Zaktualizowany: 2023 1 sierpniaOpublikowano: 2019 19 sierpnia
babka zaparzana mlekiem

Przepis na wilgotną babkę zaparzaną mlekiem

Dziś u mnie niezwykle pyszna i do tego prosta do zrobienia babka zaparzana. Aby zrobić tą babkę musimy zagotować mleko z masłem i gdy będą gorące dodać je do ubitych jajek. To zapewnia fajnie puszystą i wilgotną babkę. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

waniliowe ciasto zaparzane

Babka zaparzana mlekiem przepis krok po kroku

Jeśli szukacie idealnego przepisu na prostą waniliową babkę, to ta babka z gotowanym mlekiem będzie dla Was idealna!

babka zaparzana

Babka zaparzana mlekiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną puszystą babkę zaparzaną gorącym mlekiem.
4.37 z 25 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 13
Kalorie 298 kcal
Składniki

składniki na babkę zaparzaną mlekiem

  • 115 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka (- użyłam rozmiar L)
  • 300 g cukru ((1,5 szklanki) )
  • 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
Instrukcja
 

Jak zrobić waniliową babkę zaparzaną mlekiem

  • Masło przełóż do rondelka i rozpuść, wlej mleko oraz wanilię i gotuj całość na małym ogniu, aż zacznie lekko się gotować przy ściankach.
    115 g masła, 250 ml mleka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
    4 jajka, 300 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Do ubitych jajek wlej cienkim strumieniem gorące mleko z masłem – miksuj całość na niskich obrotach.
  • Wsyp mąkę i krótko zmiksuj – do połączenia składników.
  • Dużą formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przelej do niej ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu poczekaj około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij z foremki i odstaw do wystudzenia.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem, albo oblej rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 298kcalWeglowodany: 42gBiałko: 7gTłuszcz: 12g
Słowa kluczowe babka z mlekiem, wilgotna babka przepis, zaparzana babka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto zaparzane mlekiem

Waniliowa zaparzana babka – uwagi

Oto przepis na idealną babkę – przed wami babka zaparzana mlekiem.

To do tej pory najlepsza babką jaką jadłam!

Co jest w niej takiego niezwykłego? Otóż sposób jej przygotowania.

babka z gorącym mlekiem

Jak zrobić babkę zaparzaną mlekiem – wskazówki

Mleko gotujemy razem z masłem i taką gorącą mieszaniną zalewamy ubite z cukrem jajka.

Dzięki temu, ciasto jest bardzo puszyste, a jednocześnie miękkie i wilgotne.

Ta babka z mlekiem długo zachowuje świeżość i doskonale smakuje.

Niby takie zupełnie proste w wykonaniu i smaku, ale ma w sobie to coś. Coś, co nie pozwala się od niego oderwać :)

Ja zrobiłam swoją babkę w wersji waniliowej.

Jeśli lubicie, to możecie dodać do ciasta aromaty spożywcze – świetnie będzie tu pasował aromat pomarańczowy albo cytrynowy.

Spróbujcie koniecznie i zobaczcie jakie cudo wychodzi. Moje dzieci ją uwielbiają i kłócą się o ostatni kawałek – a to najlepsza rekomendacja!

Potem zapraszam was do wypróbowania innych moich przepisów na różne pyszne babki – idealne na święta oraz ot tak – po prostu na weekend.

babka zaparzana
proste ciasto waniliowe waniliowa babka z mlekiem
prosta babka waniliowa babka waniliowa

Polecane przepisy na proste babki

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i proste babki, które bez problemu zrobicie w domu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem