Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Babka dyniowa z jabłkami

By |2018-10-08T20:35:04+00:002018 Październik 12th|Babki, Ciasta owocowe, Ciasta z jabłkami, Warzywa na słodko|

Babka dyniowa z jabłkami

 

babka dyniowa z jabłkami

 

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość przepisów z dynią, bo właśnie zawitała babka dyniowa z jabłkami 🙂

Tym razem kupiłam na rynku dynię z mocno pomarańczowym miąższem, więc w rezultacie ciasto miało potem obłędny kolor.

Sama babka jest baaardzo prosta do przygotowania, a wychodzi po pierwsze bardzo smaczna, a po drugie bardzo wilgotna.

Żeby nie była taka „łysa” dodałam do niej jedno wielgachne jabłko pokrojone w małe plasterki – okazuje się, że jabłka i dynia to świetne połączenie.

Spróbujcie koniecznie – na pewno się nie zawiedziecie.

A wszystkich wielbicieli dyni zapraszam do obejrzenia i wypróbowania innych przepisów z tym pysznym warzywem – na blogu znajdziecie przepisy zarówno na ciasta, jak i na wytrawne dania – np. dyniowe gnocchi, albo dyniowe placki.

 

babka z dyni z jabłkami

 

szybkie ciasto z dyni

 

proste ciasto dyniowe

 

babka dyniowa z jabłkami

Przepis do druku

 

Babka dyniowa z jabłkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dużą babkę - można też upiec w normalnej foremce o średnicy do 24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
ciasto:
  • 340 g (2 i ¾ szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 450 g puree z dyni
  • jedno wielkie jabłko, lub dwa mniejsze - tak około 250 g
lukier:
  • 100 g cukru pudru (trochę ponad pół szklanki)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • około 2 łyżki mleka
Wykonanie
  1. W dużej misce umieść jajka, cukier, puree z dyni, olej oraz jogurt naturalny i zmiksuj lub dokładnie wymieszaj.
  2. W drugiej misce zmieszaj mąkę z sodą, cynamonem, przyprawą do piernika i solą.
  3. Wsyp suche składniki do mokrych i dokładnie zmiksuj.
  4. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne, a jabłko pokrój w plasterki lub niedużą kostkę.
  5. Dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj.
  6. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  7. Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  8. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
  10. Cukier puder zmieszaj z syropem klonowym i mlekiem - gotowym lukrem polej babkę.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 224 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 35 g Błonnik: 1,4 g Białka: 4 g

 

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/10/14 at 11:11 - Reply

    Z jabłkiem naprawdę przepysznie musiało smakować 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: