Babka zaparzana mlekiem

Zaktualizowany: 2023 1 sierpnia
babka zaparzana mlekiem

Przepis na wilgotną babkę zaparzaną mlekiem

Dziś u mnie niezwykle pyszna i do tego prosta do zrobienia babka zaparzana. Aby zrobić tą babkę musimy zagotować mleko z masłem i gdy będą gorące dodać je do ubitych jajek. To zapewnia fajnie puszystą i wilgotną babkę. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

waniliowe ciasto zaparzane

Babka zaparzana mlekiem przepis krok po kroku

Jeśli szukacie idealnego przepisu na prostą waniliową babkę, to ta babka z gotowanym mlekiem będzie dla Was idealna!

babka zaparzana

Babka zaparzana mlekiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną puszystą babkę zaparzaną gorącym mlekiem.
4.37 z 25 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 13
Kalorie 298 kcal
Składniki

składniki na babkę zaparzaną mlekiem

  • 115 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka (- użyłam rozmiar L)
  • 300 g cukru ((1,5 szklanki) )
  • 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
Instrukcja
 

Jak zrobić waniliową babkę zaparzaną mlekiem

  • Masło przełóż do rondelka i rozpuść, wlej mleko oraz wanilię i gotuj całość na małym ogniu, aż zacznie lekko się gotować przy ściankach.
    115 g masła, 250 ml mleka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
    4 jajka, 300 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Do ubitych jajek wlej cienkim strumieniem gorące mleko z masłem – miksuj całość na niskich obrotach.
  • Wsyp mąkę i krótko zmiksuj – do połączenia składników.
  • Dużą formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przelej do niej ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu poczekaj około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij z foremki i odstaw do wystudzenia.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem, albo oblej rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 298kcalWeglowodany: 42gBiałko: 7gTłuszcz: 12g
Słowa kluczowe babka z mlekiem, wilgotna babka przepis, zaparzana babka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto zaparzane mlekiem

Waniliowa zaparzana babka – uwagi

Oto przepis na idealną babkę – przed wami babka zaparzana mlekiem.

To do tej pory najlepsza babką jaką jadłam!

Co jest w niej takiego niezwykłego? Otóż sposób jej przygotowania.

babka z gorącym mlekiem

Jak zrobić babkę zaparzaną mlekiem – wskazówki

Mleko gotujemy razem z masłem i taką gorącą mieszaniną zalewamy ubite z cukrem jajka.

Dzięki temu, ciasto jest bardzo puszyste, a jednocześnie miękkie i wilgotne.

Ta babka z mlekiem długo zachowuje świeżość i doskonale smakuje.

Niby takie zupełnie proste w wykonaniu i smaku, ale ma w sobie to coś. Coś, co nie pozwala się od niego oderwać :)

Ja zrobiłam swoją babkę w wersji waniliowej.

Jeśli lubicie, to możecie dodać do ciasta aromaty spożywcze – świetnie będzie tu pasował aromat pomarańczowy albo cytrynowy.

Spróbujcie koniecznie i zobaczcie jakie cudo wychodzi. Moje dzieci ją uwielbiają i kłócą się o ostatni kawałek – a to najlepsza rekomendacja!

Potem zapraszam was do wypróbowania innych moich przepisów na różne pyszne babki – idealne na święta oraz ot tak – po prostu na weekend.

babka zaparzana
proste ciasto waniliowe waniliowa babka z mlekiem
prosta babka waniliowa babka waniliowa

Polecane przepisy na proste babki

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i proste babki, które bez problemu zrobicie w domu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2019 19 sierpnia

Podziel się przepisem

3 komentarze

  1. f98cb378b1b66cc75c992b999d50d6ff?s=54&d=mm&r=g
    Lidia 2023 6 kwietnia w 12:35- Odpowiedz

    Witam, mam pytanie,bo Pani opis babki tak mnie zachęcił, aby ją zrobić na te święta wielkanocne:)
    Otóż, czy od samego początku pieczemy ją niskiej tem. 160 stopni, to pewnie tez wpływa na jej jakość. Do jakiej wysyokośc foremki wylewamy babkę?czy dużo ona rośnie?
    Studzimy w foremce, od razu nie wyjmujemy babki?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 6 kwietnia w 14:48- Odpowiedz

      pieczemy cały czas w tej temperaturze, aż będzie upieczona. Ja miałam foremkę o pojemności około 1,5 litra – napełniamy ja całą, ciasto trochę rośnie. Babkę po upieczeniu chwilę postudź w foremce – tak z 15-20 minut i wtedy możesz ją ostrożnie wyjąć do zupełnego ostudzenia

  2. fb9970d85ee2f70fb6e955af849a2eda?s=54&d=mm&r=g
    Patrycja Reszko 2021 29 marca w 20:08- Odpowiedz

    Widziałam już przepis u Izy! Bardzo apetyczna ta babeczka!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na babkę zaparzaną

Ta zaparzana babka jest tak dobra, że aż dziw. Niby same podstawowe składniki - nic nadzwyczajnego, ale z jakiegoś powodu smakuje ona rewelacyjnie. Nawet posypana jedynie cukrem pudrem! Może to przez to zalewanie jajek gorącym mlekiem z masłem. Może to dzięki temu babka jest bardzo puszysta, lekka i jednocześnie lekko wilgotna. Nic a nic nie jest sucha! Nawet jak postoi kilka dni nic się z nią nie dzieje. Moje dzieci uwielbiają tą waniliową babkę z mlekiem i biją się o ostatni kawałek :) Spróbujcie koniecznie.

Zaparzana babka przepis

Zobaczcie mój przepis na babkę zaparzaną mlekiem i sprawdźcie jak zrobić prostą puszystą babkę. Tą babkę po ostudzeniu możecie polać rozpuszczoną czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Możecie podać ją z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Wtedy go będzie doskonały deser. Babka zaparzana mlekiem przepis przyda się każdemu! Polećcie ten przepis koleżance i siostrze. Niech też skorzystają :) Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na babki - tu znajdziecie najlepsze babki w przeróżnych smakach. Na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie :)