babeczki miodowe

Przepis na miodowe babeczki z kremem 3M

Na specjalne okazje polecam Wam babeczki miodowe udekorowane tak zwanym kremem 3M. Same babeczki są fajne, puszyste i lekko wilgotne. O lekkim smaku miodu. Krem 3M, którym je udekorowałam to połączenie masła, mascarpone i mleka skondensowanego. Udekorujcie babeczki przy użyciu różnych tylek, a na pewno będą się prezentować zjawiskowo!

proste babeczki miodowe z kremem

Babeczki miodowe z kremem 3M przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na piękne i smaczne babeczki na słodki stół na różne rodzinne imprezy i święta, to koniecznie wypróbuj te babeczki z miodem udekorowane kremem 3M. Sprawdź przepis i zrób je koniecznie!

babeczki miodowe z kremem

Babeczki miodowe z kremem 3M przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na babeczki z miodem udekorowane kremem maślanym z mascarpone.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours
Porcje 15
Kalorie 299 kcal
Składniki

składniki na babeczki miodowe

  • 100 g masła (miękkiego)
  • 150 g cukru pudru (- 1 szklanka – jeśli używasz cukier kryształ to użyj 3/4 szklanki)
  • 2 jajka (- u mnie rozmiar L – lekko ocieplone)
  • 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g miodu (- 1/4 szklanki)
  • 120 g maślanki (- najlepiej w temp. pokojowej – 0,5 szklanki)

składniki na krem 3M

Instrukcja
 

Jak zrobić miodowe babeczki

  • Masło utrzyj z cukrem na białą i puszystą masę – przez kilka minut.
    100 g masła, 150 g cukru pudru
    miksowanie ciasta na babeczki
  • W tym czasie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia przez sito.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    jak przesiać mąkę
  • Do masy maślanej dodaj miód i krótko zmiksuj.
    80 g miodu
    miksowanie ciasta na babeczki z miodem
  • Dodaj po jednym jajku i po łyżce mąki – zmiksuj do połączenia składników.
    2 jajka
    miksowanie ciasta na babeczki z jajkami
  • Dodaj mniej więcej połowę reszty mąki i krótko zmiksuj.
    miksowanie ciasta na babeczki z mąką
  • Dodaj maślankę i resztę mąki – zmiksuj krótko – tylko do połączenia składników.
    120 g maślanki
    miksowanie ciasta na babeczki z maślanką
  • Przełóż ciasto do przygotowanych foremek na babeczki – nie nakładaj za dużo, aby ciasto nie uciekło podczas pieczenia.
    nakładanie babeczek miodowych do papilotek
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babeczki ostudź.

Jak zrobić krem 3M do babeczek

  • Miękkie masło przełóż do misy miksera i miksuj do białości – ja miksuję około 10 minut.
    100 g masła
    miksowanie masła na krem 3 m
  • Zeskrob masło ze ścianek miski, dodaj mleko skondensowane i krótko zmiksuj.
    100 g mleka skondensowanego słodzonego
    dodawanie mleka skondensowanego do kremu
  • Dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko zmiksuj.
    200 g serka mascarpone
    dodawanie serka mascarpone do kremu
  • Jeśli krem ci się zwarzył, to przeczytaj moje wskazówki odnośnie ratowania kremu nad zdjęciami!
  • Gotowy krem możesz zabarwić na dowolny kolor.
  • Przełóż go do rękawa cukierniczego i dekoruj babeczki.
  • Jeśli będą podane tego samego dnia, to nie musisz ich przechowywać w lodówce – chyba że jest bardzo gorąco.
Film
Notatki
Jedna babeczka bez kremu ma 175 kalorii, węglowadany 24g, tłuszcze 7g, białko 3g
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 299kcalWeglowodany: 29gBiałko: 4gTłuszcz: 18g
Słowa kluczowe babeczki na słodki stół, babeczki z miodem, miodowe babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
miodowe babeczki z kremem

Babeczki z miodem i kremem – wskazówki

Przygotowałam ostatnio takie fajne babeczki miodowe i udekorowałam je kremem zwanym krem 3M. Co oznacza krem 3M? To masło, mascarpone i mleko skondensowane słodzone. W cieplejsze dni, taki krem maślany jest lepszy do dekoracji babeczek niż krem na bazie śmietany kremówki. A to dlatego, że stanie poza lodówką mu nie przeszkadza. Dodatkowo krem maślany lepiej trzyma kształt, więc dekoracje nim wykonane są bardziej trwałe. Mogłabym oczywiście udekorować moje babeczki z miodem zwykłym kremem maślanym, ale nie przepadam za nim. To jak jedzenie masła z cukrem. Za to krem 3M dzięki użyciu mleka skondensowanego i serka mascarpone smakuje wg mnie dużo lepiej. A teraz trochę moich wskazówek dla was.

na słodki stół babeczki z kremem

Jak zrobić miodowe babeczki z kremem?

Zaczynamy oczywiście od przygotowania babeczek. Będziecie tu potrzebować miękkie masło, miód i maślankę (najlepiej w temperaturze pokojowej), poza tym zwykłe podstawowe składniki. Jajka przed dodaniem do ciasta na babeczki umyjcie dokładnie, włóżcie do miseczki i zalejcie gorącą wodą z kranu – zostawcie ja tak na około 5 minut – w tym czasie lekko się ogrzeją.

Te babeczki to babeczki ucierane, tutaj ucieramy miękkie masło z cukrem. Ja najchętniej używam w takim przypadku cukru pudru. Masło dużo ładniej i szybciej uciera się z cukrem pudrem niż cukrem kryształem. Ale oczywiście możecie też użyć zwykły cukier kryształ (wtedy jego użyjcie 3/4 szklanki). Masło ucierajcie z cukrem przez kilka minut – jeśli używacie zwykły cukier, to dłużej. Aż cukier się rozpuści i nie będzie grudek.

Mąkę potrzebną do miodowych babeczek przesiejcie przez sito razem z proszkiem do pieczenia. To doda jej puszystości. Dodajcie do utartego masła miód, a potem po jednym jajku i łyżce mąki i krótko zmiksujcie – tylko do połączenia. Wtedy dodajcie maślankę i resztę mąki – pamiętajcie, że ciast ucieranych nie można miksować zbyt długo z mąką, bo może wyjść zakalec, albo babeczki nie będą puszyste.

Ja zwykle wyłączam mikser, gdy jeszcze widzę resztki mąki. Wtedy ciasto już tylko lekko mieszam łopatką. Gotowe ciasto nakładamy do foremek do pieczenia babeczek i pieczemy w piekarniku do suchego patyczka. Babeczki po upieczeniu studzimy.

Babeczki miodowe możecie udekorować w dowolny sposób. Może to być zwykły cukier puder, bita śmietana lub rozpuszczona czekolada. Na specjalne okazje polecam wam przygotować krem 3M.

babeczki na słodki stół

Jak zrobić krem 3M do babeczek i dekoracji – wskazówki i film

Będziecie tu potrzebować masło, słodzone mleko skondensowane i serek mascarpone w temperaturach pokojowych! Jest to niezmiernie ważne, inaczej krem może się wam zwarzyć. Dlatego wszystkie produkty musicie wyjąć z lodówki przynajmniej 2-3 godziny wcześniej (zależy jak ciepło jest w domu). Ten krem ma zwykle podstawową proporcję – równe części w gramach masła i mleka skondensowanego słodzonego i dwa razy tyle serka mascarpone. Ja tu użyłam 100 g masła, 100 g mleka i 200 g mascarpone.

Masło musicie porządnie zmiksować aż będzie wręcz prawie białe – ja miksuję nawet 10 minut. Potem zmniejszam obroty i dodaję słodzone mleko skondensowane – miksuję do połączenia. Wtedy dodaję po łyżce serek mascarpone i miksuję tylko do połączenia. Gotowy krem możecie zabarwić barwnikami spożywczymi – wystarczy niewiele barwnika, aby krem nabrał fajny kolor. Jeśli krem się wam jednak zwarzy to możecie go próbować uratować.

babeczki z miodem i kremem mascarpone

Jak uratować zwarzony krem maślany?

Do garnka wlejcie na dno wodę i wstawcie go do gotowania. Na górze ustawcie miskę z kremem i podgrzewajcie go na parze jednocześnie miksując. Może to potrwać kilka minut, ale z reguły taki krem udaje się uratować. Jeśli krem nabierze odpowiedniej konsystencji – nie będzie wodnisty – wtedy możecie go użyć do dekoracji.

babeczki z kremem na mleku skondensowanym

Jak udekorować babeczki miodowe na słodki stół?

Ja przygotowałam sobie trzy woreczki do dekorowania (trójkątne) oraz dwie większe tylki gwiazdki oraz jedną mniejszą tylkę gwiazdkę. Do jednego woreczka nałożyłam krem w podstawowym kolorze, do reszty dodałam odrobinę niebieskiego barwnika i lekko przemieszałam. Ale tylko tak aby kolor był marmurkowy i mniej więcej połowę przełożyłam do drugiego woreczka z większą tylką. Resztę kremu wymieszałam już dokładnie, tak aby otrzymać jednorodny niebieski kolor i przełożyłam do woreczka z mniejszą tylką. Na babeczki wycisnęłam róże z jasnego kremu – możecie zobaczyć na moim filmiku jak zrobić róże z kremu.

Z marmurkowego kremu wycisnęłam proste kleksy przy różach, a na koniec wolne przestrzenie uzupełniłam kleksami z małej tylki. Dodatkowo udekorowałam babeczki drobnymi kuleczkami cukrowymi. Taka dekoracja z kremu 3M jest bardzo prosta do zrobienia, ale za to wygląda bardzo efektownie. Dlatego takie miodowe babeczki z kremem możecie przygotować jako babeczki na słodki stół na różne święta i okazje :) Babeczki miodowe są bardzo smaczne, a do tego mogą długo postać.

Jeśli chcecie je przygotować na słodki stół, to upieczone babeczki przechowajcie w szczelnym pojemniku i udekorujcie je kremem w dniu imprezy. Mam nadzieję, że ten przepis na babeczki z miodem się wam spodoba i skorzystacie z moich porad dotyczących dekoracji. Dodam, że pod przepisem na babeczki znajdziecie również krótki filmik z ich przygotowania – serdecznie zapraszam do obejrzenia.

Ps. Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki oraz polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty”, gdzie znajdziecie 100 najfajniejszych przepisów na ciasta, ciasteczka i babeczki :)

z miodem babeczki
babeczki miodowe z kremem mascarpone

Polecane przepisy na babeczki z kremem

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na rewelacyjne babeczki udekorowane kremem. Takie babeczki możecie podać na słodki stół i zachwycić nimi wszystkich gości. Tutaj polecam Wam między innymi takie trzy przepisy: