Przepis na proste i pyszne spaghetti aglio olio e peperoncino
Spaghetti aglio olio to włoska pochwała prostoty.
Bo prościej już się nie da :)
To danie udowadnia jak niewiele składników trzeba, aby wyczarować przepyszny i do tego ekspresowy posiłek.
Jak sama nazwa wskazuje ten makaron ma być przede wszystkim z czosnkiem i oliwą.
To podstawa i w zasadzie nic więcej nie musicie mieć.
Ja przygotowałam wersję lekko rozszerzoną o ostrą papryczkę – użyłam suszoną i dałam jej sporo – po obiedzie czuć to było po piekących ustach – ale tak ma właśnie być.
Dodatkowym składnikiem jaki użyłam jest natka pietruszki – gdy byłam dzieckiem nienawidziłam natki – przeszkadzał mi jej smak, jej zapach. A teraz lubię dodawać ją do dań. Tutaj – mimo sporej ilości natki – nie dominuje ona w smaku tylko ładnie łączy się z pozostałymi składnikami.
Jeśli kochacie włoską kuchnię, lubicie szybkie dania (góra 20 minut w kuchni), to koniecznie zróbcie spaghetti aglio olio i zaskoczcie domowników :)
A potem wypróbujcie przepis na spaghetti z zielonym groszkiem oraz na makaron z łososiem i szpinakiem :)
Ps. Ja ten makaron robiłam dla siebie i męża – ograniczamy ilość węglowodanów w diecie, więc użyłam po 80 g makaronu na osobę – możecie ugotować więcej – reszty składników spokojnie wystarczy na trochę więcej makaronu.
Spaghetti aglio olio e peperoncino przepis do druku
Spaghetti aglio olio e peperoncino
Składniki
Instrukcja
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Gdy makaron będzie gotowy przygotuj sos.
- Czosnek pokrój na cieniutkie plasterki, z natki pietruszki oderwij liście i je posiekaj.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek i krótko przesmaż - uważaj aby go nie przypalić.
- Dodaj ostrą papryczkę, przemieszaj.
- Dodaj makaron i energicznie wymieszaj całość.
- Wsyp natkę, posól i popieprz do smaku.
- Nałóż makaron na talerze, posyp tartym parmezanem.