Limonkowe ciasto z ricottą - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Limonkowe ciasto z ricottą

By | 2018-05-23T20:59:41+00:00 2018 Maj 25th|Babki, Ciasta owocowe, Ciasta ucierane|

Limonkowe ciasto z ricottą

 

babka z ricottą

 

Limonkowe ciasto z ricottą – bardzo apetyczne, wilgotne a jednocześnie mięciutkie i aksamitne.

To wszystko to zasługa masła, serka ricotta i soku z limonki.

Ciasto ma cudowny smak i idealnie sprawdzi się do kawy czy herbaty.

To limonkowe ciasto zasmakuje i dzieciom, i dorosłym – sami sprawdźcie 🙂

A potem wypróbujcie również inne przepisy z wykorzystaniem tego lekkiego serka – polecam wam ciasto z ricottą i jabłkami, sernik z ricotty, włoską tartę albo ciasteczka pomarańczowe z ricottą.

 

ciasto limonkowe z ricottą

 

babka z limonkami

 

ciasto z limonkami

 

ciasto limonkowe z ricottą

 

Limonkowe ciasto z ricottą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę keksową o długości około 25-27 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
limonkowe ciasto:
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z jednej limonki
  • sok z jednej limonki
  • 110 g miękkiego masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 250 g ricotty
lukier:
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru pudru
  • sok z połowy limonki
  • mleko do nadania konsystencji
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem i ricottą na lekką, puszystą i białą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy jajecznej dodaj sok i skórkę z limonki oraz pojedynczo jajka.
  4. Na koniec wsyp w 2-3 turach mąkę - po ostatnim dodaniu mąki nie miksuj już długo ciasta - mogą nawet zostać smugi mąki w cieście - domieszaj je delikatnie łyżką.
  5. Przelej ciasto do formy keksowej o długości około 25-27 cm.
  6. Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Przygotuj lukier - do cukru pudru dodaj sok z limonki (może też być sok z cytryny), dodaj pojedynczo po łyżce mleka - po każdej łyżce dokładnie wymieszaj lukier - ma być gęsty, ale spływający z łyżki.
  9. Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 288 Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 44 g Błonnik: 0,4 g Białka: 5,5 g

 

 

ricotta and lime pound cake

 

Inspiracja – podaję ze zmianami.

Reklama

2 komentarze

  1. Iza 2018/06/13 at 00:28 - Reply

    Mam prośbę o wytłumaczenie punktu nr 3. Czy jajka mam wcześniej ubić zanim zmieszam je z masą z masła i serka czy bezpośrednio należy je wbijać do masy z masła i serka?

    • wypiekibeaty 2018/06/13 at 10:13 - Reply

      Bezpośrednio do masła – wbijasz je po jednym i po każdym krótko miksujesz.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: