świąteczny ajerkoniak

Przepis na domowy ajerkoniak na gorąco

W okresie świątecznym i karnawałowym polecam wam na rozgrzanie pyszny domowy ajerkoniak podany na gorąco. To bardzo prosty i szybki napój, który idealnie rozgrzeje po zimowym spacerze. Polecam go również do wypicia po zimowym szaleństwie na nartach czy sankach :) 

ajerkoniak na święta

Świąteczny ajerkoniak przepis krok po kroku

Na zimno chłodne dni polecam Ci taki smakowity i rozgrzewający ajerkoniak.

świąteczny ajerkoniak

Świąteczny ajerkoniak przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowy rozgrzewający ajerkoniak na ciepło.
4.84 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 4
Składniki

składniki na domowy ajerkoniak na ciepło

  • 750 ml mleka (- u mnie 1,5 %)
  • 250 ml śmietany kremówki ((użyłam 30 %))
  • 4 kawałki kory cynamonu ((albo pół łyżeczki mielonego))
  • 3/4 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 5 jajek (- u mnie rozmiar L)
  • 100 g cukru (- 1/2 szklanki)
  • około 180 ml ciemnego rumu ((lub do smaku ;)))
Instrukcja
 

Jak robić świąteczny ajerkoniak eggnog na ciepło

  • Mleko, śmietankę, cynamon, wanilię i gałkę muszkatową umieść w rondelku i zagotuj (uważaj aby mleko nie wykipiało).
    750 ml mleka, 250 ml śmietany kremówki, 4 kawałki kory cynamonu, 3/4 łyżki ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • W tym czasie jajka umieść na sitku i przelej wrzątkiem.
    5 jajek
  • Zagotowane mleko odstaw na około 10 minut – do lekkiego wystudzenia.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    100 g cukru
  • Z mleka wyjmij laski cynamonu i zdejmij kożuch jeśli zdążył się zrobić.
  • Przelej masę jajeczną do mleka i wymieszaj dokładnie.
  • Dodaj rum i zmieszaj.
    około 180 ml ciemnego rumu
  • Podawaj na ciepło :)
Prywatne
Słowa kluczowe eggnog, rozgrzewający likier
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ajerkoniak na święta

Świąteczny ajerkoniak eggnog – uwagi

Szukacie czegoś fajnego na święta? Czegoś bardziej dla dorosłych?

To dobrze trafiliście :D

Zapraszam na świąteczny ajerkoniak domowej roboty.

Na jajkach, śmietance i rumie – lekki i pyszny likier, a do tego może być podany na ciepło – więc idealnie się sprawdzi na rozgrzewkę po zimowym spacerze :)

Przygotowanie tego ajerkoniaku jest bardzo proste, a na dodatek bardzo szybkie – tylko nie dodawajcie zbyt gorącego mleka do jajek, bo będziecie mieli jajecznicę :)

Z podanej porcji otrzymacie sporą ilość świątecznego ajerkoniaku, więc wystarczy dla całej rodziny.

A na wieczór polecam żurawinowe mohito :D

domowy ajerkoniak
świąteczny ajerkoniak
domowy-ajerkoniak-9

Przepis znalazłam tutaj – podaję ze zmianami (wg mnie oryginał był zdecydowanie za słodki).

Polecane przepisy na rozgrzewające napoje

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne rozgrzewające napoje idealne na zimę i jesień. Tutaj polecam takie trzy przepisy: