Przepis na amalfitańską babkę cytrusową z limoncello

pijana babka cytrynowa


Przepis na tą włoską babkę cytrusową nasączaną hojnie limoncello znalazłam w książce Jamiego Olivera “Jamie gotuje po włosku”.

Jak wszystkie jego przepisy – i za razem – włoskie przepisy – ten też jest prosty, za to z ciekawym efektem.

Przede wszystkim – tą babkę przygotowuje się trochę inaczej niż tradycyjne babki drożdżowe.

Po drugie do ciasta nie dajemy ani grama cukru.

Cała słodycz bierze się z mocno cytrusowego syropu.

A sam syrop jest pyszny muszę przyznać – chociaż słodki jak diabli 😜

Do limoncello (możecie użyć też jakiś polski likier cytrynowy) dodajemy cukier, sok z cytryny i pomarańczy oraz korzenne przyprawy i gotujemy (w tym czasie alkohol ulatnia się z likieru – możecie więc bez problemu podać ciasto dzieciom). Gotowym syropem nasączamy babkę przez całą noc – zajadamy dopiero następnego dnia.

Brzmi ciekawie? Jeśli tak, to ruszajcie do pracy!

Mam nadzieję, że ta babka cytrusowa zasmakuje wam tak bardzo jak mi :)

Może zainteresują was te przepisy:

Czekoladowe ciasto z cieciorki Jamiego Olivera

Kawowy sernik na zimno

Babeczki ponczowe

Drożdżowa babka wielkanocna

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


drożdżowa babka cytrynowa cytrynowa babka drożdżowa

wielkanocna babka drożdżowa babka drożdżowa jamiego olivera

babka amalfitańska babka cytrusowa

pijana babka drożdżowa drożdżowa babka cytrusowa

Babka cytrusowa amalfitańska – przepis do druku

babka cytrusowa

Babka cytrusowa

Wypieki Beaty
Przepis na mocno nasączaną amalfitańską babkę drożdżową pachnącą cytrusami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 3 godz
Porcje 15
Kalorie 378 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na dużą babkę - formą do babki o średnicy około 24-25 cm.

Składniki
  

babka:

syrop:

  • 250 g cukru trzcinowego
  • 375 ml limoncello - albo likieru cytrynowego
  • pół laski wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 listki laurowe
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna

lukier (opcjonalnie):

Instrukcja
 

babka:

  • Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw w ciepłe miejsce.
  • W dużej misie zmiksuj jajka aż będą jasne i gęste.
  • Wolnym strumieniem wlej do jajek rozpuszczone i przestudzone masło nie przerywając miksowania.
  • Wlej rozczyn drożdżowy, zmniejsz obroty i zacznij dodawać porcjami mąkę - gdy ciasto zrobi się zbyt gęste, to zmień ubijaczkę na mieszadło i miksuj aż ciasto będzie gładkie.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-50 minut - aż wyrośnie.
  • Po tym czasie ponownie zamieszaj chwilę ciasto.
  • Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przełóż ciasto.
  • Wstaw ciasto do piekarnika ustawionego na 30-35 stopni (bez przykrycia) i czekaj aż ciasto wyrośnie i zacznie wystawać lekko ponad brzegi formy.
  • Wtedy włącz piekarnik na 150 stopni (tryb góra/dół) i piecz babkę przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu zetnij ostrym nożem wystającą ponad formę część ciasta.

syrop:

  • W trakcie pieczenia babki przygotuj syrop.
  • Do garnka wsyp cukier, dodaj limoncello, wanilię, cynamon, goździki, liście laurowe i gałązkę rozmarynu.
  • Pomarańcze i cytrynę sparz i wyszoruj.
  • Ostrym nożykiem szczelinowym zetnij skórki i dodaj je do garnka.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny, przelej do kubka z miarką i dolej tyle wody, aby uzyskać 250 ml - przelej soki do garnka.
  • Gotuj syrop aż zgęstnieje i zredukuje się mniej więcej o połowę.
  • Upieczoną babkę - jeszcze gorącą - polewaj syropem - również przy krawędziach foremki.
  • Odstaw na noc bez wyciągania z formy - gdy ostygnie możesz ją przykryć folią spożywczą.
  • Następnego dnia, lekko podważ babkę z boków i ostrożnie wyjmij na talerz.
  • Jeśli chcesz babkę polać lukrem to wsyp cukier puder do miseczki i dolewaj po trochu śmietanę kremówkę - do momentu, aż lukier będzie płynny.
  • Polej lukrem babkę i udekoruj.

Notatki

Alergeny - owoce cytrusowe.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 378kcalWeglowodany: 52gBiałko: 7gTłuszcz: 11.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!