Przepis na indyjską zupę dhal z czerwonej soczewicy

indyjska zupa dhal

Czego potrzebujemy do zupy dhal?

Zaledwie kilku podstawowych składników :)

  • czerwonej soczewicy
  • pomidorów (możecie użyć takie z puszki)
  • mleczka kokosowego
  • cebuli i czosnku

Całość przyprawiamy i gotujemy.

I już w około 30 minut mamy aromatyczną i bardzo pożywną indyjską zupę z soczewicy gotową!

Jak zupa dhal postoi to mocno gęstnieje – mąż miał nawet wątpliwości, czy to zupa ;)

Mleczko kokosowe w połączeniu z zupą pomidorową smakuje bardzo ciekawie, a całość pachnie i smakuje Indiami :)

Porcja takiej indyjskiej zupy może spokojnie stanowić wasz obiad – na pewno się nią najecie.

Zapraszam was również na curry z mango i kurczakiem, albo na curry orzechowe lub klopski butter chicken.

indyjska zupa z soczewicą i pomidorami  indyjska zupa z soczewicą

kokosowa zupa dhal  indyjska zupa dhal

zupa z soczewicy i pomidorów  zupa z soczewicy

Indyjska zupa dhal – przepis do druku

indyjska zupa dhal

Indyjska zupa dhal

Wypieki Beaty
Przepis na indyjską zupę z czerwonej soczewicy i pomidorów.
3.39 z 31 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Zupa
Porcje 4
Kalorie 380 kcal

Składniki
  

  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula - posiekana
  • 2 puszki pomidorów krojonych (po 400 g)
  • 180 g czerwonej soczewicy
  • 600 ml wody lub bulionu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - lub do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • kolendra do posypania

Instrukcja
 

  • W większym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek - podsmaż kilka minut.
  • Dodaj przyprawy - kurkumę, imbir, garam masala i pieprz cayenne - przesmaż z cebulą.
  • Wsyp soczewicę - wymieszaj.
  • Wlej wodę lub bulion, dodaj pomidory w puszce - razem z sokiem oraz mleczko kokosowe - wymieszaj.
  • Przykryj garnek pokrywą i gotuj zupę na małym ogniu przez około 30 minut.
  • Przed podaniem zupę dopraw solą i pieprzem, posyp świeżą kolendrą.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 380kcalWeglowodany: 36gBiałko: 15gTłuszcz: 20gBłonnik: 6.7g
Słowa kluczowe cebula, mleczko kokosowe, pomidory, soczewica
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.