Spaghetti aglio olio e peperoncino

 

makaron aglio olio e peperoncino

 

Spaghetti aglio olio to włoska pochwała prostoty.

Bo prościej już się nie da :)

To danie udowadnia jak niewiele składników trzeba, aby wyczarować przepyszny i do tego ekspresowy posiłek.

Jak sama nazwa wskazuje ten makaron ma być przede wszystkim z czosnkiem i oliwą.

To podstawa i w zasadzie nic więcej nie musicie mieć.

Ja przygotowałam wersję lekko rozszerzoną o ostrą papryczkę – użyłam suszoną i dałam jej sporo – po obiedzie czuć to było po piekących ustach – ale tak ma właśnie być.

Dodatkowym składnikiem jaki użyłam jest natka pietruszki – gdy byłam dzieckiem nienawidziłam natkę – jej smak, jej zapach. A teraz lubię dodawać ją do dań. Tutaj – mimo sporej ilości natki – nie dominuje ona w smaku tylko ładnie łączy się z pozostałymi składnikami.

Jeśli kochacie włoską kuchnię, lubicie szybkie dania (góra 20 minut w kuchni), to koniecznie zróbcie spaghetti aglio olio i zaskoczcie domowników :)

A potem wypróbujcie przepis na spaghetti z zielonym groszkiem oraz na makaron z łososiem i szpinakiem :)

Ps. Ja ten makaron robiłam dla siebie i męża – ograniczamy ilość węglowodanów w diecie, więc użyłam po 80 g makaronu na osobę – możecie ugotować więcej – reszty składników spokojnie wystarczy na trochę więcej makaronu.

 

spaghetti z czosnkiem i natką pietruszki

 

pasta aglio e olio z ostrą papryką

 

makaron aglio e olio

 

włoskie spaghetti aglio olio

 

pasta aglio olio peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Wypieki Beaty
Przepis na dwie porcje - makaronu można ugotować trochę więcej. Kaloryczność podaję dla mojej ilości makaronu.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 25 minut
Danie Obiad
Porcje 2
Kalorie 473 kcal

Składniki
  

  • 160 g makaronu spaghetti (suchego)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżeczki płatków ostrej papryczki - ewentualnie świeża papryczka chili pokrojona drobno razem z pestkami
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan do podania

Instrukcja
 

  • Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  • Gdy makaron będzie gotowy przygotuj sos.
  • Czosnek pokrój na cieniutkie plasterki, z natki pietruszki oderwij liście i je posiekaj.
  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek i krótko przesmaż - uważaj aby go nie przypalić.
  • Dodaj ostrą papryczkę, przemieszaj.
  • Dodaj makaron i energicznie wymieszaj całość.
  • Wsyp natkę, posól i popieprz do smaku.
  • Nałóż makaron na talerze, posyp tartym parmezanem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 473kcalWeglowodany: 63gBiałko: 14gTłuszcz: 18gBłonnik: 0.7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

spaghetti z czosnkiem i oliwą