Przepis na soczystego kurczaka pieczonego w mleku

kurczak pieczony w mleku


Kurczak pieczony w mleku to „patent” Jamiego Olivera.

Jamie piecze go w całości – całego kuraka – oraz dodaje do niego świeżą szałwię i cytryny.

Moje dzieci nie są za chętne do eksperymentów smakowych, więc zrezygnowałam z cytryny (zrobiłam kiedyś kurczaka pomarańczowego i mój syn za nic nie chciał go jeść :( ).

Poszłam w stronę bardziej włoskich smaków i szałwię zastąpiłam świeżą bazylią.

Nie piekłam też całego kurczaka, tylko jego kawałki – udka i skrzydełka.

Wy możecie oczywiście upiec kuraka ;)

Taki kurczak pieczony w mleku jest bardzo delikatny i soczysty, do tego możecie jednocześnie wykorzystać mleko jako sos (trzeba dodać do niego wcześniej trochę mąki).

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na piersi kurczaka z suszonymi pomidorami, soczystego kurczaka paprykowego albo na kurczaka w kremowym sosie.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.75 z 4 ocen
Postaw mi kawę

kurczak pieczony Jamiego Olivera

soczysty kurczak pieczony w mleku

soczysty kurczak pieczony

kurczak jamiego olivera

Kurczak pieczony w mleku przepis do druku

kurczak pieczony w mleku

Kurczak pieczony w mleku

Wypieki Beaty
Przepis na pysznego i soczystego pieczonego kurczaka.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Danie Obiad
Porcje 8
Kalorie 222 kcal

Składniki

  • 1 kurczak 1,5 kg (w całości lub w częściach - użyłam udka i skrzydełka)
  • 1 główka czosnku
  • 500 ml mleka
  • ok 20 liści bazylii świeżej
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)

Instrukcja
 

  • Kurczaka oprósz solą i pieprzem.
    1 kurczak
  • Na patelni rozgrzej trochę oleju i obsmaż krótko kurczaka.
  • Do mleka dodaj łyżeczkę soli, pieprz i gałkę muszkatołową - jeśli chcesz mieć od razu sos do kurczaka, to do mąki dodaj trochę mleka i dokładnie wymieszaj, przelej mąkę z mlekiem do reszty mleka i wymieszaj.
    500 ml mleka, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki mąki pszennej
  • Kurczaka przełóż do żaroodpornego naczynia, wlej mleko, dodaj ząbki czosnku i bazylię.
    1 główka czosnku, ok 20 liści bazylii
  • Przykryj foremkę folią aluminiową, w której zrób kilka dziurek nożem.
  • Piecz w 190 stopniach przez około godzinę - po tym czasie odkryj folię (jeśli pieczesz całego kurczaka, to możesz go też teraz obrócić na drugą stronę).
  • Piecz kurczaka jeszcze około 30 minut - aż mięso się zarumieni.
  • Podawaj na gorąco.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 222kcalWeglowodany: 3gBiałko: 17gTłuszcz: 15g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!