Cytrynowy placek z borówkami
Cytrynowy placek z borówkami – mmm – ależ to było pyszne ciasto.
Aromatyczne, mieciutkie, aksamitne, a do tego z borówkami.
Pracy przy nim w zasadzie prawie żadnej nie ma, a efekt wow gwarantowany.
Jeśli lubicie takie proste i nieskomplikowane ciasta, to to jest przepis właśnie dla was :)
Jeśli nie macie borówek, to możecie dać inne owoce, które dobrze komponują się z cytrynowym smakiem – możecie też zrezygnować z owoców, a i tak ciasto będzie pyszne.
A wielbicieli cytrynowych ciast zapraszam także na cytrynowe ciasto z makiem, albo na kolejne cytrynowe ciasto z owocami – chyba że wolicie cytrynowe ciasteczka :)
Cytrynowy placek z borówkami
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Przepis na formę około 23/33 cm.
Autor: Wypieki Beaty
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
ciasto:
- 230 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - lub ziarenka z połowy laski wanilii
- ¼ szklanki soku z cytryny (mniej więcej z jednej cytryny)
- skórka starta z cytryny
- 300 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 250 g borówki
lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka starta z cytryny (opcjonalnie)
- ewentualnie trochę wody lub mleka - do konsystencji
Wykonanie
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj do masy wanilię, sok z cytryny i skórkę z cytryny - krótko zmiksuj.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym chwilę miksuj - do połączenia.
- Na koniec wsyp mąkę i krótko zmiksuj - nie miksuj zbyt długo, bo ciasto będzie potem twarde.
- Wsyp borówki i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Przelej ciasto do foremki o wielkości około 23/33 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto lekko ostudź.
- Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru sok z cytryny i wymieszaj - dodaj odrobinę mleka lub wody, aby lukier nabrał odpowiedniej konsystencji.
- Wylej lukier na ciasto i rozprowadź po całej powierzchni.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100g Kalorie: 334 Tłuszcze: 14,5g Węglowodany: 47,7g Błonnik: 0,5g Białka: 4g
Już się w sumie przekonałyśmy do cytrusowych wypieków także chętnie poczęstowałybyśmy się porządnym kawałkiem ciacha :D
:D