babka trójkolorowa

Przepis na pyszną babkę trójkolorową czekoladowo-kawowo-waniliową

Jeśli lubisz babki, to ta babka trójkolorowa jest właśnie dla Ciebie. Lekka i puszysta babka, to połączenie smaków czekoladowego, kawowego i waniliowego. Taka babka czekoladowo-kawowa to świetny dodatek do popołudniowej kawy albo herbaty. Ciasto można zabrać do pracy bez ryzyka, że się pokruszy, albo pobrudzi wszystko. Spróbuj koniecznie i upiecz taką kolorową babkę jak najszybciej.

ciasto czekoladowo-kawowe z wanilią

Babka trójkolorowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz puszyste i pełne smaku babki, to koniecznie przygotuj taką rewelacyjną babkę!

babka trójkolorowa

Babka trójkolorowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i prostą babkę w trzech kolorach i trzech smakach.
4.41 z 10 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 350 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę keksową o długości 30 cm i szerokości około 10 cm.
Składniki

składniki na babkę trójkolorową

Instrukcja
 

Jak zrobić trójkolorową babkę krok po kroku

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    250 g masła, 150 g cukru
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
    4 jajka
  • Wsyp mąkę na zmianę z mlekiem i krótko zmiksuj – nie mieszaj za długo, tylko do połączenia.
    100 ml mleka
  • Podziel ciasto na trzy mniej więcej równe części.
  • Do jednej dodaj gorzkie kakao, do drugiej kawę, a do trzeciej cukier waniliowy – zmieszaj.
    3 łyżeczki gorzkiego kakao, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka cukru waniliowego
  • Formę keksową o długości 30 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Nakładaj łyżką na zmianę ciasto – tworząc łatki.
  • Na koniec lekko wyrównaj wierzch ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 350kcalWeglowodany: 33gBiałko: 7gTłuszcz: 21g
Słowa kluczowe kolorowa babka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka trójkolorowa z czekoladą

Babka czekoladowo-kawowa – uwagi

Babka to zawsze świetny pomysł, gdy się ma ochotę na ciasto, a nie mamy za dużo czasu na kombinowanie. Ja upiekłam nam ostatnio babkę trójkolorową i jednocześnie trójsmakową. Tu w jednym cieście połączyłam smak waniliowy, czekoladowy i kawowy. Więc każdy znajdzie coś dla siebie!

piękna babka z chrupiącą skórką w kolorze czekoladowo-kawowym z domieszką wanilii

Jak zrobić babkę z czekoladą i kawą – wskazówki

Samo ciasto na babkę, to ciasto ucierane. Tutaj ucieramy miękkie masło z cukrem – masło ucieramy długo – możecie nawet z 10 minut. Ma być ono ładnie napuszone (jakby ubite) i jasne w kolorze. Wtedy dodajecie do niego pozostałe składniki i miksujecie już krótko na niskich obrotach, tylko do połączenia! Jeśli będziecie miksować zbyt długo, to babka może słabo wyrosnąć. Gotowe ciasto następnie dzielicie na trzy części- mniej więcej równe części. Do jednej dodajecie gorzkie kakao, a do drugiej rozpuszczalną kawę (możecie też użyć kawy zbożowej). Trzecia część pozostaje waniliowa. Tak przygotowane ciasto nakładacie do podłużnej foremki do pieczenia. Aby ciasto miało fantazyjne wzory nakładałam je po łyżce naprzemiennie.

Jak piec babkę czekoladowo-kawową?

Ja swoją babkę piekłam w 180 stopniach i trybie góra/dół przez około godzinę – do suchego patyczka. Możecie ją również piec w termoobiegu, ale wtedy obniżcie temperaturę do 170 stopni.

babka czekoladowo-kawowa

Jak podać babkę?

Babka trójkolorowa po upieczeniu wyglądała rewelacyjnie i świetnie smakowała z kubkiem gorącej kawy. Ja ją jadłam bez żadnych dodatków, ale możecie ją posypać zwykłym cukrem pudrem. Albo możecie zrobić prostą ale jednocześnie pyszną polewę czekoladową.

Jak zrobić polewę czekoladową na babkę?

Wystarczy w rondelku podgrzać około 50-75 ml śmietany kremówki i gdy będzie mocno ciepła dodać do niej 100 g połamanej mlecznej czekolady. Mieszacie całość, aby czekolada się rozpuściła. Studzicie i gdy polewa lekko zgęstnieje polewacie nią babkę.

babka waniliowo-czekoladowa

Ile kalorii ma babka trójkolorowa?

Moja babka – bez polewy na wierzchu miała około 350 kalorii w 100 g. Jeśli polejecie ją polewą czekoladową, to oczywiście jej kaloryczność trochę wzrośnie. Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami oraz przepisem opisanym krok po kroku upieczenie tej czekoladowo-kawowej babki nie sprawi wam żadnych problemów i będziecie często korzystać z tego przepisu.

Ps. Polecam wam przepis oraz zapraszam do przetestowania innych babek – moje dzieci szczególnie uwielbiają babkę z gorącym mlekiem, a ja kajmakową :D

Zachęcam was również do zakupu mojej książki „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów na proste i pyszne domowe ciasta, babeczki, serniki a także torty idealne na różne okazje. Książkę znajdziecie w moim sklepie – zapraszam.

babka czekoladowo-kawowa

Polecane przepisy na babki

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne puszyste babki, na blogu jest ich spory wybór. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

Źródło przepisu – Szefowa kuchni