowitych aromatów) daje nieziemskie połączenie. Dlatego ten likier ma tak wielu wielbicieli.

Ja po wypiciu likieru piernikowego szukałam jakiś nowych inspiracji na domową produkcję „z procentami” i tak wpadłam na przepis na domowy Baileys.

Muszę przyznać, że robi się go wyjątkowo szybko, ze składników łatwo dostępnych, a smakuje równie dobrze jak oryginał ❤❤

Można go pić od razu, ale lepszy jest po 2-3 dniach, wtedy whiskey ładnie się przegryza z innymi składnikami i już tak mocno nie dominuje w smaku. W dodatku – przechowywanie w lodówce korzystnie wpływa na doznania smakowe. Ten likier najlepiej smakuje schłodzony 😀

Z podanego przepisu otrzymacie koło 900 ml likieru, o „mocy” około 14 procent.

Ps. Polecam wam także likier kokosowy – idealny dla babeczek 😆😋

 

irlandzki likier baileys irlandzki likier kawowy
 

irlandziki likier z whiskey baileys domowy
 

domowy likier kawowy z whiskey domowy likier kawowy
 

Domowy Baileys – przepis do druku

Domowy Baileys

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 900 ml likieru o mocy około 14 procent.
Autor:
Typ przepisu: Likier
Ilość: 9
Składniki
  • 300 ml whiskey - najlepiej irlandzkiej
  • 400 ml mleka słodzonego skondensowanego (polecam z Gostynia)
  • 100 ml śmietanki kremówki - użyłam 30%
  • 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + łyżka wody do jej rozpuszczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (takiego na alkoholu, a nie w olejku, ostatecznie może być cukier waniliowy)
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki zmiksuj razem (użyłam blendera kielichowego, ale może też być zwykły mikser).
  2. Przelej do butelki i schowaj do lodówki.
  3. Podawaj schłodzone 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 ml Kalorie: 304 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 26 g Białka: 5 g

 

Inspiracja.