feta

Feta – przepisy dla każdego!

Ser feta to rodzaj sera białego, pochodzącego z krajów basenu Morza Śródziemnego.

Produkowany jest z mleka owczego lub krowiego, a czasami z mieszanki obu tych gatunków. Charakteryzuje się delikatnym i kwaśnym smakiem oraz miękką i kruszącą się konsystencją.

Ser feta jest bogatym źródłem białka, wapnia i witaminy B12.

Może być spożywany samodzielnie lub jako składnik wielu potraw, takich jak sałatki, zapiekanki, przekąski, czy dania główne.

W kuchni greckiej jest on powszechnie używany, szczególnie w sałatkach greckich z pomidorami, ogórkami, cebulą i oliwkami.

Ser feta jest również stosowany jako składnik wielu diet, w tym diety śródziemnomorskiej, ze względu na swoje właściwości odżywcze i niską zawartość kalorii.

Ser można jeść na zimno ale równie pyszny jest zapiekany :)

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: feta