Babka zaparzana mlekiem

 

babka waniliowa

 

Oto przepis na idealną babkę – przed wami babka zaparzana mlekiem.

Mleko gotujemy razem z masłem i taką mieszaniną zalewamy ubite z cukrem jajka.

Dzięki temu, ciasto jest bardzo puszyste, a jednocześnie miękkie i wilgotne. Długo zachowuje świeżość i doskonale smakuje.

Niby takie zupełnie proste w wykonaniu i smaku, ale ma w sobie to coś. Coś, co nie pozwala się od niego oderwać 🙂

Spróbujcie koniecznie i zobaczcie jakie cudo wychodzi.

Potem zapraszam was do wypróbowania innych moich przepisów na różne pyszne babki – idealne na święta oraz ot tak – po prostu na weekend.

 

waniliowe ciasto zaparzane ciasto zaparzane mlekiem
 

babka z gorącym mlekiem babka zaparzana
 

proste ciasto waniliowe waniliowa babka z mlekiem
 

prosta babka waniliowa babka waniliowa
 

Babka zaparzana mlekiem – przepis do druku

 

Babka zaparzana mlekiem

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedną dużą babkę.
Autor:
Typ przepisu: Babka
Ilość: 13
Składniki
  • 115 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 300 g (1,5 szklanki) cukru
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie
  1. Masło przełóż do rondelka i rozpuść, wlej mleko oraz wanilię i gotuj całość na małym ogniu, aż zacznie lekko się gotować przy ściankach.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
  3. Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą.
  4. Do ubitych jajek wlej cienkim strumieniem gorące mleko z masłem - miksuj całość na niskich obrotach.
  5. Wsyp mąkę i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  6. Dużą formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  7. Przelej do niej ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  8. Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu poczekaj około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij z foremki i odstaw do wystudzenia.
  10. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, albo oblej rozpuszczoną czekoladą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 298 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 42 g Białka: 7 g

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi drobnymi zmianami.