Przepis na pyszną babkę trójkolorową

czekoladowo-kawowo-waniliowa

babka trójkolorowa

Babka to zawsze świetny pomysł, gdy się ma ochotę na ciasto, a nie mamy za dużo czasu na kombinowanie.

Ja upiekłam nam ostatnio babkę trójkolorową i jednocześnie trójsmakową :)

Gotowe ciasto podzieliłam na trzy – mniej więcej równe części.

Do jednej dodałam gorzkie kakao, a do drugiej rozpuszczalną kawę (możecie też użyć kawy zbożowej).

Aby ciasto miało fantazyjne wzory nakładałam je po łyżce naprzemiennie.

Babka trójkolorowa po upieczeniu wyglądała rewelacyjnie i świetnie smakowała z kubkiem gorącej kawy :)

Polecam wam przepis oraz zapraszam do przetestowania innych babek – moje dzieci szczególnie uwielbiają babkę z gorącym mlekiem, a ja kajmakową :D

piękna babka z chrupiącą skórką w kolorze czekoladowo-kawowym z domieszką wanilii babka czekoladowo-kawowa

ciasto czekoladowo-kawowe z wanilią babka trójkolorowa z czekoladą

babka waniliowo-czekoladowa babka czekoladowo-kawowa

Babka trójkolorowa – przepis do druku

babka trójkolorowa

Babka trójkolorowa

Wypieki Beaty
Przepis na formę keksową o długości 30 cm.
4.43 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Babka
Porcje 12
Kalorie 350 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
  • Wsyp mąkę na zmianę z mlekiem i krótko zmiksuj - nie mieszaj za długo, tylko do połączenia.
  • Podziel ciasto na trzy mniej więcej równe części.
  • Do jednej dodaj gorzkie kakao, do drugiej kawę, a do trzeciej cukier waniliowy - zmieszaj.
  • Formę keksową o długości 30 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Nakładaj łyżką na zmianę ciasto - tworząc łatki.
  • Na koniec lekko wyrównaj wierzch ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 350kcalWeglowodany: 33gBiałko: 7gTłuszcz: 21g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Źródło przepisu – Szefowa kuchni