Kurczak curry kokosowo-orzechowy - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Kurczak curry kokosowo-orzechowy

By | 2018-03-11T17:34:42+00:00 2018 Marzec 17th|Kokosowo, Kurczak, Na słono, Obiady|

Kurczak curry kokosowo-orzechowy

 

orzechowy kurczak curry

 

OMG ale dobry mi wyszedł ten kurczak curry kokosowo-orzechowy 🙂

Mąż wrócił do domu z pracy, popatrzył na porcję, zobaczył, że znowu curry i taki lekko smętny stwierdził, że dużą porcję mu dałam, bo w pracy się obżarł.

Po chwili wziął pierwszy kęs i co powiedział? ….

Ale dobre te curry!

I co, i co?

Wrąbał całą porcję, a jak krzyknęłam z kuchni, że niech nie męczy, będzie miał do pracy na drugi dzień, to powiedział „już za późno” 😉

Takie dobre te curry wyszło.

Byliśmy jakiś czas temu na żarełku w restauracji Naam Thai i zamówiłam tam właśnie curry kokosowo-orzechowe. Ogromnie mi zasmakowało i szukałam jakiegoś podobnego przepisu.

Przejrzałam sieć i jakoś nic ciekawego mi nie wpadło.

W końcu postanowiłam sama zaimprowizować i stworzyłam to danie – danie ideał.

Dobrze, że wszystko sobie w trakcie zapisałam, bo na pewno będę jeszcze nie raz robić to curry 😀

Myślę, że po takiej reklamie każdy z was je zrobi – szczególnie, że jest bardzo proste, szybkie i z maksymalnie ograniczonej ilości składników – myślę i że większość macie w domu i nie musicie wybierać się na specjalne zakupy do sklepu tajskiego 😉

Zachęcam was również do wypróbowania przepisów na kurczaka tikka masala, kurczaka z ananasowym ryżem, albo zielone curry ze szparagami.

 

curry kokosowo-orzechowe z kurczakiem

 

kurczak w orzechowym sosie

 

kurczak z mleczkiem kokosowym

 

kurczak curry kokosowo-orzechowy

 

Kurczak curry kokosowo-orzechowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Podaję przepis na 4 spore porcje - jako dodatek proponuję ugotowany ryż.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
  • 500 g piersi z kurczaka
  • mała czerwona cebula - około 100 g
  • 1 słodka papryka - użyłam czerwoną
  • garść kiełków fasoli mung - opcjonalnie
  • świeży tarty imbir - około 2 cm - może być również suszony - 1-2 łyżeczki
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry (danie jadły dzieci, więc zrobiłam łagodniejsze) - lub do smaku
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego - około 50-60 g
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól do smaku
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych
Wykonanie
  1. Kurczaka pokrój w średnią kostkę - oprósz solą i pieprzem.
  2. Paprykę pokrój na duże kawałki, cebulę przekrój na ćwiartki i rozdziel poszczególne warstwy.
  3. Na dużej patelni lub woku rozgrzej trochę oleju i usmaż kurczaka.
  4. Zdejmij mięso i włóż warzywa, dodaj starty imbir - podsmaż przez około 5 minut.
  5. Odsuń warzywa na bok i nałóż na patelnię pastę curry oraz masło orzechowe, krótko podsmaż, a następnie wlej szklankę wody lub bulionu i wymieszaj wszystko razem z warzywami.
  6. Dodaj kurczaka na patelnię i chwilę pogotuj.
  7. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj dalej całość, aż sos lekko zgęstnieje.
  8. Na koniec dodaj kurkumę i cukier - dokładnie wymieszaj.
  9. Posól do smaku.
  10. Curry podaj z ugotowanym ryżem, a przed podaniem posyp po wierzchu posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Notatki
Jeśli nie masz pasty curry, to ostatecznie możesz użyć przyprawę curry w proszku - daj jej najpierw łyżeczkę i ewentualnie dodaj potem więcej do smaku.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 456 Tłuszcze: 34 g Węglowodany: 13 g Błonnik: 1,5 g Białka: 27 g

 

 

kurczak w orzechowo-kokosowym sosie

Reklama

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: