Przepis na proste i puszyste ciasto na maśle z brzoskwiniami

Miałam ostatnio dużą ochotę na jakieś ciasto i upiekłam nam takie maślane ciasto z brzoskwiniami.
Sam przepis jest bardzo łatwy i zawiera same podstawowe składniki.
Aby go zrobić potrzebować będziecie miękkie masło, cukier, mąkę, jajka i oczywiście brzoskwinie.
Ja skorzystałam z sezonu i użyłam świeże brzoskwinie.
Najpierw zdjęłam z nich skórkę, a potem podzieliłam na cząstki.
Poza sezonem możecie użyć owoce z puszki.
To ciasto ucierane będzie również świetnie smakować z innymi owocami – np. pokrojonymi jabłkami czy też śliwkami.
Miękkie masło ucieramy z cukrem (ja użyłam cukier puder, aby było szybciej), a następnie dodajemy same żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Przy ciastach ucieranych trzeba pamiętać, żeby po dodaniu mąki nie miksować ciasta zbyt długo.
Miksujemy do momentu, gdy są jeszcze widoczne resztki mąki!
Wtedy ciasto należy przemieszać już tylko łyżką.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta – mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto przekładamy do foremki, a na wierzchu układamy owoce.
Ciasto upiekłam w średniej tortownicy (takiej 22 cm) dzięki temu wyszło wysokie i puszte.
Możecie także upiec je w większej prostokątnej blaszce (np. 20/30 cm), wtedy ciasto będzie niższe, ale będzie bardziej „podzielne”.
Jeśli chcecie upiec to maślane ciasto z brzoskwiniami w większej foremce, to skróćcie czas pieczenia do tak około 30-35 minut.
Mam nadzieję, że przepis się przyda i zasmakuje!
Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z owocami idealnymi na lato i nie tylko.








Maślane ciasto z brzoskwiniami przepis do druku

Maślane ciasto z brzoskwiniami
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22-24 cm.
Składniki
- 200 g masła miękkiego
- 200 g cukru pudru 1 i 1/3 szklanki
- 4 jajka rozmiar L, białka i żółtka oddzielnie
- 300 g mąki 2 szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 brzoskwinie średnie – moje miały około 400 g
Instrukcja
- Brzoskwinie zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem, aż będzie białe i puszyste – ja ucieram zwykle około 10 minut.
- W tym czasie wyjmij brzoskwinie z wody i zdejmij z nich skórkę.
- Pokrój owoce na mniejsze kawałki.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia przez sito.
- Do ubitego masła dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
- Wsyp porcjami mąkę i miksuj już tylko na wolnych obrotach – przestań miksować, gdy będą jeszcze widoczne resztki mąki.
- Białka ubij ze szczyptą soli, aż będą białe i bardzo gęste.
- Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o wielkości około 22 cm posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Przełóż ciasto do foremki i wyrównaj.
- Na wierzchu ułóż pokrojone brzoskwinie.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 50-55 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź i wyjmij z foremki.