Klopsiki butter chicken – idealne na obiad

 

pieczone pulpeciki z indyka

 

Znacie indyjskiego kurczaka butter chicken?

Pewnie tak.

Ja przedstawiam wam lekko odmienioną wersję z drobiowymi klopsikami butter chicken.

Przepis wypatrzyłam na blogu Tieghan i od razu wiedziałam, że na pewno pojawi się na moim stole.

Od jakiegoś czasu bardzo rozsmakowałam się w kuchni indyjskiej. W związku z tym wyłapuję w sieci przepisy z tej aromatycznej kuchni.

Co najważniejsze moja rodzina (poza synem) również pokochała te smaki, więc mam większą motywację, do gotowania w tym stylu.

To danie jest po pierwsze pyszne, po drugie – szybkie do przygotowania, a po trzecie – dietetyczne 🙂

A to za sprawą drobiowych klopsików, które pieczemy w piekarniku, a nie smażymy.

Jeśli lubicie kuchnię indyjską, albo lubicie poznawać nowe smaki, to koniecznie spróbujcie również curry z mango, curry kokosowo-orzechowe, albo zielone curry ze szparagami.

 

pieczone klopsy z indyka  pieczone klopsiki z sosem butter chicken
 

pieczone klopsy po indyjsku  pieczone klopsiki po indyjsku
 

pieczone klopsy z sosem butter chicken  klopsiki butter chicken
 

Przepis do druku

Klopsiki butter chicken

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 6 dużych porcji.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 6
Składniki
klopsiki:
  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego lub dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
sos butter chicken:
  • pół posiekanej średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne - opcjonalnie
  • 200 g passaty pomidorowej
  • pół szklanki wody
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła
Wykonanie
  1. Włóż do miski mięso, dodaj przyprawy, jajko i bułkę tartą - dokładnie wyrób mięso.
  2. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Nabieraj nieduże porcje mięsa i tocz z nich kulki, układaj je na blaszce.
  4. Piecz klopsiki około 20 minut w 220 stopniach.
  5. W tym czasie przygotuj sos butter chicken.
  6. Na dużej patelni podsmaż krótko posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz przyprawy - imbir, curry, garam masala, kurkumę i pieprz cayenne - krótko podsmaż.
  7. Dodaj passatę pomidorową i wodę - gotuj przez kilka minut.
  8. Mleczko kokosowe dokładnie wymieszaj i dodaj na patelnię - gotuj przez kilka minut - aż sos lekko zgęstnieje.
  9. Na koniec dodaj jogurt naturalny i masło - wymieszaj dokładnie.
  10. Klopsiki podawaj polane sosem, a do nich dodaj ugotowany ryż, lub chlebki naan.
  11. Całość możesz posypać posiekaną kolendrą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 300 Tłuszcze: 20,5 g Węglowodany: 8 g Błonnik: 0,5 g Białka: 17 g