Babka trójkolorowa
czekoladowo-kawowo-waniliowa
Babka to zawsze świetny pomysł, gdy się ma ochotę na ciasto, a nie mamy za dużo czasu na kombinowanie.
Ja upiekłam nam ostatnio babkę trójkolorową i jednocześnie trójsmakową :)
Gotowe ciasto podzieliłam na trzy – mniej więcej równe części. Do jednej dodałam gorzkie kakao, a do drugiej rozpuszczalną kawę (możecie też użyć kawy zbożowej).
Aby ciasto miało fantazyjne wzory nakładałam je po łyżce naprzemiennie.
Babka po upieczeniu wyglądała rewelacyjnie i świetnie smakowała z kubkiem gorącej kawy :)
Polecam wam przepis oraz zapraszam do przetestowania innych babek – moje dzieci szczególnie uwielbiają babkę z gorącym mlekiem, a ja kajmakową :D






Babka trójkolorowa – przepis do druku
Babka trójkolorowa
- 250 g miękkiego masła
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 4 duże jajka rozmiar L
- 100 ml mleka
- 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki gorzkiego kakao
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
- Wsyp mąkę na zmianę z mlekiem i krótko zmiksuj - nie mieszaj za długo, tylko do połączenia.
- Podziel ciasto na trzy mniej więcej równe części.
- Do jednej dodaj gorzkie kakao, do drugiej kawę, a do trzeciej cukier waniliowy - zmieszaj.
- Formę keksową o długości 30 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Nakładaj łyżką na zmianę ciasto - tworząc łatki.
- Na koniec lekko wyrównaj wierzch ciasta.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Źródło przepisu – Szefowa kuchni
Zostaw komentarz