Jajeczny likier pomarańczowy
Przepis na jajeczny likier pomarańczowy na żółtkach
Zapraszam do spróbowania mojego przepisu na domowy kremowy likier pomarańczowy na żółtkach! Ten likier to idealna propozycja na wieczór ze znajomymi lub na specjalną okazję. Likier pomarańczowy przygotowany jest jedynie z podstawowych i łatwo dostępnych składników. Wszystko razem wymieszać, wlać do butelki i schłodzić. Spróbuj, a przekonasz się, jak prosty i smaczny może być domowy likier!
Spis treści
Jajeczny likier pomarańczowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie domowe likiery i nalewki, to koniecznie przygotuj taki likier pomarańczowy na żółtkach.
Jajeczny likier pomarańczowy przepis
Składniki
składniki na pomarańczowy likier jajeczny
- 1 pomarańcza (większa i soczysta)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 250 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
- 6 żółtek (z jajek rozmiar L)
- 250 ml wódki
Instrukcja
Jak zrobić likier jajeczny z pomarańczą
- Pomarańczę dokładnie umyj i zetrzyj z niej skórkę.1 pomarańcza
- Wyciśnij sok z pomarańczy.
- Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier, skórkę i sok z pomarańczy – podgrzej aż cukier się rozpuści.250 ml śmietany kremówki, 200 g cukru
- Żółtka rozmieszaj trzepaczką, wlej małym strumieniem podgrzaną śmietankę i mieszaj.6 żółtek
- Przelej ponownie całość do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu aż przy brzegach zaczną tworzyć się bąble.
- Przelej całość przez gęste sito do miski – lekko ostudź.
- Dodaj wódkę i wymieszaj.250 ml wódki
- Przelej likier do litrowej butelki i schowaj do lodówki do schłodzenia – na kilka godzin.
- Likier pomarańczowy przechowuj w lodówce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ajerkoniak pomarańczowy – uwagi
Przepis na ten jajeczny likier pomarańczowy przyniósł mi od kolegi mąż. Usłyszał od niego same pochwały, więc nie tracąc czasu wzięłam się do roboty. Szczególnie, że nie wymaga ten likier jakichś szczególnych składników. Będziecie potrzebować do niego żółtek, wódki, pomarańczy, śmietany kremówki i cukru.
Jak zrobić pomarańczowy likier na żółtkach – wskazówki
Tu musiałam trochę pokombinować, bo oryginalny przepis był na termomixa. Ja go nie posiadam, więc te wszystkie tajemnicze instrukcje przerobiłam na swoje. Likier trzeba podgrzewać i miksować, ale z pomocą rondelka i kuchenki wszystko da się zrobić! Szykujcie więc soczystą pomarańczę i bierzcie się do roboty.
A z białek, które zostaną wam po likierze pomarańczowym zróbcie sobie jakąś pyszną bezę (6 białek to idealna ilość na dobrą Pavlovę). Jeśli nie przepadacie za bezami (chociaż nie chce mi się w to wierzyć), to upieczcie czekoladowe ciasto na białkach, albo bakaliowe ciasto z białek.
Polecane przepisy na domowe likiery
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe likiery o różnych smakach. Każdy jest bardzo prosty do zrobienia, więc na pewno sobie z nimi poradzisz! Zobacz chociażby te trzy przepisy:
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Dziękuje Pani ślicznie za przystosowanie przepisu. Zawsze robiłam w termomiksie. Obecnie jestem na wakacjach i chciałam zrobić dzieciom (35-letnim). Udało się. Wyszedł pyszny i wszystkim polecam.
Jeszcze raz dzięki.
Bardzo się cieszę, że przepis się przydał :) życzę miłego wypoczynku :)