Babka zaparzana mlekiem
Przepis na wilgotną babkę zaparzaną mlekiem
Dziś u mnie niezwykle pyszna i do tego prosta do zrobienia babka zaparzana. Aby zrobić tą babkę musimy zagotować mleko z masłem i gdy będą gorące dodać je do ubitych jajek. To zapewnia fajnie puszystą i wilgotną babkę. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Spis treści
Babka zaparzana mlekiem przepis krok po kroku
Jeśli szukacie idealnego przepisu na prostą waniliową babkę, to ta babka z gotowanym mlekiem będzie dla Was idealna!
Babka zaparzana mlekiem przepis
Składniki
składniki na babkę zaparzaną mlekiem
- 115 g masła
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 300 g cukru ((1,5 szklanki) )
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Instrukcja
Jak zrobić waniliową babkę zaparzaną mlekiem
- Masło przełóż do rondelka i rozpuść, wlej mleko oraz wanilię i gotuj całość na małym ogniu, aż zacznie lekko się gotować przy ściankach.115 g masła, 250 ml mleka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.4 jajka, 300 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
- Do ubitych jajek wlej cienkim strumieniem gorące mleko z masłem – miksuj całość na niskich obrotach.
- Wsyp mąkę i krótko zmiksuj – do połączenia składników.
- Dużą formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Przelej do niej ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu poczekaj około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij z foremki i odstaw do wystudzenia.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem, albo oblej rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Waniliowa zaparzana babka – uwagi
Oto przepis na idealną babkę – przed wami babka zaparzana mlekiem.
To do tej pory najlepsza babką jaką jadłam!
Co jest w niej takiego niezwykłego? Otóż sposób jej przygotowania.
Jak zrobić babkę zaparzaną mlekiem – wskazówki
Mleko gotujemy razem z masłem i taką gorącą mieszaniną zalewamy ubite z cukrem jajka.
Dzięki temu, ciasto jest bardzo puszyste, a jednocześnie miękkie i wilgotne.
Ta babka z mlekiem długo zachowuje świeżość i doskonale smakuje.
Niby takie zupełnie proste w wykonaniu i smaku, ale ma w sobie to coś. Coś, co nie pozwala się od niego oderwać :)
Ja zrobiłam swoją babkę w wersji waniliowej.
Jeśli lubicie, to możecie dodać do ciasta aromaty spożywcze – świetnie będzie tu pasował aromat pomarańczowy albo cytrynowy.
Spróbujcie koniecznie i zobaczcie jakie cudo wychodzi. Moje dzieci ją uwielbiają i kłócą się o ostatni kawałek – a to najlepsza rekomendacja!
Potem zapraszam was do wypróbowania innych moich przepisów na różne pyszne babki – idealne na święta oraz ot tak – po prostu na weekend.
Polecane przepisy na proste babki
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i proste babki, które bez problemu zrobicie w domu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Ta zaparzana babka jest tak dobra, że aż dziw. Niby same podstawowe składniki - nic nadzwyczajnego, ale z jakiegoś powodu smakuje ona rewelacyjnie. Nawet posypana jedynie cukrem pudrem! Może to przez to zalewanie jajek gorącym mlekiem z masłem. Może to dzięki temu babka jest bardzo puszysta, lekka i jednocześnie lekko wilgotna. Nic a nic nie jest sucha! Nawet jak postoi kilka dni nic się z nią nie dzieje. Moje dzieci uwielbiają tą waniliową babkę z mlekiem i biją się o ostatni kawałek :) Spróbujcie koniecznie. Zobaczcie mój przepis na babkę zaparzaną mlekiem i sprawdźcie jak zrobić prostą puszystą babkę. Tą babkę po ostudzeniu możecie polać rozpuszczoną czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Możecie podać ją z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Wtedy go będzie doskonały deser. Babka zaparzana mlekiem przepis przyda się każdemu! Polećcie ten przepis koleżance i siostrze. Niech też skorzystają :) Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na babki - tu znajdziecie najlepsze babki w przeróżnych smakach. Na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie :)
3 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na babkę zaparzaną
Zaparzana babka przepis
Witam, mam pytanie,bo Pani opis babki tak mnie zachęcił, aby ją zrobić na te święta wielkanocne:)
Otóż, czy od samego początku pieczemy ją niskiej tem. 160 stopni, to pewnie tez wpływa na jej jakość. Do jakiej wysyokośc foremki wylewamy babkę?czy dużo ona rośnie?
Studzimy w foremce, od razu nie wyjmujemy babki?
pieczemy cały czas w tej temperaturze, aż będzie upieczona. Ja miałam foremkę o pojemności około 1,5 litra – napełniamy ja całą, ciasto trochę rośnie. Babkę po upieczeniu chwilę postudź w foremce – tak z 15-20 minut i wtedy możesz ją ostrożnie wyjąć do zupełnego ostudzenia
Widziałam już przepis u Izy! Bardzo apetyczna ta babeczka!