Przepis na muffinki z jogurtem i truskawkami

Dziś mam dla was pomysł na proste i szybkie jogurtowe muffinki z truskawkami.
Takie muffinki truskawkowe zrobicie w kilkanaście minut – z czego krojenie truskawek pewnie zajmie wam najwięcej czasu :)
Ten przepis jest bardzo prosty i szybki – idealny do wykonania z dziećmi, albo przez dzieci.
Bo to przepis na muffinki bez miksera.
Jak zrobić muffinki jogurtowe z truskawkami?
Wystarczy w jednej misce zmieszać mokre składniki, a w drugiej suche składniki.
Potem mieszamy je razem łyżką i dodajemy truskawki – koniec.
Pieczenie babeczek to jakieś 25 minut, więc całość zajmie wam około 40 minut.
Prościej się już chyba nie da :)
Te jogurtowe muffinki z truskawkami zrobiłam razem z moją córką i przy okazji zrobiłam kilka zdjęć z przygotowań.
Zobaczcie przepis pod zdjęciami i zróbcie takie muffinki dla swojej rodzinki (ale się mi zrymowało ;)).
Jeśli nie macie truskawek to możecie wykorzystać inne owoce – pokrójcie je w nieduże kawałki i dodajcie do ciasta.
Muffinki sporo rosną podczas pieczenia, więc nie nakładajcie za dużo ciasta do papilotek – najlepiej nałożyć je do około 2/3 wysokości.
Po upieczeniu jogurtowe muffinki z truskawkami ostudźcie, a przed podaniem możecie je dodatkowo posypać cukrem pudrem, albo polać odrobiną lukru.
W przepisie znajdziecie również informację, jak zrobić taki prosty lukier.
Podoba się wam ten przepis?
Lubicie muffinki i babeczki?
To zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki, polecam wam między innymi muffinki czekoladowo-bananowe, cytrynowe muffinki z makiem albo muffinki kokosowo-bananowe.






Jogurtowe muffinki z truskawkami przepis

Jogurtowe muffinki z truskawkami
Składniki
- 300 g mąki pszennej – 2 szklanki
- 100 g cukru – pół szklanki (lub do smaku)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki oleju 120 ml
- 3 jajka rozmiar L
- około 0,5 szklanki mleka 120 ml – lub do konsystnecji
- 150 g jogurtu naturalnego użyłam skyr
- około 250 g truskawek
Instrukcja
- Truskawki pokrój w niedużą kostkę.około 250 g truskawek
- W jednej misce zmieszaj suche składniki.300 g mąki pszennej, 100 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.0,5 szklanki oleju, 3 jajka, około 0,5 szklanki mleka, 150 g jogurtu naturalnego
- Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką – jeśli ciasto jest zbyt gęste, to dodaj więcej mleka.
- Dodaj pokrojone truskawki i delikatnie przemieszaj.
- Nałóż ciasto do papilotek (do około 2/3 wysokości).
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez mniej więcej 25-30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Możesz dodatkowo polać muffinki odrobiną lukru – aby go zrobić wystarczy do cukru pudru dodać trochę mleka.