Cytrynowe muffinki z makiem

proste i pyszne 🙂

 

cytrynowe muffinki z makiem

 

Uwielbiam muffinki, uwielbiam mak, więc to się musiało tak skończyć 😀

Upiekłam cytrynowe muffinki z makiem i wyszły przeeeepyszne.

Nie za słodkie, idealnie cytrynowe, leciutko chrupiące od maku i sycące.

Jedną taką muffinką można się najeść, chociaż łasuchy nie skończą na jednej.

Te babeczki możecie spokojnie spakować dzieciom do szkoły, a sobie do pracy.

A potem wyciągacie sobie taką dobroć, parzycie kawkę lub herbatkę i zajadacie – bezcenne.

Same muffinki w przygotowaniu są proste jak ten przysłowiowy drut – jeśli nie chcecie to nie musicie nawet odpalać miksera.

Można wszystko wymieszać łyżką w dwóch miskach, połączyć, przełożyć do foremek i upiec.

Tyle i tylko tyle 🙂

No chyba, że chcecie jeszcze odrobinkę lukru na wierzch 😜

A muffinkowych podjadaczy zapraszam jeszcze na inne pyszności, np.:

Muffinki z owocami

Razowe muffinki z malinami

Żurawinowe muffinki

 

cytrynowe babeczki z makiem babeczki cytrynowe z makiem
 

cytrynowe muffinki z makiem cytrynowe mufinki z makiem
 

babeczki z makiem i lukrem babeczki cytrynowe z makiem i lukrem
 

cytrynowe muffinki z lukrem babeczki z makiem przepis
 

Cytrynowe muffinki z makiem – przepis do druku

Cytrynowe muffinki z makiem

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Muffinki
Ilość: 12
Składniki
cytrynowe muffinki:
  • 250 g (1 i ⅔ szklanki) mąki pszennej
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki niemielonego maku
  • ¾ szklanki maślanki
  • ¼ szklanki soku z cytryny (mniej więcej z jednej średniej)
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 1 duże jajko - użyłam L
lukier:
  • 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
  • około 3-4 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj razem suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, skórkę startą z cytryny oraz mak.
  2. W drugiej misce zmieszaj maślankę, sok z cytryny, roztrzepane jajko oraz rozpuszczone masło.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj - tylko do połączenia składników.
  4. Przełóż ciasto do 12 foremek na babeczki.
  5. Piecz w 190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 18-20 minut.
  6. Po upieczeniu przestudź.
  7. Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru po łyżce soku z cytryny - tyle aby lukier był lekko płynny.
  8. Polej lukrem babeczki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 235 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 35 g Białka: 4 g

 

 

Przepis znalazłam tutaj.