Przepis na zupę szparagową z fetą – pyszny i prosty przepis
Zobaczyłam na Kwestii Smaku taką właśnie zupę szparagową z fetą i od razu wiedziałam, że sobie podobną przygotuję :)
Nie ugotowałam zupy ściśle według przepisu – zmieniłam trochę proporcje i darowałam sobie podsmażanie ziemniaków – wiem, że to podnosi trochę walory smakowe, ale mnie to jakoś to podsmażanie nie przekonuje – szczególnie, gdy chcę sobie ograniczyć trochę kaloryczność potrawy.
Już i tak z ciężkim sercem dodawałam szklankę śmietany na zupę ;) (za to dałam 12 % procentową, a nie 18 %).
Zupa szparagowa wyszła rewelacyjna – szczególnie z dodatkiem słonego sera i w sumie nawet przez myśl mi nie przemknęło, aby ją miksować na krem (w końcu najpopularniejsza zupa ze szparagów, to jednak krem).
Wy też jej nie miksujcie – jedzenie lekko chrupiących główek to czysta przyjemność :)
I tak – ta ilość śmietany nie przeszkadza w zupie, a dodaje jej charakteru, więc też nie bójcie się jej użyć :D
Przygotowałam większą ilość zupy niż oryginalnie i w sumie wyszło mi 5 dużych porcji.
Jeśli lubicie szparagi to zapraszam również na zielone curry ze szparagami albo na makaron ze szparagami – i tym sposobem będziecie mieć mega szparagowy obiad ;)
Zupa szparagowa z fetą przepis

Zupa szparagowa z fetą
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 700 g ziemniaków
- 2 litry bulionu warzywnego lub wody
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego (lub dwa ząbki świeżego przeciśniętego przez praskę)
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki koperku posiekanego
- 4 łyżki szczypiorku posiekanego
- 200 g kwaśnej śmietany - użyłam 12 %
- ser kanapkowy typ feta
Instrukcja
- Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę, włóż do garnka, wlej bulion lub wodę, dodaj kurkumę i gotuj aż ziemniaki lekko zmiękną.700 g ziemniaków, 2 litry bulionu warzywnego, 1/3 łyżeczki kurkumy
- Szparagi umyj, obłam ich końcówki - wystarczy odgiąć końcówkę szparaga, a sam pęknie.1 pęczek zielonych szparagów
- Pokrój szparagi w niezbyt grube plasterki - główki zostaw w całości.
- Dodaj pokrojone szparagi do garnka z ziemniakami.
- Do śmietany dodaj po trochu wodę z zupy - tak mniej więcej jedną chochlę i wymieszaj.200 g kwaśnej śmietany
- Przelej całość do garnka i wymieszaj - zagotuj, dodaj szczypiorek i koperek.4 łyżki koperku, 4 łyżki szczypiorku
- Posól i popierz zupę do smaku.sól i pieprz
- Rozlej zupę na talerze i dodaj do każdej porcji kilka kawałków sera feta.ser kanapkowy