Przepis na proste ciasto z jabłkami i orzechami

ciasto z jabłkami i orzechami


Do upieczenia tego ciasta z jabłkami i orzechami zainspirowały mnie nowe jabłka prażone od Stovit.

Co jest w nich takiego nowego?

Otóż pachną i smakują delikatnie orzechami laskowymi :D

A ja uwielbiam połączenie jabłek i orzechów.

Dlatego, jak tylko wpadł mi w ręce słoik tych jabłek prażonych, to szybciutko upiekłam takie właśnie puszyste i proste ciasto z jabłkami.

Patrzycie na zdjęcia i zastanawiacie się pewnie, gdzie te jabłka?

Ha, one są w środku! 😁

Potraktowałam je jak mus i dodałam je do ciasta, aby dodały mu wilgotności i słodyczy :D

Upieczcie koniecznie to szybkie ciasto z jabłkami i orzechami i dajcie znać jak wam smakowało.

A te jabłka prażone możecie wykorzystać również w innych moich przepisach na ciasta z jabłkami – ja upiekłam z reszty jabłek pyszne ślimaczki drożdżowe nadziane jabłkami prażonymi – mniam :)

Jeśli też macie ochotę na takie ślimaczki – to przygotujcie ciasto z przepisu na ślimaczki z jagodami, a zamiast jagód użyjcie Jabłka Prażone Stovit :)

puszysty jabłecznik na oleju puszyste ciasto z jabłkami i orzechami

puszyste ciasto z orzechami i jabłami puszysty jabłecznik z orzechami

prosty jabłecznik z orzechami proste ciasto z jabłkami i orzechami

Ciasto z jabłkami i orzechami przepis do druku

ciasto z jabłkami i orzechami

Ciasto z jabłkami i orzechami

Wypieki Beaty
Przepis na szybkie ciasto z jabłkami prażonymi i orzechami laskowymi.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchania polska
Porcje 24
Kalorie 368 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę do pieczenia o wielkości około 20/40 cm.

Składniki
  

  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 360 g Jabłek Prażonych Stovit (pół słoika)
  • 3 jajka rozmiar L
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 100 g orzechów laskowych (około pół szklanki) grubo posiekanych

Instrukcja
 

  • Jajka utrzyj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i przyprawami (możesz użyć 2 łyżeczki przyprawy do piernika zamiast tych kilku różnych przypraw).
  • Do ubitych jajek wlej cienkim strumieniem olej i ciągle miksuj.
  • Wsyp mąkę i miksuj na niskich obrotach.
  • Dodaj jabłka oraz orzechy i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 368kcalWeglowodany: 43gBiałko: 7gTłuszcz: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką