Spaghetti aglio olio e peperoncino
Spaghetti aglio olio to włoska pochwała prostoty.
Bo prościej już się nie da :)
To danie udowadnia jak niewiele składników trzeba, aby wyczarować przepyszny i do tego ekspresowy posiłek.
Jak sama nazwa wskazuje ten makaron ma być przede wszystkim z czosnkiem i oliwą.
To podstawa i w zasadzie nic więcej nie musicie mieć.
Ja przygotowałam wersję lekko rozszerzoną o ostrą papryczkę – użyłam suszoną i dałam jej sporo – po obiedzie czuć to było po piekących ustach – ale tak ma właśnie być.
Dodatkowym składnikiem jaki użyłam jest natka pietruszki – gdy byłam dzieckiem nienawidziłam natkę – jej smak, jej zapach. A teraz lubię dodawać ją do dań. Tutaj – mimo sporej ilości natki – nie dominuje ona w smaku tylko ładnie łączy się z pozostałymi składnikami.
Jeśli kochacie włoską kuchnię, lubicie szybkie dania (góra 20 minut w kuchni), to koniecznie zróbcie spaghetti aglio olio i zaskoczcie domowników :)
A potem wypróbujcie przepis na spaghetti z zielonym groszkiem oraz na makaron z łososiem i szpinakiem :)
Ps. Ja ten makaron robiłam dla siebie i męża – ograniczamy ilość węglowodanów w diecie, więc użyłam po 80 g makaronu na osobę – możecie ugotować więcej – reszty składników spokojnie wystarczy na trochę więcej makaronu.

Spaghetti aglio olio e peperoncino
Składniki
- 160 g makaronu spaghetti (suchego)
- 3-4 ząbki czosnku
- pół pęczka pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżeczki płatków ostrej papryczki - ewentualnie świeża papryczka chili pokrojona drobno razem z pestkami
- sól i pieprz do smaku
- parmezan do podania
Instrukcja
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Gdy makaron będzie gotowy przygotuj sos.
- Czosnek pokrój na cieniutkie plasterki, z natki pietruszki oderwij liście i je posiekaj.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek i krótko przesmaż - uważaj aby go nie przypalić.
- Dodaj ostrą papryczkę, przemieszaj.
- Dodaj makaron i energicznie wymieszaj całość.
- Wsyp natkę, posól i popieprz do smaku.
- Nałóż makaron na talerze, posyp tartym parmezanem.
Składniki Odżywcze
Tak to smacznie wygląda, że aż poczułam się głodna. Dziś wykonam ten przepis. Świetny blog, jestem tu pierwszy raz ale nie raz jeszcze tu wrócę. Super przepis! Pozdrawiam
Bardzo miło gościć cię na blogu Kamila :) daj znać, jak ci spaghetti smakowało i często zaglądaj :)
Jak niewiele potrzeba do pełni szczęścia <3 :D
Właśnie <3 <3