Burek czyli przysmak bałkański
Poszukiwanie przepisu na domowy wyrób burka miał do tej pory taki sam skutek jak poszukiwanie świętego Grala :(
Aż tu zupełnie niespodziewanie mąż natrafił na trop ciekawego przepisu, zmiksował go z jeszcze innym, dołożył trochę swoich przemyśleń i oto on – burek w całej swej okazałości :)
Wyszedł pyszny i bardzo syczący :)
O szczegółach, to się już pod spodem mąż wypowie, bo siedziałam w czasie aktu tworzenia w pracy zupełnie nieświadoma, jakie się cuda w domu dzieją :)
Oto relacja Bartka:
Burek, jeżeli ktoś nie wie, to przysmak bałkański. Można go kupić w każdej tamtejszej piekarni a dominuje wersja „sa syrom” lub z mięsem. Ja za pierwszym razem zdecydowałem się na wersję z serem. Drugi burek był już w wersji mieszanej (ser, ser ze szpinakiem, mięso).
Każdy farsz przypada na jednego dużego burka – jeżeli chcecie robić mieszane to należy zmniejszyć proporcje.
Burek – Przepis do druku
Burek przepis idealny :)
- -400 g twarogu półtłustego
- -200 g fety
- -2 ząbki czosnku
- -sól, pieprz
- -1 łyżka jogurtu ( aby wygodnie połączyć składniki)
- Twaróg wraz z fetą utłucz ;) tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj dwa wyciśnięte ząbki czosnku, łyżkę jogurtu i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- -100 g mrożonego szpinaku
- -200g fety
- -200 g twarogu półtłustego
- -3 ząbki czosnku
- -sól, pieprz
- Fetę z twarogiem połącz tłuczkiem do ziemniaków. Szpinak podsmaż w garnku wraz z wyciśniętym czosnkiem . Dodaj sery i mieszaj doprawiając solą i pieprzem do smaku
- - 400g mielonego mięsa wieprzowego
- - 2 ząbki czosnku
- - 1 cebula
- sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do złotego koloru. Dodajemy mięso, wyciśnięty czosnek i przyprawy.
- Do burka używa się ciasta filo. Przepisów na nie znajdziecie wiele ale wszystkie bazują na dwóch składnikach - woda, mąka. To takie nasze ciasto na pierogi tylko inaczej wykończone. Ja do mojego ciasta dałem:
- - 500 g maki pszennej typ 500 (to wg mnie dość ważne a nigdzie nikt o tym nie pisze - użycie mąki 650 dla pierwszego burka nie wyszło na dobre. Drugie ciasto było zdecydowanie bardziej elastyczne i posłuszne przy dalszej obróbce}
- - 250ml ciepłej wody
- - łyżeczka soli
- - 1 jajko
- - półtorej kostki masła
- Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę i . mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy. Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
- Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram. Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło. W oryginalnych przepisach powinniśmy zapewnić ciastu ok 2 godziny przerwy w chłodnym miejscu (14-16 stopni). Ja ponieważ nie mam miejsca gdzie mógłbym dać ciastu spokojnie dojrzeć - ten krok ominąłem co wg mnie nie przeszkodziło w dalszym procesie.
- W czasie oczekiwania na ciasto należy w rondelku rozpuścić masło - będzie nam potrzebne do smarowania placków.
- Każdą kulkę należy rozwałkować na bardzo cienkie placki - im cieńsze tym lepsze. Ponieważ ciasto będzie się kleić należy stolnicę podsypywać mąką ziemniaczaną!(Ciasto nie wchłania mąki ziemniaczanej tak jak zwykłej dzięki czamu jest delikatniejsze i prościej je rozwałkować na bardzo cienkie placki!)
- Placki powinny być bardzo cienkie - im cieńsze tym lepsze. Na zdjęciach możecie zauważyć, że ciasto jest prześwitujące. Jeżeli nie dajecie rady już wałkować można delikatnie rozciągać ciasto w rękach uważając, aby nie popękało za mocno (drobnymi pęknięciami się nie przejmujcie - taka natura tego ciasta :) ) duży talerz podsypcie mąką, ułóżcie na nim pierwszy placek i posmarujcie dokładnie masłem. To właśnie ono ma odseparować poszczególne warstwy od siebie zapobiegając sklejeniu.
- Po rozwałkowaniu następny placek połóżcie na poprzednim. Nie należy przyciskać połączonych placków (!), ale układać je luźno najlepiej zapewniając powietrze pomiędzy warstwami. W ten sposób należy przygotować ok 6-7 placków - to one stworzą nam dół burka. Ostatni placek nie smarujemy już masłem. Całość zdejmujemy z talerza i rozciągamy do rozmiaru naszej blachy (można piec w tortownicy albo w dużej patelni żeliwnej bądź ceramicznej - ja piekłem w 32 cm patelni). Rozciągania nie musicie się obawiać bo ciasto ma już odpowiednią ilość warstw aby rozciągnięcie było możliwe. Nie należy wałkować ciasta bo połączymy wszystko w całość i nasza praca pójdzie na marne.
- Blachę smarujemy masłem i wkładamy na nie gotowy spód burka. ciasto należy rozciągnąć na tyle aby utworzyć boki. Wykładamy połowę farszu i przygotowujemy następną warstwę ciasta tym razem z ok 4 placków. Powtarzamy układanie placka do formy oraz nakładamy drugą warstwę farszu. Pozostałe kulki (ok 5-6) przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób i układamy je na górę łącząc krawędzie z pozostałymi plackami. Górną warstwę smarujemy pozostałym masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut.
- Burek najlepiej smakuje na ciepło. Nie przeszkadza mu podgrzewanie w mikrofalówce więc na drugi dzień również jest bardzo dobry :)
Wow! Przepyszny burek! Wlasnie skończyliśmy sie nim zajadac, choc ciezko bylo przestac, ale brzuchy juz pelne faktycznie jakbysmy sie przeniesli do Chorwacji, dzieki za przepis!
Bardzo się cieszę, że burek zasmakował :)
Mama mojego chłopaka robi go trochę inaczej,ale założę się, że ten z Twojego przepisu też jest niczego sobie. Wersja z serem po prostu wymiata. Jak przyjeżdżam do Chorwacji, to wszyscy wiedzą, że nie żadne steki czy pizze, tylko najzwyklejszy burek, ktory jest przepyszny i dziecinnie prosty w przygotowaniu.
Najbardziej uwielbiam właśnie burka z serem – przeeepyszny :)
[…] zrobiliście burki z mojego przepisu, to z tego ciasta (domowa wersja ciasta filo) możecie zrobić pyszne paszteciki z […]
ooo pozytywnie jestem zaskoczona z początku myślałam że jest to ciasto na słodko sugerując się tym pierwszym zdjęciem .Mam pytanie 45 minut to cały czas z wypiekiem czy zajmuje to więcej czasu? Może to nie wyjść osobie bez zdolności do gotowania ?
CAłość jest stosunkowo prosta ale dość pracochłonna. 30 minut to sam czas pieczenia – przygotowanie oceniam na ~45 minut.
Po powrocie z pracy zrobiłam burka i jak dla mnie świetne połączenie fety i czosnku genialne .Trochę mi się spaliło z wierzchu ale następnym razem będę wiedziała co mam robić
Dzięki :)
świetnie! Cieszę się, że Ci smakowało :)
Mozna go mrozic?
Nie próbowałam, ale myślę, że można :)
Przepis na burek bardzo dobry i łatwy. Przypomniałam sobie wczasy w Chorwacji. Piekłam ten ze serem i wystarczyła mi jedna kostka masła. Mój wspaniały mąż idealnie naciągał płaty ciasta – następny będzie z mięsem.
Właśnie też się ponownie przymierzam, aby go zrobić :)
No proszę, zabrać bazylię z mięsa i taki sam przepis jak od znajomego z Serbii :D
:D
[…] Przepis na burek znaleźliśmy trochę później i możecie go zobaczyć tutaj […]
Zaczytałam się ;D Fajnie wszystko dokładnie opisane z pewnością w najbliższym czasie wypróbuje.Wygląda obłędnie… Gratulacje dla męża
Mam zamiar zrobić wreszcie burka, bo chodzi za mną od, nie żartuję,…27 lat! ;) Trzymajcie kciuki!