Domowy likier kokosowy

 

likier kokosowy

 

Dziś wpis tylko dla dorosłych 😉

Wielu z nas robi w domu swoje nalewki, wina i likiery.

Mój mąż jest zapalonym winiarzem amatorem, a ja żeby nie być gorszą, od czasu do czasu robię jakąś nalewkę.

Ostatnio najczęściej robię domowy likier kokosowy, bo co go zrobię, to chwila i go nie ma 😉

Muszę przyznać, że jestem niezmiernie wdzięczna Malbet z forum mniam mniam za ten przepis.

Myślę, że na sukces tego likieru ma  wpływ nieziemski smak i baaaaaardzo proste przygotowanie (i do tego bardzo krótkie).

Jeśli lubicie kokosowy smak, malibu i likiery kokosowe, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Ten likier świetnie się nada do nasączania biszkoptu – np. do tortu kokosowego 🙂

Ps. Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na likier piernikowy, albo domowy ajerkoniak na ciepło 🙂

 

domowy likier malibu domowy likier kokosowy
 

likier mleczno-kokosowy domowy likier kokosowy
 

domowy likier malibu likier kokosowy
 

A tu moje pierwsze zdjęcia tego domowego likieru kokosowego 🙂

 

 

Domowy likier kokosowy – przepis do druku

 

Domowy likier kokosowy

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 1,4 litra likieru.
Autor:
Typ przepisu: Napoje
Ilość: 14
Składniki
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 0,5 litra czystej wódki
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
  • 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego (w obu przypadkach polecam mleko Gostyń)
Wykonanie
  1. Wiórki zalej wódką i odstaw na przynajmniej 8 godzin (ja je zostawiam pod przykryciem na noc).
  2. Na misce ułóż gęste sito, wyłóż je gazą lub pieluchą tetrową.
  3. Przelej wiórki z wódką przez to sito.
  4. Mocno wyciśnij z wiórek resztki wódki - mi w sumie wyszło 350 ml wódki.
  5. Wlej do wódki obydwa mleka i wymieszaj.
  6. Przelej likier do dużej butelki i schowaj do lodówki.
  7. Przed użyciem porządnie wstrząśnij, bo stojąc w lodówce likier się trochę rozwarstwia.
  8. Likier najlepszy jest po około dwóch dniach, gdy składniki się "przegryzą".
Notatki
Mam jeszcze małą podpowiedź co do wiórek - nie warto ich wyrzucać. Ja je zasypuję cukrem (bo po tej wódce, to mają dużo promili), a następnie przekładam do dużego słoiczka i wykorzystuję do deserów - np. do posypania lodów (oczywiście tylko dorosłym), naleśników z czekoladą, do ciasta rafaello, albo do tortu kokosowego. Można oczywiście zjeść je same łyżką prosto ze słoika 😉
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 ml Kalorie: 239 Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 24 g Białka: 5 g