Świąteczny ajerkoniak
Szukacie czegoś fajnego na święta? Czegoś bardziej dla dorosłych?
To dobrze trafiliście :D
Zapraszam na świąteczny ajerkoniak domowej roboty.
Na jajkach, śmietance i rumie – lekki i pyszny likier, a do tego może być podany na ciepło – więc idealnie się sprawdzi na rozgrzewkę po zimowym spacerze :)
Przygotowanie tego ajerkoniaku jest bardzo proste, a na dodatek bardzo szybkie – tylko nie dodawajcie zbyt gorącego mleka do jajek, bo będziecie mieli jajecznicę :)
Z podanej porcji otrzymacie sporą ilość świątecznego ajerkoniaku, więc wystarczy dla całej rodziny.
A na wieczór polecam żurawinowe mohito :D

Świąteczny ajerkoniak
Składniki
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka śmietany kremówki (użyłam 30 %)
- 4 kawałki kory cynamonu (albo pół łyżeczki mielonego)
- 3/4 łyżki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 5 jajek
- 100 g cukru
- około 3/4 szklanki ciemnego rumu (lub do smaku ;))
Instrukcja
- Mleko, śmietankę, cynamon, wanilię i gałkę muszkatową umieść w rondelku i zagotuj (uważaj aby mleko nie wykipiało).
- W tym czasie jajka umieść na sitku i zalej wrzątkiem.
- Zagotowane mleko odstaw na około 10 minut - do lekkiego wystudzenia.
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Z mleka wyjmij laski cynamonu i zdejmij kożuch jeśli zdążył się zrobić.
- Przelej masę jajeczną do mleka i wymieszaj dokładnie.
- Dodaj rum i zmieszaj.
- Podawaj na ciepło :)
Przepis znalazłam tutaj – podaję ze zmianami (wg mnie oryginał był zdecydowanie za słodki).