Przepis na amalfitańską babkę cytrusową z limoncello
Przepis na tą włoską babkę cytrusową nasączaną hojnie limoncello znalazłam w książce Jamiego Olivera „Jamie gotuje po włosku”.
Jak wszystkie jego przepisy – i za razem – włoskie przepisy – ten też jest prosty, za to z ciekawym efektem.
Przede wszystkim – tą babkę przygotowuje się trochę inaczej niż tradycyjne babki drożdżowe.
Po drugie do ciasta nie dajemy ani grama cukru.
Cała słodycz bierze się z mocno cytrusowego syropu.
A sam syrop jest pyszny muszę przyznać – chociaż słodki jak diabli 😜
Do limoncello (możecie użyć też jakiś polski likier cytrynowy) dodajemy cukier, sok z cytryny i pomarańczy oraz korzenne przyprawy i gotujemy (w tym czasie alkohol ulatnia się z likieru – możecie więc bez problemu podać ciasto dzieciom). Gotowym syropem nasączamy babkę przez całą noc – zajadamy dopiero następnego dnia.
Brzmi ciekawie? Jeśli tak, to ruszajcie do pracy!
Mam nadzieję, że ta babka cytrusowa zasmakuje wam tak bardzo jak mi :)
Może zainteresują was te przepisy:
Czekoladowe ciasto z cieciorki Jamiego Olivera








Babka cytrusowa amalfitańska – przepis do druku

Babka cytrusowa
Wyposażenie
- Przepis na dużą babkę - formą do babki o średnicy około 24-25 cm.
Składniki
babka:
- 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 50 ml letniej wody
- 125 g masła - rozpuszczonego i przestudzonego
- 6 jajek - użyłam rozmiar L
- 375 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
syrop:
- 250 g cukru trzcinowego
- 375 ml limoncello - albo likieru cytrynowego
- pół laski wanilii
- 1 laska cynamonu
- 2 goździki
- 2 listki laurowe
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
lukier (opcjonalnie):
- 100 g cukru pudru
- około 50 ml śmietany kremówki
Instrukcja
babka:
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw w ciepłe miejsce.
- W dużej misie zmiksuj jajka aż będą jasne i gęste.
- Wolnym strumieniem wlej do jajek rozpuszczone i przestudzone masło nie przerywając miksowania.
- Wlej rozczyn drożdżowy, zmniejsz obroty i zacznij dodawać porcjami mąkę - gdy ciasto zrobi się zbyt gęste, to zmień ubijaczkę na mieszadło i miksuj aż ciasto będzie gładkie.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-50 minut - aż wyrośnie.
- Po tym czasie ponownie zamieszaj chwilę ciasto.
- Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Przełóż ciasto.
- Wstaw ciasto do piekarnika ustawionego na 30-35 stopni (bez przykrycia) i czekaj aż ciasto wyrośnie i zacznie wystawać lekko ponad brzegi formy.
- Wtedy włącz piekarnik na 150 stopni (tryb góra/dół) i piecz babkę przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu zetnij ostrym nożem wystającą ponad formę część ciasta.
syrop:
- W trakcie pieczenia babki przygotuj syrop.
- Do garnka wsyp cukier, dodaj limoncello, wanilię, cynamon, goździki, liście laurowe i gałązkę rozmarynu.
- Pomarańcze i cytrynę sparz i wyszoruj.
- Ostrym nożykiem szczelinowym zetnij skórki i dodaj je do garnka.
- Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny, przelej do kubka z miarką i dolej tyle wody, aby uzyskać 250 ml - przelej soki do garnka.
- Gotuj syrop aż zgęstnieje i zredukuje się mniej więcej o połowę.
- Upieczoną babkę - jeszcze gorącą - polewaj syropem - również przy krawędziach foremki.
- Odstaw na noc bez wyciągania z formy - gdy ostygnie możesz ją przykryć folią spożywczą.
- Następnego dnia, lekko podważ babkę z boków i ostrożnie wyjmij na talerz.
- Jeśli chcesz babkę polać lukrem to wsyp cukier puder do miseczki i dolewaj po trochu śmietanę kremówkę - do momentu, aż lukier będzie płynny.
- Polej lukrem babkę i udekoruj.