Przepis na domowy likier kokosowy

domowy likier kokosowy

Dziś wpis tylko dla dorosłych ;)

Wielu z nas robi w domu swoje nalewki, wina i likiery.

Mój mąż jest zapalonym winiarzem amatorem, a ja żeby nie być gorszą, od czasu do czasu robię jakąś nalewkę.

Ostatnio najczęściej robię domowy likier kokosowy, bo co go zrobię, to chwila i go nie ma ;)

Muszę przyznać, że jestem niezmiernie wdzięczna Malbet z forum mniam mniam za ten przepis.

Myślę, że na sukces tego likieru ma  wpływ nieziemski smak i baaaaaardzo proste przygotowanie (i do tego bardzo krótkie).

Jak zrobić taki domowy likier kokosowy?

Potrzebujecie wiórki kokosowe, które musicie zalać wódką i odstawić aby porządnie nasiąkły.

Po kilku godzinach (a najlepiej po całej nocy) wiórki odsączacie z tej wódki i porządnie wyciskacie.

Wiórki możecie sobie przełożyć do jakiegoś słoiczka i używać do posypania np. lodów 😁

A z wódki robicie likier 😍

Jeśli lubicie kokosowy smak, malibu i likiery kokosowe, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Ten likier świetnie się nada do nasączania biszkoptu – np. do tortu kokosowego :)

Ps. Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na likier piernikowy, domowy likier Baileys albo domowy ajerkoniak na ciepło :)

Zajrzyjcie także do moich przepisów na napoje – tam znajdziecie również fajne przepisy na kawę!

domowy likier malibu domowy likier kokosowy

likier mleczno-kokosowy domowy likier kokosowy

domowy likier malibu likier kokosowy

A tu moje pierwsze zdjęcia tego domowego likieru kokosowego :)

 

 

Domowy likier kokosowy – przepis do druku

domowy likier kokosowy

Domowy likier kokosowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty domowy likier kokosowy.
3.05 z 22 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 10 minut
12 godz
Czas całkowity 12 godz 10 minut
Danie Napoje
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 14
Kalorie 239 kcal

Składniki
  

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 0,5 litra wódki
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (w obu przypadkach polecam mleko Gostyń)

Instrukcja
 

  • Wiórki zalej wódką i odstaw na przynajmniej 8 godzin (ja je zostawiam pod przykryciem na noc).
  • Na misce ułóż gęste sito, wyłóż je gazą lub pieluchą tetrową.
  • Przelej wiórki z wódką przez to sito.
  • Mocno wyciśnij z wiórek resztki wódki - mi w sumie wyszło 350 ml wódki.
  • Wlej do wódki obydwa mleka i wymieszaj.
  • Przelej likier do dużej butelki i schowaj do lodówki.
  • Przed użyciem porządnie wstrząśnij, bo stojąc w lodówce likier się trochę rozwarstwia.
  • Likier najlepszy jest po około dwóch dniach, gdy składniki się "przegryzą".

Notatki

Mam jeszcze małą podpowiedź co do wiórek - nie warto ich wyrzucać. Ja je zasypuję cukrem (bo po tej wódce, to mają dużo promili), a następnie przekładam do dużego słoiczka i wykorzystuję do deserów - np. do posypania lodów (oczywiście tylko dorosłym), naleśników z czekoladą, do ciasta rafaello, albo do tortu kokosowego. Można oczywiście zjeść je same łyżką prosto ze słoika ;)

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 239kcalWeglowodany: 24gBiałko: 5gTłuszcz: 6g
Słowa kluczowe mleko skondensowane, wiórki kokosowe, wódka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!