Przepis na proste ciasto z ricottą i jabłkami
Lubię takie proste ciasta, jak to ciasto z jabłkami i ricottą.
Proste, szybkie i do tego smaczne – idealne zarówno do kawy, jak i herbaty, czy też kubka kakao.
Ciasto dzięki tartym jabłkom i serkowi ricotta jest bardzo wilgotne i nie wysycha.
To jeden z przepisów kuchni włoskiej (co nie zaskakuje, jeśli się widzi ricottę w składnikach ;)), a włoskie przepisy są proste i łatwe do wykonania.
Jeśli lubicie włoską kuchnię, to wypróbujcie ten przepis.
Zapraszam was również do sprawdzenia przepisów na ciasteczka pomarańczowe z ricottą (idealne na święta Bożego Narodzenia), na sernik z ricotty, albo na wielkanocne ciasto włoskie.
Przepis na ciasto znalazłam na tej stronie.
Ciasto z jabłkami i ricottą przepis do druku

Ciasto z jabłkami i ricottą
Przepis na proste i pyszne wilgotne ciasto z tartym jabłkiem i twarożkiem.
Wyposażenie
- Podaję przepis na formę 22-24 cm.
Składniki
- 170 g masła miękkiego
- 200 g cukru pudru
- 3 jajka (użyłam rozmiar L)
- 190 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g serka ricotta może też być inny lekki i puszysty twarożek - najlepiej w temperaturze pokojowej
- 1 jabłko starte na grubych oczkach (moje ważyło w całości 250 g)
- skórka starta z cytryny
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.170 g masła, 200 g cukru pudru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i solą.190 g mąki, szczypta soli, 1 łyżka proszku do pieczenia
- Skórkę z cytryny wymieszaj z tartym jabłkiem (jabłko ścierałam bez skórki).skórka starta z cytryny, 1 jabłko
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym dodaj łyżkę mąki.3 jajka
- Dodaj serek ricotta, jabłko i resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.250 g serka ricotta
- Przelej ciasto do formy o wielkości 22-24 cm.
- Piecz w 190 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 274kcalWeglowodany: 32gBiałko: 4.96gTłuszcz: 14.6gBłonnik: 0.9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!