Przepis na pyszne ciasto z ricotty i limonek

limonkowe ciasto z ricottą


Zapraszam na limonkowe ciasto z ricottą – bardzo apetyczne, wilgotne a jednocześnie mięciutkie i aksamitne.

To wszystko to zasługa masła, serka ricotta i soku z limonki.

Ciasto ma cudowny smak i idealnie sprawdzi się do kawy czy herbaty.

Jak zrobić takie limonkowe ciasto z ricottą?

Przygotujcie sobie miękkie masło i ricottę (najlepiej aby była w temperaturze pokojowej – w tym celu wyjmijcie ją z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej).

Masło zmiksujcie razem z ricottą i cukrem pudrem aż będą puszyste.

Dodajcie do masy skórkę oraz sok z limonki, a na koniec mąkę.

Jeśli nie macie limonki możecie użyć cytrynę – smak ciasta będzie troszkę inny, ale i tak będzie pysznie smakować :)

Po upieczeniu i ostudzeniu polejcie ciasto lukrem z dodatkiem soku z limonki – możecie też udekorować go dodatkowo plasterkami limonki.

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis.

To limonkowe ciasto zasmakuje i dzieciom, i dorosłym – sami sprawdźcie :)

A potem wypróbujcie również inne przepisy z wykorzystaniem tego lekkiego serka – polecam wam ciasto z ricottą i jabłkami, sernik z ricotty, włoską tartę albo ciasteczka pomarańczowe z ricottą.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ciasto limonkowe z ricottą

babka z limonkami

ciasto z limonkami

ciasto limonkowe z ricottą

Limonkowe ciasto z ricottą przepis do druku

ciasto z ricottą

Limonkowe ciasto z ricottą

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne wilgotne i orzeźwiające ciasto z ricottą i limonkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 12
Kalorie 288 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę keksową o długości około 25-27 cm.

Składniki

limonkowe ciasto:

  • 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z jednej limonki
  • sok z jednej limonki
  • 110 g masła miękkiego
  • 200 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 3 jajka - użyłam rozmiar L
  • 250 g ricotty w temperaturze pokojowej

lukier:

  • 150 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • sok z połowy limonki
  • mleko do nadania konsystencji

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem i ricottą na lekką, puszystą i białą masę.
    110 g masła, 200 g cukru pudru, 250 g ricotty
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj sok i skórkę z limonki oraz pojedynczo jajka.
    skórka, sok, 3 jajka
  • Na koniec wsyp w 2-3 turach mąkę - po ostatnim dodaniu mąki nie miksuj już długo ciasta - mogą nawet zostać smugi mąki w cieście - domieszaj je delikatnie łyżką.
  • Przelej ciasto do formy keksowej o długości około 25-27 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przygotuj lukier - do cukru pudru dodaj sok z limonki (może też być sok z cytryny), dodaj pojedynczo po łyżce mleka - po każdej łyżce dokładnie wymieszaj lukier - ma być gęsty, ale spływający z łyżki.
    150 g cukru pudru, sok, mleko
  • Posmaruj lukrem wierzch ciasta.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 288kcalWeglowodany: 44gBiałko: 5.5gTłuszcz: 10gBłonnik: 0.4g
Słowa kluczowe ciasto z ricottą, ciasto z twarożkiem, cytrusowe ciasto, limonkowe ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ricotta and lime pound cake

Inspirowałam się przepisem na blogu Kristens Kitchen blog – podaję ze zmianami.