Przepis na Sticky toffee pudding

Sticky toffee pudding, czyli „palce lizać”, zresztą nie tylko palce, talerzyk też można wylizać ;)

Ten pudding, to typowy deser brytyjski oblany grubą warstwą płynnego sosu toffee.

Podczas naszego ostatniego krótkiego wypadu do Szkocji zajadaliśmy się nim i natychmiast po powrocie do Polski odszukałam przepis (a w zasadzie masę przepisów, z których wybrałam ten, który na zdjęciach wyglądał najbardziej podobnie :)).

Troszkę go pozmieniałam – coś dodając lub odejmując, ale w końcu smak wyszedł taki jak trzeba :)

Do zrobienia tego ciasta będziecie potrzebować daktyle oraz ciemny cukier dark muscovado.

Ten cukier znajdziecie w większych marketach albo w internecie.

Ma on ciemny prawie czarny kolor i cięższy, jakby kawowy smak (trochę podobny do melasy).

Dzięki dark muscovado ten pudding toffi nabiera właśnie takiego głębokiego, lekko kawowego smaku. 

Jeśli go nie dostaniecie, to użyjcie cukier trzcinowy, ale smak trochę się zmieni.

Jeśli lubicie toffee, słodkie i lepkie desery, to przepis dla Was :)

Porcja na blaszkę 22/22 cm.

Jeśli lubicie angielskie przepisy, to polecam wam również przepis na czekoladowe ciasto devil’s food cake albo ciasto czekoladowa chmura.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.75 z 4 ocen
Postaw mi kawę

sticky toffee pudding

sticky toffee pudding

sticky toffee pudding

sticky toffee pudding

 

Sticky toffee pudding przepis do druku

ciasto z daktylami

Sticky toffee pudding

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne daktylowe ciasto podane z sosem toffee.
4.75 z 4 ocen
Porcje 20

Składniki

składniki ciasta:

karmel:

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Daktyle drobno posiekaj, albo zmiksuj, zalej herbatą i gotuj na małym ogniu przez około 4 minuty (aż masa zgęstnieje), zestaw z ognia, dodaj sodę i wymieszaj.
    200 g daktyli bez pestek, 250 ml czarnej herbaty, 0,5 łyżeczki sody
  • Odstaw daktyle do przestudzenia.
  • Jajka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę.
    2 jajka, 1 szczypta soli
  • Dodaj cukier i miksuj, aż się ładnie połączą.
    175 g cukru dark muscovado
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w trzech turach (na zmianę z rozpuszczonym masłem) do masy jajecznej.
    175 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 85 g masła
  • Na koniec dodaj masę daktylową.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki. Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).

wykonanie sosu:

  • Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą i zaczną gęstnieć (jeśli używasz inny cukier niż dark muscovado, to potrzymaj sos na ogniu do momentu aż nabierze karmelowej barwy).
    100 g cukru dark muscovado, 100 g masła, 150 ml śmietany kremówki
  • Gotowy sos lekko ostudź.
  • Ciepłe ciasto przełóż na paterę i polej sosem toffee.
  • Resztę sosu podaj oddzielnie do polania ciasta na talerzyku.
  • Najlepiej podawać ten deser na ciepło z gałką lodów :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam na bbcgoodfood.