Przepis na domowy likier Baileys

domowy baileys

Baileys to pyszny irlandzki likier, którego podstawą jest irlandzka whiskey i śmietanka.

Niby składniki banalne, ale ich połączenie (z dodatkiem smakowitych aromatów) daje nieziemskie połączenie. Dlatego ten likier ma tak wielu wielbicieli.

Ja po wypiciu likieru piernikowego szukałam jakiś nowych inspiracji na domową produkcję „z procentami” i tak wpadłam na blogu Karo in the kitchen na przepis na domowy Baileys.

Muszę przyznać, że robi się go wyjątkowo szybko, ze składników łatwo dostępnych, a smakuje równie dobrze jak oryginał ❤❤

Można go pić od razu, ale lepszy jest po 2-3 dniach, wtedy whiskey ładnie się przegryza z innymi składnikami i już tak mocno nie dominuje w smaku. W dodatku – przechowywanie w lodówce korzystnie wpływa na doznania smakowe. Ten likier najlepiej smakuje schłodzony :D

Z podanego przepisu otrzymacie koło 900 ml likieru, o „mocy” około 14 procent.

Ps. Polecam wam także likier kokosowy – idealny dla babeczek 😆😋

irlandzki likier baileys irlandzki likier kawowy

irlandziki likier z whiskey baileys domowy

domowy likier kawowy z whiskey domowy likier kawowy

Domowy Baileys – przepis do druku

domowy baileys

Domowy Baileys

Wypieki Beaty
Prosty i szybki przepis na domową wersję likieru Baileys.
3.46 z 22 ocen
Czas przygotowania 10 minut
1 d
Czas całkowity 10 minut
Porcje 9
Kalorie 304 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Wszystkie składniki zmiksuj razem (użyłam blendera kielichowego, ale może też być zwykły mikser).
  • Przelej do butelki i schowaj do lodówki.
  • Podawaj schłodzone :)

Notatki

Przepis na około 900 ml likieru o mocy około 14 procent.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 304kcalWeglowodany: 26gBiałko: 5gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe kakao, kawa, kemówka, mleko skondensowane, śmietanka, whiskey
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja – blog Karo in the kitchen