muffinki z jabłkami

Przepis na proste babeczki z jabłkami prażonymi

Zapraszam na przepyszne i bardzo proste babeczki z jabłkami. Takie jabłkowe babeczki są szybkie do zrobienia, a po upieczeniu są wilgotne i długo zachowują świeżość. Możecie upiec rano takie muffinki z jabłkami i podać je na słodkie śniadanie. A to co zostanie zjedzcie potem na deser do kawy albo herbaty. Z jabłkami babeczki zasmakują dzieciom i dorosłym. Gorąco polecam!

jak zrobić babeczki z jabłami

Muffinki z jabłkami prażonymi przepis krok po kroku

Upieczcie dziś ze mną rewelacyjne babeczki z prażonymi jabłkami, które są fajnie wilgotne i długo zachowują świeżość.

muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i smaczne babeczki z jabłkami prażonymi – idealne na deser i przekąskę.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 25 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 12
Kalorie 194 kcal
Składniki

składniki na jabłka prażone do muffinek

  • 300 g jabłek (około 2 sztuki)
  • 50 g cukru (1/4 szklanki – lub do smaku)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • woda (odrobina)

składniki na muffinki z jabłkami

  • 275 g mąki pszennej (niepełne 2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 75 g masła (miękkiego)
  • 2 jajka (rozmiar L – w temperaturze pokojowej)
  • 125 ml mleka (lekko letniego)
Instrukcja
 

Jak zrobić prażone jabłka do muffinek

  • Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne.
    300 g jabłek
  • Pokrój jabłka w niedużą kostkę i przełóż je do rondelka.
  • Dodaj 1-2 łyżki wody, cukier oraz cynamon.
    1 łyżeczka cynamonu, woda, 50 g cukru
    przygotowanie jabłek do babeczek
  • Podgrzewaj, aż owoce lekko zmiękną – ale nie za długo – aby się nie rozpadły.
    jak zrobić karmelizowane jabłka
  • Ostudź jabłka.

Jak zrobić ciasto na muffinki

  • Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
    275 g mąki pszennej, 100 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masło zmiksuj krótko z jajkami i krótko zmiksuj.
    75 g masła, 2 jajka
    jak zrobić ciasto na babeczki
  • Dodaj trochę mąki oraz mleko – zmiksuj.
    125 ml mleka
    proste babeczki z karmelizowanymi jabłkami dodawanie składników
  • Dodaj resztę suchych składników i krótko wymieszaj – tylko do połączenia.
    jak zrobić ciasto na muffinki
  • Nałóż do foremek na babeczki po łyżce ciasta.
    muffinki z karmelizowanymi jabłkami przed upieczeniem
  • Na wierzchu ułóż mniej więcej po łyżeczce jabłek (bez płynu, który powstał w trakcie podgrzewania).
  • Nałóż resztę ciasta, a na niego pozostałe jabłka.
  • Jeśli chcesz to możesz dodatkowo posypać wierzch muffinek cukrem cynamonowym – wystarczy 2 łyżki cukru zmieszać z 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu).
  • Muffinki piecz w 200 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babeczki ostudź.
    muffinki z jabłkami po upieczeniu
  • Możesz przechowywać je przez kilka dni w szczelnym pojemniku.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 194kcalWeglowodany: 31gBiałko: 3gTłuszcz: 6g
Słowa kluczowe babeczki z jabłkami, proste babeczki, z jabłkami babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste muffinki z jabłkami prażonymi

Proste muffinki z prażonymi jabłkami – uwagi

Przepis na muffinki z jabłkami wypatrzyłam w książce Erica Lanlarda „Home Bake”, ale musiały trochę poczekać na swoją kolej.

Ostatnio ponownie przeglądałam tą książkę i wtedy już przemówiły do mnie, tak że je upiekłam :)

Troszkę przy okazji zmieniłam przepis, a w zasadzie zrezygnowałam z kilku składników.

Eric Lanlard do prażenia jabłek dodawał calvados – ja nie miałam, więc go sobie odpuściłam.

Do samych muffinek dodawał też posiekane cukierki toffi, ja z nich zrezygnowałam, aby nie dodawać babeczkom zbędnych kalorii.

Babeczki z prażonymi jabłkami wyszły smakowite i długo zachowywały świeżość.

Ja je spakowałam do pojemnika z pokrywką i zabrałam na urlop.

Nawet po kilku dniach babeczki były miękkie i wilgone.

z jabłkami muffinki

Jak zrobić babeczki z jabłkami – wskazówki

Zacznijcie pod przygotowania jabłek.

Użyjcie tu twarde owoce, tak aby po podgrzaniu nie rozpadły się na mus, ale zachowały swój kształt.

Jabłka pokrójcie w niedużą kostkę i podgrzejcie z cukrem i cynamonem – jeśli macie to możecie dodać 2 łyżeczki calvadosu.

Gdy jabłka zmiękną ostudźcie je i przygotujcie ciasto na babeczki.

Tu Eric Lanlard przygotowywał nietypowo ciasto i zrobiłam je wg jego wskazówek – ale możecie wybrać bardziej tradycyjną metodę.

Otóż on masło zmiksował z jajkami i potem z mlekiem.

Do takiej masy dodawał potem suche składniki.

Możecie zrobić ciasto na babeczki w ten sposób, albo najpierw zmiksować masło z cukrem, potem dodać jajka i mąkę z mlekiem.

W obydwu przypadkach nie miksujcie ciasta długo po dodaniu mąki – tylko do połączenia składników.

Gotowe ciasto nakładamy po łyżce do przygotowanych papilotek i na nie wykładamy część jabłek.

Przykrywamy pozostałym ciastem – nie będzie go dużo, ale wystarczająco.

Nakładamy resztę jabłek i pieczemy.

Jabłka do muffinek dodajemy najlepiej bez wytworzonego soku, tak aby nie rozcieńczać ciasta.

Babeczki możecie dodatkowo posypać przed pieczeniem cukrem trzcinowym lub cukrem cynamonowym.

Możecie również do ciasta dodać kilka pokrojonych drobno krówek :)

Ja tu podaję kaloryczność muffinki bez cukierków.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis na babeczki z jabłkami prażonymi i dajcie znać jak wam smakowały!

Ps.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na muffinki i babeczki.

Zachęcam was również do zakupu mojej książki „Najlepsze wypieki Beaty” z pysznymi przepisami na słodkie ciasta, ciasteczka i babeczki.

z jabłkami babeczki
babeczki z jabłkami przepis
proste babeczki z jabłkami prażonymi

Polecane przepisy na proste muffinki i babeczki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i proste słodkie babeczki. Tutaj polecam między inny trzy takie przepisy: