Kurczak curry kokosowo-orzechowy

 

orzechowy kurczak curry

 

OMG ale dobry mi wyszedł ten kurczak curry kokosowo-orzechowy :)

Mąż wrócił do domu z pracy, popatrzył na porcję, zobaczył, że znowu curry i taki lekko smętny stwierdził, że dużą porcję mu dałam, bo w pracy się obżarł.

Po chwili wziął pierwszy kęs i co powiedział? ….

Ale dobre te curry!

I co, i co?

Wrąbał całą porcję, a jak krzyknęłam z kuchni, że niech nie męczy, będzie miał do pracy na drugi dzień, to powiedział „już za późno” ;)

Takie dobre te curry wyszło.

Byliśmy jakiś czas temu na żarełku w restauracji Naam Thai i zamówiłam tam właśnie curry kokosowo-orzechowe. Ogromnie mi zasmakowało i szukałam jakiegoś podobnego przepisu.

Przejrzałam sieć i jakoś nic ciekawego mi nie wpadło.

W końcu postanowiłam sama zaimprowizować i stworzyłam to danie – danie ideał.

Dobrze, że wszystko sobie w trakcie zapisałam, bo na pewno będę jeszcze nie raz robić to curry :D

Myślę, że po takiej reklamie każdy z was je zrobi – szczególnie, że jest bardzo proste, szybkie i z maksymalnie ograniczonej ilości składników – myślę i że większość macie w domu i nie musicie wybierać się na specjalne zakupy do sklepu tajskiego ;)

Zachęcam was również do wypróbowania przepisów na kurczaka tikka masala, kurczaka z ananasowym ryżem, albo zielone curry ze szparagami.

 

curry kokosowo-orzechowe z kurczakiem

 

kurczak w orzechowym sosie

 

kurczak z mleczkiem kokosowym

 

kurczak curry kokosowo-orzechowy

 

prosty kurczak curry

Kurczak curry kokosowo-orzechowy

Wypieki Beaty
Podaję przepis na 4 spore porcje - jako dodatek proponuję ugotowany ryż.
4.8 z 5 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 45 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Kalorie 456 kcal

Składniki
  

  • 500 g piersi z kurczaka
  • mała czerwona cebula - około 100 g
  • 1 słodka papryka - użyłam czerwoną
  • garść kiełków fasoli mung - opcjonalnie
  • świeży tarty imbir - około 2 cm - może być również suszony - 1-2 łyżeczki
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry (danie jadły dzieci, więc zrobiłam łagodniejsze) - lub do smaku
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego - około 50-60 g
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól do smaku
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych

Instrukcja
 

  • Kurczaka pokrój w średnią kostkę - oprósz solą i pieprzem.
  • Paprykę pokrój na duże kawałki, cebulę przekrój na ćwiartki i rozdziel poszczególne warstwy.
  • Na dużej patelni lub woku rozgrzej trochę oleju i usmaż kurczaka.
  • Zdejmij mięso i włóż warzywa, dodaj starty imbir - podsmaż przez około 5 minut.
  • Odsuń warzywa na bok i nałóż na patelnię pastę curry oraz masło orzechowe, krótko podsmaż, a następnie wlej szklankę wody lub bulionu i wymieszaj wszystko razem z warzywami.
  • Dodaj kurczaka na patelnię i chwilę pogotuj.
  • Dodaj mleczko kokosowe i gotuj dalej całość, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Na koniec dodaj kurkumę i cukier - dokładnie wymieszaj.
  • Posól do smaku.
  • Curry podaj z ugotowanym ryżem, a przed podaniem posyp po wierzchu posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Notatki

Jeśli nie masz pasty curry, to ostatecznie możesz użyć przyprawę curry w proszku - daj jej najpierw łyżeczkę i ewentualnie dodaj potem więcej do smaku.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 456kcalWeglowodany: 13gBiałko: 27gTłuszcz: 34gBłonnik: 1.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

kurczak w orzechowo-kokosowym sosie