Dyniowe kopytka – gnocchi

 

dyniowe kopytka

 

Dyniowe kopytka w wersji włoskiej, czyli gnocchi polecają się pyszny obiad.

Włoskie gnocchi to takie nasze kopytka 🙂

Ja korzystając z sezonu na dynię przygotowałam dyniowe kopytka.

Dynia jest o tyle wdzięcznym warzywem, że przygotowując jedne gnocchi możecie mieć dwie wersje smakowe – wytrawną i słodką.

Ja z mężem jedliśmy gnocchi podsmażone z masłem i listkami świeżej szałwii, podane potem z pieprzem i wiórkami sera permigiano.

Za to moja córka jadła je podsmażone na maśle z brązowym cukrem, bułką tartą i cynamonem – myślę, że ta wersja była równie przepyszna – dynia i cynamon bardzo do siebie pasują 😀

A wy na jaką wersję byście się najpierw zdecydowali?

Jeśli lubicie takie słodkie leniwe kopytka, to zapraszam również na tradycyjne leniwe, albo na kluski leniwe ze śliwkami – idealne na jesienne obiady.

Do tych dyniowych gnocchi będziecie potrzebować puree z dyni – zajrzyjcie do przepisu na jego przygotowanie (jest tam również filmik z jego przygotowania).

Podaję przepis na cztery porcje.

 

dyniowe kopytka z szałwią

 

dyniowe kopytka z masłem i szałwią

 

dyniowe gnocchi

 

gnocchi z dyni

 

kopytka z dynia

 

dyniowe gnocchi

 

kopytka leniwe z dynią

 

Przepis do druku

 

Dyniowe kopytka - gnocchi

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Danie obiadowe albo dodatek do obiadu
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
kopytka - gnocci:
  • około 300 g (1 i ⅓ szklanki) puree z dyni
  • 250 g serka ricotta
  • około 400 g mąki pszennej + do podsypywania
  • około ⅓ szklanki tartego parmezanu
  • 2 duże jajka
  • pół łyżeczki soli - lub do smaku
  • czarny pieprz do smaku (jeśli robisz gnocchi na słodko, to zrezygnuj z pieprzu :))
masło szałwiowe:
  • około 75 g masła
  • listki świeżej szałwi
Wykonanie
  1. Gęste sito wyłóż ręcznikiem papierowym i nałóż do niego puree z dyni aby lekko odciekło (moje puree było bardzo gęste, więc już go nie odciekałam) - tak na około 5 minut.
  2. W dużej misce umieść prawie całą mąkę, puree z dyni, serek ricotta, jajka, sól, parmezan i trochę czarnego pieprzu (jeśli go używasz).
  3. Zagnieć ciasto - jeśli ciasto jest zbyt luźne to dodaj mąkę.
  4. Wyjmij ciasto na posypany mąką blat, odkrawaj kawałki ciasta, turlaj je tak aby zrobić wydłużony, cienki wałek.
  5. Pokrój nożem ciasto na kawałki o długości około 2 cm.
  6. Widelcem lekko rozgnieć każdy kawałeczek.
  7. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę, wrzuć do niej gnocchi i gotuj około 5 minut od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
  8. Na patelni rozgrzej masło, dodaj gnocchi oraz listki szałwii - krótko podsmaż.
  9. Podawaj posypane świeżo mielonym pieprzem oraz wiórkami parmezanu.
  10. Jeśli robisz słodką wersję, to na patelni rozgrzej masło, dodaj cukru oraz 1-2 płaskie łyżki bułki tartej oraz cynamon, włóż kopytka i podsmaż tak aby pokryły się bułką i cukrem.

 

dyniowe kopytka z cynamonem i cukrem

Przepis.