Zupa szparagowa z fetą – pyszny przepis

 

zupa szparagowa z fetą

 

Zobaczyłam na Kwestii Smaku taką właśnie zupę szparagową z fetą i od razu wiedziałam, że sobie podobną przygotuję :)

Nie ugotowałam zupy ściśle według przepisu – zmieniłam trochę proporcje i darowałam sobie podsmażanie ziemniaków – wiem, że to podnosi trochę walory smakowe, ale mnie to jakoś to podsmażanie nie przekonuje – szczególnie, gdy chcę sobie ograniczyć trochę kaloryczność potrawy.

Już i tak z ciężkim sercem dodawałam szklankę śmietany na zupę ;) (za to dałam 12 % procentową, a nie 18 %).

Zupa wyszła rewelacyjna – szczególnie z dodatkiem słonego sera i w sumie nawet przez myśl mi nie przemknęło, aby ją miksować na krem (w końcu najpopularniejsza zupa ze szparagów, to jednak krem).

Wy też jej nie miksujcie – jedzenie lekko chrupiących główek to czysta przyjemność :)

I tak – ta ilość śmietany nie przeszkadza w zupie, a dodaje jej charakteru, więc też nie bójcie się jej użyć :D

Przygotowałam większą ilość zupy niż oryginalnie i w sumie wyszło mi 5 na prawdę dużych porcji.

Jeśli lubicie szparagi to zapraszam również na zielone curry ze szparagami albo na makaron ze szparagami – i tym sposobem będziecie mieć mega szparagowy obiad ;)

 

zupa szparagowa

 

zupa szparagowa

 

zupa ze szparagów

 

zupa szparagowa

 

zupa szparagowa z fetą

 

Przepis na zupę szparagową

zupa ze szparagów

Zupa szparagowa z fetą

Wypieki Beaty
Pyszna, lekka zupa ze szparagów z ziemniakami i fetą.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Obiad
Porcje 8
Kalorie 46 kcal

Składniki
  

  • pęczek zielonych szparagów
  • 700 g ziemniaków
  • 2 litry bulionu warzywnego lub wody
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego (lub dwa ząbki świeżego przeciśniętego przez praskę)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • pieprz i pieprz
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 200 g kwaśnej śmietany - użyłam 12 %
  • ser kanapkowy typ feta

Instrukcja
 

  • Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę, włóż do garnka, wlej bulion lub wodę, dodaj kurkumę i gotuj aż ziemniaki lekko zmiękną.
  • Szparagi umyj, obłam ich końcówki - wystarczy odgiąć końcówkę szparaga, a sam pęknie.
  • Pokrój szparagi w niezbyt grube plasterki - główki zostaw w całości.
  • Dodaj pokrojone szparagi do garnka z ziemniakami.
  • Do śmietany dodaj po trochu wodę z zupy - tak mniej więcej jedną chochlę i wymieszaj.
  • Przelej całość do garnka i wymieszaj - zagotuj, dodaj szczypiorek i koperek.
  • Posól i popierz zupę do smaku.
  • Rozlej zupę na talerze i dodaj do każdej porcji kilka kawałków sera feta.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 46kcalWeglowodany: 5.6gBiałko: 1.7gTłuszcz: 2gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!