Indyjska zupa dhal

 

prosta zupa dhal

 

Indyjska zupa dhal, to zupa z czerwonej soczewicy, pomidorów i mleczka kokosowego.

Zupa jest bardzo szybka do zrobienia (około pół godziny), a do tego jest pyszna i bardzo pożywna.

Jak postoi to mocno gęstnieje – mąż miał nawet wątpliwości, czy to zupa 😉

Mleczko kokosowe w połączeniu z zupą pomidorową smakuje bardzo ciekawie. Całość pachnie i smakuje Indiami 🙂

Porcja zupy dhal może spokojnie stanowić wasz obiad – na pewno się nią najecie.

Zapraszam was również na curry z mango i kurczakiem, albo na curry orzechowe lub klopski butter chicken.

 

indyjska zupa z soczewicą i pomidorami  indyjska zupa z soczewicą
 

kokosowa zupa dhal  indyjska zupa dhal
 

zupa z soczewicy i pomidorów  zupa z soczewicy

Przepis do druku

Indyjska zupa dhal

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 4 duże porcje.
Autor:
Typ przepisu: Zupa
Ilość: 4
Składniki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula - posiekana
  • 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g)
  • 180 g czerwonej soczewicy
  • 600 ml wody lub bulionu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka garam masala
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne - lub do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • kolendra do posypania
Wykonanie
  1. W większym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek - podsmaż kilka minut.
  2. Dodaj przyprawy - kurkumę, imbir, garam masala i pieprz cayenne - przesmaż z cebulą.
  3. Wsyp soczewicę - wymieszaj.
  4. Wlej wodę lub bulion, dodaj pomidory w puszce - razem z sokiem oraz mleczko kokosowe - wymieszaj.
  5. Przykryj garnek pokrywą i gotuj zupę na małym ogniu przez około 30 minut.
  6. Przed podaniem zupę dopraw solą i pieprzem, posyp świeżą kolendrą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 380 Tłuszcze: 20 g Węglowodany: 36 g Błonnik: 6,7 g Białka: 15 g

 

 

Przepis znalazłam tutaj.