Muffinki z owocami i kruszonką
idealne do pracy i do szkoły :)
Muffinki z owocami i kruszonką to świetny deser, ale także będą idealne do zabrania do szkoły, czy pracy.
Te muffinki są w wersji XL, więc jedną najecie się na pewno :)
A nie dość, że są sycące, to są też oczywiście pyszne.
Ja do ich zrobienia użyłam borówki i czarne porzeczki – wykorzystałam zapasy z zamrażarki. Jeśli macie w zamrożone owoce, to spokojnie możecie je użyć – nie trzeba ich nawet wcześniej rozmrażać.
Idealne tu będą wszystkie drobniejsze, ale twarde owoce – ciasto jest dość gęste, więc delikatne maliny mogą się mocno rozpaść.
Możecie też użyć duże owoce, ale wcześniej je pokrójcie w kostkę.
Jeśli robicie babeczki w wersji „gigant” to wyjdzie ich wam ich około 10, możecie je też upiec w zwykłej foremce na babeczki – wtedy otrzymacie ich 16, albo nawet więcej :)
Zajrzyjcie również do innych moich przepisów, np na:








Muffinki z owocami – przepis do druku

Muffinki z owocami
Składniki
muffinki:
- 340 g (2 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu (możecie zastąpić mielonym cynamonem)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 170 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 1,5 szklanki maślanki
- około 200 g owoców
kruszonka:
- 60 g miękkiego masła
- 75 g (pół szklanki) mąki
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
lukier:
- 70 g (pół szklanki) cukru pudru
- trochę mleka
Instrukcja
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (tryb góra/dół).
- Aby przygotować muffinki zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
- Masło zmieszaj z jajkami, sokiem z cytryny oraz maślanką.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką
- Dodaj owoce i ostrożnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremek na babeczki.
- Przygotuj kruszonkę - połącz razem składniki kruszonki - tak aby były lekko sypkie.
- Posyp kruszonką wierzch babeczek.
- Wstaw muffinki do nagrzanego piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 15 minut.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz babeczki jeszcze przez około 10 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz muffinki w małych foremkach, to upieką się znacznie szybciej).
- Po upieczeniu babeczki lekko ostudź, a następnie polej je lukrem.
- Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miski i dodaj po łyżeczce mleko - aż lukier będzie lekko lejący.
Składniki Odżywcze
Dużo owoców w tych muffinach :D Pychotka <3