Przepis na przepyszne babeczki cytrynowe z borówkami
Babeczki cytrynowo-borówkowe to efekt mojej ostatniej obsesji :)
Tak mi zasmakowało połączenie cytryn i borówek, że ciągle myślę o nowych przepisach z tych połączeniem (nawet teraz mam kolejny w planie ;)).
Te smaki są dla mnie takie wiosenne i orzeźwiające, że po prostu nie mogę się im oprzeć – zresztą nie tylko ja.
W testach konsumenckich babeczki cytrynowe z borówkami dostały maksymalną punktację – 10/10 – moja córka mówi, że to najpyszniejsze babeczki :)
Sama zjadła trzy – to dla mnie największy komplement :D
Znowu niestety (lub stety ;)) mam dla Was dużo zdjęć, ale te babeczki to taki wdzięczny obiekt do fotografowania, że nie mogłam się powstrzymać :)
Mam nadzieję, że mi to wybaczycie ;)
Ps. Zapraszam Was też na pyszne cytrynowe ślimaczki drożdżowe oraz proste, ale przepyszne ciasto cytrynowe z makiem – obsesja trwa w najlepsze :D
Babeczki cytrynowo-borówkowe przepis

Babeczki cytrynowo-borówkowe
Składniki
babeczki:
krem:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- około 4-5 łyżek dżemu jagodowego (do smaku i koloru)
Instrukcja
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą, białą masę.110 g masła, 150 g cukru
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i solą.220 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
- Do masła dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mąki.2 jajka
- Dodaj sok z cytryny, skórkę, połowę pozostałej mąki - krótko zmiksuj.sok
- Dodaj jogurt i resztę mąki - zmiksuj tylko do połączenia składników.0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- Łyżką wymieszaj ciasto z boków miski, dodaj borówki i delikatnie wmieszaj je do ciasta.150 g borówek
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - mi wyszło 15 babeczek - nie rosną mocno, więc możesz nałożyć prawie do pełna.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.100 g białej czekolady
- Mascarpone krótko zmiksuj, aby zmiękło, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie wymieszaj.250 g serka mascarpone
- Dodaj po łyżce dżem jagodowy - do smaku i ładnego koloru - mi wyszło 5 bardziej płaskich łyżek.około 4-5 łyżek dżemu jagodowego
- Kremem udekoruj babeczki.
Przepis własny.