Przepis na burka, czyli przysmak bałkański
Poszukiwanie przepisu na domowy wyrób burka miał do tej pory taki sam skutek jak poszukiwanie świętego Grala :(
Aż tu zupełnie niespodziewanie mąż natrafił na trop ciekawego przepisu, zmiksował go z jeszcze innym, dołożył trochę swoich przemyśleń i oto on – burek w całej swej okazałości :)
Nasz burek wyszedł pyszny i bardzo syczący :)
O szczegółach, to się już pod spodem mąż wypowie, bo siedziałam w czasie aktu tworzenia w pracy zupełnie nieświadoma, jakie się cuda w domu dzieją :)
Jak zrobić burka?
Poniżej w przepisie macie wszystko dokładnie opisane, ale w skrócie. Najpierw robimy ciasto podobne do naszego ciasta na pierogi.
Ciasto dzielimy na porcje i bardzo cieniutko wałkujemy – aż do przezroczystości!
Warstwy ciasta solidnie smarujemy rozpuszczonym masłem i przekładamy farszem.
Będąc w Chorwacji jedliśmy burek z różnym nadzieniem – najczęściej było to nadzienie twarogowe (na słono) albo mięsne. Jadaliśmy też takie z cebulką i szpinakiem 😀
Burek, jeżeli ktoś nie wie, to przysmak bałkański. Można go kupić w każdej tamtejszej piekarni a dominuje wersja „sa syrom” lub z mięsem.
Nasz pierwszy zrobiliśmy w wersji z twarogiem. Drugi raz był już w wersji mieszanej – zrobiliśmy kilka wersji (ser, ser ze szpinakiem, mięso).
Każdy farsz przypada na jednego dużego burka – jeżeli chcecie robić mieszane to należy zmniejszyć proporcje.
Polecam wam także paszteciki z ciasta filo :D
Burek przepis do druku

Burek przepis idealny :)
Składniki
Farsz serowy:
Farsz szpinakowy:
Farsz mięsny
- 400 g mięsa wieprzowego mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano do smaku
składniki ciasta filo:
Instrukcja
Farsz serowy
- Twaróg wraz z fetą utłucz ;) tłuczkiem do ziemniaków.400 g twarogu, 200 g fety
- Dodaj dwa wyciśnięte ząbki czosnku, łyżkę jogurtu i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.2 ząbki czosnku, 1 łyżka jogurtu, sól i pieprz
Farsz szpinakowy
- Fetę z twarogiem połącz tłuczkiem do ziemniaków.200 g fety, 200 g twarogu
- Szpinak podsmaż w garnku wraz z wyciśniętym czosnkiem .100 g szpinaku, 3 ząbki czosnku
- Dodaj sery i mieszaj doprawiając solą i pieprzem do smakusól i pieprz
Farsz mięsny
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do złotego koloru.1 cebula
- Dodajemy mięso, wyciśnięty czosnek i przyprawy.400 g mięsa wieprzowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Ciasto filo
- Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę.500 g maki pszennej typ 500, 1 jajko, 250 ml wody
- Mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy. Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
- Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram.
- Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło. W oryginalnych przepisach powinniśmy zapewnić ciastu ok 2 godziny przerwy w chłodnym miejscu (14-16 stopni). Ja ponieważ nie mam miejsca gdzie mógłbym dać ciastu spokojnie dojrzeć - ten krok ominąłem co wg mnie nie przeszkodziło w dalszym procesie.
- W czasie oczekiwania na ciasto należy w rondelku rozpuścić masło - będzie nam potrzebne do smarowania placków.0k 300 g masła
- Każdą kulkę należy rozwałkować na bardzo cienkie placki - im cieńsze tym lepsze. Ponieważ ciasto będzie się kleić należy stolnicę podsypywać mąką ziemniaczaną!(Ciasto nie wchłania mąki ziemniaczanej tak jak zwykłej dzięki czemu jest delikatniejsze i prościej je rozwałkować na bardzo cienkie placki!)
- Placki powinny być bardzo cienkie - im cieńsze tym lepsze. Na zdjęciach możecie zauważyć, że ciasto jest prześwitujące. Jeżeli nie dajecie rady już wałkować można delikatnie rozciągać ciasto w rękach uważając, aby nie popękało za mocno (drobnymi pęknięciami się nie przejmujcie - taka natura tego ciasta :)
- Duży talerz podsypcie mąką, ułóżcie na nim pierwszy placek i posmarujcie dokładnie masłem. To właśnie ono ma odseparować poszczególne warstwy od siebie zapobiegając sklejeniu.
- Po rozwałkowaniu następny placek połóżcie na poprzednim. Nie należy przyciskać połączonych placków (!), ale układać je luźno najlepiej zapewniając powietrze pomiędzy warstwami.
- W ten sposób należy przygotować ok 6-7 placków - to one stworzą nam dół burka. Ostatni placek nie smarujemy już masłem.
- Całość zdejmujemy z talerza i rozciągamy do rozmiaru naszej blachy (można piec w tortownicy albo w dużej patelni żeliwnej bądź ceramicznej - ja piekłem w 32 cm patelni). Rozciągania nie musicie się obawiać bo ciasto ma już odpowiednią ilość warstw aby rozciągnięcie było możliwe. Nie należy wałkować ciasta bo połączymy wszystko w całość i nasza praca pójdzie na marne.
- Blachę smarujemy masłem i wkładamy na nie gotowy spód burka. ciasto należy rozciągnąć na tyle aby utworzyć boki.
- Wykładamy połowę farszu i przygotowujemy następną warstwę ciasta tym razem z ok 4 placków. Powtarzamy układanie placka do formy oraz nakładamy drugą warstwę farszu.
- Pozostałe kulki (ok 5-6) przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób i układamy je na górę łącząc krawędzie z pozostałymi plackami.
- Górną warstwę smarujemy pozostałym masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra/dół) na 30 minut.
- Burek najlepiej smakuje na ciepło. Nie przeszkadza mu podgrzewanie w mikrofalówce więc na drugi dzień również jest bardzo dobry :)