Babka trójkolorowa

czekoladowo-kawowo-waniliowa

 

babka trójkolorowa

 

Babka to zawsze świetny pomysł, gdy się ma ochotę na ciasto, a nie mamy za dużo czasu na kombinowanie.

Ja upiekłam nam ostatnio babkę trójkolorową i jednocześnie trójsmakową 🙂

Gotowe ciasto podzieliłam na trzy – mniej więcej równe części. Do jednej dodałam gorzkie kakao, a do drugiej rozpuszczalną kawę (możecie też użyć kawy zbożowej).

Aby ciasto miało fantazyjne wzory nakładałam je po łyżce naprzemiennie.

Babka po upieczeniu wyglądała rewelacyjnie i świetnie smakowała z kubkiem gorącej kawy 🙂

Polecam wam przepis oraz zapraszam do przetestowania innych babek – moje dzieci szczególnie uwielbiają babkę z gorącym mlekiem, a ja kajmakową 😀

 

piękna babka z chrupiącą skórką w kolorze czekoladowo-kawowym z domieszką wanilii babka czekoladowo-kawowa
 

ciasto czekoladowo-kawowe z wanilią babka trójkolorowa z czekoladą
 

babka waniliowo-czekoladowa babka czekoladowo-kawowa
 

Babka trójkolorowa – przepis do druku

Babka trójkolorowa

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę keksową o długości 30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Babka
Ilość: 12
Składniki
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 4 duże jajka rozmiar L
  • 100 ml mleka
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
  4. Wsyp mąkę na zmianę z mlekiem i krótko zmiksuj - nie mieszaj za długo, tylko do połączenia.
  5. Podziel ciasto na trzy mniej więcej równe części.
  6. Do jednej dodaj gorzkie kakao, do drugiej kawę, a do trzeciej cukier waniliowy - zmieszaj.
  7. Formę keksową o długości 30 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  8. Nakładaj łyżką na zmianę ciasto - tworząc łatki.
  9. Na koniec lekko wyrównaj wierzch ciasta.
  10. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  11. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 350 Tłuszcze: 21 g Węglowodany: 33 g Białka: 7 g

 

 

 

Źródło przepisu.