Pewnie słyszeliście o torcie Sachera?

Jeśli nie, to tort Sachera jest słynnym austriackim ciastem wymyślonym przez Franza Sachera.

Tort to czekoladowy biszkopt posmarowany konfiturą morelową i oblany czekoladą.

Oryginalny przepis jest tajemnicą, ale oczywiście stworzono wiele wersji „ogólnie dostępnych” :)

Ja zamiast tortu przygotowałam babeczki Sachera – czyli babeczki zainspirowane słynnym deserem :)

Jeśli podwoicie porcję, to możecie upiec tradycyjny tort – niezależnie od formy, obiecuję Wam, że będzie pysznie (mam nawet specjalne zamówienie od mojej teściowej, aby upiec je na święta :)).

Z tej porcji otrzymacie około 16 babeczek.

babeczki czekoladowe

babeczki Sachera_3

babeczki Sachera_1

 

Babeczki Sachera

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 16

Składniki
  

babeczki:

dodatkowo:

  • mały słoiczek konfitury morelowej (około 250 g)

Instrukcja
 

babeczki:

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce), dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  • Białka ubij ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaj porcjami cukier - miksuj aż piana będzie gęsta i lśniąca.
  • Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Do masy dodaj przestudzoną czekoladę i mąkę - wymieszaj delikatnie łyżką.
  • Przełóż masę do przygotowanych papilotek.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babeczki wystudź.

krem:

  • Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej połamaną czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  • Masę wystudź, a następnie schłódź przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
  • Schłodzoną śmietanę ubij mikserem.

wykończenie:

  • Małym nożykiem wytnij w każdej babeczce mały dołek do którego nałóż po łyżeczce konfitury morelowej.
  • Krem czekoladowy przełóż do rękawa cukierniczego lub do mocnego woreczka i udekoruj nim wierzch babeczek.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis inspirowany przepisem  Pierre’a Herme z książki „Desery”.