Ciasto z jabłkami i ricottą

 

ciasto z ricottą

 

Lubię takie proste ciasta, jak to ciasto z jabłkami i ricottą.

Proste, szybkie i do tego smaczne – idealne zarówno do kawy, jak i herbaty, czy też kubka kakao.

Ciasto dzięki tartym jabłkom i serkowi ricotta jest bardzo wilgotne i nie wysycha.

To jeden z przepisów kuchni włoskiej (co nie zaskakuje, jeśli się widzi ricottę w składnikach ;)), a włoskie przepisy są proste i łatwe do wykonania.

Jeśli lubicie włoską kuchnię, to wypróbujcie ten przepis.

Zapraszam was również do sprawdzenia przepisów na ciasteczka pomarańczowe z ricottą (idealne na święta Bożego Narodzenia), na sernik z ricotty, albo na wielkanocne ciasto włoskie.

Przepis na ciasto znalazłam na tej stronie.

 

jabłecznik

 

szarlotka

 

ciasto z ricottą

 

proste ciasto z jabłkami

 

ciasto z jabłkami i ricottą

 

proste ciasto z owocami podane z borówkami i cukrem pudrem oraz kawą

Ciasto z jabłkami i ricottą

Wypieki Beaty
Podaję przepis na formę 22-24 cm.
4.06 z 17 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 1 godz 5 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 274 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Skórkę z cytryny wymieszaj z tartym jabłkiem (jabłko ścierałam bez skórki).
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym dodaj łyżkę mąki.
  • Dodaj serek ricotta, jabłko i resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Przelej ciasto do formy o wielkości 22-24 cm.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 274kcalWeglowodany: 32gBiałko: 4.96gTłuszcz: 14.6gBłonnik: 0.9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

proste ciasto z tartymi jabłkami posypane cukrem pudrem podane z borówkami amerykańskimi