Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Spaghetti aglio olio e peperoncino

By |2018-03-15T17:06:23+00:002018 Marzec 24th|Na słono, Obiady, Smażone|

Spaghetti aglio olio e peperoncino

 

makaron aglio olio e peperoncino

 

Spaghetti aglio olio to włoska pochwała prostoty.

Bo prościej już się nie da 🙂

To danie udowadnia jak niewiele składników trzeba, aby wyczarować przepyszny i do tego ekspresowy posiłek.

Jak sama nazwa wskazuje ten makaron ma być przede wszystkim z czosnkiem i oliwą.

To podstawa i w zasadzie nic więcej nie musicie mieć.

Ja przygotowałam wersję lekko rozszerzoną o ostrą papryczkę – użyłam suszoną i dałam jej sporo – po obiedzie czuć to było po piekących ustach – ale tak ma właśnie być.

Dodatkowym składnikiem jaki użyłam jest natka pietruszki – gdy byłam dzieckiem nienawidziłam natkę – jej smak, jej zapach. A teraz lubię dodawać ją do dań. Tutaj – mimo sporej ilości natki – nie dominuje ona w smaku tylko ładnie łączy się z pozostałymi składnikami.

Jeśli kochacie włoską kuchnię, lubicie szybkie dania (góra 20 minut w kuchni), to koniecznie zróbcie spaghetti aglio olio i zaskoczcie domowników 🙂

A potem wypróbujcie przepis na spaghetti z zielonym groszkiem oraz na makaron z łososiem i szpinakiem 🙂

Ps. Ja ten makaron robiłam dla siebie i męża – ograniczamy ilość węglowodanów w diecie, więc użyłam po 80 g makaronu na osobę – możecie ugotować więcej – reszty składników spokojnie wystarczy na trochę więcej makaronu.

 

spaghetti z czosnkiem i natką pietruszki

 

pasta aglio e olio z ostrą papryką

 

makaron aglio e olio

 

włoskie spaghetti aglio olio

 

Spaghetti aglio olio e peperoncino
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dwie porcje - makaronu można ugotować trochę więcej. Kaloryczność podaję dla mojej ilości makaronu.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 2
Składniki
  • 160 g makaronu spaghetti (suchego)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżeczki płatków ostrej papryczki - ewentualnie świeża papryczka chili pokrojona drobno razem z pestkami
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan do podania
Wykonanie
  1. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Gdy makaron będzie gotowy przygotuj sos.
  3. Czosnek pokrój na cieniutkie plasterki, z natki pietruszki oderwij liście i je posiekaj.
  4. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek i krótko przesmaż - uważaj aby go nie przypalić.
  5. Dodaj ostrą papryczkę, przemieszaj.
  6. Dodaj makaron i energicznie wymieszaj całość.
  7. Wsyp natkę, posól i popieprz do smaku.
  8. Nałóż makaron na talerze, posyp tartym parmezanem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 473 Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 63 g Błonnik: 0,7 g Białka: 14 g

 

 

spaghetti z czosnkiem i oliwą

 

 

Reklama

4 komentarze

  1. Kamila 2018/03/28 at 12:42 - Reply

    Tak to smacznie wygląda, że aż poczułam się głodna. Dziś wykonam ten przepis. Świetny blog, jestem tu pierwszy raz ale nie raz jeszcze tu wrócę. Super przepis! Pozdrawiam

    • wypiekibeaty 2018/03/28 at 12:44 - Reply

      Bardzo miło gościć cię na blogu Kamila 🙂 daj znać, jak ci spaghetti smakowało i często zaglądaj 🙂

  2. Candy Pandas 2018/03/24 at 10:37 - Reply

    Jak niewiele potrzeba do pełni szczęścia <3 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: