Jajeczny likier pomarańczowy
Przepis na jajeczny likier pomarańczowy na żółtkach
Zapraszam do spróbowania mojego przepisu na domowy kremowy likier pomarańczowy na żółtkach! Ten likier to idealna propozycja na wieczór ze znajomymi lub na specjalną okazję. Likier pomarańczowy przygotowany jest jedynie z podstawowych i łatwo dostępnych składników. Wszystko razem wymieszać, wlać do butelki i schłodzić. Spróbuj, a przekonasz się, jak prosty i smaczny może być domowy likier!
Spis treści
Jajeczny likier pomarańczowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie domowe likiery i nalewki, to koniecznie przygotuj taki likier pomarańczowy na żółtkach.
Jajeczny likier pomarańczowy przepis
Składniki
składniki na pomarańczowy likier jajeczny
- 1 pomarańcza (większa i soczysta)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 250 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
- 6 żółtek (z jajek rozmiar L)
- 250 ml wódki
Instrukcja
Jak zrobić likier jajeczny z pomarańczą
- Pomarańczę dokładnie umyj i zetrzyj z niej skórkę.1 pomarańcza
- Wyciśnij sok z pomarańczy – u mnie wyszło około 80 ml soku.
- Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier, skórkę i sok z pomarańczy250 ml śmietany kremówki, 200 g cukru
- Wymieszaj i podgrzej na kuchence aż cukier się rozpuści.
- Żółtka rozmieszaj krótko trzepaczką – nie mają być ubite, tylko wymieszane.6 żółtek
- Wlej małym strumieniem podgrzaną śmietankę i mieszaj do połączenia.
- Przelej ponownie całość do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu aż przy brzegach zaczną tworzyć się bąble.
- Przelej całość przez gęste sito do miski – lekko ostudź.
- Dodaj wódkę i wymieszaj.250 ml wódki
- Przelej likier do litrowej butelki i schowaj do lodówki do schłodzenia – na kilka godzin.
- Likier pomarańczowy przechowuj w lodówce.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ajerkoniak pomarańczowy – uwagi
Przepis na ten jajeczny likier pomarańczowy przyniósł mi od kolegi mąż. Usłyszał od niego same pochwały, więc nie tracąc czasu wzięłam się do roboty. Szczególnie, że nie wymaga ten likier jakichś szczególnych składników. Będziecie potrzebować do niego żółtek, wódki, pomarańczy, śmietany kremówki i cukru.
Jak zrobić pomarańczowy likier na żółtkach – wskazówki
Tu musiałam trochę pokombinować, bo oryginalny przepis był na termomixa. Ja go nie posiadam, więc te wszystkie tajemnicze instrukcje przerobiłam na swoje. Likier trzeba podgrzewać i miksować, ale z pomocą rondelka i kuchenki wszystko da się zrobić! Szykujcie więc soczystą pomarańczę i bierzcie się do roboty.
A z białek, które zostaną wam po likierze pomarańczowym zróbcie sobie jakąś pyszną bezę (6 białek to idealna ilość na dobrą Pavlovę). Jeśli nie przepadacie za bezami (chociaż nie chce mi się w to wierzyć), to upieczcie czekoladowe ciasto na białkach, albo bakaliowe ciasto z białek.
Polecane przepisy na domowe likiery
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe likiery o różnych smakach. Każdy jest bardzo prosty do zrobienia, więc na pewno sobie z nimi poradzisz! Zobacz chociażby te trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na jajeczny likier pomarańczowy
Domowy likier jajeczny z pomarańczami to pyszna i aromatyczna nalewka, która może być idealnym dodatkiem do deserów lub stanowić samodzielny trunek na przyjęciach. Przygotowanie takiego likieru jest bardzo proste i wymaga niewielu składników.
Do jego przygotowania potrzebujemy żółtek z jajek, cukru, śmietany kremówki, wódki oraz dużej pomarańczy.
Na początku, żółtka oddzielamy od białek i mieszamy trzepaczką. W rondelku podgrzewamy śmietankę z cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy i dolewamy powolutku do żółtek cały czas mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Mieszaninę ponownie podgrzewamy, a następnie przelewamy przez sitko aby pozbyć się kawałków skórek. Krem pomarańczowy studzimy lekko, a następnie dodajemy do kremu wódkę, mieszając aż do uzyskania jednolitej mieszanki.
Likier przelewamy do słoika lub butelki i chowamy do lodówki na kilka godzin. Już po tym schłodzeniu można jajeczny likier pomarańczowy pić i dodawać do deserów.
Gotowy likier jajeczny z pomarańczami ma intensywny, słodki smak z nutami pomarańczy i delikatną nutą alkoholową. Można go podawać jako dodatek do ciast, deserów lub po prostu pić samodzielnie w kieliszku. Jest to świetny trunek na zimowe wieczory lub na przyjęcia wśród przyjaciół i rodziny. Spróbujcie koniecznie i przygotujcie ten domowy ajerkoniak pomarańczowy - jestem przekonana, że Wam zasmakuje. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na napoje z alkoholem.