Przepis na pyszne ciasto z ricotty i limonek
Zapraszam na limonkowe ciasto z ricottą – bardzo apetyczne, wilgotne a jednocześnie mięciutkie i aksamitne.
To wszystko to zasługa masła, serka ricotta i soku z limonki.
Ciasto ma cudowny smak i idealnie sprawdzi się do kawy czy herbaty.
Jak zrobić takie limonkowe ciasto z ricottą?
Przygotujcie sobie miękkie masło i ricottę (najlepiej aby była w temperaturze pokojowej – w tym celu wyjmijcie ją z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej).
Masło zmiksujcie razem z ricottą i cukrem pudrem aż będą puszyste.
Dodajcie do masy skórkę oraz sok z limonki, a na koniec mąkę.
Jeśli nie macie limonki możecie użyć cytrynę – smak ciasta będzie troszkę inny, ale i tak będzie pysznie smakować :)
Po upieczeniu i ostudzeniu polejcie ciasto lukrem z dodatkiem soku z limonki – możecie też udekorować go dodatkowo plasterkami limonki.
Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis.
To limonkowe ciasto zasmakuje i dzieciom, i dorosłym – sami sprawdźcie :)
A potem wypróbujcie również inne przepisy z wykorzystaniem tego lekkiego serka – polecam wam ciasto z ricottą i jabłkami, sernik z ricotty, włoską tartę albo ciasteczka pomarańczowe z ricottą.
Limonkowe ciasto z ricottą przepis do druku

Limonkowe ciasto z ricottą
Wyposażenie
- Przepis na foremkę keksową o długości około 25-27 cm.
Składniki
limonkowe ciasto:
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z jednej limonki
- sok z jednej limonki
- 110 g masła miękkiego
- 200 g cukru pudru (1 szklanka)
- 3 jajka - użyłam rozmiar L
- 250 g ricotty w temperaturze pokojowej
lukier:
- 150 g cukru pudru (3/4 szklanki)
- sok z połowy limonki
- mleko do nadania konsystencji
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem pudrem i ricottą na lekką, puszystą i białą masę.110 g masła, 200 g cukru pudru, 250 g ricotty
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj sok i skórkę z limonki oraz pojedynczo jajka.skórka, sok, 3 jajka
- Na koniec wsyp w 2-3 turach mąkę - po ostatnim dodaniu mąki nie miksuj już długo ciasta - mogą nawet zostać smugi mąki w cieście - domieszaj je delikatnie łyżką.
- Przelej ciasto do formy keksowej o długości około 25-27 cm.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przygotuj lukier - do cukru pudru dodaj sok z limonki (może też być sok z cytryny), dodaj pojedynczo po łyżce mleka - po każdej łyżce dokładnie wymieszaj lukier - ma być gęsty, ale spływający z łyżki.150 g cukru pudru, sok, mleko
- Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
Składniki Odżywcze
Inspirowałam się przepisem na blogu Kristens Kitchen blog – podaję ze zmianami.