Pewnie słyszeliście o torcie Sachera?
Jeśli nie, to tort Sachera jest słynnym austriackim ciastem wymyślonym przez Franza Sachera.
Tort to czekoladowy biszkopt posmarowany konfiturą morelową i oblany czekoladą.
Oryginalny przepis jest tajemnicą, ale oczywiście stworzono wiele wersji „ogólnie dostępnych” :)
Ja zamiast tortu przygotowałam babeczki Sachera – czyli babeczki zainspirowane słynnym deserem :)
Jeśli podwoicie porcję, to możecie upiec tradycyjny tort – niezależnie od formy, obiecuję Wam, że będzie pysznie (mam nawet specjalne zamówienie od mojej teściowej, aby upiec je na święta :)).
Z tej porcji otrzymacie około 16 babeczek.

Babeczki Sachera
Składniki
babeczki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 70 g cukru
- 60 g przesianej mąki
krem:
- 350 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
dodatkowo:
- mały słoiczek konfitury morelowej (około 250 g)
Instrukcja
babeczki:
- Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce), dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- Białka ubij ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaj porcjami cukier - miksuj aż piana będzie gęsta i lśniąca.
- Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
- Do masy dodaj przestudzoną czekoladę i mąkę - wymieszaj delikatnie łyżką.
- Przełóż masę do przygotowanych papilotek.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babeczki wystudź.
krem:
- Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej połamaną czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
- Masę wystudź, a następnie schłódź przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
- Schłodzoną śmietanę ubij mikserem.
wykończenie:
- Małym nożykiem wytnij w każdej babeczce mały dołek do którego nałóż po łyżeczce konfitury morelowej.
- Krem czekoladowy przełóż do rękawa cukierniczego lub do mocnego woreczka i udekoruj nim wierzch babeczek.
Przepis inspirowany przepisem Pierre’a Herme z książki „Desery”.