Babeczki cytrynowo-makowe

z konfiturą cytrusową

 

babeczki cytrynowo-makowe

 

Babeczki to zawsze dobry pomysł.

Są niewielkie i podzielne 🙂

Dlatego bardzo lubię piec babeczki i muffinki.

Teraz razem ze Stovit przygotowałam babeczki cytrynowo-makowe.

Nadziane nowością – Konfiturą z Cytrusów Stovit 😍

Sama konfitura bardzo nam zasmakowała. Jest idealnie kwaskowata i jednocześnie ma lekką goryczkę pomarańczy – ale taką lekką 😉

W połączeniu z cytrynowymi babeczkami i słodkim kremem z dodatkiem białej czekolady, ta konfitura sprawdziła się świetnie.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a potem zerknijcie jeszcze na inne moje przepisy na pyszne i proste babeczki i muffinki.

 

szybkie babeczki cytrynowe z makiem proste babeczki cytrynowe z makiem
 

babeczki z makiem i konfiturą cytrusową babeczki z makiem i konfiturą
 

cytrynowe babeczki z makiem i konfiturą cytrynowe babeczki z makiem i kremem
 

babeczki cytrynowe z konfiturą cytrusową babeczki cytrynowe z makiem i kremem
 

Babeczki cytrynowo-makowe – przepis do druku

 

Babeczki cytrynowo-makowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 14 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 14
Składniki
krem mascarpone:
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka soku z cytryny
babeczki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g (2/3 szklanki) cukru
  • 2 duże jajka rozmiar L
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g (pół szklanki) jogurtu naturalnego - użyłam grecki
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki suchego maku
dodatkowo:
  • Konfitura z cytrusów Stovit
Wykonanie
  1. Najpierw przygotuj krem - czekoladę połam i rozpuść razem ze śmietaną kremówką - ostudź.
  2. Serek mascarpone lekko zmiksuj, dodaj ostudzoną czekoladę i sok z cytryny - zmiksuj.
  3. Schowaj do lodówki do schłodzenia - aż krem zgęstnieje.
  4. Przygotuj babeczki.
  5. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  6. Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
  7. Wlej sok z cytryny i zmiksuj.
  8. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  9. Dodaj mąkę do zmiksowanego masła na zmianę z jogurtem naturalnym.
  10. Na koniec wsyp suchy mak i wymieszaj.
  11. Nałóż ciasto do foremek na babeczki.
  12. Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  13. Po upieczeniu ostudź.
  14. W babeczkach wytnij łyżeczką środki.
  15. Nałóż do środka Konfiturę cytrusową Stovit.
  16. Na wierzch babeczek nałóż schłodzony krem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 270 Tłuszcze: 16 g Węglowodany: 27 g Białka: 5 g

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit