Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sticky toffee pudding

By | 2018-05-07T14:54:59+00:00 2013 Marzec 20th|Ciasta różne, Ciasta ucierane, Desery|

Sticky toffee pudding, czyli „palce lizać”, zresztą nie tylko palce, talerzyk też można wylizać 😉

Ten pudding, to typowy deser brytyjski oblany grubą warstwą płynnego sosu toffee. Podczas naszego ostatniego krótkiego wypadu do Szkocji zajadaliśmy się nim i natychmiast po powrocie do Polski odszukałam przepis (a w zasadzie masę przepisów, z których wybrałam ten, który na zdjęciach wyglądał najbardziej podobnie :)).

Troszkę go pozmieniałam – coś dodając lub odejmując, ale w końcu smak wyszedł taki jak trzeba 🙂

Jeśli lubicie toffee, słodkie i lepkie desery, to przepis dla Was 🙂

Porcja na blaszkę 22/22 cm.

sticky toffee pudding

sticky toffee pudding

sticky toffee pudding

sticky toffee pudding

 

Sticky toffee pudding
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta:
  • 200 g daktyli bez pestek (suszonych lub świeżych)
  • 250 ml czarnej herbaty
  • pół łyżeczki sody
  • 85 g rozpuszczonego masła
  • 175 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g cukru dark muscovado
  • 2 jajka
  • szczypta soli
karmel:
  • 100 g cukru dark muscovado
  • 100 g masła
  • 150 ml śmietany kremówki 30-36%
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Daktyle drobno posiekaj, albo zmiksuj, zalej herbatą i gotuj na małym ogniu przez około 4 minuty (aż masa zgęstnieje), zestaw z ognia, dodaj sodę i wymieszaj. Odstaw daktyle do przestudzenia.
  2. Jajka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodaj cukier i miksuj, aż się ładnie połączą. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w trzech turach (na zmianę z rozpuszczonym masłem) do masy jajecznej. Na koniec dodaj masę daktylową.
  3. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki. Piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
wykonanie sosu:
  1. Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą i zaczną gęstnieć (jeśli używasz inny cukier niż dark muscovado, to potrzymaj sos na ogniu do momentu aż nabierze karmelowej barwy).
  2. Ciepłe ciasto przełóż na paterę i polej sosem toffee. Najlepiej podawać ten deser na ciepło z gałką lodów 🙂

 

Przepis znalazłam na bbcgoodfood.

Reklama

17 komentarzy

  1. Monika 2018/02/08 at 10:31 - Reply

    Jakiej wielkosci foremki uzyc?

    • wypiekibeaty 2018/02/08 at 10:47 - Reply

      Tak jak w opisie do przepisu – 22/22 cm 🙂

  2. Ania Hania 2016/10/30 at 14:58 - Reply

    upiekłam! Idento jak w Crownie!!! 😀 Bardzo Pani dziękuję za ten przepis!

    • wypiekibeaty 2016/10/30 at 19:51 - Reply

      Super 🙂

  3. Ania Hania 2016/10/02 at 11:08 - Reply

    o Boże jak mi go brakuje… 🙁 mam nadzieję, że wyjdzie tak jak ten jedyny 🙂 Bo jadłam w Szkocji różne ale tylko jeden był obłędny 🙂

    • wypiekibeaty 2016/10/02 at 20:26 - Reply

      Mnie właśnie też tak wzięło po pobycie w Szkocji 🙂 tylko pamiętaj – dark muscovado to mus 🙂

  4. […] Ps. Jeśli lubicie daktyle i ciasta z daktylami, to koniecznie upieczcie sobie sticky toffee pudding […]

  5. Agata 2014/10/13 at 15:29 - Reply

    Od dłuższego czasu „chodził za mną sticky toffee pudding”. Znalazłam ten przepis na google i zrobiłam…. rewelacja:)))) Już sobie dodałam do ulubionych.

    • wypiekibeaty 2014/10/13 at 15:35 - Reply

      Też uwielbiam to ciacho 🙂

  6. egroszek 2013/04/19 at 09:14 - Reply

    O mamo! Za każdym razem, kiedy widzę taką pyszność żałuję, że nie jesteśmy w stanie z moim chłopakiem zjadać dużej ilości słodyczy, bo lista takich smakowitości ciągle się wydłuża, a okazji do pieczenia tak niewiele! T^T/ Ale zrobię na pewno ! 😀

  7. […] może pamiętacie zupełnie niedawno sama piekłam sticky toffee pudding i stwierdziłam, że upiekę także te babeczki, gdyż przepis odrobinę różnił się od […]

  8. gin 2013/03/22 at 19:09 - Reply

    Ja lubię 🙂 Idealny deser na te pierwsze wiosenne dni pełne śniegu… 😉

  9. Kamila 2013/03/20 at 20:26 - Reply

    Mmmmm…i jak tu przestrzegać zasady „nie jedz po 18:00”, gdy patrząc na takie cuda, aż ślinka kapie. Bardzo ciekawy przepis, a zdjęcia smakowite.

  10. ninusiek 2013/03/20 at 09:13 - Reply

    nie tylko wygląda ale również smakuje rewelacyjnie

  11. Nina 2013/03/20 at 09:13 - Reply

    nie tylko wygląda – smakuje wręcz przesmacznie 🙂

  12. pieczonetruskawki 2013/03/20 at 09:00 - Reply

    o takim deserze jeszcze nie słyszałam… brzmi bardzo ciekawie 🙂

  13. ervishaha 2013/03/20 at 08:46 - Reply

    Wyglada bardzo smacznie 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: