Limonkowe ciasto z ricottą

 

babka z ricottą

 

Limonkowe ciasto z ricottą – bardzo apetyczne, wilgotne a jednocześnie mięciutkie i aksamitne.

To wszystko to zasługa masła, serka ricotta i soku z limonki.

Ciasto ma cudowny smak i idealnie sprawdzi się do kawy czy herbaty.

To limonkowe ciasto zasmakuje i dzieciom, i dorosłym – sami sprawdźcie :)

A potem wypróbujcie również inne przepisy z wykorzystaniem tego lekkiego serka – polecam wam ciasto z ricottą i jabłkami, sernik z ricotty, włoską tartę albo ciasteczka pomarańczowe z ricottą.

 

ciasto limonkowe z ricottą

 

babka z limonkami

 

ciasto z limonkami

 

ciasto limonkowe z ricottą

 

ciasto z ricottą

Limonkowe ciasto z ricottą

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę keksową o długości około 25-27 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 288 kcal

Składniki
  

limonkowe ciasto:

  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z jednej limonki
  • sok z jednej limonki
  • 110 g miękkiego masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 250 g ricotty

lukier:

  • 150 g (3/4 szklanki) cukru pudru
  • sok z połowy limonki
  • mleko do nadania konsystencji

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem i ricottą na lekką, puszystą i białą masę.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy jajecznej dodaj sok i skórkę z limonki oraz pojedynczo jajka.
  • Na koniec wsyp w 2-3 turach mąkę - po ostatnim dodaniu mąki nie miksuj już długo ciasta - mogą nawet zostać smugi mąki w cieście - domieszaj je delikatnie łyżką.
  • Przelej ciasto do formy keksowej o długości około 25-27 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przygotuj lukier - do cukru pudru dodaj sok z limonki (może też być sok z cytryny), dodaj pojedynczo po łyżce mleka - po każdej łyżce dokładnie wymieszaj lukier - ma być gęsty, ale spływający z łyżki.
  • Posmaruj lukrem wierzch ciasta.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 288kcalWeglowodany: 44gBiałko: 5.5gTłuszcz: 10gBłonnik: 0.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

ricotta and lime pound cake

 

Inspiracja – podaję ze zmianami.