Limonkowe ciasto z ricottą
Limonkowe ciasto z ricottą – bardzo apetyczne, wilgotne a jednocześnie mięciutkie i aksamitne.
To wszystko to zasługa masła, serka ricotta i soku z limonki.
Ciasto ma cudowny smak i idealnie sprawdzi się do kawy czy herbaty.
To limonkowe ciasto zasmakuje i dzieciom, i dorosłym – sami sprawdźcie :)
A potem wypróbujcie również inne przepisy z wykorzystaniem tego lekkiego serka – polecam wam ciasto z ricottą i jabłkami, sernik z ricotty, włoską tartę albo ciasteczka pomarańczowe z ricottą.

Limonkowe ciasto z ricottą
Przepis na foremkę keksową o długości około 25-27 cm.
Składniki
limonkowe ciasto:
- 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z jednej limonki
- sok z jednej limonki
- 110 g miękkiego masła
- 200 g (1 szklanka) cukru pudru
- 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 250 g ricotty
lukier:
- 150 g (3/4 szklanki) cukru pudru
- sok z połowy limonki
- mleko do nadania konsystencji
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem pudrem i ricottą na lekką, puszystą i białą masę.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodaj sok i skórkę z limonki oraz pojedynczo jajka.
- Na koniec wsyp w 2-3 turach mąkę - po ostatnim dodaniu mąki nie miksuj już długo ciasta - mogą nawet zostać smugi mąki w cieście - domieszaj je delikatnie łyżką.
- Przelej ciasto do formy keksowej o długości około 25-27 cm.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przygotuj lukier - do cukru pudru dodaj sok z limonki (może też być sok z cytryny), dodaj pojedynczo po łyżce mleka - po każdej łyżce dokładnie wymieszaj lukier - ma być gęsty, ale spływający z łyżki.
- Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
Składniki Odżywcze
Porcja: 1gKalorie: 288kcalWeglowodany: 44gBiałko: 5.5gTłuszcz: 10gBłonnik: 0.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Inspiracja – podaję ze zmianami.
Mam prośbę o wytłumaczenie punktu nr 3. Czy jajka mam wcześniej ubić zanim zmieszam je z masą z masła i serka czy bezpośrednio należy je wbijać do masy z masła i serka?
Bezpośrednio do masła – wbijasz je po jednym i po każdym krótko miksujesz.