Zaktualizowany: 2023 30 listopadaOpublikowano: 2019 1 lutego
czekoladowe ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami

Przepis na ciasto bez pieczenia czekoladowo-brzoskwiniowe

Zapraszam na przepyszne ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe. To ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami i galaretką oraz dwoma rodzajami kremu jest bardzo proste do zrobienia, a jednocześnie doskonale smakuje i świetnie wygląda. Sprawdzi się zarówno jako ciasto na imprezę jak i na weekend do kawy. Sprawdźcie przepis i zobaczcie jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretką. Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu.

czekoladowe ciasto na zimno z brzoskwiniami

Ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe bez pieczenia przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne kremowe ciasta z galaretką i owocami, a nie lubisz ich piec, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe

Ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia z masą straciatella, kawową i galaretką.
4.63 z 8 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Porcje 27
Kalorie 202 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę o wielkości około 24/24 cm.
Składniki

składniki na ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia

składniki na warstwę straciatella:

składniki na warstwę cappuccino:

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto na zimno

  • Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż folią spożywczą lub aluminiową.
  • Na dnie połóż jedną warstwę herbatników.
    ok 200 g czekoladowych herbatników
  • Przygotuj warstwę straciatella – zimne mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem aż będą gęste.
    250 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru
  • Żelatynę zalej małą ilością zimnej wody i odstaw na około 5 minut do napęcznienia – po tym czasie podgrzej ją, aby stała się płynna.
    3 łyżeczki żelatyny
  • Dodaj do żelatyny kopiastą łyżkę śmietany z mascarpone – delikatnie wymieszaj – przelej do reszty masy i energicznie zmiksuj.
  • Wsyp tartą czekoladę i wymieszaj łyżką.
    100 g gorzkiej czekolady
  • Przełóż masę na herbatniki – wyrównaj.
  • Ułóż drugą warstwę herbatników.
  • Przygotuj warstwę cappuccino – śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i ostudzoną kawę – zmiksuj.
    500 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Przygotuj żelatynę podobnie jak masie staraciatella – dodaj do niej łyżkę masy kawowej, wymieszaj i dodaj do reszty masy.
    2 łyżki żelatyny
  • Przełóż masę kawową na herbatniki, wyrównaj.
  • Wstaw ciasto do lodówki i w tym czasie przygotuj galaretki – rozpuść je w 600 ml gorącej wody – odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
    600 ml gorącej wody, 2 galaretki brzoskwiniowe
  • Brzoskwinie posiekaj w kostkę, wyłóż na masę kawową.
    1 puszka brzoskwiń
  • Zalej całość tężejącą galaretką.
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin – a najlepiej przez noc – aby herbatniki zmiękły.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 202kcalWeglowodany: 15gBiałko: 3gTłuszcz: 15gBłonnik: 0.3g
Słowa kluczowe brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia, czekoladowe ciasto z galaretką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami – uwagi

Mam dla was kolejne rewelacyjne ciasto bez pieczenia – ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe. To czekoladowe ciasto na zimno jest niezwykle proste i szybkie do zrobienia, a smakuje wręcz rewelacyjnie. Jeśli więc nie macie ochoty na pieczenia ciasta, albo macie problem z piekarnikiem, to koniecznie zobaczcie mój przepis i przygotujcie to ciasto z brzoskwiniami. Na czekoladowych herbatnikach, z dwoma pysznymi kremami.

ciasto na zimno z brzoskwiniami

Jak zrobić czekoladowe ciasto na zimno z brzoskwiniami – wskazówki

Przygotujcie sobie większe opakowanie herbatników – polecam tu herbatniki czekoladowe, ale jeśli nie macie, to spokojnie możecie użyć zwykłe. Wtedy zaczynamy robić kremy do przełożenia tymi herbatnikami. Jedna warstwa, to krem sernikowy zrobiony z dodatkiem serka mascarpone oraz tartą czekoladą. Ja użyłam gorzką czekoladę, bo nie lubię zbyt słodkich deserów. Możecie też oczywiście użyć mleczną czekoladę – wtedy ciasto będzie słodsze. Druga warstwa jest kawowa i do ubitej śmietany kremówki dodałam mocną kawę. Jeśli nie lubicie kawy, to możecie zamiast niej dodać rozpuszczone słodzone kakao, albo kawę inkę.

Na koniec przygotowujecie warstwę brzoskwiniową. Brzoskwinie z puszki odsączcie i pokrójcie w niedużą kostkę. Galaretki rozpuśćcie w gorącej wodzie – ale używamy jej tu mniej niż jest podane na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie i zacznie tężeć wylewacie ją na pokrojone brzoskwinie. Ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe chowacie do lodówki – najlepiej na całą noc. Tak aby herbatniki mogły zmięknąć od kremów. Wtedy pokrojenie ciasta nie będzie stanowiło żadnego problemu.

ciasto bez pieczenia straciatella

Jak zrobić inne wersje smakowe tego ciasta?

Możecie również wypróbować inne wersje tego pysznego ciasta – brzoskwinie możecie zastąpić np. malinami i zalać je malinową galaretką, albo truskawkami i truskawkową galaretką. Myślę, że w każdej wersji to ciasto bez pieczenia z galaretką owocową będzie smakowało wyśmienicie!

Koniecznie wypróbujcie ten przepis, szczególnie, że całość jest lekka, nie za słodka oraz bardzo prosta do zrobienia. Efekt wow osiągnięty niewielkim kosztem i niewielką pracą :) Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało ciasto i czy robiliście je w innej wersji smakowej :)

Ps. Jeśli lubicie takie ciasta na zimno – bez odpalania piekarnika, to koniecznie wypróbujcie także przepisy na kostkę czekoladowo-pomarańczową, kostkę malinową albo chałwowca na herbatnikach :)

ciasto straciatella z brzoskwiniami  ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe

Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta, które nie wymagają pieczenia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepyszne przepisy:

Podziel się przepisem