Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Rumowa babka z rodzynkami

By | 2018-01-13T17:26:04+00:00 2018 Styczeń 15th|Babki, Boże Narodzenie, Karnawałowe przepisy, Wielkanoc|

Rumowa babka z rodzynkami

 

babka rumowa

 

Rumowa babka, to ciasto idealne od święta jak i na zwykły dzień.

Samego rumu nie czuć w niej zbyt mocno, bo w zasadzie cały jest „wessany” przez rodzynki.

A muszę przyznać, że takie rodzynki są pyszne i często kończy się to ich podjadaniem w trakcie robienia ciasta.

Też tak macie? 😀

Ta babka jest wyjątkowa jeszcze pod jednym względem – sporą część tych rumowych rodzynek miksujemy na gładką masę i w tej postaci dodajemy do ciasta.

Zapewnia to rumowej babce wyjątkowy smak, kolor i sporą wilgotność – babka jest pyszna do jedzenia nawet po kilku dniach.

Podobny „patent” wykorzystywałam przy cieście sticky toffee – ale tam zamiast rodzynek używałam daktyle.

Koniecznie wypróbujcie tą babkę, bo takiej na pewno jeszcze nie jedliście 😀

 

babka z rodzynkami

 

babka rodzynkowa

 

babka pijana rodzynka

 

babka rumowa

 

Rumowa babka z rodzynkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na sporą babkę - forma na babkę z kominem.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
ciasto:
  • 350 g rodzynek
  • 100 ml rumu
  • około 100 ml wody
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 50 ml mleka
polewa rumowa:
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 3 łyżki rumu
Wykonanie
  1. Rodzynki wsyp do rondelka, zalej rumem, dodaj wodę (możesz najpierw dać połowę - jej ilość zależy od tego jak suche są rodzynki), pogrzej całość na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie w rodzynki - jeśli rodzynki dalej będą twardawe, to możesz dodać więcej wody.
  2. Rodzynki ostudź, a następnie zmiksuj blenderem mniej więcej ⅔ rodzynek.
  3. Masło utrzyj z cukrem, dodaj zmiksowane rodzynki i zmiksuj.
  4. Dodaj pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj.
  5. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
  6. Jeśli ciasto wygląda na zbyt gęste to dodaj trochę mleka - nie miksuj całości zbyt długo.
  7. Dodaj do ciasta pozostałe całe rodzynki i delikatnie wymieszaj łyżką.
  8. Przełóż ciasto do formy do pieczenia babki.
  9. Piecz w 170 stopniach około 40-45 minut - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ostudź.
polewa:
  1. Do rondelka wsyp cukier trzcinowy, dodaj masło i podgrzewaj aż cukier się rozpuści.
  2. Ostrożnie dodaj do masy rum - całość może zacząć wrzeć i pryskać - więc uważaj.
  3. Dokładnie wymieszaj całość i polej ciasto.
  4. Ta polewa po wystygnięciu dość mocno twardnieje i przy krojeniu się kruszy - jeśli wolisz polewę bardziej elastyczną, to dodaj do karmelu około 100 ml śmietany kremówki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 337 Tłuszcze: 14,1 g Węglowodany: 43,3 g Błonnik: 0,5 g Białka: 4,2 g

 

 

babka rumowa z rodzynkami

 

Przepis znalazłam tutaj – ale podaję moją zmienią wersję.

 

Reklama

4 komentarze

  1. Rafał 2018/07/21 at 18:22 - Reply

    Niestety, wyczuwam mocną inspirację przepisem z książki Yotama Ottolenghiego „Słodko”. Przykre jest to, że Pani podpisała się jako autor, bo niestety przepis jest prawie zerżnięty ze świetnej (ale u nas mało znanej książki), tylko, że większej ilości…

    • wypiekibeaty 2018/07/21 at 23:19 - Reply

      Nie znam tej książki, ani tego autora. Na końcu wpisu jest informacja z linkiem (jak zawsze w takich wypadkach) skąd czerpałam przepis – proszę sobie sprawdzić.

  2. Candy Pandas 2018/01/15 at 09:55 - Reply

    Jak rumu nie czuć bardzo intensywnie to mogłybyśmy się skusić na kawałek 🙂

    • wypiekibeaty 2018/01/15 at 09:57 - Reply

      Wg mnie nie, ale ja lubię rum, więc mogę być niewiarygodna 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: