Przepis na dyniowe kopytka – gnocchi
Dyniowe kopytka w wersji włoskiej, czyli gnocchi polecają się pyszny obiad.
Włoskie gnocchi to takie nasze kopytka :)
Ja korzystając z sezonu na dynię przygotowałam dyniowe kopytka.
Dynia jest o tyle wdzięcznym warzywem, że przygotowując jedne gnocchi możecie mieć dwie wersje smakowe – wytrawną i słodką.
Ja z mężem jedliśmy gnocchi podsmażone z masłem i listkami świeżej szałwii, podane potem z pieprzem i wiórkami sera permigiano.
Za to moja córka jadła je podsmażone na maśle z trzcinowym cukrem, bułką tartą i cynamonem – myślę, że ta wersja była równie przepyszna – dynia i cynamon bardzo do siebie pasują :D
A wy na jaką wersję byście się najpierw zdecydowali?
Jeśli lubicie takie słodkie leniwe kopytka, to zapraszam również na tradycyjne leniwe, albo na kluski leniwe ze śliwkami – idealne na jesienne obiady.
Do tych dyniowych gnocchi będziecie potrzebować puree z dyni – zajrzyjcie do przepisu na jego przygotowanie (jest tam również filmik z jego przygotowania).
Podaję przepis na cztery porcje.
Dyniowe kopytka – gnocchi przepis do druku

Dyniowe kopytka - gnocchi
Składniki
kopytka - gnocci:
- ok 300 g puree z dyni (1 i 1/3 szklanki)
- 250 g serka ricotta
- ok 400 g mąki pszennej + do podsypywania
- ok 1/3 szklanki parmezanu tartego
- 2 jajka rozmiar L
- 0,5 łyżeczki soli - lub do smaku
- czarny pieprz do smaku (jeśli robisz gnocchi na słodko, to zrezygnuj z pieprzu :))
masło szałwiowe:
- ok 75 g masła
- listki świeżej szałwi
Instrukcja
- Gęste sito wyłóż ręcznikiem papierowym i nałóż do niego puree z dyni aby lekko odciekło (moje puree było bardzo gęste, więc już go nie odciekałam) - tak na około 5 minut.ok 300 g puree z dyni
- W dużej misce umieść prawie całą mąkę, puree z dyni, serek ricotta, jajka, sól, parmezan i trochę czarnego pieprzu (jeśli go używasz).ok 300 g puree z dyni, 250 g serka ricotta, ok 400 g mąki pszennej, ok 1/3 szklanki parmezanu, 2 jajka, 0,5 łyżeczki soli, czarny pieprz
- Zagnieć ciasto - jeśli ciasto jest zbyt luźne to dodaj mąkę.
- Wyjmij ciasto na posypany mąką blat, odkrawaj kawałki ciasta, turlaj je tak aby zrobić wydłużony, cienki wałek.
- Pokrój nożem ciasto na kawałki o długości około 2 cm.
- Widelcem lekko rozgnieć każdy kawałeczek.
- W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę, wrzuć do niej gnocchi i gotuj około 5 minut od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj gnocchi oraz listki szałwii - krótko podsmaż.
- Podawaj posypane świeżo mielonym pieprzem oraz wiórkami parmezanu.
- Jeśli robisz słodką wersję, to na patelni rozgrzej masło, dodaj cukru oraz 1-2 płaskie łyżki bułki tartej oraz cynamon, włóż kopytka i podsmaż tak aby pokryły się bułką i cukrem.