jajeczny likier pomarańczowy

Przepis na jajeczny likier pomarańczowy na żółtkach

Zapraszam do spróbowania mojego przepisu na domowy kremowy likier pomarańczowy na żółtkach! Ten likier to idealna propozycja na wieczór ze znajomymi lub na specjalną okazję. Likier pomarańczowy przygotowany jest jedynie z podstawowych i łatwo dostępnych składników. Wszystko razem wymieszać, wlać do butelki i schłodzić. Spróbuj, a przekonasz się, jak prosty i smaczny może być domowy likier!

pomarańczowy likier z żółtkami

Jajeczny likier pomarańczowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie domowe likiery i nalewki, to koniecznie przygotuj taki likier pomarańczowy na żółtkach.

jajeczny likier pomarańczowy

Jajeczny likier pomarańczowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na kremowy i delikatny likier pomarańczowy na żółtkach.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
12 hours
Czas całkowity 12 hours 30 minut
Porcje 1 litr
Kalorie 2570 kcal
Składniki

składniki na pomarańczowy likier jajeczny

Instrukcja
 

Jak zrobić likier jajeczny z pomarańczą

  • Pomarańczę dokładnie umyj i zetrzyj z niej skórkę.
    1 pomarańcza
  • Wyciśnij sok z pomarańczy.
  • Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier, skórkę i sok z pomarańczy – podgrzej aż cukier się rozpuści.
    250 ml śmietany kremówki, 200 g cukru
  • Żółtka rozmieszaj trzepaczką, wlej małym strumieniem podgrzaną śmietankę i mieszaj.
    6 żółtek
  • Przelej ponownie całość do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu aż przy brzegach zaczną tworzyć się bąble.
  • Przelej całość przez gęste sito do miski – lekko ostudź.
  • Dodaj wódkę i wymieszaj.
    250 ml wódki
  • Przelej likier do litrowej butelki i schowaj do lodówki do schłodzenia – na kilka godzin.
  • Likier pomarańczowy przechowuj w lodówce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1butelkaKalorie: 2570kcalWeglowodany: 235gBiałko: 26gTłuszcz: 55gBłonnik: 45g
Słowa kluczowe pomarańczowy ajerkoniak
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kremowy likier pomarańczowy

Ajerkoniak pomarańczowy – uwagi

Przepis na ten jajeczny likier pomarańczowy przyniósł mi od kolegi mąż. Usłyszał od niego same pochwały, więc nie tracąc czasu wzięłam się do roboty. Szczególnie, że nie wymaga ten likier jakichś szczególnych składników. Będziecie potrzebować do niego żółtek, wódki, pomarańczy, śmietany kremówki i cukru.

jajeczny likier pomarańczowy

Jak zrobić pomarańczowy likier na żółtkach – wskazówki

Tu musiałam trochę pokombinować, bo oryginalny przepis był na termomixa. Ja go nie posiadam, więc te wszystkie tajemnicze instrukcje przerobiłam na swoje. Likier trzeba podgrzewać i miksować, ale z pomocą rondelka i kuchenki wszystko da się zrobić! Szykujcie więc soczystą pomarańczę i bierzcie się do roboty.

A z białek, które zostaną wam po likierze pomarańczowym zróbcie sobie jakąś pyszną bezę (6 białek to idealna ilość na dobrą Pavlovę). Jeśli nie przepadacie za bezami (chociaż nie chce mi się w to wierzyć), to upieczcie czekoladowe ciasto na białkach, albo bakaliowe ciasto z białek.

ajerkoniak pomarańczowy

Polecane przepisy na domowe likiery

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe likiery o różnych smakach. Każdy jest bardzo prosty do zrobienia, więc na pewno sobie z nimi poradzisz! Zobacz chociażby te trzy przepisy: