Przepis na proste ciasto z jabłkami i orzechami
wpis sponsorowany
Do upieczenia tego ciasta z jabłkami i orzechami zainspirowały mnie nowe jabłka prażone od Stovit.
Co jest w nich takiego nowego?
Otóż pachną i smakują delikatnie orzechami laskowymi :D
A ja uwielbiam połączenie jabłek i orzechów.
Dlatego, jak tylko wpadł mi w ręce słoik tych jabłek prażonych, to szybciutko upiekłam takie właśnie puszyste i proste ciasto z jabłkami.
Patrzycie na zdjęcia i zastanawiacie się pewnie, gdzie te jabłka?
Ha, one są w środku! 😁
Potraktowałam je jak mus i dodałam je do ciasta, aby dodały mu wilgotności i słodyczy :D
Upieczcie koniecznie to szybkie ciasto z jabłkami i orzechami i dajcie znać jak wam smakowało.
A te jabłka prażone możecie wykorzystać również w innych moich przepisach na ciasta z jabłkami – ja upiekłam z reszty jabłek pyszne ślimaczki drożdżowe nadziane jabłkami prażonymi – mniam :)
Jeśli też macie ochotę na takie ślimaczki – to przygotujcie ciasto z przepisu na ślimaczki z jagodami, a zamiast jagód użyjcie Jabłka Prażone Stovit :)
Ciasto z jabłkami i orzechami przepis do druku

Ciasto z jabłkami i orzechami
Wyposażenie
- Przepis na foremkę do pieczenia o wielkości około 20/40 cm.
Składniki
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 360 g Jabłek Prażonych Stovit (pół słoika)
- 3 jajka rozmiar L
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 100 g orzechów laskowych (około pół szklanki) grubo posiekanych
Instrukcja
- Jajka utrzyj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
- Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i przyprawami (możesz użyć 2 łyżeczki przyprawy do piernika zamiast tych kilku różnych przypraw).
- Do ubitych jajek wlej cienkim strumieniem olej i ciągle miksuj.
- Wsyp mąkę i miksuj na niskich obrotach.
- Dodaj jabłka oraz orzechy i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.