Przepis na ciasto bez pieczenia czekoladowo-brzoskwiniowe

czekoladowe ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami


Mam dla was kolejne rewelacyjne ciasto bez pieczenia – ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe.

Na herbatnikach, z warstwą sernikową straciatella, z warstwą kawową oraz brzoskwiniową galaretką.

Całość lekka, nie za słodka oraz bardzo prosta do zrobienia.

Efekt wow osiągnięty niewielkim kosztem i niewielką pracą :)

Jeśli ciasto będą jeść dzieci, to kawę w części „kawowej” zastąpcie kawą inką :)

Jeśli lubicie takie ciasta na zimno – bez odpalania piekarnika, to koniecznie wypróbujcie także przepisy na kostkę czekoladowo-pomarańczową, kostkę malinową albo chałwowca na herbatnikach :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.58 z 7 ocen
Postaw mi kawę

czekoladowe ciasto na zimno z brzoskwiniami  ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

ciasto na zimno z brzoskwiniami  ciasto bez pieczenia straciatella

ciasto straciatella z brzoskwiniami  ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe

Przepis na ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe bez pieczenia

ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe

Ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia z masą straciatella, kawową i galaretką.
4.58 z 7 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 27
Kalorie 202 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę o wielkości około 24/24 cm.

Składniki

podstawa:

warstwa straciatella:

warstwa cappuccino:

Instrukcja
 

  • Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż folią spożywczą lub aluminiową.
  • Na dnie połóż jedną warstwę herbatników.
    ok 200 g czekoladowych herbatników
  • Przygotuj warstwę straciatella - zimne mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem aż będą gęste.
    250 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru
  • Żelatynę zalej małą ilością zimnej wody i odstaw na około 5 minut do napęcznienia - po tym czasie podgrzej ją, aby stała się płynna.
    3 łyżeczki żelatyny
  • Dodaj do żelatyny kopiastą łyżkę śmietany z mascarpone - delikatnie wymieszaj - przelej do reszty masy i energicznie zmiksuj.
  • Wsyp tartą czekoladę i wymieszaj łyżką.
    100 g gorzkiej czekolady
  • Przełóż masę na herbatniki - wyrównaj.
  • Ułóż drugą warstwę herbatników.
  • Przygotuj warstwę cappuccino - śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i ostudzoną kawę - zmiksuj.
    500 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Przygotuj żelatynę podobnie jak masie staraciatella - dodaj do niej łyżkę masy kawowej, wymieszaj i dodaj do reszty masy.
    2 łyżki żelatyny
  • Przełóż masę kawową na herbatniki, wyrównaj.
  • Wstaw ciasto do lodówki i w tym czasie przygotuj galaretkę - rozpuść ją w 600 ml gorącej wody - odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  • Brzoskwinie posiekaj w kostkę, wyłóż na masę kawową.
    1 puszka brzoskwiń
  • Zalej całość tężejącą galaretką.
    2 galaretki brzoskwiniowe
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin - a najlepiej przez noc - aby herbatniki zmiękły.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 202kcalWeglowodany: 15gBiałko: 3gTłuszcz: 15gBłonnik: 0.3g
Słowa kluczowe brzoskwinie, czekolada, galaretka, herbatniki, mascarpone, śmietanka, żelatyna
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!