Świąteczny ajerkoniak
Przepis na domowy ajerkoniak na gorąco
W okresie świątecznym i karnawałowym polecam wam na rozgrzanie pyszny domowy ajerkoniak podany na gorąco. To bardzo prosty i szybki napój, który idealnie rozgrzeje po zimowym spacerze. Polecam go również do wypicia po zimowym szaleństwie na nartach czy sankach :)
Spis treści
Świąteczny ajerkoniak przepis krok po kroku
Na zimno chłodne dni polecam Ci taki smakowity i rozgrzewający ajerkoniak.
Świąteczny ajerkoniak przepis
Składniki
składniki na domowy ajerkoniak na ciepło
- 750 ml mleka (- u mnie 1,5 %)
- 250 ml śmietany kremówki ((użyłam 30 %))
- 4 kawałki kory cynamonu ((albo pół łyżeczki mielonego))
- 3/4 łyżki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 5 jajek (- u mnie rozmiar L)
- 100 g cukru (- 1/2 szklanki)
- około 180 ml ciemnego rumu ((lub do smaku ;)))
Instrukcja
Jak robić świąteczny ajerkoniak eggnog na ciepło
- Mleko, śmietankę, cynamon, wanilię i gałkę muszkatową umieść w rondelku i zagotuj (uważaj aby mleko nie wykipiało).750 ml mleka, 250 ml śmietany kremówki, 4 kawałki kory cynamonu, 3/4 łyżki ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- W tym czasie jajka umieść na sitku i przelej wrzątkiem.5 jajek
- Zagotowane mleko odstaw na około 10 minut – do lekkiego wystudzenia.
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.100 g cukru
- Z mleka wyjmij laski cynamonu i zdejmij kożuch jeśli zdążył się zrobić.
- Przelej masę jajeczną do mleka i wymieszaj dokładnie.
- Dodaj rum i zmieszaj.około 180 ml ciemnego rumu
- Podawaj na ciepło :)
Prywatne
Świąteczny ajerkoniak eggnog – uwagi
Szukacie czegoś fajnego na święta? Czegoś bardziej dla dorosłych?
To dobrze trafiliście :D
Zapraszam na świąteczny ajerkoniak domowej roboty.
Na jajkach, śmietance i rumie – lekki i pyszny likier, a do tego może być podany na ciepło – więc idealnie się sprawdzi na rozgrzewkę po zimowym spacerze :)
Przygotowanie tego ajerkoniaku jest bardzo proste, a na dodatek bardzo szybkie – tylko nie dodawajcie zbyt gorącego mleka do jajek, bo będziecie mieli jajecznicę :)
Z podanej porcji otrzymacie sporą ilość świątecznego ajerkoniaku, więc wystarczy dla całej rodziny.
A na wieczór polecam żurawinowe mohito :D
Przepis znalazłam tutaj – podaję ze zmianami (wg mnie oryginał był zdecydowanie za słodki).
Polecane przepisy na rozgrzewające napoje
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne rozgrzewające napoje idealne na zimę i jesień. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Domowy ajerkoniak przepis
Na zimę i Boże Narodzenie polecam świetny przepis na domowy ajerkoniak podany na ciepło. To doskonały rozgrzewający drink przygotowany na mleku, jajkach i rumie. Świetnie rozgrzeje po zimowym spacerze lub po uprawianiu zimowych sportów. Do tego rewelacyjnie smakuje - spróbujcie koniecznie!
Jak zrobić drink z ajerkoniakiem?
Zobaczcie mój przepis na eggnog na ciepło i przygotujcie go jak najszybciej. Likier podany na ciepło to typowy amerykański przepis, ale myślę, że w Polsce również znajdzie wielu wielbicieli :) Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
Przepis na eggnog
Wypróbujcie ten przepis już teraz i zapiszcie go sobie na przyszłość.