Spaghetti aglio olio e peperoncino

Zaktualizowany: 2024 29 stycznia
makaron aglio olio e peperoncino

Przepis na proste i pyszne spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino to klasyczne danie kuchni włoskiej, które zachwyca prostotą i intensywnym smakiem. Ta szybka potrawa skupia się na harmonii kilku wysokiej jakości składników: czosnku, oliwy z oliwek i ostrych papryczek. Intensywny smak czosnku, z nutą pikantności od chili i aromatem oliwy tworzą niezapomniane doświadczenie kulinarne. To danie doskonale sprawdza się jako szybki posiłek, a jednocześnie stanowi wykwintną propozycję dla miłośników kuchni włoskiej. Spróbuj tego przepisu na proste i pyszne spaghetti aglio olio e peperoncino, by poczuć smak autentycznych włoskich smaków w zaciszu własnej kuchni.

spaghetti z czosnkiem i natką pietruszki

Spaghetti aglio olio e peperoncino przepis krok po kroku

Jeśli lubisz szybkie i do tego bardzo smaczne obiady, które przygotujesz z niewielu składników, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

pasta aglio olio peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie spaghetti z oliwą i czosnkiem.
4.38 z 8 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 25 minut
Danie Obiad
Porcje 2
Kalorie 473 kcal
Składniki

składniki na włoskie spaghetti z czosnkiem i oliwą

  • 160 g makaronu ( spaghetti (suchego))
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżeczki płatków ostrej papryczki ( – ewentualnie świeża papryczka chili pokrojona drobno razem z pestkami)
  • sól i pieprz (do smaku)
  • parmezan (do podania)
Instrukcja
 

Jak zrobić włoskie spaghetti z czosnkiem i oliwą

  • Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
    160 g makaronu
  • Gdy makaron będzie gotowy przygotuj sos.
  • Czosnek pokrój na cieniutkie plasterki, z natki pietruszki oderwij liście i je posiekaj.
    3-4 ząbki czosnku, 0,5 pęczka natki pietruszki
  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek i krótko przesmaż – uważaj aby go nie przypalić.
    3 łyżki oliwy
  • Dodaj ostrą papryczkę, przemieszaj.
    1-2 łyżeczki płatków ostrej papryczki
  • Dodaj makaron i energicznie wymieszaj całość.
  • Wsyp natkę, posól i popieprz do smaku.
    sól i pieprz
  • Nałóż makaron na talerze, posyp tartym parmezanem.
    parmezan
Notatki
Przepis na dwie porcje – makaronu można ugotować trochę więcej. Kaloryczność podaję dla mojej ilości makaronu.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 473kcalWeglowodany: 63gBiałko: 14gTłuszcz: 18gBłonnik: 0.7g
Słowa kluczowe spaghetii z oliwą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pasta aglio e olio z ostrą papryką

Spaghetti z oliwą i czosnkiem – uwagi

Spaghetti aglio olio to włoska pochwała prostoty. Bo prościej już się nie da! To danie udowadnia jak niewiele składników trzeba, aby wyczarować przepyszny i do tego ekspresowy posiłek. Jak sama nazwa wskazuje ten makaron ma być przede wszystkim z czosnkiem i oliwą. To podstawa i w zasadzie nic więcej nie musicie mieć.

Ja przygotowałam wersję lekko rozszerzoną o ostrą papryczkę – użyłam suszoną i dałam jej sporo – po obiedzie czuć to było po piekących ustach – ale tak ma właśnie być. Dodatkowym składnikiem jaki użyłam jest natka pietruszki – gdy byłam dzieckiem nienawidziłam natki – przeszkadzał mi jej smak, jej zapach. A teraz lubię dodawać ją do dań. Tutaj – mimo sporej ilości natki – nie dominuje ona w smaku tylko ładnie łączy się z pozostałymi składnikami.

makaron aglio e olio

Jeśli kochacie włoską kuchnię, lubicie szybkie dania (góra 20 minut w kuchni), to koniecznie zróbcie spaghetti aglio olio i zaskoczcie domowników :)

A potem wypróbujcie przepis na spaghetti z zielonym groszkiem oraz na makaron z łososiem i szpinakiem :)

Ps. Ja ten makaron robiłam dla siebie i męża – ograniczamy ilość węglowodanów w diecie, więc użyłam po 80 g makaronu na osobę – możecie ugotować więcej – reszty składników spokojnie wystarczy na trochę więcej makaronu.

włoskie spaghetti aglio olio
spaghetti z czosnkiem i oliwą

Polecane przepisy na spaghetti

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na szybkie i pyszne makarony z różnymi sosami i różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 24 marca

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. dcb91600ba7446e667ff8dc2ea69e37a?s=54&d=mm&r=g
    Wojciech 2022 21 lutego w 15:58- Odpowiedz

    … gdy byłam dzieckiem nienawidziłam natki – jej smaku, jej zapachu. 
    Tak jest po polsku.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 21 lutego w 16:13- Odpowiedz

      Dziękuję za zwrócenie uwagi

  2. 65ac3c12f1eb4245495a9dbf9214616a?s=54&d=mm&r=g
    Kamila 2018 28 marca w 12:42- Odpowiedz

    Tak to smacznie wygląda, że aż poczułam się głodna. Dziś wykonam ten przepis. Świetny blog, jestem tu pierwszy raz ale nie raz jeszcze tu wrócę. Super przepis! Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 28 marca w 12:44- Odpowiedz

      Bardzo miło gościć cię na blogu Kamila :) daj znać, jak ci spaghetti smakowało i często zaglądaj :)

  3. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Candy Pandas 2018 24 marca w 10:37- Odpowiedz

    Jak niewiele potrzeba do pełni szczęścia <3 :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 24 marca w 10:39- Odpowiedz

      Właśnie <3 <3

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy