Babka dyniowa z jabłkami

 

babka dyniowa z jabłkami

 

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość przepisów z dynią, bo właśnie zawitała babka dyniowa z jabłkami :)

Tym razem kupiłam na rynku dynię z mocno pomarańczowym miąższem, więc w rezultacie ciasto miało potem obłędny kolor.

Sama babka jest baaardzo prosta do przygotowania, a wychodzi po pierwsze bardzo smaczna, a po drugie bardzo wilgotna.

Żeby nie była taka „łysa” dodałam do niej jedno wielgachne jabłko pokrojone w małe plasterki – okazuje się, że jabłka i dynia to świetne połączenie.

Spróbujcie koniecznie – na pewno się nie zawiedziecie.

A wszystkich wielbicieli dyni zapraszam do obejrzenia i wypróbowania innych przepisów z tym pysznym warzywem – na blogu znajdziecie przepisy zarówno na ciasta, jak i na wytrawne dania – np. dyniowe gnocchi, albo dyniowe placki.

 

babka z dyni z jabłkami

 

szybkie ciasto z dyni

 

proste ciasto dyniowe

 

babka dyniowa z jabłkami

Przepis do druku

 

ciasto dyniowe z jabłkami

Babka dyniowa z jabłkami

Wypieki Beaty
Przepis na dużą babkę - można też upiec w normalnej foremce o średnicy do 24 cm.
4.67 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 224 kcal

Składniki
  

ciasto:

  • 340 g (2 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 450 g puree z dyni
  • jedno wielkie jabłko , lub dwa mniejsze - tak około 250 g

lukier:

  • 100 g cukru pudru (trochę ponad pół szklanki)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • około 2 łyżki mleka

Instrukcja
 

  • W dużej misce umieść jajka, cukier, puree z dyni, olej oraz jogurt naturalny i zmiksuj lub dokładnie wymieszaj.
  • W drugiej misce zmieszaj mąkę z sodą, cynamonem, przyprawą do piernika i solą.
  • Wsyp suche składniki do mokrych i dokładnie zmiksuj.
  • Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne, a jabłko pokrój w plasterki lub niedużą kostkę.
  • Dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj.
  • Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  • Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj z syropem klonowym i mlekiem - gotowym lukrem polej babkę.

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 224kcalWeglowodany: 35gBiałko: 4gTłuszcz: 8gBłonnik: 1.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!