Przepis na kremowy likier pomarańczowy na żółtkach

Przepis na ten jajeczny likier pomarańczowy przyniósł mi od kolegi mąż.
Usłyszał od niego same pochwały, więc nie tracąc czasu wzięłam się do roboty :)
Szczególnie, że nie wymaga ten likier jakichś szczególnych składników.
Będziecie potrzebować do niego żółtek, wódki, pomarańczy, śmietany kremówki i cukru.
Jak zrobić taki pomarańczowy likier na żółtkach?
Tu musiałam trochę pokombinować, bo oryginalny przepis był na termomixa.
Ja go nie posiadam, więc te wszystkie tajemnicze instrukcje przerobiłam na swoje.
Likier trzeba podgrzewać i miksować, ale z pomocą rondelka i kuchenki wszystko da się zrobić!
Szykujcie więc soczystą pomarańczę i bierzcie się do roboty.
A z białek, które zostaną wam po likierze pomarańczowym zróbcie sobie jakąś pyszną bezę (6 białek to idealna ilość na dobrą Pavlovę 😍).
Jeśli nie przepadacie za bezami (chociaż nie chce mi się w to wierzyć), to upieczcie czekoladowe ciasto na białkach, albo bakaliowe ciasto z białek.




Jajeczny likier pomarańczowy przepis do druku

Jajeczny likier pomarańczowy
Składniki
- 1 pomarańcza większa i soczysta
- 200 g cukru 1 szklanka
- 250 ml śmietany kremówki użyłam 30%
- 6 żółtek z jajek rozmiar L
- 250 ml wódki
Instrukcja
- Pomarańczę dokładnie umyj i zetrzyj z niej skórkę.
- Wyciśnij sok z pomarańczy.
- Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier, skórkę i sok z pomarańczy – podgrzej aż cukier się rozpuści.
- Żółtka rozmieszaj trzepaczką, wlej małym strumieniem podgrzaną śmietankę i mieszaj.
- Przelej ponownie całość do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu aż przy brzegach zaczną tworzyć się bąble.
- Przelej całość przez gęste sito do miski.
- Dodaj wódkę i wymieszaj.
- Przelej likier do litrowej butelki i schowaj do lodówki do schłodzenia – na kilka godzin.
- Likier pomarańczowy przechowuj w lodówce.