Jajeczny likier pomarańczowy

Zaktualizowany: 2024 19 listopada
jajeczny likier pomarańczowy

Przepis na jajeczny likier pomarańczowy na żółtkach

Zapraszam do spróbowania mojego przepisu na domowy kremowy likier pomarańczowy na żółtkach! Ten likier to idealna propozycja na wieczór ze znajomymi lub na specjalną okazję. Likier pomarańczowy przygotowany jest jedynie z podstawowych i łatwo dostępnych składników. Wszystko razem wymieszać, wlać do butelki i schłodzić. Spróbuj, a przekonasz się, jak prosty i smaczny może być domowy likier!

domowy ajerkoniak z nutą pomarańczy w ładnej świątecznej butelce

Jajeczny likier pomarańczowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie domowe likiery i nalewki, to koniecznie przygotuj taki likier pomarańczowy na żółtkach.

ajerkoniak pomarańczowy na prezent bożonarodzeniowy

Jajeczny likier pomarańczowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na kremowy i delikatny likier pomarańczowy na żółtkach.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
12 hours
Czas całkowity 12 hours 30 minut
Porcje 750 ml – około
Kalorie 2570 kcal
Składniki

składniki na pomarańczowy likier jajeczny

Instrukcja
 

Jak zrobić likier jajeczny z pomarańczą

  • Pomarańczę dokładnie umyj i zetrzyj z niej skórkę.
    1 pomarańcza
  • Wyciśnij sok z pomarańczy – u mnie wyszło około 80 ml soku.
  • Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier, skórkę i sok z pomarańczy
    250 ml śmietany kremówki, 200 g cukru
    dodawanie soku z pomarańczy do składników na ajerkoniak
  • Wymieszaj i podgrzej na kuchence aż cukier się rozpuści.
    mieszanie produktów na likier ajerkoniak
  • Żółtka rozmieszaj krótko trzepaczką – nie mają być ubite, tylko wymieszane.
    6 żółtek
    mieszanie żółtek trzepaczką
  • Wlej małym strumieniem podgrzaną śmietankę i mieszaj do połączenia.
    zaparzanie żółtek gorącą śmietaną kremówką
  • Przelej ponownie całość do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu aż przy brzegach zaczną tworzyć się bąble.
    przelewanie masy z żółtek na likier ajerkoniak do garnka
  • Przelej całość przez gęste sito do miski – lekko ostudź.
    przelewanie masy jajecznej przez sitko
  • Dodaj wódkę i wymieszaj.
    250 ml wódki
    dodawanie wódki do masy jajecznej
  • Przelej likier do litrowej butelki i schowaj do lodówki do schłodzenia – na kilka godzin.
  • Likier pomarańczowy przechowuj w lodówce.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1butelkaKalorie: 2570kcalWeglowodany: 235gBiałko: 26gTłuszcz: 55gBłonnik: 45g
Słowa kluczowe pomarańczowy ajerkoniak
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pomarańczowy likier z żółtkami
kremowy likier pomarańczowy

Ajerkoniak pomarańczowy – uwagi

Przepis na ten jajeczny likier pomarańczowy przyniósł mi od kolegi mąż. Usłyszał od niego same pochwały, więc nie tracąc czasu wzięłam się do roboty. Szczególnie, że nie wymaga ten likier jakichś szczególnych składników. Będziecie potrzebować do niego żółtek, wódki, pomarańczy, śmietany kremówki i cukru.

jajeczny likier pomarańczowy

Jak zrobić pomarańczowy likier na żółtkach – wskazówki

Tu musiałam trochę pokombinować, bo oryginalny przepis był na termomixa. Ja go nie posiadam, więc te wszystkie tajemnicze instrukcje przerobiłam na swoje. Likier trzeba podgrzewać i miksować, ale z pomocą rondelka i kuchenki wszystko da się zrobić! Szykujcie więc soczystą pomarańczę i bierzcie się do roboty.

A z białek, które zostaną wam po likierze pomarańczowym zróbcie sobie jakąś pyszną bezę (6 białek to idealna ilość na dobrą Pavlovę). Jeśli nie przepadacie za bezami (chociaż nie chce mi się w to wierzyć), to upieczcie czekoladowe ciasto na białkach, albo bakaliowe ciasto z białek.

pomarańczowy ajerkoniak w świątecznej butelce
ajerkoniak pomarańczowy

Polecane przepisy na domowe likiery

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe likiery o różnych smakach. Każdy jest bardzo prosty do zrobienia, więc na pewno sobie z nimi poradzisz! Zobacz chociażby te trzy przepisy:

Opublikowano: 2021 8 marca

Podziel się przepisem

5 from 5 votes (4 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na jajeczny likier pomarańczowy

Domowy likier jajeczny z pomarańczami to pyszna i aromatyczna nalewka, która może być idealnym dodatkiem do deserów lub stanowić samodzielny trunek na przyjęciach. Przygotowanie takiego likieru jest bardzo proste i wymaga niewielu składników.

Do jego przygotowania potrzebujemy żółtek z jajek, cukru, śmietany kremówki, wódki oraz dużej pomarańczy.

Na początku, żółtka oddzielamy od białek i mieszamy trzepaczką. W rondelku podgrzewamy śmietankę z cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy i dolewamy powolutku do żółtek cały czas mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Mieszaninę ponownie podgrzewamy, a następnie przelewamy przez sitko aby pozbyć się kawałków skórek. Krem pomarańczowy studzimy lekko, a następnie dodajemy do kremu wódkę, mieszając aż do uzyskania jednolitej mieszanki.

Likier przelewamy do słoika lub butelki i chowamy do lodówki na kilka godzin. Już po tym schłodzeniu można jajeczny likier pomarańczowy pić i dodawać do deserów.

Gotowy likier jajeczny z pomarańczami ma intensywny, słodki smak z nutami pomarańczy i delikatną nutą alkoholową. Można go podawać jako dodatek do ciast, deserów lub po prostu pić samodzielnie w kieliszku. Jest to świetny trunek na zimowe wieczory lub na przyjęcia wśród przyjaciół i rodziny. Spróbujcie koniecznie i przygotujcie ten domowy ajerkoniak pomarańczowy - jestem przekonana, że Wam zasmakuje. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na napoje z alkoholem.