Ciasto z jabłkami i ricottą
Lubię takie proste ciasta, jak to ciasto z jabłkami i ricottą.
Proste, szybkie i do tego smaczne – idealne zarówno do kawy, jak i herbaty, czy też kubka kakao.
Ciasto dzięki tartym jabłkom i serkowi ricotta jest bardzo wilgotne i nie wysycha.
To jeden z przepisów kuchni włoskiej (co nie zaskakuje, jeśli się widzi ricottę w składnikach ;)), a włoskie przepisy są proste i łatwe do wykonania.
Jeśli lubicie włoską kuchnię, to wypróbujcie ten przepis.
Zapraszam was również do sprawdzenia przepisów na ciasteczka pomarańczowe z ricottą (idealne na święta Bożego Narodzenia), na sernik z ricotty, albo na wielkanocne ciasto włoskie.
Przepis na ciasto znalazłam na tej stronie.
Ciasto z jabłkami i ricottą
- 170 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
- 190 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g serka ricotta
- 1 duże jabłko starte na grubych oczkach (moje ważyło w całości 250 g)
- skórka starta z cytryny
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i solą.
- Skórkę z cytryny wymieszaj z tartym jabłkiem (jabłko ścierałam bez skórki).
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym dodaj łyżkę mąki.
- Dodaj serek ricotta, jabłko i resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
- Przelej ciasto do formy o wielkości 22-24 cm.
- Piecz w 190 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
400F to nie jest 190°C! 204,4°C temu odpowiada.
Nie wiem co jeszcze jest nie tak ale po 35 min. w takiej temp. jest mokre w środku i przypieczone z werzchu. Coś tu jest nie tak z tym przepisem… :(
Ja piekłam to ciasto w 190 stopniach i wyszło mi jak na zdjęciach.
Ciasto na ricottcie zyskuje na super strukturze :)