Przepis na indyjską zupę dhal z czerwonej soczewicy
Czego potrzebujemy do zupy dhal?
Zaledwie kilku podstawowych składników :)
- czerwonej soczewicy
- pomidorów (możecie użyć takie z puszki)
- mleczka kokosowego
- cebuli i czosnku
Całość przyprawiamy i gotujemy.
I już w około 30 minut mamy aromatyczną i bardzo pożywną indyjską zupę z soczewicy gotową!
Jak zupa dhal postoi to mocno gęstnieje – mąż miał nawet wątpliwości, czy to zupa ;)
Mleczko kokosowe w połączeniu z zupą pomidorową smakuje bardzo ciekawie, a całość pachnie i smakuje Indiami :)
Porcja takiej indyjskiej zupy może spokojnie stanowić wasz obiad – na pewno się nią najecie.
Zapraszam was również na curry z mango i kurczakiem, albo na curry orzechowe lub klopski butter chicken.






Indyjska zupa dhal – przepis do druku

Indyjska zupa dhal
Przepis na indyjską zupę z czerwonej soczewicy i pomidorów.
Składniki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula - posiekana
- 2 puszki pomidorów krojonych (po 400 g)
- 180 g czerwonej soczewicy
- 600 ml wody lub bulionu
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - lub do smaku
- sól i pieprz do smaku
- kolendra do posypania
Instrukcja
- W większym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek - podsmaż kilka minut.
- Dodaj przyprawy - kurkumę, imbir, garam masala i pieprz cayenne - przesmaż z cebulą.
- Wsyp soczewicę - wymieszaj.
- Wlej wodę lub bulion, dodaj pomidory w puszce - razem z sokiem oraz mleczko kokosowe - wymieszaj.
- Przykryj garnek pokrywą i gotuj zupę na małym ogniu przez około 30 minut.
- Przed podaniem zupę dopraw solą i pieprzem, posyp świeżą kolendrą.
Składniki Odżywcze
Serving: 1gKalorie: 380kcalWeglowodany: 36gBiałko: 15gTłuszcz: 20gBłonnik: 6.7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis znalazłam tutaj.