Korzenna babka z jabłkami

 

korzenna babka z jabłkami

 

Jesień pachnie dla mnie jabłkami i cynamonem :)

Też tak macie?

Jeśli tak, to koniecznie upieczcie sobie taką korzenną babkę z jabłkami.

Z cynamonem i gałką muszkatołową oraz dużą ilością jabłek.

Tych jabłek nie widać nawet w cieście, bo są tarte i dodane bezpośrednio do niego.

Dzięki nim babka jest niesamowicie wilgotna i długo świeża 😋😋

Idealna!

Zapraszam was do wypróbowania również moich przepisów z jabłkami :)

 

korzenny jabłecznik korzenne ciasto jabłkowe
 

korzenne ciasto z jabłkami babka jabłkowa
 

wilgotna babka z jabłkami babka z jabłkami
 

wilgotna babka korzenna korzenna babka
 

Korzenna babka z jabłkami – przepis do druku

 

korzenna babka z jabłkami

Korzenna babka z jabłkami

Wypieki Beaty
Przepis na jedną dużą babkę.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Danie Babka
Porcje 18
Kalorie 280 kcal

Składniki
  

babka korzenna:

  • około 500 g jabłek
  • 4 duże jajka rozmiar L
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

lukier:

  • 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • trochę mleka

Instrukcja
 

babka:

  • Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach - ja ich nie obierałam ze skórki.
  • Jajka utrzyj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
  • Dodaj mąkę na zmianę z olejem i mlekiem do masy jajecznej - krótko zmiksuj.
  • Dodaj tarte jabłka i wymieszaj łyżką.
  • Dużą formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  • Przelej ciasto.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź, a następnie ostrożnie wyjmij babkę z foremki.

lukier:

  • Wsyp cukier puder do miseczki, dodaj cynamon i wymieszaj.
  • Dodaj 2-3 łyżki mleka i wymieszaj - jeśli lukier jest za gęsty, dodaj jeszcze trochę mleka.
  • Posmaruj lukrem babkę.
  • Możesz ją dodatkowo posypać siekanymi orzechami.

Notatki

Zamiast cynamonu i gałki muszkatołowej możesz użyć przyprawę do piernika :)

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 280kcalWeglowodany: 36gBiałko: 5gTłuszcz: 13g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!