Ryż smażony słoneczny

z kurczakiem i dużą ilością warzyw 🙂

 

ryż smażony z warzywami

 

Ostatnio taki ryż smażony bardzo często gości w moim domu.

Po pierwsze – bo się go ekspresowo przygotowuje.

Po drugie – bo można się nim nieźle najeść 🙂

Po trzecie – bo zawiera mnóstwo kolorowych warzyw!

Najczęściej robię go właśnie z mieszanką Hortex Bukiet warzyw słoneczny. Bardzo lubię ten zestaw warzyw – nie dość, że są smaczne, to jeszcze ich kolory bardzo poprawiają mi humor.

Zresztą widać na zdjęciach jak ten ryż stał się kolorowy i właśnie słoneczny dzięki użytym warzywom oraz dodanej do ryżu kurkumie.

Wraz z nastaniem wiosny takie szybkie dania (gotowe jest w pół godziny) to podstawa w mojej kuchni. Nigdy nie lubiłam spędzać dużo czasu przy gotowaniu, a teraz tym bardziej.

Dni są coraz dłuższe i nie chce się siedzieć w domu – wolę iść z psem na spacer 😀

Koniecznie spróbujcie i dajcie mi znać jak wam smakuje to danie.

Ps. Ten ryż jest równie rewelacyjny bez kurczaka w środku – jak nie chce mi się z nim babrać, to robię sam ryż i warzywa 🙂

Spróbujcie również rustykalnej tarty z warzywami (bez miąska) – gwarantuję, że się objecie 😀

Jeśli szukacie innych przepisów, to zapraszam do zajrzenia do moich szybkich przepisów na obiady 🙂

 

dietetyczny ryż smażony fit ryż smażony
 

ryż smażony z warzywami ryż smażony słoneczny
 

ryż smażony z kurczakiem i warzywami szybki ryż smażony
 

smażony ryż z piersią z kurczaka ryż smażony słoneczny

Ryż smażony słoneczny – przepis do druku

Ryż smażony słoneczny
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 4 duże, sycące porcje.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
  • 200 g ryżu - użyłam ryż basmati
  • 450 g mieszanki Hortex "Bukiet warzyw słoneczny"
  • 400 g piersi z kurczaka
  • około 600 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka, curry
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy - do smaku
  • 1 jajko - opcjonalnie
Wykonanie
  1. Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż na dwie części.
  2. Każdą część potnij w cienkie plasterki, posól i popierz - przemieszaj.
  3. Rozgrzej wok, dodaj łyżeczkę oliwy, wyciśnij dwa ząbki czosnku i krótko przesmaż.
  4. Wrzuć kurczaka i smaż aż będzie gotowy.
  5. Na drugiej dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wsyp suchy ryż i smaż przez kilka minut.
  6. Dodaj wody - około 300 ml, wsyp łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki granulowanego czosnku, przykryj pokrywką, lekko zmniejsz ogień i gotuj ryż co jakiś czas mieszając.
  7. Gotowego kurczaka wyjmij z woka i przełóż do miski.
  8. Dodaj do woka jeszcze jedną łyżeczkę oliwy, wsyp mieszankę Hortex Bukiet warzyw słoneczny.
  9. Dodaj do warzyw pół łyżeczki curry w proszku, pół łyżeczki soli oraz łyżeczkę mielonej słodkiej papryki - dokładnie wymieszaj.
  10. Smaż warzywa przez około 5 minut.
  11. Przykryj woka pokrywką, zmniejsz ogień i podduś warzywa aż będą miękkie, ale dalej jędrne - co jakiś czas przemieszaj je.
  12. Jeśli ryż wchłonie całą wodę, a będzie dalej twardy to dodaj do niego więcej wody, zamieszaj i przykryj - wodę dodawaj stopniowo.
  13. Gdy ryż będzie gotowy, to możesz wbić do niego jedno jajko i szybko i energicznie wymieszać całość.
  14. Dodaj do ryżu łyżeczkę sosu sojowego (lub do smaku) i wymieszaj.
  15. Do warzyw dodaj ryż oraz kurczaka, wszystko dokładnie wymieszaj i chwilę razem podsmaż - tak aby kurczak był ciepły.
  16. Na koniec możesz dodać do dania więcej sosu sojowego.
  17. Jeśli lubisz pikantne dania, to możesz całość doprawić chilli.
  18. Podawaj od razu - możesz całość posypać przed podaniem świeżym szczypiorkiem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 384 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 43 g Błonnik: 1 g Białka: 24,5 g

 

Przepis bierze udział w konkursie Hortex – Wiosenny konkurs od Matki Natury

 


Wiosenny konkurs od Matki Natury