Muffinki z owocami i kruszonką

idealne do pracy i do szkoły 🙂

 

proste babeczki z borówkami

 

Muffinki z owocami i kruszonką to świetny deser, ale także będą idealne do zabrania do szkoły, czy pracy.

Te muffinki są w wersji XL, więc jedną najecie się na pewno 🙂

A nie dość, że są sycące, to są też oczywiście pyszne.

Ja do ich zrobienia użyłam borówki i czarne porzeczki – wykorzystałam zapasy z zamrażarki. Jeśli macie w zamrożone owoce, to spokojnie możecie je użyć – nie trzeba ich nawet wcześniej rozmrażać.

Idealne tu będą wszystkie drobniejsze, ale twarde owoce – ciasto jest dość gęste, więc delikatne maliny mogą się mocno rozpaść.

Możecie też użyć duże owoce, ale wcześniej je pokrójcie  w kostkę.

Jeśli robicie babeczki w wersji „gigant” to wyjdzie ich wam ich około 10, możecie je też upiec w zwykłej foremce na babeczki – wtedy otrzymacie ich 16, albo nawet więcej 🙂

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów, np na:

muffinki marchewkowe

muffinki daktylowe

razowe muffinki z malinami

 

babeczki z borówkami babeczki z owocami i kruszonką
 

proste babeczki z borówkami i kruszonką muffinki z owocami i kruszonką
 

proste muffinki z kruszonką muffinki z borówkami i kruszonką
 

muffinki z borówkami muffinki z owocami
 

Muffinki z owocami – przepis do druku

Muffinki z owocami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 10 dużych muffinek albo około 16 tradycyjnych.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 10
Składniki
muffinki:
  • 340 g (2 i ¼ szklanki) mąki pszennej
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu (możecie zastąpić mielonym cynamonem)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 170 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 1,5 szklanki maślanki
  • około 200 g owoców
kruszonka:
  • 60 g miękkiego masła
  • 75 g (pół szklanki) mąki
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
lukier:
  • 70 g (pół szklanki) cukru pudru
  • trochę mleka
Wykonanie
  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (tryb góra/dół).
  2. Aby przygotować muffinki zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  3. Masło zmieszaj z jajkami, sokiem z cytryny oraz maślanką.
  4. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką
  5. Dodaj owoce i ostrożnie wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do foremek na babeczki.
  7. Przygotuj kruszonkę - połącz razem składniki kruszonki - tak aby były lekko sypkie.
  8. Posyp kruszonką wierzch babeczek.
  9. Wstaw muffinki do nagrzanego piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 15 minut.
  10. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz babeczki jeszcze przez około 10 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz muffinki w małych foremkach, to upieką się znacznie szybciej).
  11. Po upieczeniu babeczki lekko ostudź, a następnie polej je lukrem.
  12. Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miski i dodaj po łyżeczce mleko - aż lukier będzie lekko lejący.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 duża Kalorie: 374 Tłuszcze: 17 g Węglowodany: 48 g Białka: 7 g

 

 

Inspiracja.