Przepis na proste ciasto z ricottą i jabłkami

ciasto z ricottą


Lubię takie proste ciasta, jak to ciasto z jabłkami i ricottą.

Proste, szybkie i do tego smaczne – idealne zarówno do kawy, jak i herbaty, czy też kubka kakao.

Ciasto dzięki tartym jabłkom i serkowi ricotta jest bardzo wilgotne i nie wysycha.

To jeden z przepisów kuchni włoskiej (co nie zaskakuje, jeśli się widzi ricottę w składnikach ;)), a włoskie przepisy są proste i łatwe do wykonania.

Jeśli lubicie włoską kuchnię, to wypróbujcie ten przepis.

Zapraszam was również do sprawdzenia przepisów na ciasteczka pomarańczowe z ricottą (idealne na święta Bożego Narodzenia), na sernik z ricotty, albo na wielkanocne ciasto włoskie.

Przepis na ciasto znalazłam na tej stronie.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.12 z 18 ocen
Postaw mi kawę

jabłecznik

szarlotka

ciasto z ricottą

proste ciasto z jabłkami

ciasto z jabłkami i ricottą

Ciasto z jabłkami i ricottą przepis do druku

proste ciasto z owocami podane z borówkami i cukrem pudrem oraz kawą

Ciasto z jabłkami i ricottą

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne wilgotne ciasto z tartym jabłkiem i twarożkiem.
4.12 z 18 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 1 godz 5 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 274 kcal

Wyposażenie

  • Podaję przepis na formę 22-24 cm.

Składniki

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    170 g masła, 200 g cukru pudru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i solą.
    190 g mąki, szczypta soli, 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Skórkę z cytryny wymieszaj z tartym jabłkiem (jabłko ścierałam bez skórki).
    skórka starta z cytryny, 1 jabłko
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym dodaj łyżkę mąki.
    3 jajka
  • Dodaj serek ricotta, jabłko i resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
    250 g serka ricotta
  • Przelej ciasto do formy o wielkości 22-24 cm.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 274kcalWeglowodany: 32gBiałko: 4.96gTłuszcz: 14.6gBłonnik: 0.9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

proste ciasto z tartymi jabłkami posypane cukrem pudrem podane z borówkami amerykańskimi

Ciasto z jabłkami i budyniem

Sprawdź ten przepis
prosty jabłecznik z budyniem

Limonkowe ciasto z ricottą

Sprawdź ten przepis
ciasto z ricottą

Sernik z ricotty

Sprawdź ten przepis