Przepis na babkę rumową z rodzynkami

 

babka rumowa

 

Rumowa babka, to ciasto idealne od święta jak i na zwykły dzień.

Samego rumu nie czuć w niej zbyt mocno, bo w zasadzie cały jest „wessany” przez rodzynki.

A muszę przyznać, że takie rodzynki są pyszne i często kończy się to ich podjadaniem w trakcie robienia ciasta.

Też tak macie? :D

Ta babka jest wyjątkowa jeszcze pod jednym względem – sporą część tych rumowych rodzynek miksujemy na gładką masę i w tej postaci dodajemy do ciasta.

Zapewnia to rumowej babce wyjątkowy smak, kolor i sporą wilgotność – babka jest pyszna do jedzenia nawet po kilku dniach.

Podobny „patent” wykorzystywałam przy cieście sticky toffee – ale tam zamiast rodzynek używałam daktyle.

Koniecznie wypróbujcie tą babkę, bo takiej na pewno jeszcze nie jedliście :D

 

babka z rodzynkami

 

babka rodzynkowa

 

babka pijana rodzynka

 

babka rumowa

 

Rumowa babka przepis do druku

babka rumowa z rodzynkami

Rumowa babka z rodzynkami

Wypieki Beaty
Przepis na sporą babkę - forma na babkę z kominem.
3.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 45 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 337 kcal

Składniki
  

ciasto:

polewa rumowa:

Instrukcja
 

  • Rodzynki wsyp do rondelka, zalej rumem, dodaj wodę (możesz najpierw dać połowę - jej ilość zależy od tego jak suche są rodzynki), pogrzej całość na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie w rodzynki - jeśli rodzynki dalej będą twardawe, to możesz dodać więcej wody.
  • Rodzynki ostudź, a następnie zmiksuj blenderem mniej więcej 2/3 rodzynek.
  • Masło utrzyj z cukrem, dodaj zmiksowane rodzynki i zmiksuj.
  • Dodaj pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj.
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
  • Jeśli ciasto wygląda na zbyt gęste to dodaj trochę mleka - nie miksuj całości zbyt długo.
  • Dodaj do ciasta pozostałe całe rodzynki i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do formy do pieczenia babki.
  • Piecz w 170 stopniach około 40-45 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

polewa:

  • Do rondelka wsyp cukier trzcinowy, dodaj masło i podgrzewaj aż cukier się rozpuści.
  • Ostrożnie dodaj do masy rum - całość może zacząć wrzeć i pryskać - więc uważaj.
  • Dokładnie wymieszaj całość i polej ciasto.
  • Ta polewa po wystygnięciu dość mocno twardnieje i przy krojeniu się kruszy - jeśli wolisz polewę bardziej elastyczną, to dodaj do karmelu około 100 ml śmietany kremówki.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 337kcalWeglowodany: 43.3gBiałko: 4.2gTłuszcz: 14.1gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

babka rumowa z rodzynkami

 

Przepis znalazłam tutaj – ale podaję moją zmienią wersję.