Babka piaskowa dwukolorowa

 

babka z kakao

 

Dobra babka piaskowa to zawsze świetny pomysł – czy to od święta, czy też jako ciasto na weekend.

Babki robi się szybko i bezproblemowo, a zaspokoją gusta wszystkich domowników i znajomych.

Tym razem upiekłam babkę piaskową dwukolorową – czyli waniliowo-kakaową.

Piekłam już kiedyś dość podobną babkę z przepisu Erica Lanlarda, ale ta się trochę różni.

Po pierwsze – w oryginalnym przepisie przygotowana jest na margarynie do pieczenia (jeśli macie uprzedzenia, to możecie użyć masło). Po drugie – do tej babki dodajemy budyń waniliowy w proszku.

Upieczcie koniecznie tą babkę piaskową i dajcie mi znać jak wam smakowała 🙂

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na babkę Erica, albo do upieczenia babeczek marmurkowych.

Ps. Przepis jest na długą keksową formę – taką około 30 cm.

 

babka dwukolorowa z kakao babka piaskowa na wielkanoc
 

baba piaskowa z kakao babka piaskowa z kakao
 

wiosenne kwiaty babka piaskowa dwukolorowa
 

Babka piaskowa dwukolorowa – przepis do druku

Babka piaskowa dwukolorowa

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o długości około 30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Babka
Ilość: 11
Składniki
  • 4 duże jajka - rozmiar L lub XL - białka i żółtka oddzielnie
  • 250 g miękkiej margaryny do pieczenia
  • 200 g (1 i ⅓ szklanki) cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g (1 szklanka) mąki tortowej
  • 50 g (2 lekko czubate łyżki) mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (paczki po 40 g)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 70 ml mleka
Wykonanie
  1. Zmiksuj białka z połową cukru na puszystą i gęstą masę.
  2. Miękką margarynę zmiksuj z resztą cukru i cukrem waniliowym.
  3. Zmieszaj razem obydwie mąki, budynie i proszek do pieczenia.
  4. Do masy maślanej dodaj pojedynczo po jednym żółtku i po każdym dodaj łyżkę zmieszanej mąki.
  5. Miksuj krótko - tylko do połączenia składników.
  6. Dodaj resztę mąki oraz mleko - krótko zmiksuj.
  7. Odłóż mniej więcej ⅓ ciasta - dodaj do niej kakao i wymieszaj.
  8. Foremkę keksową o długości około 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
  9. Wylej na dno połowę białego ciasta.
  10. Na nie wylej ciasto czekoladowe, a na koniec resztę białego ciasta.
  11. Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka..
  12. Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 290 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 40 g Białka: 5 g

 

Inspiracja.