Przepis na czekoladowe babeczki Sachera z konfiturą morelową

Pewnie słyszeliście o torcie Sachera?

Jeśli nie, to tort Sachera jest słynnym austriackim ciastem czekoladowym wymyślonym przez Franza Sachera.

Tort to czekoladowy biszkopt posmarowany konfiturą morelową i oblany czekoladą.

Oryginalny przepis jest tajemnicą, ale oczywiście stworzono wiele wersji „ogólnie dostępnych” :)

Ja zamiast tortu przygotowałam czekoladowe babeczki Sachera – czyli babeczki zainspirowane słynnym deserem :)

Jeśli podwoicie porcję, to możecie upiec tradycyjny tort – niezależnie od formy, obiecuję Wam, że będzie pysznie (mam nawet specjalne zamówienie od mojej teściowej, aby upiec je na święta :)).

Z tej porcji otrzymacie około 16 babeczek.

Ps.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na babeczki i muffinki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

 

babeczki czekoladowe

babeczki Sachera_3

babeczki Sachera_1

 

Babeczki czekoladowe z konfiturą morelową przepis do druku

babeczki Sachera 5

Babeczki Sachera

Wypieki Beaty
Pyszne czekoladowe babeczki z konfiturą morelową i kremem czekoladowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
5 godz
Czas całkowity 5 godz 50 minut
Porcje 16

Składniki

babeczki:

krem:

dodatkowo:

  • 1 słoiczek konfitury morelowej (około 250 g)

Instrukcja
 

babeczki:

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce), dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
    100 g gorzkiej czekolady, 60 g masła
  • Białka ubij ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaj porcjami cukier - miksuj aż piana będzie gęsta i lśniąca.
    4 białka, 70 g cukru
  • Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
  • Do masy dodaj przestudzoną czekoladę i mąkę - wymieszaj delikatnie łyżką.
    60 g mąki
  • Przełóż masę do przygotowanych papilotek.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babeczki wystudź.

krem:

  • Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej połamaną czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
    350 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady
  • Masę wystudź, a następnie schłodź przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
  • Schłodzoną śmietanę ubij mikserem.

wykończenie:

  • Małym nożykiem wytnij w każdej babeczce mały dołek do którego nałóż po łyżeczce konfitury morelowej.
    1 słoiczek konfitury morelowej
  • Krem czekoladowy przełóż do rękawa cukierniczego lub do mocnego woreczka i udekoruj nim wierzch babeczek.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis inspirowany przepisem  Pierre’a Herme z książki „Desery”.