Przepis na wilgotną babkę dyniową z jabłkami
Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość przepisów z dynią, bo właśnie zawitała babka dyniowa z jabłkami :)
Tym razem kupiłam na rynku dynię z mocno pomarańczowym miąższem, więc w rezultacie ciasto miało potem obłędny kolor.
Sama babka jest baaardzo prosta do przygotowania, a wychodzi po pierwsze bardzo smaczna, a po drugie bardzo wilgotna.
Żeby nie była taka „łysa” dodałam do niej jedno wielgachne jabłko pokrojone w małe plasterki – okazuje się, że jabłka i dynia to świetne połączenie.
Wierzch babki polałam lukrem przygotowanym z syropu klonowego i cukru pudru.
Spróbujcie koniecznie tego ciasta – na pewno się nie zawiedziecie.
A wszystkich wielbicieli dyni zapraszam do obejrzenia i wypróbowania innych przepisów z tym pysznym warzywem – na blogu znajdziecie przepisy zarówno na ciasta, jak i na wytrawne dania – np. dyniowe gnocchi, albo dyniowe placki.
Babka dyniowa z jabłkami – przepis do druku

Babka dyniowa z jabłkami
Wyposażenie
- Przepis na dużą babkę - można też upiec w normalnej foremce o średnicy do 24 cm.
Składniki
ciasto:
- 340 g mąki pszennej (2 i 3/4 szklanki)
- 2 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego /kefiru/maślanki
- 4 jajka - użyłam rozmiar L
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 450 g puree z dyni
- 1 jabłko , lub dwa mniejsze - tak około 250 g
lukier:
- 100 g cukru pudru (trochę ponad pół szklanki)
- 1 łyżka syropu klonowego
- ok 2 łyżki mleka do konsystencji
Instrukcja
- W dużej misce umieść jajka, cukier, puree z dyni, olej oraz jogurt naturalny i zmiksuj lub dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce zmieszaj mąkę z sodą, cynamonem, przyprawą do piernika i solą.
- Wsyp suche składniki do mokrych i dokładnie zmiksuj.
- Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne, a jabłko pokrój w plasterki lub niedużą kostkę.
- Dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj.
- Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
- Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder zmieszaj z syropem klonowym i mlekiem - gotowym lukrem polej babkę.