Kurczak pieczony w mleku
Kurczak pieczony w mleku to „patent” Jamiego Olivera.
Jamie piecze go w całości – całego kuraka – oraz dodaje do niego świeżą szałwię i cytryny.
Moje dzieci nie są za chętne do eksperymentów smakowych, więc zrezygnowałam z cytryny (zrobiłam kiedyś kurczaka pomarańczowego i mój syn za nic nie chciał go jeść :( ).
Poszłam w stronę bardziej włoskich smaków i szałwię zastąpiłam świeżą bazylią.
Nie piekłam też całego kurczaka, tylko jego kawałki – udka i skrzydełka.
Wy możecie oczywiście upiec kuraka ;)
Taki kurczak pieczony w mleku jest bardzo delikatny i soczysty, do tego możecie jednocześnie wykorzystać mleko jako sos (trzeba dodać do niego wcześniej trochę mąki).
Zachęcam również do wypróbowania przepisu na piersi kurczaka z suszonymi pomidorami, soczystego kurczaka paprykowego albo na kurczaka w kremowym sosie.

Kurczak pieczony w mleku
Składniki
- kurczak - około 1 ,5 kg (w całości lub w częściach - użyłam udka i skrzydełka)
- główka czosnku
- 500 ml mleka
- około 20 liści świeżej bazylii
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
Instrukcja
- Kurczaka oprósz solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju i obsmaż krótko kurczaka.
- Do mleka dodaj łyżeczkę soli, pieprz i gałkę muszkatołową - jeśli chcesz mieć od razu sos do kurczaka, to do mąki dodaj trochę mleka i dokładnie wymieszaj, przelej mąkę z mlekiem do reszty mleka i wymieszaj.
- Kurczaka przełóż do żaroodpornego naczynia, wlej mleko, dodaj ząbki czosnku i bazylię.
- Przykryj foremkę folią aluminiową, w której zrób kilka dziurek nożem.
- Piecz w 190 stopniach przez około godzinę - po tym czasie odkryj folię (jeśli pieczesz całego kurczaka, to możesz go też teraz obrócić na drugą stronę).
- Piecz kurczaka jeszcze około 30 minut - aż mięso się zarumieni.
- Podawaj na gorąco.
Składniki Odżywcze
Ten kurczak w mleku wygląda bardzo delikatnie i smacznie. Aż spróbuję go przygotować, ale chyba faktycznie z szałwią, bo rzadko u mnie gości.
Życzę smacznego :)
Dziękuję za odpowiedź :) Zrobię chyba kurczaka tak jak Ty, dzieląc go na kawalki.
Tak jest trochę szybciej
Nie znałam tego patentu, ale brzmi apetycznie. Do mnie przemawiają obie wersje smakowe :-)
Smakowita opcja Ja to bym nawet poszła w cytrusowy klimat, u nas te smaki przechodzą Ile należy dać cytryny i szałwi w oryginale?
Nie pamiętam teraz, ale chyba skórka z dwóch cytryn – a same cytryny w środek kuraka – jeśli robisz całego – i tak gdzieś 10-15 listków szałwi