Przepis na proste babeczki z jabłkami prażonymi

muffinki z jabłkami

Przepis na muffinki z jabłkami wypatrzyłam w książce Erica Lanlarda „Home Bake”, ale musiały trochę poczekać na swoją kolej.

Ostatnio ponownie przeglądałam tą książkę i wtedy już przemówiły do mnie, tak że je upiekłam :)

Troszkę przy okazji zmieniłam przepis, a w zasadzie zrezygnowałam z kilku składników.

Eric Lanlard do prażenia jabłek dodawał calvados – ja nie miałam, więc go sobie odpuściłam.

Do samych muffinek dodawał też posiekane cukierki toffi, ja z nich zrezygnowałam, aby nie dodawać babeczkom zbędnych kalorii.

Babeczki z prażonymi jabłkami wyszły smakowite i długo zachowywały świeżość.

Ja je spakowałam do pojemnika z pokrywką i zabrałam na urlop.

Nawet po kilku dniach babeczki były miękkie i wilgone.

Jak zrobić babeczki z jabłkami?

Zacznijcie pod przygotowania jabłek.

Użyjcie tu twarde owoce, tak aby po podgrzaniu nie rozpadły się na mus, ale zachowały swój kształt.

Jabłka pokrójcie w niedużą kostkę i podgrzejcie z cukrem i cynamonem – jeśli macie to możecie dodać 2 łyżeczki calvadosu.

Gdy jabłka zmiękną ostudźcie je i przygotujcie ciasto na babeczki.

Tu Eric Lanlard przygotowywał nietypowo ciasto i zrobiłam je wg jego wskazówek – ale możecie wybrać bardziej tradycyjną metodę.

Otóż on masło zmiksował z jajkami i potem z mlekiem.

Do takiej masy dodawał potem suche składniki.

Możecie zrobić ciasto na babeczki w ten sposób, albo najpierw zmiksować masło z cukrem, potem dodać jajka i mąkę z mlekiem.

W obydwu przypadkach nie miksujcie ciasta długo po dodaniu mąki – tylko do połączenia składników.

Gotowe ciasto nakładamy po łyżce do przygotowanych papilotek i na nie wykładamy część jabłek.

Przykrywamy pozostałym ciastem – nie będzie go dużo, ale wystarczająco.

Nakładamy resztę jabłek i pieczemy.

Jabłka do muffinek dodajemy najlepiej bez wytworzonego soku, tak aby nie rozcieńczać ciasta.

Babeczki możecie dodatkowo posypać przed pieczeniem cukrem trzcinowym lub cukrem cynamonowym.

Możecie również do ciasta dodać kilka pokrojonych drobno krówek :)

Ja tu podaję kaloryczność muffinki bez cukierków.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis na babeczki z jabłkami prażonymi i dajcie znać jak wam smakowały!

Ps.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na muffinki i babeczki.

Zachęcam was również do zakupu mojej książki „Najlepsze wypieki Beaty” z pysznymi przepisami na słodkie ciasta, ciasteczka i babeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

Muffinki z jabłkami prażonymi przepis

muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami

Wypieki Beaty
Przepis na proste i smaczne babeczki z jabłkami prażonymi – idealne na deser i przekąskę.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 25 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 12
Kalorie 194 kcal

Składniki

jabłka prażone

  • 300 g jabłek około 2 sztuki
  • 50 g cukru 1/4 szklanki – lub do smaku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • woda odrobina

muffinki z jabłkami

  • 275 g mąki pszennej niepełne 2 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pół szklanki
  • 75 g masła miękkiego
  • 2 jajka rozmiar L – w temperaturze pokojowej
  • 125 ml mleka lekko letniego

Instrukcja
 

jabłka

  • Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne.
    300 g jabłek
  • Pokrój jabłka w niedużą kostkę i przełóż je do rondelka.
  • Dodaj 1-2 łyżki wody, cukier oraz cynamon.
    1 łyżeczka cynamonu, woda, 50 g cukru
    przygotowanie jabłek do babeczek
  • Podgrzewaj, aż owoce lekko zmiękną – ale nie za długo – aby się nie rozpadły.
    jak zrobić karmelizowane jabłka
  • Ostudź jabłka.

ciasto na babeczki

  • Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
    275 g mąki pszennej, 100 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masło zmiksuj krótko z jajkami i krótko zmiksuj.
    75 g masła, 2 jajka
    jak zrobić ciasto na babeczki
  • Dodaj trochę mąki oraz mleko – zmiksuj.
    125 ml mleka
    proste babeczki z karmelizowanymi jabłkami dodawanie składników
  • Dodaj resztę suchych składników i krótko wymieszaj – tylko do połączenia.
    jak zrobić ciasto na muffinki
  • Nałóż do foremek na babeczki po łyżce ciasta.
    muffinki z karmelizowanymi jabłkami przed upieczeniem
  • Na wierzchu ułóż mniej więcej po łyżeczce jabłek (bez płynu, który powstał w trakcie podgrzewania).
  • Nałóż resztę ciasta, a na niego pozostałe jabłka.
  • Jeśli chcesz to możesz dodatkowo posypać wierzch muffinek cukrem cynamonowym – wystarczy 2 łyżki cukru zmieszać z 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu).
  • Muffinki piecz w 200 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babeczki ostudź.
    muffinki z jabłkami po upieczeniu
  • Możesz przechowywać je przez kilka dni w szczelnym pojemniku.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 194kcalWeglowodany: 31gBiałko: 3gTłuszcz: 6g
Słowa kluczowe babeczki z jabłkami, proste babeczki, z jabłkami babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Jogurtowe muffinki z truskawkami

Sprawdź ten przepis
jogurtowe muffinki z truskawkami

Cynamonowe babeczki z kajmakiem

Sprawdź ten przepis
cynamonowe babeczki z kajmakiem

Babeczki czekoladowo-malinowe

Sprawdź ten przepis