Cytrynowe muffinki z makiem
proste i pyszne :)
Uwielbiam muffinki, uwielbiam mak, więc to się musiało tak skończyć :D
Upiekłam cytrynowe muffinki z makiem i wyszły przeeeepyszne.
Nie za słodkie, idealnie cytrynowe, leciutko chrupiące od maku i sycące.
Jedną taką muffinką można się najeść, chociaż łasuchy nie skończą na jednej.
Te babeczki możecie spokojnie spakować dzieciom do szkoły, a sobie do pracy.
A potem wyciągacie sobie taką dobroć, parzycie kawkę lub herbatkę i zajadacie – bezcenne.
Same muffinki w przygotowaniu są proste jak ten przysłowiowy drut – jeśli nie chcecie to nie musicie nawet odpalać miksera.
Można wszystko wymieszać łyżką w dwóch miskach, połączyć, przełożyć do foremek i upiec.
Tyle i tylko tyle :)
No chyba, że chcecie jeszcze odrobinkę lukru na wierzch 😜
A muffinkowych podjadaczy zapraszam jeszcze na inne pyszności, np.:








Cytrynowe muffinki z makiem – przepis do druku
Cytrynowe muffinki z makiem
- 250 g (1 i ⅔ szklanki) mąki pszennej
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki niemielonego maku
- ¾ szklanki maślanki
- ¼ szklanki soku z cytryny (mniej więcej z jednej średniej)
- skórka starta z jednej cytryny
- 75 g rozpuszczonego masła
- 1 duże jajko - użyłam L
- 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
- około 3-4 łyżki soku z cytryny
- W dużej misce zmieszaj razem suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, skórkę startą z cytryny oraz mak.
- W drugiej misce zmieszaj maślankę, sok z cytryny, roztrzepane jajko oraz rozpuszczone masło.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj - tylko do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do 12 foremek na babeczki.
- Piecz w 190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 18-20 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
- Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru po łyżce soku z cytryny - tyle aby lukier był lekko płynny.
- Polej lukrem babeczki.
Przepis znalazłam tutaj.
Zostaw komentarz