Babka cytrusowa
Przepis na amalfitańską babkę cytrusową z limoncello
Ta drożdżowa babka cytrusowa to tradycyjny włoski wypiek, który cieszy się popularnością na całym świecie. Drożdżowa babka po upieczeniu jest nasączana syropem cytrusowym z dużą ilością limoncello – włoskiego likieru cytrynowego, który nadaje babce intensywny smak cytrusowy i delikatną nutkę alkoholową. Taka babka będzie doskonałym ciastem na święta, rodzinne uroczystości ale również na weekendowy deser. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Babka cytrusowa amalfitańska – przepis krok po kroku
Jeśli lubisz soczyste i wilgotne babki, a do tego doceniasz orzeźwiające smaki z nutką alkoholu, to koniecznie upiecz tą pyszną włoską babkę drożdżową nasączaną syropem cytrusowym z dużą ilością likieru cytrynowego :)
Drożdżowa babka cytrusowa przepis
Wyposażenie
- Przepis na dużą babkę – formą do babki o średnicy około 24-25 cm.
Składniki
składniki na babkę drożdżową
- 15 g świeżych drożdży ((lub 7 g suszonych))
- 50 ml letniej wody
- 125 g masła (- rozpuszczonego i przestudzonego)
- 6 jajek ( – użyłam rozmiar L)
- 375 g mąki pszennej ((2,5 szklanki) )
składniki na cytrusowy syrop z limoncello
- 250 g cukru trzcinowego
- 375 ml limoncello ( – albo likieru cytrynowego)
- 0,5 laski wanilii
- 1 laska cynamonu
- 2 goździki
- 2 listki laurowe
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
składniki na lukier do babki cytrusowej
- 100 g cukru pudru
- około 50 ml śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić włoską babkę drożdżową
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw w ciepłe miejsce.15 g świeżych drożdży, 50 ml letniej wody
- W dużej misie zmiksuj jajka aż będą jasne i gęste.6 jajek
- Wolnym strumieniem wlej do jajek rozpuszczone i przestudzone masło nie przerywając miksowania.125 g masła
- Wlej rozczyn drożdżowy, zmniejsz obroty i zacznij dodawać porcjami mąkę – gdy ciasto zrobi się zbyt gęste, to zmień ubijaczkę na mieszadło i miksuj aż ciasto będzie gładkie.375 g mąki pszennej
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-50 minut – aż wyrośnie.
- Po tym czasie ponownie zamieszaj chwilę ciasto.
- Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Przełóż ciasto.
- Wstaw ciasto do piekarnika ustawionego na 30-35 stopni (bez przykrycia) i czekaj aż ciasto wyrośnie i zacznie wystawać lekko ponad brzegi formy.
- Wtedy włącz piekarnik na 150 stopni (tryb góra/dół) i piecz babkę przez około godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu zetnij ostrym nożem wystającą ponad formę część ciasta.
Jak zrobić syrop cytrusowy do babki
- W trakcie pieczenia babki przygotuj syrop.
- Do garnka wsyp cukier, dodaj limoncello, wanilię, cynamon, goździki, liście laurowe i gałązkę rozmarynu.250 g cukru trzcinowego, 375 ml limoncello, 1 laska cynamonu, 2 goździki, 2 listki laurowe, 1 gałązka świeżego rozmarynu, 0,5 laski wanilii
- Pomarańcze i cytrynę sparz i wyszoruj.2 pomarańcze, 1 cytryna
- Ostrym nożykiem szczelinowym zetnij skórki i dodaj je do garnka.
- Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny, przelej do kubka z miarką i dolej tyle wody, aby uzyskać 250 ml – przelej soki do garnka.
- Gotuj syrop aż zgęstnieje i zredukuje się mniej więcej o połowę.
- Upieczoną babkę – jeszcze gorącą – w foremce – polewaj syropem – również przy krawędziach foremki.
- Odstaw na noc bez wyciągania z formy – gdy ostygnie możesz ją przykryć folią spożywczą.
- Następnego dnia, lekko podważ babkę z boków i ostrożnie wyjmij na talerz.
- Jeśli chcesz babkę polać lukrem to wsyp cukier puder do miseczki i dolewaj po trochu śmietanę kremówkę – do momentu, aż lukier będzie płynny.100 g cukru pudru, około 50 ml śmietany kremówki
- Polej lukrem babkę i udekoruj.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Cytrusowa babka drożdżowa – uwagi
Przepis na tą włoską babkę cytrusową nasączaną hojnie limoncello znalazłam w książce Jamiego Olivera „Jamie gotuje po włosku”.
Jak wszystkie jego przepisy – i za razem – włoskie przepisy – ten też jest prosty, za to z ciekawym efektem.
Przede wszystkim – tą babkę przygotowuje się trochę inaczej niż tradycyjne babki drożdżowe.
Po drugie do ciasta nie dajemy ani grama cukru.
Cała słodycz bierze się z mocno cytrusowego syropu.
A sam syrop jest pyszny muszę przyznać – chociaż słodki jak diabli 😜
Jak zrobić syrop cytrusowy do babki?
Do limoncello (możecie użyć też jakiś polski likier cytrynowy) dodajemy cukier, sok z cytryny i pomarańczy oraz korzenne przyprawy i gotujemy (w tym czasie alkohol ulatnia się z likieru – możecie więc bez problemu podać ciasto dzieciom). Gotowym syropem nasączamy babkę przez całą noc – zajadamy dopiero następnego dnia.
Brzmi ciekawie? Jeśli tak, to ruszajcie do pracy!
Mam nadzieję, że ta babka cytrusowa zasmakuje wam tak bardzo jak mi :)
Może zainteresują was te przepisy:
Czekoladowe ciasto z cieciorki Jamiego Olivera
Polecane przepisy na pyszne babki
Wszystkich wielbicieli babek zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne babki. Na blogu znajdziecie ich całą masę :) Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: