Ciasto z truskawkami na oleju

Zaktualizowany: 2024 18 lipca
ciasto z truskawkami na oleju z kruszonką na wierzchu

Przepis na proste ciasto z truskawkami i kruszonką

Zapraszam dziś na wyjątkowo pyszne i do tego bardzo proste i szybkie ciasto z truskawkami na oleju. To ciasto jest puszyste i jednocześnie fajnie wilgotne dzięki dodaniu do ciasta dużej ilości świeżych truskawek. Słodka i lekko chrupiąca kruszonka zapieczona na wierzchu ciasta sprawia, że to proste ciasto smakuje jeszcze lepiej! Sam przepis jest szybki i dokładnie opisany, więc na pewno każdy sobie poradzi z upieczeniem takiego truskawkowego ciasta. Przepis na ciasto jest na dużą blachę więc na pewno wystarczy go dla wszystkich domowników! Spróbuj koniecznie i upiecz to ciasto jak najszybciej!

szybkie ciasto z olejem i truskawkami

Proste ciasto z truskawkami na oleju przepis krok po kroku

Jeśli szukasz idealnego przepisu na ciasto truskawkowe, które nie wymaga wiele pracy, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

wilgotne ciasto truskawkowe na oleju

Ciasto z truskawkami i kruszonką przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis szybkie i proste puszyste ciasto pieczone z truskawkami i kruszonką.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 282 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 (lub nieco większa). Najlepiej wyłożona papierem lub posmarowana masłem i wysypana bułką tartą.
Składniki

składniki na ciasto z truskawkami

składniki na kruszonkę do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z truskawkami i kruszonką krok po kroku

    Krok 1 – ubicie jajek

    • Przygotowanie ciasta zacznij od dobrego zmiksowania jajek z cukrem – ja je miksuję na wysokich obrotach miksera przez kilka minut – aż masa nabiera dużej gęstości, znacząco zwiększa objętość i nabiera jasnej barwy.
      6 jajek, 300 g cukru
      jak wyglądają jajka zmiksowane z cukrem

    Krok 2 – dodaj składniki do ciasta

    • Do zmiksowanych jajek dodaj część mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na niskich obrotach miksera.
      450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      dodawanie mąki do ciasta
    • Zacznij dodawać na zmianę olej i resztę mąki aż do wykorzystania składników – miksuj krótko na niskich obrotach i tylko do połączenia.
      250 ml oleju
      dodawanie oleju do ciasta z truskawkami
    • Na koniec dodaj mleko i krótko zmiksuj.
      ok 60 ml mleka
      dodawanie mleka do ciasta

    Krok 3 – przełóż ciasto do formy

    • Wylej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia i rozprowadź równą warstwą.
      wylewanie ciasta do formy do pieczenia
    • Ułóż na górze pokrojone truskawki.
      ok 800 g truskawek
      wykładanie truskawek na wierzch ciasta

    Krok 4 – przygotuj kruszonkę

    • Do miski przełóż masło, dodaj mąkę i cukier.
      100 g masła, 150 g mąki pszennej, 60 g cukru
      jak zrobić kruszonkę na ciasto
    • Zagnieć razem składniki na grudkowatą masę.
    • Wysyp kruszonkę na wierzch truskawek.
      posypywanie ciasta z truskawkami kruszonką

    Krok 5 – pieczenie ciasta

    • Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (w trybie termoobiegu) i piecz przez około 45-50 minut – do suchego patyczka – jeśli trzeba to wydłuż czas pieczenia.
    • Gotowe ciasto ostudź, a przed podaniem możesz je jeszcze dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 282kcalWeglowodany: 33gBiałko: 5gTłuszcz: 14g
    Słowa kluczowe ciasto na oleju z truskawkami, ciasto truskawkowe
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    ciasto z kruszonką i truskawkami

    Szybkie ciasto truskawkowe na oleju – uwagi

    Jechaliśmy jakiś czas temu na nasz już tradycyjny wyjazd w Bieszczady na Festiwal Rzeźnika. Niestety w tym roku musiałam zrezygnować z udziału w zaplanowanym maratonie rzeźnickim (52 km) ze względu na kontuzję. Za to mój mąż i przyjaciele biegali tam, że tak powiem „ile wlezie” ;) Bartek robił w tym roku szlema – czyli trzy biegi – maraton 52 km, ultra – ponad 96 km i rzeźniczka – 28 km – i to dzień po dniu. Dla dodania chłopakom sił upiekłam właśnie to ciasto z truskawkami i kruszonką. Zależało mi, aby dostarczyło wszystkim niezbędnej energii na długie bieganie i jednocześnie nie zapychało podczas jedzenia. Dzięki dużej ilości truskawek ciasto nabrało fajnej wilgotności, a słodka kruszonka dodała mu wyjątkowej chrupkości. Do tego to ciasto bardzo długo zachowało świeżość i było miękkie i idealne do jedzenia nawet po pięciu dniach (piekłam je we wtorek, a kończyliśmy ostatnie kawałki w niedzielę). Dlatego gorąco polecam to wyjątkowe ciasto również tobie!

    ciasto na oleju z truskawkami i kruszonką

    Składniki i zamienniki niezbędne do upieczenia ciasta truskawkowego

    Do upieczenia tego ciasta będziesz potrzebować jedynie bardzo podstawowe i ogólnie dostępne produkty (większość – o ile nie wszystkie – masz już zapewne w domu). Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • mąka pszenna – ja tu użyłam mąkę typ 500, może też być mąka tortowa 450 lub 550 – będziesz potrzebować w sumie (razem z kruszonką) 600 g mąki czyli 4 szklanki
    • cukier – użyj zwykły cukier kryształ, ale może też być cukier puder – ja do ciasta dodałam 300 g cukru – jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, to możesz użyć go trochę mniej
    • olej – ja użyłam tu szklankę oleju rzepakowego, możesz też użyć olej słonecznikowy, albo nawet rozpuszczony olej kokosowy
    • masło – do kruszonki niezbędne będzie masło – moje było miękkie i temperaturze pokojowej, ale możesz też użyć zimne masło – wtedy pokrój je na mniejsze kawałki, aby szybciej zrobić kruszonkę, możesz też użyć masło roślinne
    • mleko – u mnie to mleko uht 1,5%, możesz je zamienić na inne mleko, albo napój roślinny
    ciasto truskawkowe z olejem i kruszonką

    Czy można zrobić ciasto z truskawkami mrożonymi?

    Teraz jest sezon na truskawki i warto wykorzystać świeże owoce, które są teraz najsmaczniejsze. Poza sezonem na truskawki możesz wykorzystać mrożone owoce – wtedy ich przed użyciem nie rozmrażaj – ale najlepiej wybierz drobniejsze owoce. Jeśli będziesz je rozmrażać, to przed dodaniem do ciasta odsącz je z nadmiaru soku.

    Czy można zrobić ciasto z truskawkami bez kruszonki?

    Oczywiście, że tak! To ciasto bez kruszonki będzie równie smakowite, a przy okazji będzie też miało mniej kalorii. Chociaż myślę, że kaloryczność na poziomie 280 kcal w 100 g (a więc w zasadzie w jednym kawałku ciasta pokrojonego na 24 porcje) nie jest tak duża, żeby trzeba było ją jeszcze dodatkowo obniżać :)

    simple strawberry cake

    Jak przechowywać ciasto z truskawkami na oleju?

    To truskawkowe ciasto z kruszonką najlepiej przechowywać poza lodówką. Blat kuchenny (ale nie bezpośrednio na słońcu) w zupełności wystarczy. Aby ciasto długo było świeże i miękkie warto trzymać je pod przykryciem, albo w szczelnym pojemniku. Wtedy spokojnie może poleżeć nawet kilka dni. Ciasto truskawkowe możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

    Jeśli lubisz ciasta truskawkowe, to zobacz również moje zestawienie 15 przepisów na ciasta z truskawkami – na pewno znajdziesz tam coś dla siebie.

    Gorąco zachęcam również do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a są tam one w łatwej do zapisania na później formie.

    proste ciasto z truskawkami zrobione na oleju

    Polecane przepisy na wypieki z truskawkami

    Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkości przygotowane z użyciem truskawek. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.

    Opublikowano: 2024 21 czerwca

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Truskawkowe ciasto z kruszonką

    Przygotuj dziś ze mną przepyszne, proste i szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką przygotowane na oleju. To ciasto z podstawowych i łatwo dostępnych składników upieczesz w dużej formie do pieczenia, więc możesz je pokroić na wiele porcji. Samo przygotowanie ciasta jest bardzo proste, a mój dokładnie opisany przepis krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowania oraz krótkim filmem video z przygotowania pozwoli ci upiec najlepsze ciasto z truskawkami. Zachwyć więc swoją rodzinę i bliskich takim wilgotnym ciastem z truskawkami i ciesz się jego niezwykłym smakiem już dziś!