Przepis na cytrynowe ciasto z borówkami

proste ciasto cytrynowe z borówkami oraz lukrem cytrynowym


Cytrynowy placek z borówkami – mmm – ależ to było pyszne ciasto.

Aromatyczne, mieciutkie, aksamitne, a do tego z borówkami.

Pracy przy nim w zasadzie prawie żadnej nie ma, a efekt wow gwarantowany.

Jeśli lubicie takie proste i nieskomplikowane ciasta, to to jest przepis właśnie dla was :)

Jeśli nie macie borówek, to możecie dać inne owoce, które dobrze komponują się z cytrynowym smakiem – możecie też zrezygnować z owoców, a i tak ciasto będzie pyszne.

A wielbicieli cytrynowych ciast zapraszam także na cytrynowe ciasto z makiem, albo na kolejne cytrynowe ciasto z owocami – chyba że wolicie cytrynowe ciasteczka :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 6 ocen
Postaw mi kawę

placek z borówkami i lukrem cytrynowym

cytrynowy placek z borówkami

cytrynowe ciasto z owocami borówki amerykańskiej polane lukrem cytrynowym

proste ciasto owocowe z borówkami i cytryną polane lukrem cytrynowym

Cytrynowy placek z borówkami przepis do druku

ciasto cytrynowe z borówkami

Cytrynowy placek z borówkami

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne i pyszne ciasto cytrynowe pieczone z borówkami.
4.67 z 6 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 20
Kalorie 334 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę około 23/33 cm.

Składniki

ciasto:

lukier:

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    230 g masła, 250 g cukru
  • Dodaj do masy wanilię, sok z cytryny i skórkę z cytryny - krótko zmiksuj.
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1/4 szklanki soku z cytryny, skórka starta z cytryny
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    300 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym chwilę miksuj - do połączenia.
    4 jajka
  • Na koniec wsyp mąkę i krótko zmiksuj - nie miksuj zbyt długo, bo ciasto będzie potem twarde.
  • Wsyp borówki i delikatnie wymieszaj łyżką.
    250 g borówki
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości około 23/33 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto lekko ostudź.
  • Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru sok z cytryny i wymieszaj - dodaj odrobinę mleka lub wody, aby lukier nabrał odpowiedniej konsystencji.
    1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, ewentualnie trochę wody lub mleka - do konsystencji
  • Wylej lukier na ciasto i rozprowadź po całej powierzchni.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 334kcalWeglowodany: 47.7gBiałko: 4gTłuszcz: 14.5gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

placek cytrynowy z borówkami i lukrem z cytryną

Inspiracja.