Przepis na wilgotną babkę zaparzaną mlekiem
Oto przepis na idealną babkę – przed wami babka zaparzana mlekiem.
To do tej pory najlepsza babką jaką jadłam!
Co jest w niej takiego niezwykłego? Otóż sposób jej przygotowania.
Jak zrobić babkę zaparzaną mlekiem?
Mleko gotujemy razem z masłem i taką gorącą mieszaniną zalewamy ubite z cukrem jajka.
Dzięki temu, ciasto jest bardzo puszyste, a jednocześnie miękkie i wilgotne.
Ta babka z mlekiem długo zachowuje świeżość i doskonale smakuje.
Niby takie zupełnie proste w wykonaniu i smaku, ale ma w sobie to coś. Coś, co nie pozwala się od niego oderwać :)
Ja zrobiłam swoją babkę w wersji waniliowej.
Jeśli lubicie, to możecie dodać do ciasta aromaty spożywcze – świetnie będzie tu pasował aromat pomarańczowy albo cytrynowy.
Spróbujcie koniecznie i zobaczcie jakie cudo wychodzi. Moje dzieci ją uwielbiają i kłócą się o ostatni kawałek – a to najlepsza rekomendacja!
Potem zapraszam was do wypróbowania innych moich przepisów na różne pyszne babki – idealne na święta oraz ot tak – po prostu na weekend.








Babka zaparzana mlekiem przepis do druku

Babka zaparzana mlekiem
Składniki
- 115 g masła
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 jajka - użyłam rozmiar L
- 300 g cukru (1,5 szklanki)
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Instrukcja
- Masło przełóż do rondelka i rozpuść, wlej mleko oraz wanilię i gotuj całość na małym ogniu, aż zacznie lekko się gotować przy ściankach.
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
- Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą.
- Do ubitych jajek wlej cienkim strumieniem gorące mleko z masłem - miksuj całość na niskich obrotach.
- Wsyp mąkę i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
- Dużą formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Przelej do niej ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu poczekaj około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij z foremki i odstaw do wystudzenia.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem, albo oblej rozpuszczoną czekoladą.
Widziałam już przepis u Izy! Bardzo apetyczna ta babeczka!