Przepis na spaghetti z pieczonymi pomidorami

pesto z pieczonymi pomidorami 8


Minęło już trochę czasu od przepisu „obiadowego” to mam dla Was fajny przepis na makaron z pieczonymi pomidorami – i nie tylko ;)

Żeby nie było – mięska tu nie znajdziecie, ale danie jest pyszne i bardzo sycące – i co tu dużo ukrywać – bardzo zdrowe i dietetyczne : ) Po prostu samo zdrowie :D

Myślę, że będzie smakować nawet typowym mięsożercom – mój mąż zjadł je ze smakiem.

Dzieciom nawet nie próbowałam podawać, bo one ostatnio „wypięły” się na pomidory, że nie wspomnę o nienawiści do papryki. Tej drugiej ja też (muszę się przyznać) bardzo nie lubię – szczególnie słodkiej – jest dla mnie niejadalna. Za to gdy jest wcześniej upieczona, ma ściągniętą skórkę i jest podana z dużą ilością innych warzywek, to zjem i to nawet ze smakiem :)

Jeśli wiec i ktoś z Was nie przepada za papryką, to niech da szansę temu przepisowi, ale jeśli jest to zadanie ponad miarę, to po prostu upieczcie więcej pomidorów, albo zamiast papryki upieczcie cukinię lub bakłażana pokrojone w plastry – też będzie pysznie :)

Tutaj podaję przepis na dwie duże porcje – chociaż myślę, że sosu spokojnie wystarczy na trzy porcje.

Zobaczcie również inne moje pomysły na obiad, a szczególnie jeśli lubicie spaghetti zajrzyjcie do dań z makaronem.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

pesto z pieczonymi pomidorami 1

pesto z pieczonymi pomidorami 2

makaron z pieczonymi pomidorami

spaghtetti z pieczonymi pomidorami 6

pesto z pieczonymi pomidorami 7

pesto z pieczonymi pomidorami 8

Makaron z pieczonymi pomidorami przepis do druku

makaron z pomidorami

Makaron z pieczonymi pomidorami

Wypieki Beaty
Przepis na pysze wegetariańskie spaghetti z pieczonymi pomidorami i papryką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
1 godz
Czas całkowity 2 godz
Danie Obiad
Porcje 3

Składniki

  • około 150 g makaronu pełnoziarnistego typ tagliatelle (waga suchego makaronu)
  • 6 pomidorów średnich (jeśli nie macie świeżych, to można zastąpić pomidorami z puszki - jedna puszka powinna być ok)
  • 1 czerwona papryka średnia
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • około 12 czarnych oliwek (ewentualnie zielonych)
  • świeża bazylia
  • przyprawy - sól, pieprz, słodka papryka, odrobina cukru - do smaku

Instrukcja
 

  • Pomidory umyj, nakłuj widelcem w kilku miejscach, paprykę przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne.
    6 pomidorów, 1 czerwona papryka
  • Pomidory i paprykę ułóż w żaroodpornym naczyniu (papryka skórką do góry) i piecz w 180 stopniach przez 30 minut.
  • Warzywa lekko ostudź, a następnie zdejmij z nich skórki.
  • Pokrój warzywa w kostkę i przełóż do rondelka, dodaj wyciśnięty czosnek - podgotuj aż sok z pomidorów się zredukuje.
    2 duże ząbki czosnku
  • Dodaj posiekaną bazylię oraz pokrojone oliwki, przypraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz cukrem (cukier wydobywa smak pomidorów :)).
    około 12 czarnych oliwek, świeża bazylia, przyprawy
  • Makaron ugotuj al dente.
    około 150 g makaronu pełnoziarnistego
  • Wymieszaj z sosem.
  • Przed podaniem możesz dodatkowo posypać parmezanem.

Notatki

Podaję przepis na dwie duże porcje, albo trzy mniejsze - my normalnie jemy po 50 g makaronu na osobę.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na stronie Qchenne Inspiracje.