Ryż smażony słoneczny
z kurczakiem i dużą ilością warzyw :)
Ostatnio taki ryż smażony bardzo często gości w moim domu.
Po pierwsze – bo się go ekspresowo przygotowuje.
Po drugie – bo można się nim nieźle najeść :)
Po trzecie – bo zawiera mnóstwo kolorowych warzyw!
Najczęściej robię go właśnie z mieszanką Hortex Bukiet warzyw słoneczny. Bardzo lubię ten zestaw warzyw – nie dość, że są smaczne, to jeszcze ich kolory bardzo poprawiają mi humor.
Zresztą widać na zdjęciach jak ten ryż stał się kolorowy i właśnie słoneczny dzięki użytym warzywom oraz dodanej do ryżu kurkumie.
Wraz z nastaniem wiosny takie szybkie dania (gotowe jest w pół godziny) to podstawa w mojej kuchni. Nigdy nie lubiłam spędzać dużo czasu przy gotowaniu, a teraz tym bardziej.
Dni są coraz dłuższe i nie chce się siedzieć w domu – wolę iść z psem na spacer :D
Koniecznie spróbujcie i dajcie mi znać jak wam smakuje to danie.
Ps. Ten ryż jest równie rewelacyjny bez kurczaka w środku – jak nie chce mi się z nim babrać, to robię sam ryż i warzywa :)
Spróbujcie również rustykalnej tarty z warzywami (bez miąska) – gwarantuję, że się objecie :D
Jeśli szukacie innych przepisów, to zapraszam do zajrzenia do moich szybkich przepisów na obiady :)








Ryż smażony słoneczny – przepis do druku

Ryż smażony słoneczny
Składniki
- 200 g ryżu - użyłam ryż basmati
- 450 g mieszanki Hortex "Bukiet warzyw słoneczny"
- 400 g piersi z kurczaka
- około 600 ml wody lub bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: kurkuma , sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka, curry
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy - do smaku
- 1 jajko - opcjonalnie
Instrukcja
- Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż na dwie części.
- Każdą część potnij w cienkie plasterki, posól i popierz - przemieszaj.
- Rozgrzej wok, dodaj łyżeczkę oliwy, wyciśnij dwa ząbki czosnku i krótko przesmaż.
- Wrzuć kurczaka i smaż aż będzie gotowy.
- Na drugiej dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wsyp suchy ryż i smaż przez kilka minut.
- Dodaj wody - około 300 ml, wsyp łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki granulowanego czosnku, przykryj pokrywką, lekko zmniejsz ogień i gotuj ryż co jakiś czas mieszając.
- Gotowego kurczaka wyjmij z woka i przełóż do miski.
- Dodaj do woka jeszcze jedną łyżeczkę oliwy, wsyp mieszankę Hortex Bukiet warzyw słoneczny.
- Dodaj do warzyw pół łyżeczki curry w proszku, pół łyżeczki soli oraz łyżeczkę mielonej słodkiej papryki - dokładnie wymieszaj.
- Smaż warzywa przez około 5 minut.
- Przykryj woka pokrywką, zmniejsz ogień i podduś warzywa aż będą miękkie, ale dalej jędrne - co jakiś czas przemieszaj je.
- Jeśli ryż wchłonie całą wodę, a będzie dalej twardy to dodaj do niego więcej wody, zamieszaj i przykryj - wodę dodawaj stopniowo.
- Gdy ryż będzie gotowy, to możesz wbić do niego jedno jajko i szybko i energicznie wymieszać całość.
- Dodaj do ryżu łyżeczkę sosu sojowego (lub do smaku) i wymieszaj.
- Do warzyw dodaj ryż oraz kurczaka, wszystko dokładnie wymieszaj i chwilę razem podsmaż - tak aby kurczak był ciepły.
- Na koniec możesz dodać do dania więcej sosu sojowego.
- Jeśli lubisz pikantne dania, to możesz całość doprawić chilli.
- Podawaj od razu - możesz całość posypać przed podaniem świeżym szczypiorkiem.
Składniki Odżywcze
Przepis bierze udział w konkursie Hortex – Wiosenny konkurs od Matki Natury
Uff, całe szczęście, że są takie gotowe produkty jak z Hortex
Tak, szczególnie w naszym zabieganym świecie :)
Pysznie wygląda ten ryż. Na pewno spróbuję tego przepisu :)
Dziękuję i życzę smacznego :)
Chętnie zjadłybyśmy taki mix ale z wędzonym tofu :)
Nic nie szkodzi na przeszkodzie :) a my najczęściej jemy zwykle sam ryż z warzywami – bo szybciej :)