Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto z jabłkami i ricottą

Ciasto z jabłkami i ricottą

 

ciasto z ricottą

 

Lubię takie proste ciasta, jak to ciasto z jabłkami i ricottą.

Proste, szybkie i do tego smaczne – idealne zarówno do kawy, jak i herbaty, czy też kubka kakao.

Ciasto dzięki tartym jabłkom i serkowi ricotta jest bardzo wilgotne i nie wysycha.

To jeden z przepisów kuchni włoskiej (co nie zaskakuje, jeśli się widzi ricottę w składnikach ;)), a włoskie przepisy są proste i łatwe do wykonania.

Jeśli lubicie włoską kuchnię, to wypróbujcie ten przepis.

Zapraszam was również do sprawdzenia przepisów na ciasteczka pomarańczowe z ricottą (idealne na święta Bożego Narodzenia), na sernik z ricotty, albo na wielkanocne ciasto włoskie.

Przepis na ciasto znalazłam na tej stronie.

 

jabłecznik

 

szarlotka

 

ciasto z ricottą

 

proste ciasto z jabłkami

 

ciasto z jabłkami i ricottą

 

Ciasto z jabłkami i ricottą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Podaję przepis na formę 22-24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
  • 170 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 190 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g serka ricotta
  • 1 duże jabłko starte na grubych oczkach (moje ważyło w całości 250 g)
  • skórka starta z cytryny
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Skórkę z cytryny wymieszaj z tartym jabłkiem (jabłko ścierałam bez skórki).
  4. Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym dodaj łyżkę mąki.
  5. Dodaj serek ricotta, jabłko i resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  6. Przelej ciasto do formy o wielkości 22-24 cm.
  7. Piecz w 190 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 274 Tłuszcze: 14,6g Węglowodany: 32g Błonnik: 0,9g Białka: 4,96g

 

 

proste ciasto z tartymi jabłkami posypane cukrem pudrem podane z borówkami amerykańskimi

2017-10-06T19:25:58+00:00 Reklama

One Comment

  1. Ciasto na ricottcie zyskuje na super strukturze 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: