Przepis na proste muffinki z owocami i kruszonką

idealne do pracy i do szkoły :)

muffinki z owocami i kruszonką


Muffinki z owocami i kruszonką to świetny deser, ale także będą idealne do zabrania do szkoły, czy pracy.

Te muffinki są w wersji XL, więc jedną najecie się na pewno :)

A nie dość, że są sycące, to są też oczywiście pyszne.

Co potrzeba aby zrobić proste muffinki z owocami?

Potrzebujecie oczywiście dowolne owoce :)

Ja do ich zrobienia użyłam borówki i czarne porzeczki – wykorzystałam zapasy z zamrażarki.

Jeśli macie zamrożone owoce, to spokojnie możecie je użyć – nie trzeba ich nawet wcześniej rozmrażać.

Idealne tu będą wszystkie drobniejsze, ale twarde owoce – ciasto jest dość gęste, więc delikatne maliny mogą się mocno rozpaść – je możecie ułożyć na wierzchu muffinek tuż przed pieczeniem.

Możecie też użyć duże owoce, ale wcześniej je pokrójcie  w kostkę.

Poza owocami, reszta jest standardowa – mąka, cukier, jajka, masło i maślanka.

Zamiast maślanki możecie też użyć kefir, a w ostateczności nawet mleko – tylko dajcie go trochę mniej.

Jeśli robicie babeczki w wersji “gigant” to wyjdzie ich wam ich około 10, możecie je też upiec w zwykłej foremce na babeczki – wtedy otrzymacie ich 16, albo nawet więcej :)

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów, np na:

muffinki marchewkowe

muffinki daktylowe

razowe muffinki z malinami

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


babeczki z borówkami babeczki z owocami i kruszonką

proste babeczki z borówkami i kruszonką muffinki z owocami i kruszonką

proste muffinki z kruszonką muffinki z borówkami i kruszonką

muffinki z borówkami muffinki z owocami

Muffinki z owocami – przepis do druku

muffinki z borówkami i kruszonką

Muffinki z owocami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste muffinki z owocami oraz kruszonką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 10
Kalorie 374 kcal

Składniki
  

muffinki:

kruszonka:

lukier:

Instrukcja
 

  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (tryb góra/dół).
  • Aby przygotować muffinki zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • Masło zmieszaj z jajkami, sokiem z cytryny oraz maślanką.
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką
  • Dodaj owoce i ostrożnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do foremek na babeczki.
  • Przygotuj kruszonkę - połącz razem składniki kruszonki - tak aby były lekko sypkie.
  • Posyp kruszonką wierzch babeczek.
  • Wstaw muffinki do nagrzanego piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 15 minut.
  • Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz babeczki jeszcze przez około 10 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz muffinki w małych foremkach, to upieką się znacznie szybciej).
  • Po upieczeniu babeczki lekko ostudź, a następnie polej je lukrem.
  • Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miski i dodaj po łyżeczce mleko - aż lukier będzie lekko lejący.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 374kcalWeglowodany: 48gBiałko: 7gTłuszcz: 17g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja.