Przepis na wilgotną babkę zaparzaną mlekiem

babka zaparzana mlekiem


Oto przepis na idealną babkę – przed wami babka zaparzana mlekiem.

To do tej pory najlepsza babką jaką jadłam!

Co jest w niej takiego niezwykłego? Otóż sposób jej przygotowania.

Jak zrobić babkę zaparzaną mlekiem?

Mleko gotujemy razem z masłem i taką gorącą mieszaniną zalewamy ubite z cukrem jajka.

Dzięki temu, ciasto jest bardzo puszyste, a jednocześnie miękkie i wilgotne.

Ta babka z mlekiem długo zachowuje świeżość i doskonale smakuje.

Niby takie zupełnie proste w wykonaniu i smaku, ale ma w sobie to coś. Coś, co nie pozwala się od niego oderwać :)

Ja zrobiłam swoją babkę w wersji waniliowej.

Jeśli lubicie, to możecie dodać do ciasta aromaty spożywcze – świetnie będzie tu pasował aromat pomarańczowy albo cytrynowy.

Spróbujcie koniecznie i zobaczcie jakie cudo wychodzi. Moje dzieci ją uwielbiają i kłócą się o ostatni kawałek – a to najlepsza rekomendacja!

Potem zapraszam was do wypróbowania innych moich przepisów na różne pyszne babki – idealne na święta oraz ot tak – po prostu na weekend.


waniliowe ciasto zaparzane ciasto zaparzane mlekiem

babka z gorącym mlekiem babka zaparzana

proste ciasto waniliowe waniliowa babka z mlekiem

prosta babka waniliowa babka waniliowa

Babka zaparzana mlekiem przepis do druku

babka zaparzana

Babka zaparzana mlekiem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną puszystą babkę zaparzaną gorącym mlekiem.
4.43 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 13
Kalorie 298 kcal

Składniki
  

  • 115 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka - użyłam rozmiar L
  • 300 g cukru (1,5 szklanki)
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Instrukcja
 

  • Masło przełóż do rondelka i rozpuść, wlej mleko oraz wanilię i gotuj całość na małym ogniu, aż zacznie lekko się gotować przy ściankach.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Do ubitych jajek wlej cienkim strumieniem gorące mleko z masłem - miksuj całość na niskich obrotach.
  • Wsyp mąkę i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  • Dużą formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przelej do niej ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu poczekaj około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij z foremki i odstaw do wystudzenia.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem, albo oblej rozpuszczoną czekoladą.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 298kcalWeglowodany: 42gBiałko: 7gTłuszcz: 12g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!