Burek przepis idealny :)

Przepis na burka, czyli przysmak bałkański
Odkryj tajemnicę smaku kuchni bałkańskiej dzięki przepisowi na burka. Burek to wyjątkowy wypiek przygotowywany na cieście w typie filo, które wypełnione jest różnymi farszami. Zobacz jak zrobić burka z mięsem, albo z nadzieniem twarogowym. A może wolisz go z dodatkiem szpinaku? Wypróbuj wszystkie kombinacje i daj znać w komentarzu, który smakował najbardziej!
Spis treści
Burek przepis krok po kroku
Jeśli masz ochotę zrobić samodzielnie w domu burka jak na wakacjach w Chorwacji, czy w krajach bałkańskich, to koniecznie zobacz ten przepis!
Burek przepis idealny
Składniki
składniki na farsz serowy do burka
składniki na farsz szpinakowy do burka
składniki na farsz mięsny do burka
- 400 g mięsa wieprzowego (mielonego )
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano (do smaku)
składniki na ciasto filo do burka
Instrukcja
Jak zrobić farsz serowy do burka
- Twaróg wraz z fetą utłucz tłuczkiem do ziemniaków.400 g twarogu, 200 g fety
- Dodaj dwa wyciśnięte ząbki czosnku, łyżkę jogurtu i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.2 ząbki czosnku, 1 łyżka jogurtu, sól i pieprz
Jak zrobić farsz szpinakowy do burka
- Fetę z twarogiem połącz tłuczkiem do ziemniaków.200 g fety, 200 g twarogu
- Szpinak podsmaż w garnku wraz z wyciśniętym czosnkiem .100 g szpinaku, 3 ząbki czosnku
- Dodaj sery i mieszaj doprawiając solą i pieprzem do smakusól i pieprz
Jak zrobić farsz mięsny do burka
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do złotego koloru.1 cebula
- Dodajemy mięso, wyciśnięty czosnek i przyprawy.400 g mięsa wieprzowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Jak zrobić domowe ciasto filo do burka
- Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę.500 g maki pszennej typ 500, 1 jajko, 250 ml wody
- Mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy. Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
- Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram.
- Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło. W oryginalnych przepisach powinniśmy zapewnić ciastu ok 2 godziny przerwy w chłodnym miejscu (14-16 stopni). Ja ponieważ nie mam miejsca gdzie mógłbym dać ciastu spokojnie dojrzeć – ten krok ominąłem co wg mnie nie przeszkodziło w dalszym procesie.
- W czasie oczekiwania na ciasto należy w rondelku rozpuścić masło – będzie nam potrzebne do smarowania placków.0k 300 g masła
Jak zrobić burka krok po kroku
- Każdą kulkę należy rozwałkować na bardzo cienkie placki – im cieńsze tym lepsze. Ponieważ ciasto będzie się kleić należy stolnicę podsypywać mąką ziemniaczaną!(Ciasto nie wchłania mąki ziemniaczanej tak jak zwykłej dzięki czemu jest delikatniejsze i prościej je rozwałkować na bardzo cienkie placki!)
- Placki powinny być bardzo cienkie – im cieńsze tym lepsze. Na zdjęciach możecie zauważyć, że ciasto jest prześwitujące. Jeżeli nie dajecie rady już wałkować można delikatnie rozciągać ciasto w rękach uważając, aby nie popękało za mocno (drobnymi pęknięciami się nie przejmujcie – taka natura tego ciasta :)
- Duży talerz podsypcie mąką, ułóżcie na nim pierwszy placek i posmarujcie dokładnie masłem. To właśnie ono ma odseparować poszczególne warstwy od siebie zapobiegając sklejeniu.
- Po rozwałkowaniu następny placek połóżcie na poprzednim. Nie należy przyciskać połączonych placków (!), ale układać je luźno najlepiej zapewniając powietrze pomiędzy warstwami.
- W ten sposób należy przygotować ok 6-7 placków – to one stworzą nam dół burka. Ostatni placek nie smarujemy już masłem.
