Cytrynowe muffinki z makiem

proste i pyszne :)

 

cytrynowe muffinki z makiem

 

Uwielbiam muffinki, uwielbiam mak, więc to się musiało tak skończyć :D

Upiekłam cytrynowe muffinki z makiem i wyszły przeeeepyszne.

Nie za słodkie, idealnie cytrynowe, leciutko chrupiące od maku i sycące.

Jedną taką muffinką można się najeść, chociaż łasuchy nie skończą na jednej.

Te babeczki możecie spokojnie spakować dzieciom do szkoły, a sobie do pracy.

A potem wyciągacie sobie taką dobroć, parzycie kawkę lub herbatkę i zajadacie – bezcenne.

Same muffinki w przygotowaniu są proste jak ten przysłowiowy drut – jeśli nie chcecie to nie musicie nawet odpalać miksera.

Można wszystko wymieszać łyżką w dwóch miskach, połączyć, przełożyć do foremek i upiec.

Tyle i tylko tyle :)

No chyba, że chcecie jeszcze odrobinkę lukru na wierzch 😜

A muffinkowych podjadaczy zapraszam jeszcze na inne pyszności, np.:

Muffinki z owocami

Razowe muffinki z malinami

Żurawinowe muffinki

 

cytrynowe babeczki z makiem babeczki cytrynowe z makiem
 

cytrynowe muffinki z makiem cytrynowe mufinki z makiem
 

babeczki z makiem i lukrem babeczki cytrynowe z makiem i lukrem
 

cytrynowe muffinki z lukrem babeczki z makiem przepis
 

Cytrynowe muffinki z makiem – przepis do druku

Cytrynowe muffinki z makiem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i sycące muffinki cytrynowe z makiem i lukrem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 12
Kalorie 235 kcal

Składniki
  

cytrynowe muffinki:

  • 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki maku niemielonego
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki soku z cytryny (mniej więcej z jednej średniej)
  • skórka z cytryny z 1
  • 75 g masła rozpuszczonego
  • 1 jajko o - użyłam L

lukier:

Instrukcja
 

  • W dużej misce zmieszaj razem suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, skórkę startą z cytryny oraz mak.
  • W drugiej misce zmieszaj maślankę, sok z cytryny, roztrzepane jajko oraz rozpuszczone masło.
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj - tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do 12 foremek na babeczki.
  • Piecz w 190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 18-20 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru po łyżce soku z cytryny - tyle aby lukier był lekko płynny.
  • Polej lukrem babeczki.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 235kcalWeglowodany: 35gBiałko: 4gTłuszcz: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis znalazłam tutaj.