Przepis na wilgotne ciasto limonkowo-miętowe
Dziś mam dla Was coś orzeźwiającego, pachnącego limonką i miętą, z odrobiną rumu i brązowego cukru.
Inspiracją do niego jest drink mojito – rewelacyjny na upały.
Oryginalnie przepis jest na babeczki, ale ja postanowiłam upiec z niego zwykłe ciasto.
Zrobiłam go w foremce 22/22 cm i wyszedł mi fajny placek.
Zapraszam na wilgotne ciasto limonkowo-miętowe.
Możecie upiec około 12 babeczek, albo placek jak ja :)
Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na ciasto z limonkami oraz przepisu na meksykańskie ciasto czekoladowe.
Ciasto mojito przepis

Ciasto mojito
Przepis na pyszne i wilgotne ciasto limonkowo-miętowe
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 22/22 cm albo forma na 12 babeczek.
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki mięty świeżej posiekanej (myślę, że można spokojnie dać więcej)
- skórka starta z dwóch limonek
- 3/4 szklanki cukru (użyłam brązowego) - 150 g
- 2 łyżki soku z limonki świeżo wyciśniętego
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki ciemnego rumu (można dać trochę więcej ;))
- 190 g mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
Instrukcja
- Zmieszaj w garnku mleko i rozdrobnioną miętę (ja odłożyłam odrobinę na później) i podgotuj krótko.1 szklanka mleka, 0,5 szklanki mięty
- Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie przecedź mleko przez sitko i odstaw do ostudzenia.
- W dużej misce połącz cukier i skórkę z limonki, lekko ucierając całość.3/4 szklanki cukru, skórka
- Do mleka dodaj sok z limonki, zamieszaj i dodaj płyn do cukru.2 łyżki soku z limonki
- Dodaj olej i rum.1/3 szklanki oleju, 2 łyżeczki ciemnego rumu
- Całość zmiksuj mikserem.
- Połącz razem suche składniki.190 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli
- Dodaj partiami do płynnej części i lekko zmiksuj - ja dodałam tutaj pozostawioną świeżą miętę.
- Przełóż ciasto do foremki lub papilotek.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Udekoruj ciasto ubitą śmietaną kremówką i skórką startą z limonki.
Notatki
Brak jajek w przepisie nie jest przypadkowy - faktycznie ich nie używamy :) Smacznego :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!