Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Kurczak pieczony w mleku

By |2018-04-23T15:23:12+00:002018 Kwiecień 28th|Kurczak, Na słono, Obiady|

Kurczak pieczony w mleku

 

kurczak pieczony w mleku

 

Kurczak pieczony w mleku to „patent” Jamiego Olivera.

Jamie piecze go w całości – całego kuraka – oraz dodaje do niego świeżą szałwię i cytryny.

Moje dzieci nie są za chętne do eksperymentów smakowych, więc zrezygnowałam z cytryny (zrobiłam kiedyś kurczaka pomarańczowego i mój syn za nic nie chciał go jeść 🙁 ).

Poszłam w stronę bardziej włoskich smaków i szałwię zastąpiłam świeżą bazylią.

Nie piekłam też całego kurczaka, tylko jego kawałki – udka i skrzydełka.

Wy możecie oczywiście upiec kuraka 😉

Taki kurczak pieczony w mleku jest bardzo delikatny i soczysty, do tego możecie jednocześnie wykorzystać mleko jako sos (trzeba dodać do niego wcześniej trochę mąki).

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na piersi kurczaka z suszonymi pomidorami, soczystego kurczaka paprykowego albo na kurczaka w kremowym sosie.

 

kurczak pieczony Jamiego Olivera

 

soczysty kurczak pieczony w mleku

 

soczysty kurczak pieczony

 

kurczak jamiego olivera

 

Kurczak pieczony w mleku
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 8 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 8
Składniki
  • kurczak - około 1,5 kg (w całości lub w częściach - użyłam udka i skrzydełka)
  • główka czosnku
  • 500 ml mleka
  • około 20 liści świeżej bazylii
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. Kurczaka oprósz solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej trochę oleju i obsmaż krótko kurczaka.
  3. Do mleka dodaj łyżeczkę soli, pieprz i gałkę muszkatołową - jeśli chcesz mieć od razu sos do kurczaka, to do mąki dodaj trochę mleka i dokładnie wymieszaj, przelej mąkę z mlekiem do reszty mleka i wymieszaj.
  4. Kurczaka przełóż do żaroodpornego naczynia, wlej mleko, dodaj ząbki czosnku i bazylię.
  5. Przykryj foremkę folią aluminiową, w której zrób kilka dziurek nożem.
  6. Piecz w 190 stopniach przez około godzinę - po tym czasie odkryj folię (jeśli pieczesz całego kurczaka, to możesz go też teraz obrócić na drugą stronę).
  7. Piecz kurczaka jeszcze około 30 minut - aż mięso się zarumieni.
  8. Podawaj na gorąco.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 222 Tłuszcze: 15 Węglowodany: 3 Białka: 17

 

Reklama

5 komentarzy

  1. Majka 2018/04/29 at 13:26 - Reply

    Dziękuję za odpowiedź 🙂 Zrobię chyba kurczaka tak jak Ty, dzieląc go na kawalki.

  2. Beata, Magazyn Kuchenny 2018/04/28 at 18:23 - Reply

    Nie znałam tego patentu, ale brzmi apetycznie. Do mnie przemawiają obie wersje smakowe 🙂

  3. Majka 2018/04/28 at 16:06 - Reply

    Smakowita opcja Ja to bym nawet poszła w cytrusowy klimat, u nas te smaki przechodzą Ile należy dać cytryny i szałwi w oryginale?

    • wypiekibeaty 2018/04/28 at 17:48 - Reply

      Nie pamiętam teraz, ale chyba skórka z dwóch cytryn – a same cytryny w środek kuraka – jeśli robisz całego – i tak gdzieś 10-15 listków szałwi

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: