Ryż smażony słoneczny

z kurczakiem i dużą ilością warzyw :)

 

ryż smażony z warzywami

 

Ostatnio taki ryż smażony bardzo często gości w moim domu.

Po pierwsze – bo się go ekspresowo przygotowuje.

Po drugie – bo można się nim nieźle najeść :)

Po trzecie – bo zawiera mnóstwo kolorowych warzyw!

Najczęściej robię go właśnie z mieszanką Hortex Bukiet warzyw słoneczny. Bardzo lubię ten zestaw warzyw – nie dość, że są smaczne, to jeszcze ich kolory bardzo poprawiają mi humor.

Zresztą widać na zdjęciach jak ten ryż stał się kolorowy i właśnie słoneczny dzięki użytym warzywom oraz dodanej do ryżu kurkumie.

Wraz z nastaniem wiosny takie szybkie dania (gotowe jest w pół godziny) to podstawa w mojej kuchni. Nigdy nie lubiłam spędzać dużo czasu przy gotowaniu, a teraz tym bardziej.

Dni są coraz dłuższe i nie chce się siedzieć w domu – wolę iść z psem na spacer :D

Koniecznie spróbujcie i dajcie mi znać jak wam smakuje to danie.

Ps. Ten ryż jest równie rewelacyjny bez kurczaka w środku – jak nie chce mi się z nim babrać, to robię sam ryż i warzywa :)

Spróbujcie również rustykalnej tarty z warzywami (bez miąska) – gwarantuję, że się objecie :D

Jeśli szukacie innych przepisów, to zapraszam do zajrzenia do moich szybkich przepisów na obiady :)

 

dietetyczny ryż smażony fit ryż smażony
 

ryż smażony z warzywami ryż smażony słoneczny
 

ryż smażony z kurczakiem i warzywami szybki ryż smażony
 

smażony ryż z piersią z kurczaka ryż smażony słoneczny

Ryż smażony słoneczny – przepis do druku

ryż smażony z kurczakiem i warzywami

Ryż smażony słoneczny

Wypieki Beaty
Przepis na 4 duże, sycące porcje.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 30 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Kalorie 384 kcal

Składniki
  

  • 200 g ryżu - użyłam ryż basmati
  • 450 g mieszanki Hortex "Bukiet warzyw słoneczny"
  • 400 g piersi z kurczaka
  • około 600 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: kurkuma , sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka, curry
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy - do smaku
  • 1 jajko - opcjonalnie

Instrukcja
 

  • Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż na dwie części.
  • Każdą część potnij w cienkie plasterki, posól i popierz - przemieszaj.
  • Rozgrzej wok, dodaj łyżeczkę oliwy, wyciśnij dwa ząbki czosnku i krótko przesmaż.
  • Wrzuć kurczaka i smaż aż będzie gotowy.
  • Na drugiej dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wsyp suchy ryż i smaż przez kilka minut.
  • Dodaj wody - około 300 ml, wsyp łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki granulowanego czosnku, przykryj pokrywką, lekko zmniejsz ogień i gotuj ryż co jakiś czas mieszając.
  • Gotowego kurczaka wyjmij z woka i przełóż do miski.
  • Dodaj do woka jeszcze jedną łyżeczkę oliwy, wsyp mieszankę Hortex Bukiet warzyw słoneczny.
  • Dodaj do warzyw pół łyżeczki curry w proszku, pół łyżeczki soli oraz łyżeczkę mielonej słodkiej papryki - dokładnie wymieszaj.
  • Smaż warzywa przez około 5 minut.
  • Przykryj woka pokrywką, zmniejsz ogień i podduś warzywa aż będą miękkie, ale dalej jędrne - co jakiś czas przemieszaj je.
  • Jeśli ryż wchłonie całą wodę, a będzie dalej twardy to dodaj do niego więcej wody, zamieszaj i przykryj - wodę dodawaj stopniowo.
  • Gdy ryż będzie gotowy, to możesz wbić do niego jedno jajko i szybko i energicznie wymieszać całość.
  • Dodaj do ryżu łyżeczkę sosu sojowego (lub do smaku) i wymieszaj.
  • Do warzyw dodaj ryż oraz kurczaka, wszystko dokładnie wymieszaj i chwilę razem podsmaż - tak aby kurczak był ciepły.
  • Na koniec możesz dodać do dania więcej sosu sojowego.
  • Jeśli lubisz pikantne dania, to możesz całość doprawić chilli.
  • Podawaj od razu - możesz całość posypać przed podaniem świeżym szczypiorkiem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 384kcalWeglowodany: 43gBiałko: 24.5gTłuszcz: 8gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis bierze udział w konkursie Hortex – Wiosenny konkurs od Matki Natury