Sticky toffee pudding, czyli „palce lizać”, zresztą nie tylko palce, talerzyk też można wylizać ;)
Ten pudding, to typowy deser brytyjski oblany grubą warstwą płynnego sosu toffee. Podczas naszego ostatniego krótkiego wypadu do Szkocji zajadaliśmy się nim i natychmiast po powrocie do Polski odszukałam przepis (a w zasadzie masę przepisów, z których wybrałam ten, który na zdjęciach wyglądał najbardziej podobnie :)).
Troszkę go pozmieniałam – coś dodając lub odejmując, ale w końcu smak wyszedł taki jak trzeba :)
Jeśli lubicie toffee, słodkie i lepkie desery, to przepis dla Was :)
Porcja na blaszkę 22/22 cm.

Sticky toffee pudding
Składniki
składniki ciasta:
- 200 g daktyli bez pestek (suszonych lub świeżych)
- 250 ml czarnej herbaty
- pół łyżeczki sody
- 85 g rozpuszczonego masła
- 175 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 g cukru dark muscovado
- 2 jajka
- szczypta soli
karmel:
- 100 g cukru dark muscovado
- 100 g masła
- 150 ml śmietany kremówki 30-36%
Instrukcja
wykonanie ciasta:
- Daktyle drobno posiekaj, albo zmiksuj, zalej herbatą i gotuj na małym ogniu przez około 4 minuty (aż masa zgęstnieje), zestaw z ognia, dodaj sodę i wymieszaj.
- Odstaw daktyle do przestudzenia.
- Jajka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę.
- Dodaj cukier i miksuj, aż się ładnie połączą.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w trzech turach (na zmianę z rozpuszczonym masłem) do masy jajecznej.
- Na koniec dodaj masę daktylową.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki. Piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
wykonanie sosu:
- Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą i zaczną gęstnieć (jeśli używasz inny cukier niż dark muscovado, to potrzymaj sos na ogniu do momentu aż nabierze karmelowej barwy).
- Ciepłe ciasto przełóż na paterę i polej sosem toffee. Najlepiej podawać ten deser na ciepło z gałką lodów :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis znalazłam na bbcgoodfood.
A w którym momencie dodaje się te 85g masła? Bo albo zostało pominięte w przepisie, albo jestem ślepa :p a trzy razy już czytałam
Przegapiłaś :) – Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w trzech turach (na zmianę z rozpuszczonym masłem) do masy jajecznej.
Jakiej wielkosci foremki uzyc?
Tak jak w opisie do przepisu – 22/22 cm :)
upiekłam! Idento jak w Crownie!!! :D Bardzo Pani dziękuję za ten przepis!
Super :)
o Boże jak mi go brakuje… :( mam nadzieję, że wyjdzie tak jak ten jedyny :) Bo jadłam w Szkocji różne ale tylko jeden był obłędny :)
Mnie właśnie też tak wzięło po pobycie w Szkocji :) tylko pamiętaj – dark muscovado to mus :)
[…] Ps. Jeśli lubicie daktyle i ciasta z daktylami, to koniecznie upieczcie sobie sticky toffee pudding […]
Od dłuższego czasu „chodził za mną sticky toffee pudding”. Znalazłam ten przepis na google i zrobiłam…. rewelacja:)))) Już sobie dodałam do ulubionych.
Też uwielbiam to ciacho :)
O mamo! Za każdym razem, kiedy widzę taką pyszność żałuję, że nie jesteśmy w stanie z moim chłopakiem zjadać dużej ilości słodyczy, bo lista takich smakowitości ciągle się wydłuża, a okazji do pieczenia tak niewiele! T^T/ Ale zrobię na pewno ! :D
[…] może pamiętacie zupełnie niedawno sama piekłam sticky toffee pudding i stwierdziłam, że upiekę także te babeczki, gdyż przepis odrobinę różnił się od […]
Ja lubię :) Idealny deser na te pierwsze wiosenne dni pełne śniegu… ;)
Mmmmm…i jak tu przestrzegać zasady „nie jedz po 18:00”, gdy patrząc na takie cuda, aż ślinka kapie. Bardzo ciekawy przepis, a zdjęcia smakowite.
nie tylko wygląda ale również smakuje rewelacyjnie
nie tylko wygląda – smakuje wręcz przesmacznie :)
o takim deserze jeszcze nie słyszałam… brzmi bardzo ciekawie :)
Wyglada bardzo smacznie :)