Przepis na prostą korzenną babkę z jabłkami
Jesień pachnie dla mnie jabłkami i cynamonem :)
Też tak macie?
Jeśli tak, to koniecznie upieczcie sobie taką korzenną babkę z jabłkami.
Z cynamonem i gałką muszkatołową oraz dużą ilością jabłek.
Tych jabłek nie widać nawet w cieście, bo są tarte i dodane bezpośrednio do niego.
Dzięki nim babka jest niesamowicie wilgotna i długo świeża 😋😋
Idealna!
Zapraszam was do wypróbowania również moich przepisów z jabłkami :)
Korzenna babka z jabłkami – przepis do druku

Korzenna babka z jabłkami
Przepis na jedną dużą babkę.
Składniki
babka korzenna:
- około 500 g jabłek
- 4 duże jajka rozmiar L
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
lukier:
- 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- trochę mleka
Instrukcja
babka:
- Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach - ja ich nie obierałam ze skórki.
- Jajka utrzyj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
- Dodaj mąkę na zmianę z olejem i mlekiem do masy jajecznej - krótko zmiksuj.
- Dodaj tarte jabłka i wymieszaj łyżką.
- Dużą formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Przelej ciasto.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu lekko ostudź, a następnie ostrożnie wyjmij babkę z foremki.
lukier:
- Wsyp cukier puder do miseczki, dodaj cynamon i wymieszaj.
- Dodaj 2-3 łyżki mleka i wymieszaj - jeśli lukier jest za gęsty, dodaj jeszcze trochę mleka.
- Posmaruj lukrem babkę.
- Możesz ją dodatkowo posypać siekanymi orzechami.
Notatki
Zamiast cynamonu i gałki muszkatołowej możesz użyć przyprawę do piernika :)
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 280kcalWeglowodany: 36gBiałko: 5gTłuszcz: 13g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!