Przepis na babkę rumową z rodzynkami
Rumowa babka, to ciasto idealne od święta jak i na zwykły dzień.
Samego rumu nie czuć w niej zbyt mocno, bo w zasadzie cały jest „wessany” przez rodzynki.
A muszę przyznać, że takie rodzynki są pyszne i często kończy się to ich podjadaniem w trakcie robienia ciasta.
Też tak macie? :D
Ta babka jest wyjątkowa jeszcze pod jednym względem – sporą część tych rumowych rodzynek miksujemy na gładką masę i w tej postaci dodajemy do ciasta.
Zapewnia to rumowej babce wyjątkowy smak, kolor i sporą wilgotność – babka jest pyszna do jedzenia nawet po kilku dniach.
Podobny „patent” wykorzystywałam przy cieście sticky toffee – ale tam zamiast rodzynek używałam daktyle.
Koniecznie wypróbujcie tą babkę, bo takiej na pewno jeszcze nie jedliście :D
Rumowa babka przepis do druku

Rumowa babka z rodzynkami
Składniki
ciasto:
Instrukcja
- Rodzynki wsyp do rondelka, zalej rumem, dodaj wodę (możesz najpierw dać połowę - jej ilość zależy od tego jak suche są rodzynki), pogrzej całość na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie w rodzynki - jeśli rodzynki dalej będą twardawe, to możesz dodać więcej wody.350 g rodzynek, 100 ml rumu, ok 100 ml wody
- Rodzynki ostudź, a następnie zmiksuj blenderem mniej więcej 2/3 rodzynek.
- Masło utrzyj z cukrem, dodaj zmiksowane rodzynki i zmiksuj.200 g masła, 150 g cukru trzcinowego, 350 g rodzynek
- Dodaj pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj.4 jajka
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.350 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jeśli ciasto wygląda na zbyt gęste to dodaj trochę mleka - nie miksuj całości zbyt długo.ok 50 ml mleka
- Dodaj do ciasta pozostałe całe rodzynki i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia babki.
- Piecz w 170 stopniach około 40-45 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
polewa:
- Do rondelka wsyp cukier trzcinowy, dodaj masło i podgrzewaj aż cukier się rozpuści.100 g cukru trzcinowego, 50 g masła
- Ostrożnie dodaj do masy rum - całość może zacząć wrzeć i pryskać - więc uważaj.3 łyżki rumu
- Dokładnie wymieszaj całość i polej ciasto.
- Ta polewa po wystygnięciu dość mocno twardnieje i przy krojeniu się kruszy - jeśli wolisz polewę bardziej elastyczną, to dodaj do karmelu około 100 ml śmietany kremówki.
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam tutaj – ale podaję moją zmienią wersję.