Pomysł na kremowe róże – prostą i efektowną dekorację

Często mnie pytacie jak zrobić róże z kremu – podobne jak robiłam do tortu dla koleżanki.

W końcu zebrałam się w sobie i przy pomocy męża nagrałam krótki filmik instruktażowy (na początku popełniam błąd początkującego i wszystko ładnie zasłaniam ręką, ale potem się poprawiam, więc dotrwajcie do końca :)).

Najważniejsze co potrzebujecie to:

  • krem (oczywiście) – dość gęsty, aby różyczki zachowały formę

    Może to być dobrze zmiksowany serek mascarpone z bitą śmietaną, albo krem maślany.

  • rękaw cukierniczy (lub jego zastępnik – np. woreczek strunowy)

  • tylka – duża otwarta gwiazdka – ja używam tylki firmy Wilton 1M

Jak zrobić kremowe róże?

Krem nakładamy od środka babeczki (ruchem okrężnym) aż do brzegów.

Jeśli różyczki robimy na torcie to robimy różyczki jedną obok drugiej. Wolne miejsca między różyczkami można wypełnić odrobiną kremu.

Jeśli chcecie zrobić dwukolorowe kwiatki, to część kremu należy zabarwić na wybrany kolor, a następnie umieścić w worku oba kolory.

Wykonanie tych różyczek jest bardzo proste, więc zachęcam do spróbowania.

Jeśli szukacie innych pomysłów na dekoracje swoich wypieków, to zobaczcie do mojego działu dekorowanie wypieków :)


kremowe róże

róże z kremu śmietankowego

Waniliowe babeczki hortensje

Sprawdź ten przepis
babeczki z kremem mascarpone

Tort tęczowy na 1 urodziny bloga :)

Sprawdź ten przepis
tort z różami

Babeczki cytrynowo-borówkowe

Sprawdź ten przepis
babeczki owocowe