Przepis na babeczki czekoladowo-malinowe

Dziś Dzień Kobiet, a na dodatek moje imieniny :)

Dlatego mam ten pyszny deser dla wszystkich kobiet, a dla Beat w szczególności :)

Zapraszam na mocno czekoladowe babeczki o lekkim smaku malinowym z dodatkiem czekoladowego kremu (jak rozpusta, to rozpusta :)).

Przepis pochodzi od Nigelli Lawson – już wcześniej go podawałam, tylko teraz dżem wiśniowy zastąpiłam malinowym.

Dodatkowo przygotowałam nieziemski krem czekoladowy – jak szaleć, to szaleć :)

Krem potrzebuje porządnego schłodzenia (najlepiej przez noc), więc proponuję przygotować go dzień wcześniej.

Wszystkim Beatom i wszystkim Paniom życzę wszystkiego najlepszego!

Przy okazji zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki. Znajdziecie tu wiele inspirujących przepisów.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

babeczki czekoladowo-malinowe

czekoladowo-malinowe babeczki

babeczki czekoladowo-malinowe

czekoladowo-malinowe4

Babeczki czekoladowo-malinowe przepis do druku

czekoladowo malinowe3

Babeczki czekoladowo-malinowe

Wypieki Beaty
Przepis na mega czekoladowe babeczki z dżemem malinowym i kremem czekoladowym.
5 z 2 ocen
Porcje 12

Składniki

składniki na babeczki

składniki kremu:

Instrukcja
 

  • W większym garnku rozpuść masło, dodaj do niego czekoladę i gdy zacznie mięknąć, zdejmij garnek z palnika i wymieszaj czekoladę razem z masłem.
    125 g masła, 100 g gorzkiej czekolady
  • Dodaj dżem, cukier i jajka. Wymieszaj dokładnie.
    300 g dżemu malinowego, 100 g drobnego cukru, 2 jajka
  • Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
    150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek (do około 2/3 wysokości).
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 25 minut (do suchego patyczka).
  • Upieczone babeczki przestudź.

krem czekoladowy

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj podzieloną na kawałki czekoladę oraz kakao, dokładnie wymieszaj.
    200 g mlecznej czekolady, 250 ml śmietany kremówki, 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • Ostudź, a następnie umieść w lodówce do porządnego schłodzenia - na kilka godzin, a najlepiej przez noc.
  • Gdy będzie już dobrze schłodzona, ubij ją mikserem na gęstą masę.
  • Przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!