Przepis na wilgotne ciasto limonkowo-miętowe

Dziś mam dla Was coś orzeźwiającego, pachnącego limonką i miętą, z odrobiną rumu i brązowego cukru.

Inspiracją do niego jest drink mojito – rewelacyjny na upały.

Oryginalnie przepis jest na babeczki, ale ja postanowiłam upiec z niego zwykłe ciasto.

Zrobiłam go w foremce 22/22 cm i wyszedł mi fajny placek.

Zapraszam na wilgotne ciasto limonkowo-miętowe.

Możecie upiec około 12 babeczek, albo placek jak ja :)

Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na ciasto z limonkami oraz przepisu na meksykańskie ciasto czekoladowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ciasto mojito

mojito cake

mohito cake

 

Ciasto mojito przepis

ciasto mojito

Ciasto mojito

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i wilgotne ciasto limonkowo-miętowe
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 50 minut

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 22/22 cm albo forma na 12 babeczek.

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki mięty świeżej posiekanej (myślę, że można spokojnie dać więcej)
  • skórka starta z dwóch limonek
  • 3/4 szklanki cukru (użyłam brązowego) - 150 g
  • 2 łyżki soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki ciemnego rumu (można dać trochę więcej ;))
  • 190 g mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

Instrukcja
 

  • Zmieszaj w garnku mleko i rozdrobnioną miętę (ja odłożyłam odrobinę na później) i podgotuj krótko.
    1 szklanka mleka, 0,5 szklanki mięty
  • Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie przecedź mleko przez sitko i odstaw do ostudzenia.
  • W dużej misce połącz cukier i skórkę z limonki, lekko ucierając całość.
    3/4 szklanki cukru, skórka
  • Do mleka dodaj sok z limonki, zamieszaj i dodaj płyn do cukru.
    2 łyżki soku z limonki
  • Dodaj olej i rum.
    1/3 szklanki oleju, 2 łyżeczki ciemnego rumu
  • Całość zmiksuj mikserem.
  • Połącz razem suche składniki.
    190 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli
  • Dodaj partiami do płynnej części i lekko zmiksuj - ja dodałam tutaj pozostawioną świeżą miętę.
  • Przełóż ciasto do foremki lub papilotek.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Udekoruj ciasto ubitą śmietaną kremówką i skórką startą z limonki.

Notatki

Brak jajek w przepisie nie jest przypadkowy - faktycznie ich nie używamy :) Smacznego :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!