Dyniowe kopytka – gnocchi

 

dyniowe kopytka

 

Dyniowe kopytka w wersji włoskiej, czyli gnocchi polecają się pyszny obiad.

Włoskie gnocchi to takie nasze kopytka :)

Ja korzystając z sezonu na dynię przygotowałam dyniowe kopytka.

Dynia jest o tyle wdzięcznym warzywem, że przygotowując jedne gnocchi możecie mieć dwie wersje smakowe – wytrawną i słodką.

Ja z mężem jedliśmy gnocchi podsmażone z masłem i listkami świeżej szałwii, podane potem z pieprzem i wiórkami sera permigiano.

Za to moja córka jadła je podsmażone na maśle z brązowym cukrem, bułką tartą i cynamonem – myślę, że ta wersja była równie przepyszna – dynia i cynamon bardzo do siebie pasują :D

A wy na jaką wersję byście się najpierw zdecydowali?

Jeśli lubicie takie słodkie leniwe kopytka, to zapraszam również na tradycyjne leniwe, albo na kluski leniwe ze śliwkami – idealne na jesienne obiady.

Do tych dyniowych gnocchi będziecie potrzebować puree z dyni – zajrzyjcie do przepisu na jego przygotowanie (jest tam również filmik z jego przygotowania).

Podaję przepis na cztery porcje.

 

dyniowe kopytka z szałwią

 

dyniowe kopytka z masłem i szałwią

 

dyniowe gnocchi

 

gnocchi z dyni

 

kopytka z dynia

 

dyniowe gnocchi

 

kopytka leniwe z dynią

 

Przepis do druku

 

kopytka z dyni

Dyniowe kopytka - gnocchi

Wypieki Beaty
Danie obiadowe albo dodatek do obiadu
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 7 minut
Czas całkowity 1 godz 7 minut
Danie Obiad
Porcje 4

Składniki
  

kopytka - gnocci:

  • około 300 g (1 i 1/3 szklanki) puree z dyni
  • 250 g serka ricotta
  • około 400 g mąki pszennej + do podsypywania
  • około 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 2 duże jajka
  • pół łyżeczki soli - lub do smaku
  • czarny pieprz do smaku (jeśli robisz gnocchi na słodko, to zrezygnuj z pieprzu :))

masło szałwiowe:

  • około 75 g masła
  • listki świeżej szałwi

Instrukcja
 

  • Gęste sito wyłóż ręcznikiem papierowym i nałóż do niego puree z dyni aby lekko odciekło (moje puree było bardzo gęste, więc już go nie odciekałam) - tak na około 5 minut.
  • W dużej misce umieść prawie całą mąkę, puree z dyni, serek ricotta, jajka, sól, parmezan i trochę czarnego pieprzu (jeśli go używasz).
  • Zagnieć ciasto - jeśli ciasto jest zbyt luźne to dodaj mąkę.
  • Wyjmij ciasto na posypany mąką blat, odkrawaj kawałki ciasta, turlaj je tak aby zrobić wydłużony, cienki wałek.
  • Pokrój nożem ciasto na kawałki o długości około 2 cm.
  • Widelcem lekko rozgnieć każdy kawałeczek.
  • W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę, wrzuć do niej gnocchi i gotuj około 5 minut od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj gnocchi oraz listki szałwii - krótko podsmaż.
  • Podawaj posypane świeżo mielonym pieprzem oraz wiórkami parmezanu.
  • Jeśli robisz słodką wersję, to na patelni rozgrzej masło, dodaj cukru oraz 1-2 płaskie łyżki bułki tartej oraz cynamon, włóż kopytka i podsmaż tak aby pokryły się bułką i cukrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

dyniowe kopytka z cynamonem i cukrem

Przepis.