Ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe bez pieczenia

 

czekoladowe ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami

 

Mam dla was kolejne rewelacyjne ciasto bez pieczenia – ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe.

Na herbatnikach, z warstwą sernikową straciatella, z warstwą kawową oraz brzoskwiniową galaretką.

Całość lekka, nie za słodka oraz bardzo prosta do zrobienia.

Efekt wow osiągnięty niewielkim kosztem i niewielką pracą 🙂

Jeśli ciasto będą jeść dzieci, to kawę w części „kawowej” zastąpcie kawą inką 🙂

Jeśli lubicie takie ciasta na zimno – bez odpalania piekarnika, to koniecznie wypróbujcie także przepisy na kostkę czekoladowo-pomarańczową, kostkę malinową albo chałwowca na herbatnikach 🙂

 

czekoladowe ciasto na zimno z brzoskwiniami  ciasto czekoladowe z brzoskwiniami
 

ciasto na zimno z brzoskwiniami  ciasto bez pieczenia straciatella
 

ciasto straciatella z brzoskwiniami  ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe

Przepis do druku

Ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o wielkości około 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 27
Składniki
podstawa:
  • około 200 g czekoladowych herbatników
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 600 ml gorącej wody
  • 1 duża puszka brzoskwiń
warstwa straciatella:
  • 100 g gorzkiej czekolady tartej na tarce lub dobrze posiekanej
  • 250 ml bardzo zimnej śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru - lub do smaku
  • 3 łyżeczki żelatyny plus tyle wody, aby zakryć żelatynę
warstwa cappuccino:
  • 500 ml zimnej śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 3 łyżki cukru pudru - lub do smaku
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej - rozpuszczonej w minimalnej ilości wody i ostudzonej
  • 2 łyżki żelatyny plus trochę wody do jej rozpuszczenia
Wykonanie
  1. Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż folią spożywczą lub aluminiową.
  2. Na dnie połóż jedną warstwę herbatników.
  3. Przygotuj warstwę straciatella - zimne mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem aż będą gęste.
  4. Żelatynę zalej małą ilością zimnej wody i odstaw na około 5 minut do napęcznienia - po tym czasie podgrzej ją, aby stała się płynna.
  5. Dodaj do żelatyny kopiastą łyżkę śmietany z mascarpone - delikatnie wymieszaj - przelej do reszty masy i energicznie zmiksuj.
  6. Wsyp tartą czekoladę i wymieszaj łyżką.
  7. Przełóż masę na herbatniki - wyrównaj.
  8. Ułóż drugą warstwę herbatników.
  9. Przygotuj warstwę cappuccino - śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i ostudzoną kawę - zmiksuj.
  10. Przygotuj żelatynę podobnie jak masie staraciatella - dodaj do niej łyżkę masy kawowej, wymieszaj i dodaj do reszty masy.
  11. Przełóż masę kawową na herbatniki, wyrównaj.
  12. Wstaw ciasto do lodówki i w tym czasie przygotuj galaretkę - rozpuść ją w 600 ml gorącej wody - odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  13. Brzoskwinie posiekaj w kostkę, wyłóż na masę kawową.
  14. Zalej całość tężejącą galaretką.
  15. Wstaw do lodówki na kilka godzin - a najlepiej przez noc - aby herbatniki zmiękły.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 202 Tłuszcze: 15 g Węglowodany: 15 g Błonnik: 0,3 Białka: 3 g