Babeczki cytrynowo-borówkowe

 

babeczki cytrynowo-borówkowe

Babeczki cytrynowo-borówkowe to efekt mojej ostatniej obsesji :)

Tak mi zasmakowało połączenie cytryn i borówek, że ciągle myślę o nowych przepisach z tych połączeniem (nawet teraz mam kolejny w planie ;)).

Te smaki są dla mnie takie wiosenne i orzeźwiające, że po prostu nie mogę się im oprzeć – zresztą nie tylko ja.

W testach konsumenckich babeczki dostały maksymalną punktację – 10/10 – moja córka mówi, że to najpyszniejsze babeczki :)

Sama zjadła trzy – to dla mnie największy komplement :D

Znowu niestety (lub stety ;)) mam dla Was dużo zdjęć, ale te babeczki to taki wdzięczny obiekt do fotografowania, że nie mogłam się powstrzymać – mam nadzieję, że mi to wybaczycie ;)

Ps. Zapraszam Was też na pyszne cytrynowe ślimaczki drożdżowe oraz proste, ale przepyszne ciasto cytrynowe z makiem – obsesja trwa w najlepsze :D

babeczki cytrynowo-borówkowe 2

babeczki cytrynowo-borówkowe 3

babeczki cytrynowo-borówkowe 5

babeczki cytrynowo-borówkowe 10

babeczki cytrynowo-borówkowe 11

babeczki cytrynowo-borówkowe 12

babeczki owocowe

Babeczki cytrynowo-borówkowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 15

Składniki

babeczki:

  • 110 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • sok z jednej cytryny i starta skórka
  • 150 g borówek (mogą być mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)

krem:

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą, białą masę.
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Do masła dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mąki.
  • Dodaj sok z cytryny, skórkę, połowę pozostałej mąki - krótko zmiksuj.
  • Dodaj jogurt i resztę mąki - zmiksuj tylko do połączenia składników.
  • Łyżką wymieszaj ciasto z boków miski, dodaj borówki i delikatnie wmieszaj je do ciasta.
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - mi wyszło 15 babeczek - nie rosną mocno, więc możesz nałożyć prawie do pełna.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Mascarpone krótko zmiksuj, aby zmiękło, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie wymieszaj.
  • Dodaj po łyżce dżem jagodowy - do smaku i ładnego koloru - mi wyszło 5 bardziej płaskich łyżek.
  • Kremem udekoruj babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.

babeczki cytrynowo-borówkowe 9