Ciasto z jabłkami i orzechami

puszyste i proste

 

ciasto z jabłkami i orzechami

 

Do upieczenia tego ciasta z jabłkami i orzechami zainspirowały mnie nowe jabłka prażone od Stovit.

Co jest w nich takiego nowego?

Otóż pachną i smakują delikatnie orzechami laskowymi 😀

A ja uwielbiam połączenie jabłek i orzechów.

Dlatego, jak tylko wpadł mi w ręce słoik tych jabłek prażonych, to szybciutko upiekłam takie właśnie puszyste i proste ciasto.

Patrzycie na zdjęcia i zastanawiacie się pewnie, gdzie te jabłka?

Ha, one są w środku. Dodałam je do ciasta, aby dodały mu wilgotności i słodyczy 😀

Upieczcie koniecznie i dajcie znać jak wam smakowało.

A te jabłka prażone możecie wykorzystać również w innych moich przepisach na ciasta z jabłkami – ja upiekłam z reszty jabłek pyszne ślimaczki drożdżowe nadziane jabłkami prażonymi – mniam 🙂

Jeśli też macie ochotę na takie ślimaczki – to przygotujcie ciasto z przepisu na ślimaczki z jagodami, a zamiast jagód użyjcie Jabłka Prażone Stovit 🙂

 

puszysty jabłecznik na oleju puszyste ciasto z jabłkami i orzechami
 

puszyste ciasto z orzechami i jabłami puszysty jabłecznik z orzechami
 

prosty jabłecznik z orzechami proste ciasto z jabłkami i orzechami
 

Ciasto z jabłkami i orzechami – przepis do druku

 

Ciasto z jabłkami i orzechami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę do pieczenia o wielkości około 20/40 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 360 g (pół słoika) Jabłek Prażonych Stovit
  • 3 duże jajka rozmiar L
  • 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 100 g (około pół szklanki) grubo posiekanych orzechów laskowych
Wykonanie
  1. Jajka utrzyj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i przyprawami (możesz użyć 2 łyżeczki przyprawy do piernika zamiast tych kilku różnych przypraw).
  3. Do ubitych jajek wlej cienkim strumieniem olej i ciągle miksuj.
  4. Wsyp mąkę i miksuj na niskich obrotach.
  5. Dodaj jabłka oraz orzechy i delikatnie wymieszaj łyżką.
  6. Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Przelej ciasto.
  8. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
  10. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 368 Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 43 g Białka: 7 g

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką