Zaktualizowany: 2024 2 marcaOpublikowano: 2019 17 maja
pijana babka cytrynowa

Przepis na amalfitańską babkę cytrusową z limoncello

Ta drożdżowa babka cytrusowa to tradycyjny włoski wypiek, który cieszy się popularnością na całym świecie. Drożdżowa babka po upieczeniu jest nasączana syropem cytrusowym z dużą ilością limoncello – włoskiego likieru cytrynowego, który nadaje babce intensywny smak cytrusowy i delikatną nutkę alkoholową. Taka babka będzie doskonałym ciastem na święta, rodzinne uroczystości ale również na weekendowy deser. Spróbujcie koniecznie!

drożdżowa babka cytrynowa

Babka cytrusowa amalfitańska – przepis krok po kroku

Jeśli lubisz soczyste i wilgotne babki, a do tego doceniasz orzeźwiające smaki z nutką alkoholu, to koniecznie upiecz tą pyszną włoską babkę drożdżową nasączaną syropem cytrusowym z dużą ilością likieru cytrynowego :)

babka cytrusowa

Drożdżowa babka cytrusowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na mocno nasączaną amalfitańską babkę drożdżową pachnącą cytrusami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 3 hours
Porcje 15
Kalorie 378 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na dużą babkę – formą do babki o średnicy około 24-25 cm.
Składniki

składniki na babkę drożdżową

składniki na cytrusowy syrop z limoncello

  • 250 g cukru trzcinowego
  • 375 ml limoncello ( – albo likieru cytrynowego)
  • 0,5 laski wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 listki laurowe
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna

składniki na lukier do babki cytrusowej

Instrukcja
 

Jak zrobić włoską babkę drożdżową

  • Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw w ciepłe miejsce.
    15 g świeżych drożdży, 50 ml letniej wody
  • W dużej misie zmiksuj jajka aż będą jasne i gęste.
    6 jajek
  • Wolnym strumieniem wlej do jajek rozpuszczone i przestudzone masło nie przerywając miksowania.
    125 g masła
  • Wlej rozczyn drożdżowy, zmniejsz obroty i zacznij dodawać porcjami mąkę – gdy ciasto zrobi się zbyt gęste, to zmień ubijaczkę na mieszadło i miksuj aż ciasto będzie gładkie.
    375 g mąki pszennej
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-50 minut – aż wyrośnie.
  • Po tym czasie ponownie zamieszaj chwilę ciasto.
  • Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przełóż ciasto.
  • Wstaw ciasto do piekarnika ustawionego na 30-35 stopni (bez przykrycia) i czekaj aż ciasto wyrośnie i zacznie wystawać lekko ponad brzegi formy.
  • Wtedy włącz piekarnik na 150 stopni (tryb góra/dół) i piecz babkę przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu zetnij ostrym nożem wystającą ponad formę część ciasta.

Jak zrobić syrop cytrusowy do babki

  • W trakcie pieczenia babki przygotuj syrop.
  • Do garnka wsyp cukier, dodaj limoncello, wanilię, cynamon, goździki, liście laurowe i gałązkę rozmarynu.
    250 g cukru trzcinowego, 375 ml limoncello, 1 laska cynamonu, 2 goździki, 2 listki laurowe, 1 gałązka świeżego rozmarynu, 0,5 laski wanilii
  • Pomarańcze i cytrynę sparz i wyszoruj.
    2 pomarańcze, 1 cytryna
  • Ostrym nożykiem szczelinowym zetnij skórki i dodaj je do garnka.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny, przelej do kubka z miarką i dolej tyle wody, aby uzyskać 250 ml – przelej soki do garnka.
  • Gotuj syrop aż zgęstnieje i zredukuje się mniej więcej o połowę.
  • Upieczoną babkę – jeszcze gorącą – w foremce – polewaj syropem – również przy krawędziach foremki.
  • Odstaw na noc bez wyciągania z formy – gdy ostygnie możesz ją przykryć folią spożywczą.
  • Następnego dnia, lekko podważ babkę z boków i ostrożnie wyjmij na talerz.
  • Jeśli chcesz babkę polać lukrem to wsyp cukier puder do miseczki i dolewaj po trochu śmietanę kremówkę – do momentu, aż lukier będzie płynny.
    100 g cukru pudru, około 50 ml śmietany kremówki
  • Polej lukrem babkę i udekoruj.
Notatki
Alergeny – owoce cytrusowe.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 378kcalWeglowodany: 52gBiałko: 7gTłuszcz: 11.5g
Słowa kluczowe babka cytrynowa, drożdżowa babka nasączana, włoska babka drożdżowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
cytrynowa babka drożdżowa

Cytrusowa babka drożdżowa – uwagi

Przepis na tą włoską babkę cytrusową nasączaną hojnie limoncello znalazłam w książce Jamiego Olivera „Jamie gotuje po włosku”.

Jak wszystkie jego przepisy – i za razem – włoskie przepisy – ten też jest prosty, za to z ciekawym efektem.

Przede wszystkim – tą babkę przygotowuje się trochę inaczej niż tradycyjne babki drożdżowe.

Po drugie do ciasta nie dajemy ani grama cukru.

Cała słodycz bierze się z mocno cytrusowego syropu.

A sam syrop jest pyszny muszę przyznać – chociaż słodki jak diabli 😜

wielkanocna babka drożdżowa

Jak zrobić syrop cytrusowy do babki?

Do limoncello (możecie użyć też jakiś polski likier cytrynowy) dodajemy cukier, sok z cytryny i pomarańczy oraz korzenne przyprawy i gotujemy (w tym czasie alkohol ulatnia się z likieru – możecie więc bez problemu podać ciasto dzieciom). Gotowym syropem nasączamy babkę przez całą noc – zajadamy dopiero następnego dnia.

Brzmi ciekawie? Jeśli tak, to ruszajcie do pracy!

Mam nadzieję, że ta babka cytrusowa zasmakuje wam tak bardzo jak mi :)

Może zainteresują was te przepisy:

Czekoladowe ciasto z cieciorki Jamiego Olivera

Kawowy sernik na zimno

Babeczki ponczowe

Drożdżowa babka wielkanocna

babka drożdżowa jamiego olivera
babka amalfitańska babka cytrusowa
pijana babka drożdżowa drożdżowa babka cytrusowa

Polecane przepisy na pyszne babki

Wszystkich wielbicieli babek zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne babki. Na blogu znajdziecie ich całą masę :) Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem