Babka cytrusowa

amalfitańska z limoncello

 

pijana babka cytrynowa

 

Przepis na tą włoską babkę cytrusową nasączaną hojnie limoncello znalazłam w książce Jamiego Olivera „Jamie gotuje po włosku”.

Jak wszystkie jego przepisy – i za razem – włoskie przepisy – ten też jest prosty, za to z ciekawym efektem.

Przede wszystkim – tą babkę przygotowuje się trochę inaczej niż tradycyjne babki drożdżowe.

Po drugie do ciasta nie dajemy ani grama cukru.

Cała słodycz bierze się z mocno cytrusowego syropu.

A sam syrop jest pyszny muszę przyznać – chociaż słodki jak diabli 😜

Do limoncello (możecie użyć też jakiś polski likier cytrynowy) dodajemy cukier, sok z cytryny i pomarańczy oraz korzenne przyprawy i gotujemy (w tym czasie alkohol ulatnia się z likieru – możecie więc bez problemu podać ciasto dzieciom). Gotowym syropem nasączamy babkę przez całą noc – zajadamy dopiero następnego dnia.

Brzmi ciekawie? Jeśli tak, to ruszajcie do pracy!

Może zainteresują was te przepisy:

Czekoladowe ciasto z cieciorki Jamiego Olivera

Kawowy sernik na zimno

Babeczki ponczowe

Drożdżowa babka wielkanocna

 

drożdżowa babka cytrynowa cytrynowa babka drożdżowa
 

wielkanocna babka drożdżowa babka drożdżowa jamiego olivera
 

babka amalfitańska babka cytrusowa
 

pijana babka drożdżowa drożdżowa babka cytrusowa
 

Babka cytrusowa amalfitańska – przepis do druku

Babka cytrusowa

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dużą babkę - formą do babki o średnicy około 24-25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Babka
Ilość: 15
Składniki
babka:
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 50 ml letniej wody
  • 125 g masła - rozpuszczonego i przestudzonego
  • 6 dużych jajek - użyłam rozmiar L
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
syrop:
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 375 ml limoncello - albo likieru cytrynowego
  • pół laski wanilii
  • 1 mała laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 listki laurowe
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
lukier (opcjonalnie):
  • 100 g cukru pudru
  • około 50 ml śmietany kremówki
Wykonanie
babka:
  1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. W dużej misie zmiksuj jajka aż będą jasne i gęste.
  3. Wolnym strumieniem wlej do jajek rozpuszczone i przestudzone masło nie przerywając miksowania.
  4. Wlej rozczyn drożdżowy, zmniejsz obroty i zacznij dodawać porcjami mąkę - gdy ciasto zrobi się zbyt gęste, to zmień ubijaczkę na mieszadło i miksuj aż ciasto będzie gładkie.
  5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-50 minut - aż wyrośnie.
  6. Po tym czasie ponownie zamieszaj chwilę ciasto.
  7. Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  8. Przełóż ciasto.
  9. Wstaw ciasto do piekarnika ustawionego na 30-35 stopni (bez przykrycia) i czekaj aż ciasto wyrośnie i zacznie wystawać lekko ponad brzegi formy.
  10. Wtedy włącz piekarnik na 150 stopni (tryb góra/dół) i piecz babkę przez około godzinę - do suchego patyczka.
  11. Po upieczeniu zetnij ostrym nożem wystającą ponad formę część ciasta.
syrop:
  1. W trakcie pieczenia babki przygotuj syrop.
  2. Do garnka wsyp cukier, dodaj limoncello, wanilię, cynamon, goździki, liście laurowe i gałązkę rozmarynu.
  3. Pomarańcze i cytrynę sparz i wyszoruj.
  4. Ostrym nożykiem szczelinowym zetnij skórki i dodaj je do garnka.
  5. Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny, przelej do kubka z miarką i dolej tyle wody, aby uzyskać 250 ml - przelej soki do garnka.
  6. Gotuj syrop aż zgęstnieje i zredukuje się mniej więcej o połowę.
  7. Upieczoną babkę - jeszcze gorącą - polewaj syropem - również przy krawędziach foremki.
  8. Odstaw na noc bez wyciągania z formy - gdy ostygnie możesz ją przykryć folią spożywczą.
  9. Następnego dnia, lekko podważ babkę z boków i ostrożnie wyjmij na talerz.
  10. Jeśli chcesz babkę polać lukrem to wsyp cukier puder do miseczki i dolewaj po trochu śmietanę kremówkę - do momentu, aż lukier będzie płynny.
  11. Polej lukrem babkę i udekoruj.
Notatki
Alergeny - owoce cytrusowe.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 378 Tłuszcze: 11,5 Węglowodany: 52 g Białka: 7 g