Indyjska zupa dhal

Zaktualizowany: 2024 28 kwietnia
indyjska zupa dhal

Przepis na indyjską zupę dhal z czerwonej soczewicy

Dziś u mnie rewelacyjna indyjska zupa dhal. Postanowiłam przygotować tą prostą indyjską zupę w domu i jestem zachwycona jej smakiem i aromatem! Gotowałam czerwoną soczewicę z cebulą, czosnkiem i przyprawami, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Podaję ją z mleczkiem kokosowym i posypaną świeżą kolendrą – absolutna uczta dla podniebienia! Polecam to danie każdemu, kto szuka zdrowych i pysznych wegetariańskich opcji na obiad.

kokosowa zupa dhal

Indyjska zupa dhal przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie zupy, do tego bardzo sycące, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

indyjska zupa dhal

Indyjska zupa dhal przepis

Wypieki Beaty
Przepis na indyjską zupę z czerwonej soczewicy i pomidorów.
3.86 z 47 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Zupa
Porcje 4
Kalorie 380 kcal
Składniki

składniki na zupę dhal z soczewicy

  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula (- posiekana)
  • 2 puszki pomidorów (krojonych (po 400 g) )
  • 180 g czerwonej soczewicy
  • 600 ml wody (lub bulionu)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne – lub do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • kolendra do posypania
Instrukcja
 

Jak zrobić indyjską zupę z czerwonej soczewicy

  • W większym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek – podsmaż kilka minut.
    2 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 1 cebula
  • Dodaj przyprawy – kurkumę, imbir, garam masala i pieprz cayenne – przesmaż z cebulą.
    1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka garam masala, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne – lub do smaku
  • Wsyp soczewicę – wymieszaj.
    180 g czerwonej soczewicy
  • Wlej wodę lub bulion, dodaj pomidory w puszce – razem z sokiem oraz mleczko kokosowe – wymieszaj
    2 puszki pomidorów, 600 ml wody, 250 ml mleka kokosowego
  • Przykryj garnek pokrywą i gotuj zupę na małym ogniu przez około 30 minut.
  • Przed podaniem zupę dopraw solą i pieprzem, sokiem z cytryny i posyp świeżą kolendrą.
    2 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, kolendra do posypania
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 380kcalWeglowodany: 36gBiałko: 15gTłuszcz: 20gBłonnik: 6.7g
Słowa kluczowe cebula, mleczko kokosowe, pomidory, soczewica
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
indyjska zupa dhal

Indyjska zupa dhal – uwagi

Dal (lub dhal) to rodzaj soczewicy lub grochu, który jest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych dań indyjskich. Zupa dhal to gęsta, aromatyczna i sycąca zupa z gotowanych i rozgniecionych ciecierzycy lub soczewicy, zwykle z dodatkiem cebuli, czosnku, imbiru i przypraw takich jak kumin, kolendra, kurkuma i chilli. Często podawana jest z ryżem lub chlebem naan i jest popularnym daniem wegetariańskim w Indiach. Zupa dhal jest nie tylko smaczna i sycąca, ale również bogata w białko roślinne i składniki odżywcze, co czyni ją zdrowym wyborem dla wegetarian i wegan.

Miska tej zupy sprawi, że będziecie najedzeni na długi czas. Do tego zupa świetnie smakuje i jest prosta do zrobienia :)

indyjska zupa z soczewicą i pomidorami

Jakie składniki są niezbędne do zupy dhal?

Zaledwie kilku podstawowych składników :)

  • czerwonej soczewicy
  • pomidorów (możecie użyć takie z puszki)
  • mleczka kokosowego
  • cebuli i czosnku
indyjska zupa z soczewicą

Jak zrobić zupę z soczewicy – wskazówki

Dla większego aromatu najpierw podsmażamy cebulę z czosnkiem i przyprawami. Wtedy dodajemy czerwoną soczewicę, pomidory oraz bulion i gotujemy. I już w około 30 minut mamy aromatyczną i bardzo pożywną indyjską zupę z soczewicy gotową! Jak zupa dhal postoi to mocno gęstnieje – mąż miał nawet wątpliwości, czy to zupa. Mleczko kokosowe w połączeniu z zupą pomidorową smakuje bardzo ciekawie, a całość pachnie i smakuje Indiami :)

Porcja takiej indyjskiej zupy może spokojnie stanowić wasz obiad – na pewno się nią najecie.

Zapraszam was również na curry z mango i kurczakiem, albo na curry orzechowe lub klopski butter chicken.

zupa z soczewicy i pomidorów

zupa z soczewicy<

Przepis znalazłam na blogu Hello Morning

Polecane przepisy na zupy

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na smakowite domowe zupy o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2019 4 marca

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

16 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na zupę z soczewicy

Zupa dhal to aromatyczne danie z kuchni indyjskiej, które wyróżnia się gęstą i kremową konsystencją oraz intensywnym smakiem. Składa się głównie z gotowanej i rozgniecionej ciecierzycy lub soczewicy, a także z cebuli, czosnku, imbiru i mieszanki przypraw, takich jak kumin, kolendra, kurkuma i chilli. Zupa dhal to popularne danie wegetariańskie, bogate w białko roślinne i składniki odżywcze. Można ją podawać z ryżem, chlebem naan lub jako samodzielne danie. Chlebki naan możesz również przygotować własnoręcznie w swoim domu - skorzystaj tu z mojego przepisu na chlebek naan, który jest już wielokrotnie sprawdzony i bardzo wysoko oceniany przez wszystkich.

Przygotowanie zupy dhal w domu jest łatwe i szybkie, a efekt końcowy z pewnością zachwyci smakoszy kuchni indyjskiej i nie tylko. Warto spróbować tego pysznego i zdrowego dania! Zaopatrz się więc w niezbędne składniki do zupy dhal - głównie w soczewicę - u mnie była czerwona soczewica, pomidory w puszce oraz mleczko kokosowe i przygotuj tą aromatyczną zupę już dziś! Jestem przekonana, że pokochasz ten bogaty smak. Polecam Ci również inne moje przepisy na zupy idealne dla całej rodziny.