Przepis na burka, czyli przysmak bałkański

burek


Poszukiwanie przepisu na domowy wyrób burka miał do tej pory taki sam skutek jak poszukiwanie świętego Grala :(

Aż tu zupełnie niespodziewanie mąż natrafił na trop ciekawego przepisu, zmiksował go z jeszcze innym, dołożył trochę swoich przemyśleń i oto on – burek w całej swej okazałości :)

Nasz burek wyszedł pyszny i bardzo syczący :)

O szczegółach, to się już pod spodem mąż wypowie, bo siedziałam w czasie aktu tworzenia w pracy zupełnie nieświadoma, jakie się cuda w domu dzieją :)

Jak zrobić burka?

Poniżej w przepisie macie wszystko dokładnie opisane, ale w skrócie. Najpierw robimy ciasto podobne do naszego ciasta na pierogi.

Ciasto dzielimy na porcje i bardzo cieniutko wałkujemy – aż do przezroczystości!

Warstwy ciasta solidnie smarujemy rozpuszczonym masłem i przekładamy farszem.

Będąc w Chorwacji jedliśmy burek z różnym nadzieniem – najczęściej było to nadzienie twarogowe (na słono) albo mięsne. Jadaliśmy też takie z cebulką i szpinakiem 😀

Burek, jeżeli ktoś nie wie, to przysmak bałkański. Można go kupić w każdej tamtejszej piekarni a dominuje wersja „sa syrom” lub z mięsem.

Nasz pierwszy zrobiliśmy w wersji z twarogiem. Drugi raz był już w wersji mieszanej – zrobiliśmy kilka wersji (ser, ser ze szpinakiem, mięso).

Każdy farsz przypada na jednego dużego burka – jeżeli chcecie robić mieszane to należy zmniejszyć proporcje.

Polecam wam także paszteciki z ciasta filo :D

burek z serem lub miesem

burek przepis na przymak z chorwacji

burek ciasto filo

burek

Burek przepis do druku

burek

Burek przepis idealny :)

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny burek, czyli przekąskę z ciasta filo z nadzieniem.
4.8 z 5 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 30 minut
30 minut
Czas całkowity 3 godz
Porcje 8

Składniki
  

Farsz serowy:

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 200 g fety
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka jogurtu ( aby wygodnie połączyć składniki)

Farsz szpinakowy:

  • 100 g szpinaku użyłam mrożony
  • 200 g fety
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Farsz mięsny

  • 400 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano do smaku

składniki ciasta filo:

  • 500 g maki pszennej typ 500 (to wg mnie dość ważne a nigdzie nikt o tym nie pisze - użycie mąki 650 dla pierwszego burka nie wyszło na dobre. Drugie ciasto było zdecydowanie bardziej elastyczne i posłuszne przy dalszej obróbce}
  • 250 ml wody ciepłej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1.5 kostki masła

Instrukcja
 

Farsz serowy

  • Twaróg wraz z fetą utłucz ;) tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj dwa wyciśnięte ząbki czosnku, łyżkę jogurtu i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

Farsz szpinakowy

  • Fetę z twarogiem połącz tłuczkiem do ziemniaków. Szpinak podsmaż w garnku wraz z wyciśniętym czosnkiem . Dodaj sery i mieszaj doprawiając solą i pieprzem do smaku

Farsz mięsny

  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do złotego koloru. Dodajemy mięso, wyciśnięty czosnek i przyprawy.

Ciasto filo

  • Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę i . mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy. Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
  • Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram. Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło. W oryginalnych przepisach powinniśmy zapewnić ciastu ok 2 godziny przerwy w chłodnym miejscu (14-16 stopni). Ja ponieważ nie mam miejsca gdzie mógłbym dać ciastu spokojnie dojrzeć - ten krok ominąłem co wg mnie nie przeszkodziło w dalszym procesie.
  • W czasie oczekiwania na ciasto należy w rondelku rozpuścić masło - będzie nam potrzebne do smarowania placków.
  • Każdą kulkę należy rozwałkować na bardzo cienkie placki - im cieńsze tym lepsze. Ponieważ ciasto będzie się kleić należy stolnicę podsypywać mąką ziemniaczaną!(Ciasto nie wchłania mąki ziemniaczanej tak jak zwykłej dzięki czamu jest delikatniejsze i prościej je rozwałkować na bardzo cienkie placki!)
  • Placki powinny być bardzo cienkie - im cieńsze tym lepsze. Na zdjęciach możecie zauważyć, że ciasto jest prześwitujące. Jeżeli nie dajecie rady już wałkować można delikatnie rozciągać ciasto w rękach uważając, aby nie popękało za mocno (drobnymi pęknięciami się nie przejmujcie - taka natura tego ciasta :) ) duży talerz podsypcie mąką, ułóżcie na nim pierwszy placek i posmarujcie dokładnie masłem. To właśnie ono ma odseparować poszczególne warstwy od siebie zapobiegając sklejeniu.
  • Po rozwałkowaniu następny placek połóżcie na poprzednim. Nie należy przyciskać połączonych placków (!), ale układać je luźno najlepiej zapewniając powietrze pomiędzy warstwami. W ten sposób należy przygotować ok 6-7 placków - to one stworzą nam dół burka. Ostatni placek nie smarujemy już masłem. Całość zdejmujemy z talerza i rozciągamy do rozmiaru naszej blachy (można piec w tortownicy albo w dużej patelni żeliwnej bądź ceramicznej - ja piekłem w 32 cm patelni). Rozciągania nie musicie się obawiać bo ciasto ma już odpowiednią ilość warstw aby rozciągnięcie było możliwe. Nie należy wałkować ciasta bo połączymy wszystko w całość i nasza praca pójdzie na marne.
  • Blachę smarujemy masłem i wkładamy na nie gotowy spód burka. ciasto należy rozciągnąć na tyle aby utworzyć boki. Wykładamy połowę farszu i przygotowujemy następną warstwę ciasta tym razem z ok 4 placków. Powtarzamy układanie placka do formy oraz nakładamy drugą warstwę farszu. Pozostałe kulki (ok 5-6) przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób i układamy je na górę łącząc krawędzie z pozostałymi plackami. Górną warstwę smarujemy pozostałym masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut.
  • Burek najlepiej smakuje na ciepło. Nie przeszkadza mu podgrzewanie w mikrofalówce więc na drugi dzień również jest bardzo dobry :)
Słowa kluczowe ciasto filo, mięso, szpinak, twaróg
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!