- Całość zdejmujemy z talerza i rozciągamy do rozmiaru naszej blachy (można piec w tortownicy albo w dużej patelni żeliwnej bądź ceramicznej – ja piekłem w 32 cm patelni). Rozciągania nie musicie się obawiać bo ciasto ma już odpowiednią ilość warstw aby rozciągnięcie było możliwe. Nie należy wałkować ciasta bo połączymy wszystko w całość i nasza praca pójdzie na marne.
- Blachę smarujemy masłem i wkładamy na nie gotowy spód burka. ciasto należy rozciągnąć na tyle aby utworzyć boki.
- Wykładamy połowę farszu i przygotowujemy następną warstwę ciasta tym razem z ok 4 placków. Powtarzamy układanie placka do formy oraz nakładamy drugą warstwę farszu.
- Pozostałe kulki (ok 5-6) przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób i układamy je na górę łącząc krawędzie z pozostałymi plackami.
- Górną warstwę smarujemy pozostałym masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra/dół) na 30 minut.
- Burek najlepiej smakuje na ciepło. Nie przeszkadza mu podgrzewanie w mikrofalówce więc na drugi dzień również jest bardzo dobry :)
Prywatne
Domowy burek – uwagi
Poszukiwanie przepisu na domowy wyrób burka miał do tej pory taki sam skutek jak poszukiwanie świętego Grala :(
Aż tu zupełnie niespodziewanie mąż natrafił na trop ciekawego przepisu, zmiksował go z jeszcze innym, dołożył trochę swoich przemyśleń i oto on – burek w całej swej okazałości :)
Nasz burek chorwacki wyszedł pyszny i bardzo sycący :)
O szczegółach, to się już pod spodem mąż wypowie, bo siedziałam w czasie aktu tworzenia w pracy zupełnie nieświadoma, jakie się cuda w domu dzieją :)
Jak zrobić burka – wskazówki
Powyżej w przepisie macie wszystko dokładnie opisane, ale w skrócie. Najpierw robimy ciasto podobne do naszego ciasta na pierogi.
Ciasto dzielimy na porcje i bardzo cieniutko wałkujemy – aż do przezroczystości!
Warstwy ciasta solidnie smarujemy rozpuszczonym masłem i przekładamy farszem.
Będąc w Chorwacji jedliśmy burek z różnym nadzieniem – najczęściej było to nadzienie twarogowe (na słono) albo mięsne. Jadaliśmy też takie z cebulką i szpinakiem.
Burek, jeżeli ktoś nie wie, to przysmak bałkański. Można go kupić w każdej tamtejszej piekarni a dominuje wersja „sa syrom” lub z mięsem.
Nasz pierwszy zrobiliśmy w wersji z twarogiem. Drugi raz był już w wersji mieszanej – zrobiliśmy kilka wersji (ser, ser ze szpinakiem, mięso).
Każdy farsz przypada na jednego dużego burka – jeżeli chcecie robić mieszane to należy zmniejszyć proporcje. Koniecznie wypróbuj mój borek przepis i daj znać w komentarzu jak ci smakował.
Polecam wam także paszteciki z ciasta filo :D
Polecane przepisy kuchni bałkańskiej
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy z kuchni bałkańskiej. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na burka
Przepis na burka jest trochę czasochłonny, ale za to po przygotowaniu to danie jest jak niebo w gębie! Jeśli na wakacjach w Chorwacji albo innym bałkańskim kraju zajadaliście się tłuściutkimi burkami i chcecie sami przygotować to danie w domu, to koniecznie zobaczcie mój przepis na burki z mięsem, albo z farszem twarogowym lub szpinakowym. Każdy z nich jest przepyszny i nieźle kaloryczny. Ale cóż taki urok tej chorwackiej przekąski. Na wakacjach burki potrafiliśmy zjadać już na śniadanie, a potem na przekąskę, albo lunch - lepiej nie wiedzieć ile to było w sumie kalorii ;)
Burki przepis
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na burki i sprawdźcie jak zrobić burka w domu. Taki domowy burek chorwacki z serem albo z mięsem wchodzi rewelacyjny i może przenieść w miłe wakacyjne chwile. Przy okazji polecam wam przepis na inne chorwackie danie, kotleciki cevapcici (tudzież cevapi) a do nich koniecznie zróbcie domowe bułki pita.