Kurczak curry kokosowo-orzechowy
OMG ale dobry mi wyszedł ten kurczak curry kokosowo-orzechowy :)
Mąż wrócił do domu z pracy, popatrzył na porcję, zobaczył, że znowu curry i taki lekko smętny stwierdził, że dużą porcję mu dałam, bo w pracy się obżarł.
Po chwili wziął pierwszy kęs i co powiedział? ….
Ale dobre te curry!
I co, i co?
Wrąbał całą porcję, a jak krzyknęłam z kuchni, że niech nie męczy, będzie miał do pracy na drugi dzień, to powiedział „już za późno” ;)
Takie dobre te curry wyszło.
Byliśmy jakiś czas temu na żarełku w restauracji Naam Thai i zamówiłam tam właśnie curry kokosowo-orzechowe. Ogromnie mi zasmakowało i szukałam jakiegoś podobnego przepisu.
Przejrzałam sieć i jakoś nic ciekawego mi nie wpadło.
W końcu postanowiłam sama zaimprowizować i stworzyłam to danie – danie ideał.
Dobrze, że wszystko sobie w trakcie zapisałam, bo na pewno będę jeszcze nie raz robić to curry :D
Myślę, że po takiej reklamie każdy z was je zrobi – szczególnie, że jest bardzo proste, szybkie i z maksymalnie ograniczonej ilości składników – myślę i że większość macie w domu i nie musicie wybierać się na specjalne zakupy do sklepu tajskiego ;)
Zachęcam was również do wypróbowania przepisów na kurczaka tikka masala, kurczaka z ananasowym ryżem, albo zielone curry ze szparagami.

Kurczak curry kokosowo-orzechowy
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- mała czerwona cebula - około 100 g
- 1 słodka papryka - użyłam czerwoną
- garść kiełków fasoli mung - opcjonalnie
- świeży tarty imbir - około 2 cm - może być również suszony - 1-2 łyżeczki
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry (danie jadły dzieci, więc zrobiłam łagodniejsze) - lub do smaku
- puszka mleka kokosowego
- 2 czubate łyżki masła orzechowego - około 50-60 g
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sól do smaku
- garść posiekanych orzeszków ziemnych
Instrukcja
- Kurczaka pokrój w średnią kostkę - oprósz solą i pieprzem.
- Paprykę pokrój na duże kawałki, cebulę przekrój na ćwiartki i rozdziel poszczególne warstwy.
- Na dużej patelni lub woku rozgrzej trochę oleju i usmaż kurczaka.
- Zdejmij mięso i włóż warzywa, dodaj starty imbir - podsmaż przez około 5 minut.
- Odsuń warzywa na bok i nałóż na patelnię pastę curry oraz masło orzechowe, krótko podsmaż, a następnie wlej szklankę wody lub bulionu i wymieszaj wszystko razem z warzywami.
- Dodaj kurczaka na patelnię i chwilę pogotuj.
- Dodaj mleczko kokosowe i gotuj dalej całość, aż sos lekko zgęstnieje.
- Na koniec dodaj kurkumę i cukier - dokładnie wymieszaj.
- Posól do smaku.
- Curry podaj z ugotowanym ryżem, a przed podaniem posyp po wierzchu posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Notatki
Składniki Odżywcze