Burek przepis idealny :)

Zaktualizowany: 2024 7 maja
burek

Przepis na burka, czyli przysmak bałkański

Odkryj tajemnicę smaku kuchni bałkańskiej dzięki przepisowi na burka. Burek to wyjątkowy wypiek przygotowywany na cieście w typie filo, które wypełnione jest różnymi farszami. Zobacz jak zrobić burka z mięsem, albo z nadzieniem twarogowym. A może wolisz go z dodatkiem szpinaku? Wypróbuj wszystkie kombinacje i daj znać w komentarzu, który smakował najbardziej!

burek przepis na przymak z chorwacji

Burek przepis krok po kroku

Jeśli masz ochotę zrobić samodzielnie w domu burka jak na wakacjach w Chorwacji, czy w krajach bałkańskich, to koniecznie zobacz ten przepis!

burek

Burek przepis idealny

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny burek, czyli przekąskę z ciasta filo z nadzieniem.
4.43 z 33 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 30 minut
30 minut
Czas całkowity 3 hours
Porcje 8
Składniki

składniki na farsz serowy do burka

  • 400 g twarogu (półtłustego)
  • 200 g fety
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz ( do smaku)
  • 1 łyżka jogurtu (( aby wygodnie połączyć składniki))

składniki na farsz szpinakowy do burka

  • 100 g szpinaku (użyłam mrożony)
  • 200 g fety
  • 200 g twarogu ( półtłustego)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

składniki na farsz mięsny do burka

  • 400 g mięsa wieprzowego (mielonego )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano (do smaku)

składniki na ciasto filo do burka

  • 500 g maki pszennej typ 500 ((to wg mnie dość ważne a nigdzie nikt o tym nie pisze – użycie mąki 650 dla pierwszego burka nie wyszło na dobre. Drugie ciasto było zdecydowanie bardziej elastyczne i posłuszne przy dalszej obróbce})
  • 250 ml wody (ciepłej )
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 0k 300 g masła
Instrukcja
 

Jak zrobić farsz serowy do burka

  • Twaróg wraz z fetą utłucz tłuczkiem do ziemniaków.
    400 g twarogu, 200 g fety
  • Dodaj dwa wyciśnięte ząbki czosnku, łyżkę jogurtu i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
    2 ząbki czosnku, 1 łyżka jogurtu, sól i pieprz

Jak zrobić farsz szpinakowy do burka

  • Fetę z twarogiem połącz tłuczkiem do ziemniaków.
    200 g fety, 200 g twarogu
  • Szpinak podsmaż w garnku wraz z wyciśniętym czosnkiem .
    100 g szpinaku, 3 ząbki czosnku
  • Dodaj sery i mieszaj doprawiając solą i pieprzem do smaku
    sól i pieprz

Jak zrobić farsz mięsny do burka

  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do złotego koloru.
    1 cebula
  • Dodajemy mięso, wyciśnięty czosnek i przyprawy.
    400 g mięsa wieprzowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Jak zrobić domowe ciasto filo do burka

  • Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę.
    500 g maki pszennej typ 500, 1 jajko, 250 ml wody
  • Mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy. Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
  • Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram.
  • Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło. W oryginalnych przepisach powinniśmy zapewnić ciastu ok 2 godziny przerwy w chłodnym miejscu (14-16 stopni). Ja ponieważ nie mam miejsca gdzie mógłbym dać ciastu spokojnie dojrzeć – ten krok ominąłem co wg mnie nie przeszkodziło w dalszym procesie.
  • W czasie oczekiwania na ciasto należy w rondelku rozpuścić masło – będzie nam potrzebne do smarowania placków.
    0k 300 g masła

