Przepis na proste cytrynowe muffinki z makiem
Uwielbiam muffinki, uwielbiam mak, więc to się musiało tak skończyć :D
Upiekłam cytrynowe muffinki z makiem i wyszły przeeeepyszne.
Nie za słodkie, idealnie cytrynowe, leciutko chrupiące od maku i sycące.
Jedną taką muffinką można się najeść, chociaż łasuchy nie skończą na jednej.
Te babeczki możecie spokojnie spakować dzieciom do szkoły, a sobie do pracy.
A potem wyciągacie sobie taką dobroć, parzycie kawkę lub herbatkę i zajadacie – bezcenne.
Same muffinki w przygotowaniu są proste jak ten przysłowiowy drut – jeśli nie chcecie to nie musicie nawet odpalać miksera.
Można wszystko wymieszać łyżką w dwóch miskach, połączyć, przełożyć do foremek i upiec.
Tyle i tylko tyle :)
No chyba, że chcecie jeszcze odrobinkę lukru na wierzch 😜
A muffinkowych podjadaczy zapraszam jeszcze na inne pyszności, np.:








Cytrynowe muffinki z makiem – przepis do druku

Cytrynowe muffinki z makiem
Składniki
cytrynowe muffinki:
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki maku niemielonego
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki soku z cytryny (mniej więcej z jednej średniej)
- skórka z cytryny z 1
- 75 g masła rozpuszczonego
- 1 jajko o - użyłam L
lukier:
- 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
- 3-4 łyżki soku z cytryny lub do konsystencji
Instrukcja
- W dużej misce zmieszaj razem suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, skórkę startą z cytryny oraz mak.
- W drugiej misce zmieszaj maślankę, sok z cytryny, roztrzepane jajko oraz rozpuszczone masło.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj - tylko do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do 12 foremek na babeczki.
- Piecz w 190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 18-20 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
- Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru po łyżce soku z cytryny - tyle aby lukier był lekko płynny.
- Polej lukrem babeczki.
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam tutaj.