mohito z żurawiną_3

Już wcześniej na blogu pojawił się przepis na bardziej owocowe mojito (czy też mohito) – wtedy zaprezentowałam Wam borówkowe mojito – swoją drogą – bardzo pyszne :) i je też polecam do wypróbowania.

Dziś za to zapraszam na mojito w wersji świątecznej, a dokładnie bożonarodzeniowej, a to za sprawą dodatków – czyli żurawiny i ziarenek granatu.

Dzięki nim ten popularny drink nabiera czerwono-zielonego koloru i świetnie sprawdzi się na świątecznych przyjęciach :)

Będziecie do niego potrzebować suszoną żurawinę (najlepiej wcześniej ją sobie przygotować, bo trzeba ją zmiksować, a następnie zalać wrzątkiem, aby zmiękła), a do serwowania proponuję podać dodatkowo długie łyżeczki, aby zjeść zalegające na dnie owoce :)

A – i nie zapomnijcie, przy okazji, o przepisie na ciasto mojito :)

mohito z żurawiną_6

mohito z żurawiną_5

mohito z żurawiną_8

mojito

Mohito z żurawiną i granatem

Wypieki Beaty
Przepis na około 6 porcji.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Danie Napoje
Porcje 6

Składniki
  

  • 175 g suszonej żurawiny
  • 350 ml wrzącej wody
  • pestki z dużego granatu
  • 180 ml białego rumu
  • pęczek mięty (same listki)
  • około 350 ml wody mineralnej gazowanej (chociaż ja lubię ją zastępować spritem)
  • lód

Instrukcja
 

  • Żurawinę zmiksuj malakserem, albo mocno poszatkuj, zalej wrzątkiem i odstaw aż napęcznieje i ostygnie.
  • Listki mięty lekko rozgnieć w moździerzu, lub rozbij końcówką noża.
  • Do wysokich szklanek nałóż po dwie czubate łyżki żurawiny, dołóż po dwie łyżki ziarenek granatu oraz rozgniecione listki mięty.
  • Wlej po około 30 ml rumu (jeśli lubisz mocniejsze drinki, to możesz dać więcej), uzupełnij drinka wodą gazowaną lub spritem, a na koniec dodaj lód.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi z numeru 6/2015 BBC Good Food.