Przepis na babkę piaskową z kakao

babka z kakao


Dziś u mnie rewelacyjna babka piaskowa z kakao i wanilią. Ciasto wychodzi fajnie puszyste i pyszne. Babkę przygotowałam na margarynie do pieczenia oraz na proszku z budyni waniliowych, które dodały ciastu mocniejszego waniliowego smaku. Koniecznie upieczcie na weekend do kawy.


Przepis na piaskową babkę znajdziecie na dole pod zdjęciami

 

Dobra babka piaskowa to zawsze świetny pomysł – czy to od święta, czy też jako ciasto na weekend.

Babki robi się szybko i bezproblemowo, a zaspokoją gusta wszystkich domowników i znajomych.

Tym razem upiekłam babkę piaskową dwukolorową – czyli waniliowo-kakaową.

Piekłam już kiedyś dość podobną babkę z przepisu Erica Lanlarda, ale ta się trochę różni.

Po pierwsze – w oryginalnym przepisie przygotowana jest na margarynie do pieczenia (jeśli macie uprzedzenia, to możecie użyć masło). Po drugie – do tej babki dodajemy budyń waniliowy w proszku.

Upieczcie koniecznie tą babkę piaskową i dajcie mi znać jak wam smakowała :)

Jak się robi babkę piaskową z kakao?

 

Aby zapewnić babce puszystość musicie zmiksować porządnie białka z częścią cukru (podobnie jak na biszkopt – czyli miksujemy białka aż będą białe, lśniące i gęste).

Miękką margarynę do pieczenia miksujecie z resztą cukru i żółtkami. 

Zmiksowanie białek i tłuszczu sprawia, że nasza babeczka piaskowa będzie po upieczeniu lekka i puszysta :)

Gotowe ciasto na babkę piaskową dzielimy na dwie porcje – jedną trochę mniejszą i dodajemy do niej gorzkie kakao. Do tej babki z kakao używamy gorzkie kakao – a nie takie słodkie do picia. Słodzony napój kakaowy nie nada babce odpowiedniego smaku i koloru! To nie jest kakao, które używamy w słodkich wypiekach. 

Do przygotowanej foremki do pieczenia wyłóż mniej więcej połowę waniliowego ciasta na babkę, a na niego część kakaową. Na koniec wyłóż resztę ciasta waniliowego. Jeśli chcesz możesz dodatkowo patyczkiem do szaszłyków lekko przemieszać obydwa ciasta, aby babka piaskowa miała bardziej fantazyjny wzorek.

Ile piec babkę piaskową?

Babkę piaskową z kakao pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (tryb góra/dół). Oczywiście dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy babka jest już gotowa. 

Jak przygotować foremkę przed upieczeniem babki?

Foremkę możecie wysmarować masłem i wysypać mąką, albo bułką tartą.

Ja wam mogę jeszcze polecić przygotowanie specjalnego smarowidła, które ułatwi przygotowanie foremki i późniejsze wyjęcie babki z foremki. Zobaczcie mój krótki filmik, na którym pokazuję jak zrobić takie smarowidło :) 

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na babkę Erica, albo do upieczenia babeczek marmurkowych.

Ps. Przepis jest na długą keksową formę – taką około 30 cm.

Przy okazji polecam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych i prostych przepisów na ciasta, ciasteczka i babeczki.

najlepsze wypieki beaty

Kup tutaj


 

babka dwukolorowa z kakao babka piaskowa na wielkanoc

 

 

 

baba piaskowa z kakao babka piaskowa z kakao

 

 

 

wiosenne kwiaty babka piaskowa dwukolorowa

 

Babka piaskowa dwukolorowa – przepis do druku

babka piaskowa z kakao

Babka piaskowa dwukolorowa

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i puszystą babkę waniliowo-kakaową.
4.54 z 13 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 11
Kalorie 290 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę o długości około 30 cm.
Składniki

składniki na babkę piaskową

Instrukcja
 

Jak zrobić babkę piaskową

  • Zmiksuj białka z połową cukru na puszystą i gęstą masę.
    4 białka, 200 g cukru pudru
  • Miękką margarynę zmiksuj z resztą cukru i cukrem waniliowym.
    250 g miękkiej margaryny, 1 łyżka cukru waniliowego
  • Zmieszaj razem obydwie mąki, budynie i proszek do pieczenia.
    150 g mąki tortowej, 50 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 budynie waniliowe
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo po jednym żółtku i po każdym dodaj łyżkę zmieszanej mąki.
    4 żółtka
  • Miksuj krótko - tylko do połączenia składników.
  • Dodaj resztę mąki oraz mleko - krótko zmiksuj.
    70 ml mleka
  • Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  • Odłóż mniej więcej 1/3 ciasta - dodaj do niej kakao i wymieszaj.
    2 łyżki gorzkiego kakao
  • Foremkę keksową o długości około 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Wylej na dno połowę białego ciasta.
  • Na nie wylej ciasto czekoladowe, a na koniec resztę białego ciasta.
  • Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka..
  • Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 290kcalWeglowodany: 40gBiałko: 5gTłuszcz: 12g
Słowa kluczowe babka marmurkowa, babka z kakao
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja – babka piaskowa z bloga Gotuję bo lubię.