Świąteczny ajerkoniak

 

świąteczny ajerkoniak

 

Szukacie czegoś fajnego na święta? Czegoś bardziej dla dorosłych?

To dobrze trafiliście :D

Zapraszam na świąteczny ajerkoniak domowej roboty.

Na jajkach, śmietance i rumie – lekki i pyszny likier, a do tego może być podany na ciepło – więc idealnie się sprawdzi na rozgrzewkę po zimowym spacerze :)

Przygotowanie tego ajerkoniaku jest bardzo proste, a na dodatek bardzo szybkie – tylko nie dodawajcie zbyt gorącego mleka do jajek, bo będziecie mieli jajecznicę :)

Z podanej porcji otrzymacie sporą ilość świątecznego ajerkoniaku, więc wystarczy dla całej rodziny.

A na wieczór polecam żurawinowe mohito :D

ajerkoniak na święta

 

ajerkoniak na święta

 

domowy ajerkoniak

 

świąteczny ajerkoniak

 

domowy-ajerkoniak-9

 

świąteczny ajerkoniak

Świąteczny ajerkoniak

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki (użyłam 30 %)
  • 4 kawałki kory cynamonu (albo pół łyżeczki mielonego)
  • 3/4 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • około 3/4 szklanki ciemnego rumu (lub do smaku ;))

Instrukcja
 

  • Mleko, śmietankę, cynamon, wanilię i gałkę muszkatową umieść w rondelku i zagotuj (uważaj aby mleko nie wykipiało).
  • W tym czasie jajka umieść na sitku i zalej wrzątkiem.
  • Zagotowane mleko odstaw na około 10 minut - do lekkiego wystudzenia.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Z mleka wyjmij laski cynamonu i zdejmij kożuch jeśli zdążył się zrobić.
  • Przelej masę jajeczną do mleka i wymieszaj dokładnie.
  • Dodaj rum i zmieszaj.
  • Podawaj na ciepło :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję ze zmianami (wg mnie oryginał był zdecydowanie za słodki).