Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Świąteczny ajerkoniak

Świąteczny ajerkoniak

 

świąteczny ajerkoniak

 

Szukacie czegoś fajnego na święta? Czegoś bardziej dla dorosłych?

To dobrze trafiliście 😀

Zapraszam na świąteczny ajerkoniak domowej roboty.

Na jajkach, śmietance i rumie – lekki i pyszny likier, a do tego może być podany na ciepło – więc idealnie się sprawdzi na rozgrzewkę po zimowym spacerze 🙂

Przygotowanie tego ajerkoniaku jest bardzo proste, a na dodatek bardzo szybkie – tylko nie dodawajcie zbyt gorącego mleka do jajek, bo będziecie mieli jajecznicę 🙂

Z podanej porcji otrzymacie sporą ilość świątecznego ajerkoniaku, więc wystarczy dla całej rodziny.

A na wieczór polecam żurawinowe mohito 😀

ajerkoniak na święta

 

ajerkoniak na święta

 

domowy ajerkoniak

 

świąteczny ajerkoniak

 

domowy-ajerkoniak-9

 

Świąteczny ajerkoniak
 
Autor:
Składniki
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki (użyłam 30 %)
  • 4 kawałki kory cynamonu (albo pół łyżeczki mielonego)
  • ¾ łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • około ¾ szklanki ciemnego rumu (lub do smaku ;))
Wykonanie
  1. Mleko, śmietankę, cynamon, wanilię i gałkę muszkatową umieść w rondelku i zagotuj (uważaj aby mleko nie wykipiało).
  2. W tym czasie jajka umieść na sitku i zalej wrzątkiem.
  3. Zagotowane mleko odstaw na około 10 minut - do lekkiego wystudzenia.
  4. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  5. Z mleka wyjmij laski cynamonu i zdejmij kożuch jeśli zdążył się zrobić.
  6. Przelej masę jajeczną do mleka i wymieszaj dokładnie.
  7. Dodaj rum i zmieszaj.
  8. Podawaj na ciepło 🙂
 

Przepis znalazłam tutaj – podaję ze zmianami (wg mnie oryginał był zdecydowanie za słodki).

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux