Przepis na cytrynowe ciasto z borówkami
Cytrynowy placek z borówkami – mmm – ależ to było pyszne ciasto.
Aromatyczne, mieciutkie, aksamitne, a do tego z borówkami.
Pracy przy nim w zasadzie prawie żadnej nie ma, a efekt wow gwarantowany.
Jeśli lubicie takie proste i nieskomplikowane ciasta, to to jest przepis właśnie dla was :)
Jeśli nie macie borówek, to możecie dać inne owoce, które dobrze komponują się z cytrynowym smakiem – możecie też zrezygnować z owoców, a i tak ciasto będzie pyszne.
A wielbicieli cytrynowych ciast zapraszam także na cytrynowe ciasto z makiem, albo na kolejne cytrynowe ciasto z owocami – chyba że wolicie cytrynowe ciasteczka :)
Cytrynowy placek z borówkami przepis do druku

Cytrynowy placek z borówkami
Przepis na rewelacyjne i pyszne ciasto cytrynowe pieczone z borówkami.
Wyposażenie
- Przepis na formę około 23/33 cm.
Składniki
ciasto:
- 230 g masła miękkiego
- 250 g cukru
- 4 jajka - użyłam rozmiar L
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - lub ziarenka z połowy laski wanilii
- 1/4 szklanki soku z cytryny (mniej więcej z jednej cytryny)
- skórka starta z cytryny
- 300 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g borówki
lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka starta z cytryny (opcjonalnie)
- ewentualnie trochę wody lub mleka - do konsystencji
Instrukcja
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.230 g masła, 250 g cukru
- Dodaj do masy wanilię, sok z cytryny i skórkę z cytryny - krótko zmiksuj.2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1/4 szklanki soku z cytryny, skórka starta z cytryny
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.300 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym chwilę miksuj - do połączenia.4 jajka
- Na koniec wsyp mąkę i krótko zmiksuj - nie miksuj zbyt długo, bo ciasto będzie potem twarde.
- Wsyp borówki i delikatnie wymieszaj łyżką.250 g borówki
- Przelej ciasto do foremki o wielkości około 23/33 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto lekko ostudź.
- Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru sok z cytryny i wymieszaj - dodaj odrobinę mleka lub wody, aby lukier nabrał odpowiedniej konsystencji.1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, ewentualnie trochę wody lub mleka - do konsystencji
- Wylej lukier na ciasto i rozprowadź po całej powierzchni.
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 334kcalWeglowodany: 47.7gBiałko: 4gTłuszcz: 14.5gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!