Jak zrobić burka krok po kroku

  • Każdą kulkę należy rozwałkować na bardzo cienkie placki – im cieńsze tym lepsze. Ponieważ ciasto będzie się kleić należy stolnicę podsypywać mąką ziemniaczaną!(Ciasto nie wchłania mąki ziemniaczanej tak jak zwykłej dzięki czemu jest delikatniejsze i prościej je rozwałkować na bardzo cienkie placki!)
  • Placki powinny być bardzo cienkie – im cieńsze tym lepsze. Na zdjęciach możecie zauważyć, że ciasto jest prześwitujące. Jeżeli nie dajecie rady już wałkować można delikatnie rozciągać ciasto w rękach uważając, aby nie popękało za mocno (drobnymi pęknięciami się nie przejmujcie – taka natura tego ciasta :)
  • Duży talerz podsypcie mąką, ułóżcie na nim pierwszy placek i posmarujcie dokładnie masłem. To właśnie ono ma odseparować poszczególne warstwy od siebie zapobiegając sklejeniu.
  • Po rozwałkowaniu następny placek połóżcie na poprzednim. Nie należy przyciskać połączonych placków (!), ale układać je luźno najlepiej zapewniając powietrze pomiędzy warstwami.
  • W ten sposób należy przygotować ok 6-7 placków – to one stworzą nam dół burka. Ostatni placek nie smarujemy już masłem.
  • Całość zdejmujemy z talerza i rozciągamy do rozmiaru naszej blachy (można piec w tortownicy albo w dużej patelni żeliwnej bądź ceramicznej – ja piekłem w 32 cm patelni). Rozciągania nie musicie się obawiać bo ciasto ma już odpowiednią ilość warstw aby rozciągnięcie było możliwe. Nie należy wałkować ciasta bo połączymy wszystko w całość i nasza praca pójdzie na marne.
  • Blachę smarujemy masłem i wkładamy na nie gotowy spód burka. ciasto należy rozciągnąć na tyle aby utworzyć boki.
  • Wykładamy połowę farszu i przygotowujemy następną warstwę ciasta tym razem z ok 4 placków. Powtarzamy układanie placka do formy oraz nakładamy drugą warstwę farszu.
  • Pozostałe kulki (ok 5-6) przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób i układamy je na górę łącząc krawędzie z pozostałymi plackami.
  • Górną warstwę smarujemy pozostałym masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra/dół) na 30 minut.
  • Burek najlepiej smakuje na ciepło. Nie przeszkadza mu podgrzewanie w mikrofalówce więc na drugi dzień również jest bardzo dobry :)
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto filo, mięso, szpinak, twaróg
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Domowy burek – uwagi

Poszukiwanie przepisu na domowy wyrób burka miał do tej pory taki sam skutek jak poszukiwanie świętego Grala :(

Aż tu zupełnie niespodziewanie mąż natrafił na trop ciekawego przepisu, zmiksował go z jeszcze innym, dołożył trochę swoich przemyśleń i oto on – burek w całej swej okazałości :)

Nasz burek chorwacki wyszedł pyszny i bardzo sycący :)

O szczegółach, to się już pod spodem mąż wypowie, bo siedziałam w czasie aktu tworzenia w pracy zupełnie nieświadoma, jakie się cuda w domu dzieją :)

Jak zrobić burka – wskazówki

Powyżej w przepisie macie wszystko dokładnie opisane, ale w skrócie. Najpierw robimy ciasto podobne do naszego ciasta na pierogi.

Ciasto dzielimy na porcje i bardzo cieniutko wałkujemy – aż do przezroczystości!

Warstwy ciasta solidnie smarujemy rozpuszczonym masłem i przekładamy farszem.

Będąc w Chorwacji jedliśmy burek z różnym nadzieniem – najczęściej było to nadzienie twarogowe (na słono) albo mięsne. Jadaliśmy też takie z cebulką i szpinakiem.

Burek, jeżeli ktoś nie wie, to przysmak bałkański. Można go kupić w każdej tamtejszej piekarni a dominuje wersja „sa syrom” lub z mięsem.

Nasz pierwszy zrobiliśmy w wersji z twarogiem. Drugi raz był już w wersji mieszanej – zrobiliśmy kilka wersji (ser, ser ze szpinakiem, mięso).

Każdy farsz przypada na jednego dużego burka – jeżeli chcecie robić mieszane to należy zmniejszyć proporcje. Koniecznie wypróbuj mój borek przepis i daj znać w komentarzu jak ci smakował.

Polecam wam także paszteciki z ciasta filo :D


burek z serem lub miesem
burek ciasto filo
burek

Polecane przepisy kuchni bałkańskiej

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy z kuchni bałkańskiej. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2013 8 maja

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

25 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na burka

Przepis na burka jest trochę czasochłonny, ale za to po przygotowaniu to danie jest jak niebo w gębie! Jeśli na wakacjach w Chorwacji albo innym bałkańskim kraju zajadaliście się tłuściutkimi burkami i chcecie sami przygotować to danie w domu, to koniecznie zobaczcie mój przepis na burki z mięsem, albo z farszem twarogowym lub szpinakowym. Każdy z nich jest przepyszny i nieźle kaloryczny. Ale cóż taki urok tej chorwackiej przekąski. Na wakacjach burki potrafiliśmy zjadać już na śniadanie, a potem na przekąskę, albo lunch - lepiej nie wiedzieć ile to było w sumie kalorii ;)

Burki przepis

Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na burki i sprawdźcie jak zrobić burka w domu. Taki domowy burek chorwacki z serem albo z mięsem wchodzi rewelacyjny i może przenieść w miłe wakacyjne chwile. Przy okazji polecam wam przepis na inne chorwackie danie, kotleciki cevapcici (tudzież cevapi) a do nich koniecznie zróbcie domowe bułki pita.