Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Domowy likier kokosowy

Dziś wpis tylko dla dorosłych 😉 Wielu z nas robi w domu swoje nalewki, wina i likiery. Mój mąż jest zapalonym winiarzem amatorem, a ja żeby nie być gorszą, od czasu do czasu robię jakąś nalewkę. Ostatnio najczęściej robię likier kokosowy, bo co go zrobię, to chwila i go nie ma 😉

Muszę przyznać, że jestem niezmiernie wdzięczna Malbet z forum mniam mniam za ten przepis.

Myślę, że na sukces tego likieru ma  wpływ nieziemski smak i baaaaaardzo proste przygotowanie (i do tego bardzo krótkie). Jeśli lubicie kokosowy smak, malibu i likiery kokosowe, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Ten likier świetnie się nada do nasączania biszkoptu – np. do tortu kokosowego 🙂

 

 

 

Domowy likier kokosowy
 
Autor:
Składniki
  • 150-200g wiórek kokosowych
  • 0,5 litra czystej wódki
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (w obu przypadkach polecam mleko Gostyń)
Wykonanie
  1. Wiórki zalej wódką i odstaw na przynajmniej 8 godzin (ja je zostawiam pod przykryciem na noc).
  2. Następnie przelej je przez gęste sito (możesz go dodatkowo wyłożyć gazą, albo pieluchą tetrową) do większego pojemniczka, odciśnij wiórki. Teraz wlej obie puszki mleka i wymieszaj.
  3. Przelej likier do dużej butelki (ja wykorzystuję największe butelki po martini i są nalane pod korek).
  4. Koniec, delektuj się i postaraj się nie wypić wszystkiego od razu 😉
Notatki
Mam jeszcze małą podpowiedź co do wiórek - nie warto ich wyrzucać. Ja je zasypuję cukrem (bo po tej wódce, to mają dużo promili), a następnie przekładam do dużego słoiczka i wykorzystuję do deserów - np. do posypania lodów (oczywiście tylko dorosłym), naleśników z czekoladą, do ciasta rafaello, albo do tortu kokosowego. Można oczywiście zjeść je same łyżką prosto ze słoika 😉

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Reklama

  • Pingback: Tort kokosowy tylko dla dorosłych « Wypieki Beaty()

  • Pingback: Kokosowy sernik na zimno z czereśniami « Wypieki Beaty Wypieki Beaty()

  • Małgosia

    a co zrobić jesli wiórki wpija cały alkohol?? Mam je jakoś odcedzić??

    • wypiekibeaty

      Ja je przesaczalam przez gaze lub pieluche tetrowa i lekko odciskalam. Potem mozesz dodac do wiorek troche cukru i wykorzystac je jako np. dodatek do lodow (oczywiscie tylko dla doroslych) 🙂

      • Małgosia

        Przesączyłam, dodałam mleczka i….. it’s heaven 🙂

        • wypiekibeaty

          A nie mowilam 🙂

  • Marta

    A ile wiórki i likier mogą stać?

    • Jeśli chodzi Ci o wiórki już po zlaniu alkoholu, to ja swoje trzymałam bardzo długo. Sam likier – pierwsza butelka znikła w okamgnieniu, ale druga już trochę postała – trzymałam ją w lodówce, bo bałam się czy mleko skondensowane dodane do likieru się nie zepsuje.

  • Anna

    Wiórki wypiły całą wódkę, odsączałam i odciskałam je więc przez pieluchę ale płynu wyszło mi jakieś 250 ml… Dodałam mleka i wyszło, że likier ma 10% (a np. malibu 21%). Czy wódki da się odcisnąć więcej? Czy zrobiłam jakiś błąd?

    Ostatecznie dolałam drugie 0,5 alkoholu 😉

    • Może to kwestia wiórek, może jakieś przesuszone były 🙁 W takiej sytuacji, to tylko właśnie dolanie alkoholu może pomóc, albo trzeba zostać przy „słabszym” likierze.

  • Nie jestem zadowolona z przepisu wiórki kokosowe w alkoholu przez jedną dobę to za krótko nie czuć w likierze kokosu.

  • Ewa

    Witam, mam pytanie, czy taki likier długo może stać w lodówce? Jednak jest w nim mleko, nie skwaśnieje? Jeśli tak to jak długo może stać?

    • wypiekibeaty

      Trochę trudno mi powiedzieć, bo mi bardzo szybko poszedł. Potem robiłam jeszcze raz i ten stał dużo dłużej, bo nawet o nim zapomniałam, przypomniałam sobie o nim po kilku miesiącach, pachniał ok, ale już się trochę bałam go pić.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux