Przepis na przepyszne babeczki cytrynowe z borówkami

babeczki cytrynowo-borówkowe


Babeczki cytrynowo-borówkowe to efekt mojej ostatniej obsesji :)

Tak mi zasmakowało połączenie cytryn i borówek, że ciągle myślę o nowych przepisach z tych połączeniem (nawet teraz mam kolejny w planie ;)).

Te smaki są dla mnie takie wiosenne i orzeźwiające, że po prostu nie mogę się im oprzeć – zresztą nie tylko ja.

W testach konsumenckich babeczki cytrynowe z borówkami dostały maksymalną punktację – 10/10 – moja córka mówi, że to najpyszniejsze babeczki :)

Sama zjadła trzy – to dla mnie największy komplement :D

Znowu niestety (lub stety ;)) mam dla Was dużo zdjęć, ale te babeczki to taki wdzięczny obiekt do fotografowania, że nie mogłam się powstrzymać :)

Mam nadzieję, że mi to wybaczycie ;)

Ps. Zapraszam Was też na pyszne cytrynowe ślimaczki drożdżowe oraz proste, ale przepyszne ciasto cytrynowe z makiem – obsesja trwa w najlepsze :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

babeczki cytrynowo-borówkowe 2

babeczki cytrynowo-borówkowe 3

babeczki cytrynowo-borówkowe 5

babeczki cytrynowo-borówkowe 10

babeczki cytrynowo-borówkowe 11

babeczki cytrynowo-borówkowe 12

Babeczki cytrynowo-borówkowe przepis

babeczki owocowe

Babeczki cytrynowo-borówkowe

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne babeczki cytrynowe z borówkami i kremem jagodowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Porcje 15

Składniki

babeczki:

  • 110 g masła miękkiego
  • 150 g cukru
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • sok z jednej cytryny i starta skórka
  • 150 g borówek (mogą być mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)

krem:

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą, białą masę.
    110 g masła, 150 g cukru
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i solą.
    220 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Do masła dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mąki.
    2 jajka
  • Dodaj sok z cytryny, skórkę, połowę pozostałej mąki - krótko zmiksuj.
    sok
  • Dodaj jogurt i resztę mąki - zmiksuj tylko do połączenia składników.
    0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • Łyżką wymieszaj ciasto z boków miski, dodaj borówki i delikatnie wmieszaj je do ciasta.
    150 g borówek
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - mi wyszło 15 babeczek - nie rosną mocno, więc możesz nałożyć prawie do pełna.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
    100 g białej czekolady
  • Mascarpone krótko zmiksuj, aby zmiękło, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie wymieszaj.
    250 g serka mascarpone
  • Dodaj po łyżce dżem jagodowy - do smaku i ładnego koloru - mi wyszło 5 bardziej płaskich łyżek.
    około 4-5 łyżek dżemu jagodowego
  • Kremem udekoruj babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.

babeczki cytrynowo-borówkowe 9