korzenna babka z jabłkami

Przepis na prostą korzenną babkę z jabłkami

Mój dzisiejszy przepis dla Was to korzenna babka  z jabłkami i cynamonem. Na zdjęciach nie widać jabłek, bo przed dodaniem ich do ciasta utarłam je na tarce. Takie ciasto z tartymi jabłkami jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Spróbujcie koniecznie!

korzenne ciasto z jabłkami

Korzenna babka z jabłkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste, puszyste i wilgotne babki, to koniecznie zrób taką babkę z tartymi jabłkami.

korzenna babka z jabłkami

Korzenna babka z jabłkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotną cynamonową babkę z tartymi jabłkami.
5 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Danie Babka
Porcje 18
Kalorie 280 kcal
Wyposażenie
  • Duża forma do babek z kominkiem.
Składniki

składniki na babkę korzenną z jabłkami

składniki na lukier do babki

Instrukcja
 

Jak zrobić korzenną babkę z jabłkami:

  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    ok 500 g jabłek
  • Jajka utrzyj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    4 jajka, 200 g cukru
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
    450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • Dodaj mąkę na zmianę z olejem i mlekiem do masy jajecznej – krótko zmiksuj.
    180 ml oleju, 120 ml mleka
  • Dodaj tarte jabłka i wymieszaj łyżką.
  • Dużą formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  • Przelej ciasto.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 40-50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź, a następnie ostrożnie wyjmij babkę z foremki.

Jak zrobić lukier cynamonowy do babki

  • Wsyp cukier puder do miseczki, dodaj cynamon i wymieszaj.
    100 g cukru pudru, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Dodaj 2-3 łyżki mleka i wymieszaj – jeśli lukier jest za gęsty, dodaj jeszcze trochę mleka.
    trochę mleka
  • Posmaruj lukrem babkę.
  • Możesz ją dodatkowo posypać siekanymi orzechami.
Notatki
Zamiast cynamonu i gałki muszkatołowej możesz użyć przyprawę do piernika :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 280kcalWeglowodany: 36gBiałko: 5gTłuszcz: 13g
Słowa kluczowe ciasto z tartymi jabłkami, cynamonowe ciasto z jabłkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
wilgotna babka z jabłkami

Wilgotna babka z jabłkami i cynamonem – uwagi

Jesień pachnie dla mnie jabłkami i cynamonem :)

Też tak macie?

Jeśli tak, to koniecznie upieczcie sobie taką korzenną babkę z jabłkami.

Do tego z aromatycznymi i rozgrzewającymi przyprawami – z cynamonem i gałką muszkatołową.

Do ciasta dodałam około pół kilograma jabłek, a tego nie widać ;)

Tych jabłek nie widzicie w cieście, bo są tarte i dodane bezpośrednio do niego.

Dzięki nim babka jest niesamowicie wilgotna i długo świeża 😋😋

Idealna!

Zapraszam was do wypróbowania również moich przepisów z jabłkami :)

babka jabłkowa
babka z jabłkami
wilgotna babka korzenna
korzenna babka
korzenny jabłecznik korzenne ciasto jabłkowe

Polecane przepisy na jesienne babki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babki idealne do upieczenia jesienią. Tutaj polecam takie trzy przepisy: