burek

Przepis na burka, czyli przysmak bałkański

Odkryj tajemnicę smaku kuchni bałkańskiej dzięki przepisowi na burka. Burek to wyjątkowy wypiek przygotowywany na cieście w typie filo, które wypełnione jest różnymi farszami. Zobacz jak zrobić burka z mięsem, albo z nadzieniem twarogowym. A może wolisz go z dodatkiem szpinaku? Wypróbuj wszystkie kombinacje i daj znać w komentarzu, który smakował najbardziej!

burek przepis na przymak z chorwacji

Burek przepis krok po kroku

Jeśli masz ochotę zrobić samodzielnie w domu burka jak na wakacjach w Chorwacji, czy w krajach bałkańskich, to koniecznie zobacz ten przepis!

burek

Burek przepis idealny

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny burek, czyli przekąskę z ciasta filo z nadzieniem.
4.43 z 33 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 30 minut
30 minut
Czas całkowity 3 hours
Porcje 8
Składniki

składniki na farsz serowy do burka

  • 400 g twarogu (półtłustego)
  • 200 g fety
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz ( do smaku)
  • 1 łyżka jogurtu (( aby wygodnie połączyć składniki))

składniki na farsz szpinakowy do burka

  • 100 g szpinaku (użyłam mrożony)
  • 200 g fety
  • 200 g twarogu ( półtłustego)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

składniki na farsz mięsny do burka

  • 400 g mięsa wieprzowego (mielonego )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano (do smaku)

składniki na ciasto filo do burka

  • 500 g maki pszennej typ 500 ((to wg mnie dość ważne a nigdzie nikt o tym nie pisze – użycie mąki 650 dla pierwszego burka nie wyszło na dobre. Drugie ciasto było zdecydowanie bardziej elastyczne i posłuszne przy dalszej obróbce})
  • 250 ml wody (ciepłej )
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 0k 300 g masła
Instrukcja
 

Jak zrobić farsz serowy do burka

  • Twaróg wraz z fetą utłucz tłuczkiem do ziemniaków.
    400 g twarogu, 200 g fety
  • Dodaj dwa wyciśnięte ząbki czosnku, łyżkę jogurtu i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
    2 ząbki czosnku, 1 łyżka jogurtu, sól i pieprz

Jak zrobić farsz szpinakowy do burka

  • Fetę z twarogiem połącz tłuczkiem do ziemniaków.
    200 g fety, 200 g twarogu
  • Szpinak podsmaż w garnku wraz z wyciśniętym czosnkiem .
    100 g szpinaku, 3 ząbki czosnku
  • Dodaj sery i mieszaj doprawiając solą i pieprzem do smaku
    sól i pieprz

Jak zrobić farsz mięsny do burka

  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do złotego koloru.
    1 cebula
  • Dodajemy mięso, wyciśnięty czosnek i przyprawy.
    400 g mięsa wieprzowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Jak zrobić domowe ciasto filo do burka

  • Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę.
    500 g maki pszennej typ 500, 1 jajko, 250 ml wody
  • Mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy. Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
  • Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram.
  • Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło. W oryginalnych przepisach powinniśmy zapewnić ciastu ok 2 godziny przerwy w chłodnym miejscu (14-16 stopni). Ja ponieważ nie mam miejsca gdzie mógłbym dać ciastu spokojnie dojrzeć – ten krok ominąłem co wg mnie nie przeszkodziło w dalszym procesie.
  • W czasie oczekiwania na ciasto należy w rondelku rozpuścić masło – będzie nam potrzebne do smarowania placków.
    0k 300 g masła

Jak zrobić burka krok po kroku

  • Każdą kulkę należy rozwałkować na bardzo cienkie placki – im cieńsze tym lepsze. Ponieważ ciasto będzie się kleić należy stolnicę podsypywać mąką ziemniaczaną!(Ciasto nie wchłania mąki ziemniaczanej tak jak zwykłej dzięki czemu jest delikatniejsze i prościej je rozwałkować na bardzo cienkie placki!)
  • Placki powinny być bardzo cienkie – im cieńsze tym lepsze. Na zdjęciach możecie zauważyć, że ciasto jest prześwitujące. Jeżeli nie dajecie rady już wałkować można delikatnie rozciągać ciasto w rękach uważając, aby nie popękało za mocno (drobnymi pęknięciami się nie przejmujcie – taka natura tego ciasta :)
  • Duży talerz podsypcie mąką, ułóżcie na nim pierwszy placek i posmarujcie dokładnie masłem. To właśnie ono ma odseparować poszczególne warstwy od siebie zapobiegając sklejeniu.
  • Po rozwałkowaniu następny placek połóżcie na poprzednim. Nie należy przyciskać połączonych placków (!), ale układać je luźno najlepiej zapewniając powietrze pomiędzy warstwami.
  • W ten sposób należy przygotować ok 6-7 placków – to one stworzą nam dół burka. Ostatni placek nie smarujemy już masłem.
  • Całość zdejmujemy z talerza i rozciągamy do rozmiaru naszej blachy (można piec w tortownicy albo w dużej patelni żeliwnej bądź ceramicznej – ja piekłem w 32 cm patelni). Rozciągania nie musicie się obawiać bo ciasto ma już odpowiednią ilość warstw aby rozciągnięcie było możliwe. Nie należy wałkować ciasta bo połączymy wszystko w całość i nasza praca pójdzie na marne.
  • Blachę smarujemy masłem i wkładamy na nie gotowy spód burka. ciasto należy rozciągnąć na tyle aby utworzyć boki.
  • Wykładamy połowę farszu i przygotowujemy następną warstwę ciasta tym razem z ok 4 placków. Powtarzamy układanie placka do formy oraz nakładamy drugą warstwę farszu.
  • Pozostałe kulki (ok 5-6) przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób i układamy je na górę łącząc krawędzie z pozostałymi plackami.
  • Górną warstwę smarujemy pozostałym masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra/dół) na 30 minut.
  • Burek najlepiej smakuje na ciepło. Nie przeszkadza mu podgrzewanie w mikrofalówce więc na drugi dzień również jest bardzo dobry :)
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto filo, mięso, szpinak, twaróg
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Domowy burek – uwagi

Poszukiwanie przepisu na domowy wyrób burka miał do tej pory taki sam skutek jak poszukiwanie świętego Grala :(

Aż tu zupełnie niespodziewanie mąż natrafił na trop ciekawego przepisu, zmiksował go z jeszcze innym, dołożył trochę swoich przemyśleń i oto on – burek w całej swej okazałości :)

Nasz burek wyszedł pyszny i bardzo sycący :)

O szczegółach, to się już pod spodem mąż wypowie, bo siedziałam w czasie aktu tworzenia w pracy zupełnie nieświadoma, jakie się cuda w domu dzieją :)

Jak zrobić burka – wskazówki

Powyżej w przepisie macie wszystko dokładnie opisane, ale w skrócie. Najpierw robimy ciasto podobne do naszego ciasta na pierogi.

Ciasto dzielimy na porcje i bardzo cieniutko wałkujemy – aż do przezroczystości!

Warstwy ciasta solidnie smarujemy rozpuszczonym masłem i przekładamy farszem.

Będąc w Chorwacji jedliśmy burek z różnym nadzieniem – najczęściej było to nadzienie twarogowe (na słono) albo mięsne. Jadaliśmy też takie z cebulką i szpinakiem 😀

Burek, jeżeli ktoś nie wie, to przysmak bałkański. Można go kupić w każdej tamtejszej piekarni a dominuje wersja „sa syrom” lub z mięsem.

Nasz pierwszy zrobiliśmy w wersji z twarogiem. Drugi raz był już w wersji mieszanej – zrobiliśmy kilka wersji (ser, ser ze szpinakiem, mięso).

Każdy farsz przypada na jednego dużego burka – jeżeli chcecie robić mieszane to należy zmniejszyć proporcje.

Polecam wam także paszteciki z ciasta filo :D


burek z serem lub miesem
burek ciasto filo
burek

Polecane przepisy kuchni bałkańskiej

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy z kuchni bałkańskiej. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: