Przepis na babkę piaskową z kakao

 

babka z kakao

 

Dobra babka piaskowa to zawsze świetny pomysł – czy to od święta, czy też jako ciasto na weekend.

Babki robi się szybko i bezproblemowo, a zaspokoją gusta wszystkich domowników i znajomych.

Tym razem upiekłam babkę piaskową dwukolorową – czyli waniliowo-kakaową.

Piekłam już kiedyś dość podobną babkę z przepisu Erica Lanlarda, ale ta się trochę różni.

Po pierwsze – w oryginalnym przepisie przygotowana jest na margarynie do pieczenia (jeśli macie uprzedzenia, to możecie użyć masło). Po drugie – do tej babki dodajemy budyń waniliowy w proszku.

Upieczcie koniecznie tą babkę piaskową i dajcie mi znać jak wam smakowała :)

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na babkę Erica, albo do upieczenia babeczek marmurkowych.

Ps. Przepis jest na długą keksową formę – taką około 30 cm.

 

babka dwukolorowa z kakao babka piaskowa na wielkanoc
 

baba piaskowa z kakao babka piaskowa z kakao
 

wiosenne kwiaty babka piaskowa dwukolorowa
 

Babka piaskowa dwukolorowa – przepis do druku

babka piaskowa z kakao

Babka piaskowa dwukolorowa

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę o długości około 30 cm.
4.29 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Babka
Porcje 11
Kalorie 290 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmiksuj białka z połową cukru na puszystą i gęstą masę.
  • Miękką margarynę zmiksuj z resztą cukru i cukrem waniliowym.
  • Zmieszaj razem obydwie mąki, budynie i proszek do pieczenia.
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo po jednym żółtku i po każdym dodaj łyżkę zmieszanej mąki.
  • Miksuj krótko - tylko do połączenia składników.
  • Dodaj resztę mąki oraz mleko - krótko zmiksuj.
  • Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  • Odłóż mniej więcej 1/3 ciasta - dodaj do niej kakao i wymieszaj.
  • Foremkę keksową o długości około 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Wylej na dno połowę białego ciasta.
  • Na nie wylej ciasto czekoladowe, a na koniec resztę białego ciasta.
  • Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka..
  • Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 290kcalWeglowodany: 40gBiałko: 5gTłuszcz: 12g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Inspiracja.