babeczki czekoladowe

Przepis na czekoladowe babeczki Sachera z konfiturą morelową

Odkryj przepis na wyjątkowe czekoladowe babeczki Sachera z delikatną konfiturą morelową, inspirowane słynnym austriackim tortem. Te małe przysmaki zachwycają intensywnym smakiem czekolady i słodko-kwaśnym akcentem konfitury morelowej. Ten przepis zapewnia niezapomniane doznania smakowe w formie małych, pysznych babeczek udekorowanych dodatkowo lekkim kremem czekoladowym. Spróbuj ich i odkryj niezwykłą harmonię smaków w każdym kawałku!

babeczki Sachera_3

Babeczki czekoladowe z konfiturą morelową przepis krok po kroku

Jeśli lubisz czekoladowe słodkie wypieki, to koniecznie przygotuj te pyszne babeczki z morelami i kremem czekoladowym.

babeczki Sachera 5

Czekoladowe babeczki Sachera przepis

Wypieki Beaty
Pyszne czekoladowe babeczki z konfiturą morelową i kremem czekoladowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
5 hours
Czas całkowity 5 hours 50 minut
Porcje 16
Składniki

składniki na czekoladowe babeczki:

składniki na czekoladowy krem do babeczek

dodatkowe składniki do babeczek

  • 1 słoiczek konfitury morelowej ((około 250 g))
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe babeczki:

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce), dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
    100 g gorzkiej czekolady, 60 g masła
  • Białka ubij ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaj porcjami cukier – miksuj aż piana będzie gęsta i lśniąca.
    4 białka, 70 g cukru
  • Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
  • Do masy dodaj przestudzoną czekoladę i mąkę – wymieszaj delikatnie łyżką.
    60 g mąki pszennej
  • Przełóż masę do przygotowanych papilotek.
  • Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babeczki wystudź.

Jak zrobić czekoladowy krem do babeczek

  • Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej połamaną czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
    350 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady
  • Masę wystudź, a następnie schłodź przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
  • Schłodzoną śmietanę ubij mikserem.

Babeczki Sachera – wykończenie:

  • Małym nożykiem wytnij w każdej babeczce mały dołek do którego nałóż po łyżeczce konfitury morelowej.
    1 słoiczek konfitury morelowej
  • Krem czekoladowy przełóż do rękawa cukierniczego lub do mocnego woreczka i udekoruj nim wierzch babeczek.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki z konfiturą, czekoladowe babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki Sachera_1

Czekoladowe babeczki Sachera z morelami – uwagi

Pewnie słyszeliście o torcie Sachera? Jeśli nie, to tort Sachera jest słynnym austriackim ciastem czekoladowym wymyślonym przez Franza Sachera. Tort to czekoladowy biszkopt posmarowany konfiturą morelową i oblany czekoladą. Oryginalny przepis jest tajemnicą, ale oczywiście stworzono wiele wersji „ogólnie dostępnych”.

Ja zamiast tortu przygotowałam czekoladowe babeczki Sachera – czyli babeczki zainspirowane słynnym deserem. Jeśli podwoicie porcję, to możecie upiec tradycyjny tort – niezależnie od formy, obiecuję Wam, że będzie pysznie (mam nawet specjalne zamówienie od mojej teściowej, aby upiec je na święta).

Z tej porcji otrzymacie około 16 babeczek.

Ps.Wypróbujcie również inne moje przepisy na babeczki i muffinki.

Przepis inspirowany przepisem  Pierre’a Herme z książki „Desery”.

Polecane przepisy na babeczki z kremem

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i pięknie się prezentujące babeczki z kremem, które będą ozdobą każdego świątecznego i nie tylko stołu. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: